onsdag 2 december 2015

Petitessernas Gud

"Tror du verkligen att Gud bryr sig om sådan petitesser?" kan det uppbragt heta så fort teologiska frågor kommer på tal. Den som för fram argumentet är påfallande ofta själv en tydlig illustration och tycks i sin person ha gett petitessen ett mänskligt ansikte. Det hindrar inte att ett svar kan ges, som en bekännelse. Gud är petitessernas Gud.
Vad skulle Gud annars vara?

Lina i Katthult har fattat. Gud skrynklar ihop våra öron på ett högst personligt sätt. Mikrokosmos är sinnrikt på ett sätt som övergår mitt förstånd - och på samma sätt är makrokosmos fantastiskt. Enklare gubbjäklar i min ålder kunde för några decennier sedan avhåna tanken på skapelsens komplexitet. Det gör de kanske fortfarande, men deras brist på insikter i naturvetenskap är kanske lättare att se nuförtiden. Det räcker att se på människan - detta komplexa mysterium. Och jag hör till dem som ynkar gubbjäklarna. Fördomsfullt avvisade de allt de inte fattat som ofattbart. Trons värld var till för  små barn, stora idioter och gamla kärringar bortsett från kyrkoherden som hade bra betalt för att säga något han nog inte ens själv trodde på. Så katastrofalt att det som kallades folkkyrka inte kunde förstå hur folk tänkte och konfrontera det. Gubbjäklarna hade ju inte intellektuella skäl för sin otro, stackarna. De ville inte ha heller. Det är bara tron som försöker förstå, inte otron. Den har ju ingenting att försöka förstå, som vi förstår.

Tillbaka till petitessernas Gud.
Är Gud, Fader och Son och Helig Ande, verkligen intresserad av adventsljusstakar och tändande av ljus på altare?
Svaret är ja.
Petitessernas Gud gillar det barnsligt lekfulla - och det tankfulla.

Detta är ju vad saken handlar om, att tänka över vad vi gör och förmå använda symboler för att vinna insikter. Det är på allvar just som det barnsliga, lekfulla och fantasifulla är på allvar.
Adventsljusstaken berättar något. Det kan finnas goda skäl att hålla fram den lilla berättelsen. Vi driver undan mörkret, steg för steg och överraskas så av julens alla ljus. Det är kristen tro i hanterlig förpackning

Altarljusen kan man tända hur som helst. Tänder man  ljuset på evangeliesidan först och släcker det sist är det också en signal vi kan förstå. Kanske främst den som tänder. Det blir inte tom rutin. Det kanske bevarar själen hos präster och kyrkvaktmästare, som löper risk att umgås med det heliga så slentrianmässigt att det heliga kan bli tom rutin.Genom det som är litet (och kanske fånigt) kan vi bevara det som är stort (och viktigt)! Evangeliet först och sist är beskedet när evangeliesidans ljus tänds först.
Finns det en lagiskhet i detta? Jodå. Om man tappar leendet.

Tvesynen igen.
Gud är större, sägs det. Kristen tro kan hålla med, men säger samtidigt att Gud är mindre. Vi ska fira denne lille Gud i jul. Han är så liten att Maria bär honom under sitt hjärta och så liten att han ryms i krubban. Tala om petitesser. Den som vet hur det är, kanske inte omedelbart ska fnysa vid tanken på att Gud tycker att småttigheter bär upp det stora sammanhanget?

Och nästa gång någon avfärdar trons detaljer som "petitesser" kan svaret  efter en snabb okulärbesiktning av den talande nog vara personligt brutalt.
"Petitesser! Ska du säga din vandrande petitess i världsrymden!"
Där satt den.
Argumentationstekniskt otjänligt som argument, detta ad hominem. Självklart. Men jag anar att argumentet blir rätt effektivt. Om ni inte uttalar det, så tänk det. Då spricker leendet upp och ni blir vackra, storståtligt vackra.

I går fick jag kritik i en bloggkommentar. Jag uppfattades ha kritiserat Antje. Konstigt. Här läser jag nogsamt, eftertänksamt och tänker till. Då är det fel. Hade jag bara läst rubriken t ex och ropat "hurra", hade jag fått beröm. Jag trodde verkligen att reflektion i anledning av text var det verkliga beviset på vänskap. Hur tänker ni?

