söndag 6 december 2015

Tre miljoner plus

I fredags morse eller möjligtvis i torsdags kväll passerade vi siffran 3 miljoner sidvyer på Bloggardag. Eftersom jag lovat Strukturutskottet att vara snäll på bloggen när det är söndag vet jag inte om denna uppgift ska meddelas.
Någon kanske blir ledsen eller upprörd eftersom ingen läser denna trista bloggsida.
Andra kan bli glada och minns den fd ärkebiskopen som slutat läsa den så som en inbiten rökare slutar röka.
Jag kan inte bedöma om 3 miljoner är särskilt mycket. Bloggardag ska väl uppskattas som en pigg, käck och munter röst i det kyrkliga. Men särskilt insmickrande är den väl inte? Jag menar, Melodikrysset löses inte här. Så skulle jag undanhållit uppgiften?

Lika svårt blir det med upplysningen att Torbjörn Lindahl friats av Domkapitlet i Luleå.
Nu återstår nog ett problem för ledningen eftersom det var arbetskamrater som anmälde, en med namn och några anonyma, liksom kyrkofullmäktiges ordförande.
Vad ska man säga?
Det var i torsdags beslutet togs och då var det ett par centimeter snö i Luleå. Domkapitlet mulade anmälarna effektfullt och det var så lite snö att grus kom med i mulningen. Ni vet hur det känns.Särskilt illa tror jag det känns för kyrkofullmäktiges ordförande som tog i och ville få Torbjörn avskedad. S-politiker uppträder ibland  mot präster som gamla tiders patroner mot statare. Så vad gör hon nu? Avgår eller söker nya vägar att komma åt komminister Lindahl? Själva beslutet får vi väl läsa så småningom, dvs när domkapitelsprotokollet är justerat.

Är det elakt att återge den glada nyheten?
Alla blir väl inte glada. Inte anmälarna och inte en del andra som hojtat högljutt.
Evanne, frisören, som medverkat i Domkyrkan utan ersättning under Pridefestivalen, lovade väl att aldrig mer göra det om Lindahl inte sparkades? Ska han gå ur Svenska kyrkan också? Det är väl tråkigt och att återge nyheten om att Tornbjörn friats kan då uppfattas vara en sån där elakhet som ska undvikas på söndagar. Det är kanske så besvärligt som det heter i psalmen. Sorgen och glädjen, de vandrar tillsamman (sv ps 269). Men Evanne får väl odla sin kropps- och peniskultur sig till tröst. Jag har kollat hans blogg, som ni förstår. Eftersom det är söndag och jag ska vara snäll kan jag väl mest konstatera att Torbjörn får vara glad och tacksam över att Evanne inte hör till hans beundrare.

Nu var det för ett blogginlägg av det muntra slaget Torbjörn blev anmäld. Han tycks alltså inte klandras för att han erkänt att han är vad han är - Kalixofob. Eftersom det är söndag och jag, ja ni vet, så kanske Susanne Resmark-fallet inte skulle tas upp. I Luleå och trakterna söder därom, dvs till gränsen till Bjäre härad med angränsande härader (trakter vi tog från danskarna) är nog saken inte känd.

Susanne Resmark är mezzosopran. Hon skrev ett inlägg på Facebook, som resulterade i att hon kopplades bort från Ängelholmskommuns 500-årsfirande, där hon skulle medverkat. Invigningen av Ängelholms Walk of Fame och Kärleks och mångfaldsveckan samt nyåret handlar det om ifall jag fattar rätt.

Den dådkraftige kyrkoherden  Fredrik Höggren agerade.  "De åsikter hon framför är eöt förkastliga och står så längt från våra kristna värderingar som man kan komma."
I tidningen hette det att han kopplade bort henne  från några kyrkliga evenemang också. Kyrkokören kunde inte sjunga med henne på grund av hennes hemska värderingar, kunde vi förstå. Men kyrkoherden hade ringt mezzosopranen för det kunde förstås föreligga något missförstånd.

