onsdag 23 december 2015

Julfånigt eller julsublimt

Jag var i Kalmar i går för att leverera julklappar och jag fick några i retur också. Jag mötte gamla konfirmander, gamla dopbarn, änkor och faderlösa samt gick på sjukbesök. Det var väl höga poäng på alltihop? Innan jag och hunden Grynet for, studerade jag tidningsskörden. I Barometern fanns en uppsättning präster, som skulle beskriva hur det var att jobba under julledigheten.

Är inte också detta ett sekulariseringsfenomen att det som är julens finess, att få fira gudstjänst för det är för den sakens skull folk är jullediga, blir en egendomlighet så att de som firar framstår som hårt pressade av jobb under ledigheten?

Var det god kyrkoreklam det som publicerades?

Ungdomsprästen Lina Bengzon jobbar i julhelgen under julaftonens midnattsmässa. I Oskarshamn delas gudstjänsterna upp, en per präst under helgen. Men Bengzon får ihop livet och firar på julaftonen i Kalmar, "på kvällen åker vi upp till Oskarshamn då jag jobbar" men juldagen blir det mer  släktfirande.  Hon äter kalkon. Hon önskar sig ett par raggsockar.

Kyrkoherde Gabriel Norrgård i Dörby höll rent. Han markerade att han firade julen både hemma och i kyrkan, han jobbade inte. Fem gudstjänster fick han ihop. och ungsbakad julskinka äter han. Kyrkoherden var modest i sin julklappsönskan. En elegant cykelhjälm - "trendig" - ville han ha, förstod jag. Finns någon av kvinna född som ser trendig ut och klär i cykelhjälm, undrade jag.

Biskop Fredrik Modéus jobbar men säger "jag är i tjänst". Julafton, 29 december och 1 januari då han också har nyårsmottagning på Östrabo. Biskopen äter prinskorv och önskar sig nya svarta skor. "De gamla har rämnat, det är inte bra för en biskop." Då undrar man förstås för vem det är bra att gå med trasiga skor.

Komminister Jenny Fogelström är gärna i tjänst under julhelgen och viker bort från jobb-frågan. Julskinkan är favorit "men den kommer jag att sakna därför att det ä första året som vegetarian". Nå, det går väl lika bra med selleri eller med en griljerad morot? Hon önskar sig et par tofflor.

Tre ord om mig själv, heter det i en spalt. "Social" svarar tre av de tillfrågade men inte Norrgård. Nu är han social, tror jag - vad nu ordet betyder. Tre gillar också sv ps 122. Modéus II diggar Away in the Manger.

På Högsby-sidan får vi veta "Församlingarna har inte tid för julledighet". Variation på tema. Men fattar ingen att ledigheten i jul har arbetskraften för att kunna fira gudstjänst? Eller som det heter om Högsby när journalisten får till det: "I jul fylls kyrkorna med diverse aktiviteter och fokus ligger på gudstjänster och musik."

Journalistik motsvarar tänkta föreställningar och fördomar hos läse-, lyssnar- och tittarkretsen, det fattar jag. Men är det som publiceras så här verkligen god kyrkoreklam? Jag vet inte. Har vi nytta av att veta att präster önskar sig nyttigheter i julklapp? Ingen önskade "fred på jorden" eller att "alla ska vara snälla mot varandra nästa år". Ingen önskade sig heller böcker.

Nu finns det ju sådana som jobbar - sjukvård, polis, socialtjänst samt folk på Elgiganten, vars varuhus slår upp portarna i julnattens timme kl 00.01. Det är rätt. Mammon har fått ett barn och det läggs på en hylla i varuhuset och folk kommer dit för att titta och tillbe. Elgigantens tilltag hade varit otänkbart i min barndom. Sekulariseringen och kommersialiseringen är inte nådig mot människor.

Är det inte onödigt att framstå som kritisk tidningsläsare. Jag är kritisk bara i ordets mening, jag försöker bedöma vad jag läser. Det är inte så enkelt. Julfånigt eller julsublimt? Och vilka krafter samverkar här - inte med Gud utan med varandra?

Och så till sist som en enkel julförberedelse eller, möjligtvis, helnykterhetspropaganda:

https://www.youtube.com/watch?v=nbAF4rqwq5M

4 kommentarer:

 1. I det postkristna samfundet råder hedonism, narcissism, social medvetenhet och jullov!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul Antony.
   Jag hoppas att du önskat dig en ny pick-up, för skivan verkar ha hakat upp sig.

   Radera
 2. "Den som menar sig stå, han må se till, att han icke faller" 1 Kor 10:12 fm

  SvaraRadera
 3. Men fattar ingen att ledigheten i jul har arbetskraften för att kunna fira gudstjänst?

  Tack, Dag, mitt i prick!

  SvaraRadera