Och vad ska vi göra med vegetarianerna som äter det som odlats så till den milda grad att koldioxidutsläppen överträffar kornas utsläpp?

33 kommentarer:

 1. Ja, att vegetariskt kost som framodlas släpper ut mer CO2 än idisslande och pruttande kor har våra bröder som bönder vetat i århundraden. Gud har visst sina händer i det småttiga, alla qvarkar och andra subatomiska partiklar, och det hela bär upp det stora.

  Johan Svensson

  SvaraRadera
 2. Oj, du skriver så fort nya blogginlägg att jag (som nyligen började följa din intressanta blogg) inte hinner med - jag funderar fortfarande på gårdagens ...
  Jag tänker så här: Gud har skapat hela vår fina planet - inklusive fotosyntesen och allt i naturens fina samspel.
  Människan är också skapad av Gud, men i och med att hon mer och mer vänder ryggen till sin Skapare, så kommer en dom över vår planet.
  David Wilkerson (som jag nämnde i min kommentar igår) förutsåg både klimatförändringar, vulkanutbrott och ett Tredje Världskrig...
  Men som kristna behöver vi ändå inte frukta. Gud har allt i sin hand. Men det är viktigt att vi ber för vårt land! Ber om människors omvändelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. HUR SER VÅR HERRE GUD PÅ EN OGUDAKTIG NATION ?
   1 Mosebok 15:13-16
   Och han sade till Abram: »Det skall du veta, att din säd skall komma att leva såsom främlingar i ett land som icke tillhör dem, och de skola där vara trälar, och man skall förtrycka dem; så skall ske i fyra hundra år.»

   Men det folk vars trälar de bliva skall jag ock döma. Sedan skola de draga ut med stora ägodelar.
   Men du själv skall gå till dina fäder i frid och bliva begraven i en god ålder.
   Och i det fjärde släktet skall din säd komma hit tillbaka. Ty ännu hava icke amoréerna fyllt sin missgärnings mått.»

   <<-"Ty ännu hava icke amoréerna fyllt sin missgärnings mått.">>

   Radera
 3. Tack för en av dom bättre koaner som jag har mött på sistone: Gud tycker att småttigheter bär upp det stora sammanhanget! Självklart! Hur stort universum än är det består av tretton elementarpartiklar och fyra naturkrafter i olika sammansättning.
  Det är logiskt att var och en tar vara om sig själv och sina görande som Guds petitess för det stora sammanhangets skull.

  Så långt med fromhet. Men i och med det att bloggisten har insett detta ,varför lever han inte som han lär? Varför pika och förlöjliga Antje Jakelen, ärkebiskopen ?
  Artikeln var inte en av dom mest inspirerande och det konstiga bruket av vissa termer gjorde det svårt att ta till sig budskapet . Men just därför. Varför inte läsa det med medkänsla med överseende ögon och med förståelse av det goda syftet hon försökte förmedla för att bidrag till det stora sammanhanget..

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är så otroligt fascinerande att läsa hur vissa personer (män?) exakt kan identifiera en Gud som överstiger vår föreställningsförmåga! Lär man sig det på de teologiska institutionerna eller på Pastoralinstitutet - jag känner inte verksamheterna så noga- då kan man nog befara att man är lite galet ute- tror jag!

  SvaraRadera
 5. Marrku,

  Kanske vi, jag tycker att en Biskop, speciellt daa om man tom aer Aerkebiskop , visserligen knappast vald av oss styvnackade rigida maen utan av "progressiva" politiker mera maana om det som aer PK aen av att utroena Guds vilja och apostlarnas , paa[ Jesu Uppdrags undervisning, Ja , varav en del man paa goda grunder kan misstaenka fullkomligt struntar i vad dessa laerde om det strider mot vad de ser som klokt och vist.Oavsett, hon sitter daer och borde aegna sig aat det som aer en aerkebiskops uppgift men hon aer antagligen saa mycket politikerna tack skyldig att hon hellre foeljer det PK:a aen det raetta . Det raetta som bl.a agera en sions vaektare. Den uppgiften laemnar hon helt aat sitt oede.