Susanne Resmarks version är en annan: Kyrkoherden ringde upp henne, skällde ut henne med följd att hon själv tackade nej samt begärde utträde ur Svenska kyrkan. Kyrkoherden ljuger, menar Resmark. Därtill sa hon upp den prenumeration hon haft i 30 år på tidningen som ägnade sig åt kampanjen mot henne. NSD/HD.

Vad skrev hon? Vad är det som står så långt från våra värderingar som man kan komma? Hon skrev på Facebook:
"Islam har absolut INGENTING positivt att tillföra i vår kultur, men desto mer av helt vidriga seder och lagar som inte kommer att sky några medel för att nå sina mål!"

Jag ska vara snäll,
för det är söndag men två stillsamma reflektioner kanske det kan bli.

Mångfald - så pass att den inrymmer också den som uttrycker sig oprecist, är arg , frustrerad eller helt enkelt har fel? Ånä! Mångfald är i all sin odefinierade storhet något annat. Programmerad för att utesluta somliga, främst de som säger fel och därmed kanske får folk att tänka fel.

Och så den förgripliga meningen. Om vi tar den precis som den skrevs först men ändrar något litet för att få ett underlag till en fråga:
"Islam har absolut NÅGONTING positivt att tillföra i vår kultur" - hur skulle vi definiera detta positiva. Islam, inte muslimer och förstås inte islamister eller jihadister. Islam. Vad svarar vi? Vilket är det positiva.

Det är söndag och jag slutar med en positiv fråga. Lägg märke till det. Det är advent!
21 kommentarer:

 1. En troende muslim räknar med Någon som är större än hen själv och med Jesus som historisk person. En och annan svensk ateist tror fortfarande att Jesus är påhittad och är fast övertygad om att inget personligt större än människan finns i universum. Om vägen från muslimens position till att se att Gud blivit människa i Jesus är kortare än vägen dit från svensk ateistposition finns otvivelaktigt något positivt i islam.
  Kh på landet

  SvaraRadera
 2. Ja, så är det nog, VAD är positivt med islam........???.........???........????
  Antony

  SvaraRadera
 3. En får allt passa sig idag när flockar av 2-benta vargar jagar.
  https://mobile.twitter.com/Fridenslijor/status/673225701022179328/photo/1
  /Neriton

  SvaraRadera
 4. Eftersom Svenska kyrkans bekännelseskrifter fördömer muhammedanernas villolära så är väl operasångerskan trogen mot den rena evangeliska läran (åtminstone på denna punkt). Så hon borde ju hälsas hjärtligt välkommen! Mer tveksamt med pastor Höggren! Har han inte vid sin prästvigning lovat att följa Svenska kyrkans bekännelse och lära? Men han kanske inte har läst bekännelseskrifterna?
  Dock borde han kunna besvara Dags berättigade fråga: vad är det positiva som islam tillför vår kultur? Hoppas många församlingsbor och andra ställer den till honom.

  SvaraRadera
 5. Man kan ju kolla relevansen i reaktionen genom att hävda en motsats.
  "Kristendomen har INGENTING positivt att bidra med till vår kultur."
  Hur hade en sådant uttalande bemötts?
  Det är utan tvekan en större skymf mot den kristna kyrkan än orginaluttalandet.

  Sedan kan man ju undra varför en präst går i försvarsställning för kulturen.
  Hade det inte varit bättre att gå i försvar för tron?
  Hur hade man bemött ett uttalande som " Islam har INGENTING positivt att bidra med till vår krista tro."?

  SvaraRadera
 6. Jag skulle kortfattat vilja svara: Det som är positivt i islam är vad de tagit i arv efter judendom och kristendom. Det är värdefullt, men är knappast bättre än i dem.

  SvaraRadera
 7. Kyrkoherdar som hellre vill försvara en liberal sekulär kultur än kristen tro lär bli en enkel munsbit för radikal islam. Om vi med apostlicum som utgångspunkt jämför Kristen Tro med Islam dvs. vad som vi möter i Koranen finner vi följande där det inom parentes förnekas av Islam. Hämtat från Alfred Guillaumes bok Islam som kom ut första gången 1954.