  Kristi kyrka oedelaeggs allt medan hon och de andra talar om annat- i sammanhanget petitesser.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. F d Alphadeltagaren2 december 2015 kl. 19:10

   Jag hoppas att HH är präst. Jag hoppas verkligen att han förkunnar någonstans. Högt, rent och klart. För vi behöver höra detta, inte allt annat som råkar ligga i tiden.

   Radera
  2. Jag med! I synnerhet efter de fina tänkvärdheter han förkunnar på min blogg, i synnerhet under inlägget "Mer om alla vackra kvinnor oc män ".

   Nyktert och klargörande på alla sätt och vis! Och kärleken till Gud är lika stor som hans kärlek till kvinnan.

   Radera
  3. F d Alphadeltagaren3 december 2015 kl. 07:16

   Härligt! Då når han ju en bredare publik.

   Radera
  4. Finns det någon här som känner till ordet hybris?

   Radera
  5. Först vill jag säga att jag är besviken på ÄB. Jag hade inte förväntat mig att hon skulle agera utifrån så snäva partipolitiska ställningstaganden som hon helt klart gör.Finns det någon som inte ser detta?
   Men vad är det som "ligger i tiden"? Är det homosexuellas likavärde? Eller kvinnans?
   Var det fel när apartheidsystemet också föll? Det kanske inte heller var Guds vilja enligt en del här?
   Att sedan många predikningar idag är vattniga och intetsägande är en annan sak.Det handlar nog mera om kompetensen hos dem som håller dem, tror jag.

   Radera
 6. Vilken exakt och samtidigt underbar definition av en kristen: En leende, storståtligt vacker, vandrande petitess i världsrymden!

  LG

  SvaraRadera
 7. Ja vandrande petitesser i världsrymden är vi nog allihop. Såväl jag som Dag Sandahl. I teologiska frågor är jag, förstås, bredvid docent Sandahl att jämföra med ett barn. Obstinat tonåring eller spenabarn med dragning åt det dåraktiga må var och en själv avgöra.

  Jag tillönskar docenten en god advent, uppiggad av många goda julöl.

  SvaraRadera
 8. Anna och Fd Alphadeltagaren

  Jag vet inte om det aer mig (HH) ni alluderar paa men om saa aer foereligger naagot missfoerstaand. Jag vet mig inte ha kommenterat naagot paa din blogg -daeremot har jag naagon gaang laest din blogg men inte funnit naagot jag velat kommentera. Inte vad jag kan erinra mig i alla fall. Detta aeven om jag nu skulle lida av skrivklaada.
  Under inga omstaendigheter har jag kommenterat naagot under inlaegett "mer om alla vackra kvinnor och maen".
  Har inte ens laest det och har oerhoert svaart att taenka mig att jag skulle bry mig om att kommentera nagot saadant.

  Vaenligen
  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, jag tror som du, och jag tror att HH har dåligt minne!

   Radera
  2. Till HH:s dygder, kära f d Alphadeltagare, får du ej glömma att han alltid obrottsligt talar och skriver sanning!

   Radera
 9. Vill ni läsa fler dikter av mig? Jag ligger på sjukhus för observation utan att må så dåligt och leds ihjäl. Men OBS att jag själv inte använder ord som patriarkatet. Och versmått och sånt struntar vi väl i va?

  Kära Antje, skit nu i klimatet
  Och gläd dig i stället åt patriarkatet
  För du vet ju att en man
  Kan göra vad du inte kan
  Till exempel leda det ärorika kalifatet!

  För vi vet ju alla hur du är
  Håller minsann islamisten kär
  Du tror visst att Gud är större din toka
  När alla vet att han är mindre än Dag den kloka

  Ska du knasa och fabulera på detta vis
  Borde du i stället ha blitt servitris
  Fast inte av bröd och vin, givetvis
  Utan av halalslaktad vegetarisk tofugris

  En sådan lär dessutom vara bra för miljön
  Men igen, glöm det där och tänk mera på kön!

  Slut. Men så fint kan jag alltså dikta under inflytande av naekotikaklassade smärtstillande. Borde ta såna oftare.

  SvaraRadera
 10. Anna,

  Vänligen styr Din tunga mot vår egen Jackelén,
  ty hon i samhällsfrågor är pigg och inte sen.
  Och när någonsin tog hon islamism i försvar?
  Svara på det, om Du vid kritiken står kvar!

  Som det goda klimatets advokat hon träder fram,
  påminner om allt som vi alla göra kan,
  Av Dig dock hon uppmanas med detta upphöra,
  Men vart skulle en slik passivitet vår jord föra?

  Lämna ej, ens i diktens form, sanningens tråd;
  Men den försvann i ovannämnda kritik utan nåd,
  Tänk alltid på att försiktighet är en dygd,
  en rättens, kärlekens och korrekthetens brygd!

  Nu hoppas jag att Du från sjukhuset kommit hem
  och är frisk och kry i varje kroppslig lem,
  att Du om ärkebiskopen har ändrat åsikt
  och glädjefullt noterar att Antje gör sin plikt!


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vill jag över er alla
   avsluta med att spy min galla
   Det gäller alla och envar
   Ty på sjukhuset är jag kvar
   Och våga ej mer mot en kvinna ta ton
   Som lider av just gallblåseinflammation!

   Radera
 11. Ja, nu är det väl tiden för grötarim.
  Låt oss öva, för Jul "står för dörren",
  men ej svamla och tramsa likt Anna Stim,
  som nu lider av sjukhusodören.

  Hennes galla vi alla väl känner,
  så nu vi som alla är vänner
  i vår aftonbön ber för vår Anna,
  hon som ändå i kyrkan vill ......

  Jag älskar Dej för att Du är så dum.
  Friskna till lilla vän, hum, hum HUM!

  SvaraRadera
 12. Anna o Tant Lina,

  aer Ni baada galna? Att Anna tar laett paa anningen i sin iver att plocka poaeng maa vara haent men jag trodde faktiskt baettre om Dig. Inte aer jag saa ofta enig med Dig eftersom Du och jag har en stor skillnad i syn p[ vad som maaste gaella foer att en kyrka skall ha raett att kalla sig en Helig allmaennelig och apostolisk kyrka medan Du bevisligen tar laett paa aatminstone det sistnaemnda trots att Du alltsa varit aktiv inom kyrkan som politiker. Alltsaa varit med att utforma om aen i det lilla vad SVeK i dag aer.

  Re minnet, det kan nog svikta men jag kan garantera att skulle jag ha kommenterat paa Annas blogg skulle jag ha minnts det. En saa udda kommentator gloemeer man inte och som skrivet -vackra maen? Vad i hela fridens dar skulle faa mig att kommentera naagot saadant....?

  Det kan moejligens vara av intresse foer damer och en damtidning. Foerslag paa naesta rubrik -- Vackra maen genom tiderna?

  F/oe det naermaste jag laest som kan paaminna om Annas fantasier var en bok som handlade om kvinnor som moerderskor genom tiderna daa foeraedesvis giftmoerderskor. Fraagan aer bara varfoer ens anvaenda gift - det raecker tydligen att insinuera och ljuga....

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH, jag var på julbord med Lärarförbundet idag, och där stötte jag ihop med en gammal kollega när jag skulle hämta kaffet. Han sprider sina socialistiska idéer i lokaltidningarna, och jag sprider mina icke-socialistiska numera. Jag berättade att jag läste det han skrev, men att jag hade lämnat den socialistiska perioden i mitt liv.- Jo, man vet vart du hör, menade han.( så ungefär, minns inte de exakta orden) Varvid jag svarade - Det vet inte ens jag själv!
   Ta över detta på kyrkan också. Nej, HH, jag har på intet vis genom mina uppdrag i några församlingar inom Svenska kyrkan varit med om att utforma den. Det är inte sådant kyrkopolitiker på den nivån sysslar med, och det vet du säkert!
   Anna och jag är inte teologer, vad jag vet. Men vi är språkmänniskor! Då är man ganska bra på att analysera texter med uttryckssätt och stil.Men visst kan man ta fel. Det är bara konstigt när två personer oberoende av varandra gör detta. Eller hur?