  Vi tror på Gud (Fader) allsmäktig
  Himmelens och jordens skapare
  (Hans enfödde Son, vår Herre)
  Vilken är avlad av den helige Ande, född av jungfrun Maria
  (Pinad under Pontius Pilatus korsfäst död och begraven,
  nederstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda)
  Uppstigen till Himmelen
  (Sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida)
  Därifrån igenkommande (till att döma levande och döda)
  Vi tror på den helige Ande (en helig allmännelig Kyrka de heligas samfund)
  Syndernas förlåtelse de dödas uppståndelse och ett evigt liv.

  SvaraRadera
 8. "Strukturutskottet" låter som svensk byråkratis mest spännande uppfinning.

  SvaraRadera
 9. Vad säger bloggens politikerkritiker nu då?

  -Ja, vad säger de, som mekaniskt anklagar domkapitlen för att utesluta "olämpliga" i bemärkelsen högkyrkliga eller med högkyrklig dragning nu när kapitlet i Luleå stift. Dessa maktfullkomliga (kyrko)politiker har alltså friat den anmälda prästen, ser man på.

  Alltså precis som jag brukar betona: att kapitlen skall döma i sakfrågor, inget annat.
  Men doakören brukar som ett mantra hävda att de dömer efter den tilltalades teologiska hållning.
  Men tji fick kören!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD verkar vara så glad över hur maktfullkomliga politiker skött sig i det aktuella domkapitlet, så han måste helt missat att en tung (s) politiker hanterade sitt uppdrag så illa (genom dömande uttalanden i förväg) så domkapitlet fick plocka bort henne som jävig.
   Så att politikerna hanterade ärendet bra, (en fullmäktigeordförande som anmäler prästen, en annan som snackar sig jävig) är nog bara BOD som kan tycka....
   Vi i DOA kören är nog inte lika imponerade av dessa politiker och av denna politiska styrning av Sv Kyrkan....

   Radera
 10. Definitionen av den så omhuldade svenska mångfalden är verkligen slående.

  SvaraRadera
 11. Jag är alltid snäll och att skriva "vad var det jag sa" skulle aldrig galla mig in. Men jag har alltid varit övertygad om att all oro över Lindahls eventuella fällning är kvalificerat trams och att det just är de kyrkoanställda anmälarna som bör få problem med tanke på hur de valt att gå tillväga i denna fråga. Och detta är inte ett försvar för Torbjörn Lindahl, utan kritik mot deras agerande.

  Jag förstår aldrig pratet om mångfalden och dess källa till glädje. Den innebär visserligen källor till glädje i många fall, och problem i andra fall, men det hela handlar om att rädda nödställda och utsatta medmänniskor och inte om vad vi ska utvinna av det hela.

  Islam kommer att föra med sig det positiva att vi svenskar kommer att se vår kristna religion som mer "dyr och helig" när vi ser att de som kommer hit i många fall gör så med sin.

  SvaraRadera
 12. BOD,

  Nu passar det tydligen att tala om domkapitlens politiska styrning- den du annars foernekar naer den som saa ofta varit helt absurd.

  Jo,jo lapa du p[ graedden och och minns att det var andra maktfullkomliga politiker som anmaelde och som man kan befara nu kommer att goera livet surt foer denne ensamme komminister.

  Dock, ingen blir gladare aen jag om jag skulle ha fel i min foermodan. Du daeremot boer bestaemma Dig aer SVeK en politiskt styrd kyrka eller inte?

  Det aer ynjkedom att bara vilja suga paa konfekten naer det vankas ros foer att naer det vankas ris vaegra att ta ansvaret.

  //HH

  SvaraRadera
 13. Om man håller sig till Koranen (som jag av nyfikenhet läst från pärm till pärm) kan i varje fall jag konstatera att den inte har något som helst att tillföra. Dels för att det är en annan tro, dels därför att bokens författare har snott åtskilliga berättelser ur GT och skrivit om dem i mycket sämre versioner. Men framför allt att jag i princip på varannan sida får veta att "elden är min arvedel" eftersom jag inte vill följa profeten. Som kristen har jag ingen som helst anledning att försvara islam, men det får inte blandas ihop med en acceptans av att det numera finns muslimer i mitt land som jag enligt min kristna tro inte får bruka våld emot. Att leva och låta leva är en helt annan sak än att sväva på målet när det gäller sharia-lagar och andra uttryck för islam som vi i Sverige inte ska acceptera. För övrigt var Koranen en av de tråkigaste böcker jag nånsin läst och tycker i buttra stunder att jag borde få något slags pris för att jag orkade ta mig igenom hela...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag har läst Koranen i dess helhet. Det bör fler göra. Jag tror inte Fredrik Höggren har läst den.

   Argus

   Radera
  2. Ibland måste en del bara, vem vet jag inte, "dance with me till the end of love".

   Radera
 14. 3 000 000 är faktiskt imponerande. Min största psalmboksblogg har bara uppnått drygt 700 000, och då gläds jag ändå över att ca 400 sidvyer tycks beskådas varje dag. I ditt fall borde det alltså röra sej om inemot ett par tusen om dagen. (Hade vi även räknat den fleråriga DagBlogg skulle du väl ha fått en eller ett par miljoner sidvyer till?).

  Dessutom är du ju som sagt närmast unik när det gäller att verkligen blogga i just den dagboksform en verklig loggbok ju bör ha. Det torde ha bidragit till bloggens popularitet och att folk ofta tittar in här. Dagliga notiser, stundom ytterst välformulerade och genomtänkta, nästan alltid pro-vocerande och stimulerande (se kommentarsfältet!). Du gör här faktiskt skäl för ditt namn, Dag!

  SvaraRadera
 15. Hjärtliga gratulationer till läsarsiffrorna! -Och grattis, alla som hittat till denna givande blogg, där man får veta en hel del mera än thet suecanska kyrkjosqwallret!

  SvaraRadera
 16. För övrigt är kristna kallade att följa Herren Jesu föredöme. Han uppstod på en söndag, och det var inte alls välkommet på alla håll -men han gjorde det ändå. Borde inte strukturutskottet underrättas om detta och uppmanas att, i ljuset från detsamma, överpröva sina riktlinjer? fm

  SvaraRadera
 17. Betydelselös och oläst kan alltså icke BloggarDag vara, med sina tre millar sidvyer.

  Kanske dags för förnyad utmärkelse som årets kristna blogg? Eller klarar inte Svenska Kyrkan av så mycket mångfald? Eller behärskas Svenska Kyrkan kanske snarare av ren och skär enfald?

  Lars Jensen

  SvaraRadera
 18. Först och främst har islam uppfostrat alla dom miljoner nyeuropeer att vara dom personer vilka dom har blivit. Deras varande bland gamaleuroper har fördjupat och utvecklat våran tolerans och förståelse för det mänskliga varandets mångfal. Dom har öppnat oss att vara lyhörda människans längtansfulla suckar efter det gudomliga förbarmandet och nåd.Saknad, som finns i vårat väsen tillsammans med dom , vars sökande hämtar inspiration från sin tradition och heliga texter.

  Muslimer bland oss är en utmaning för kristna, utmaning och tävlan att vissa hur vårt möte med vår Gud, som vi har förstått honom, har förvandlat oss att övervinna våran naturliga fördomar för det annorlunda och främmande. Hur vi har övervunnit rädslan och förvirringen i tjänades tjänst.
  Och till sist, hur vi har lärt oss att dela med dom som ingenting har och genom detta sett något av vår Herres väsen i dom som vänder sina ansikten mot oss och frågar : Vilka är ni ,vilka gudar har lär denna barmhärtigheten för Er?

  SvaraRadera