   Radera
 13. F D Alphadeltagaren3 december 2015 kl. 23:01

  Vad jag ville säga med mitt inlägg var att när det finns ledare som kan tänka sig att ta ner korset i kyrkor och rikta pilar mot Mecka, eller när det inte är så viktigt om Jesus var Guds son eller inte så är det en befrielse att läsa att det finns sådana som står fast.

  Jag kan inte se varför det skulle vara fel att tala om sin uppskattning för det. Eller hur det kunde bli en diskussion om det okränkbara människovärdet.

  SvaraRadera
 14. Och så, men HH då, inte kan man vare sig giftmörda eller förstöra något med lögner för ett anonymt spöke!?

  SvaraRadera
 15. NTL,
  Du har tydligen inte observerat att jag i tre/moejligens bara tvaa inlaegg skrivit ut baade signaturen och det fullstaendiga namnet. Ett namn saa pass ovanligt i Sverige att jag tror mig kunna lova det bara finns en med detta haer i Sverige.

  Jag foeredrar att skriva , det jag har att saega under signatur eftersom jag helt enkelt inte sjaelv aer intresserad av maenniskan bakom signaturen utan bara vad de har att saega och bara oenskar att bedoema efter vad de skriver- helt enkelt daerfoer att det annars aer svaart att vara opartisk.

  Redan nu aer det det eftersom jag nu varje gaang jag ser signaturen Anna taenker mig loegnerskan Anna och vad kan en saadan ha att tillfoga?

  Dock, jag kommer aeven fortsaettningsvis i den maan jag har naagot att saega foersoeka bortse fraan kunskapen om vem som skriver och koncentrera mig som hittills paa vad som skrivits.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller inte alls med dig. Det har stor betydelse vem som skriver vad för det kan finnas saker som påverkar det man skriver som gör att trovärdigheten brister eller tvärtom. Nej, jag har inte observerat att du har skrivit ut ditt riktiga namn. Du borde kanske upprepa det?

   Radera
 16. Anna,

  Nej, kära Du, spy ingen galla,
  till vad nyttar sådan aktivitet?
  Vii du få någon ärkebiskop att falla,
  kanske med beskyllning om passivitet?

  Du varnar för att mot kvinna ta ton;
  vilket dock ofta på denna spalt sker.
  En kvinna som präst är ju en illusion,
  så bloggaren och hans kör saken ser.

  Dock, deras värld ej folkkyrkans är,
  tacksamt alla andra detta noterar:
  Välkommen därför du kvinna så kär,
  vi håller upp kyrkporten, när Du passerar.

  Tråkigt, Anna, att Du på sjukhus är kvar,
  och att inflammationen ej är till ända;
  Vänligen nu på utfall mot biskopar spar,
  det är signalen som undertecknad vill sända.

  Gläd Dig i stället av hela Ditt hjärta
  över Guds heltäckande Svenska kyrka;
  den skall berömmas, ej bli föremål för svärta,
  folkkyrkan ger oss tröst, mod och andlig styrka!

  BENGT OLOF DIKE


  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt medicinska illstånd kan gallspyende tyvärr inte undvikas käre BOD, och mycket galla blir det D essutom! Men man kan ju välja vem man ska sikta på förstås!

   Funderar...

   Radera
 17. Bra Anna,

  -Sikta rätt nästa gång och god bättring!


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack BOD! Men om du läser min undermening och inte bara min GALLimatias så skulle du kanske inte ha så många synpunkter på mii siktande?

   Radera
  2. BOD läser aldrig några undermeningar. Ironi i skriven form är svårt. Häng inte upp dig på när han inte förstår. Jag har flera gånger försökt att sticka hål på hans heliumballonger utan att lyckas. (Och nu kan BOD fråga "när har du talat om ballonger? ALDRIG!")
   PGGF

   Radera
 18. Jag tror att skammen är en bov. Den som bryr sig om detaljerna uppfattas lätt som en bror duktig med för mycket fritid. Och den som inte bryr sig får lätt dåligt självförtroende eller försvarar sig med att han/hon bryr sig omviktigard saker. Och viktigare saker kan T.ex. vara vem som är vem i Idol.
  PGGF

  SvaraRadera
 19. PGGF,


  Då får Du väl fortsätta med Dina försök att sticka hål. Det är väl inte så svårt, eftersom det är Du som blåst upp ballongerna.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera