tisdag 13 december 2016

Äldre prästman

Jag är en sådan. Äldre prästman. Därtill har datorn råkat i olycka, dvs den löper amok så jag får ta till en gammal. Den fina men nu dåliga ska lämnas in idag. Jag skulle säkerhetskopiera först, sa den vänlige mannen i butiken. "Du ser vänlig ut", sa jag, "för jag behöver en vänlig person, som kan hjälpa mig." Vad svarade han då? "Jag är en argsint man." Men han log och uppträdde stödjande, hjälpande, tröstande. Man är mans gamman, som ni förstår.

När jag kom hem efter utfärden till stiftsstaden, där datorfolket fylkas, gick jag på telefonen in för att se vad Kyrkans Tidning åstadkommit. Fast dessförinnan vittjade jag postfällan för att se om det kommit något av vikt och värde. Redaktören hade sänt mig boken "Herrens verk i många heliga aktiviteter", samlade texter från Polanco 2005-2009. Det är föreningen Kompass årsbok 2016, Artos. Så glad jag blir, när det kommer en bok i postfällan. Den ska läsas i veckan och så ska jag fortsätta med profeten Jesaja, en följeslagare under advent. Jag läser Jesaja antingen i stora sjok eller tre kapitel per dag. I år är det stora sjok, alltså sammanhang mer än enskilda verser. Nu kan jag misstänkas läsa för att jag är from. Inget kunde vara mer felaktigt. Jag läser för att möjligtvis få några insikter och överraskas av hur fräsch en profet kan vara fast det nog är adventstid nr 42 med denna profetläsning.

Nu återgår vi till förmedlingen av nyheter i det kyrkliga via Kyrkans Tidning på nätet Vad fångar vi in?
Tur i oturen kan man tänka om bomben i S:t Markuskatedralen i Kairo. Tänk om det smällt när Antje med följe var där! Jag har också varit där fast vid andra tillfällen. Men det ter sig fortfarande gåtfullt att det inte kan talas klartext om attackerna mot våra medkristna och just dem. Det ska omedelbart också sägas något om människor av annan tro. Jag tror det är svagsint. Döpta och konfirmerade utsätts för livsfara därför att de är just döpta och konfirmerade, just det en majoritet av svenskarna är. Det borde vanliga svenskar få klart för sig och det hade kunnat sägas i predikan på söndag, om någon kommer då. Erfarenhetsmässigt är det dock få som samlar fyrtal i adventssöndagar. På söndag startar juluppropet, ett upprop för en human migrationspolitik. Ärkebiskopen och Sveriges Kristna Råd samt biskoparna är involverade. Har vi längtat efter listor att skriva på? Jag blir lite osäker.

Medlemstappet fortgår.
3221 utträden, betydligt högre än förra året. Erika Brundin finner förhållandet bekymmersamt. Men det var väl förutsägbart. Vi bevittnar historiska processer som bara kunnat motverkas av ett medvetet kyrkfolk och av präster som ville något kyrkligt. Sådana präster har kringskurits och sådana prästkandidater skurits bort.
Erika Brundin vill kommunicera vad vi gör. Så vad gör vi? Ska vi kommunicera att vi förkunnar Herrens död tills han kommer åter? Eller ska vi stämma upp en publik lovsång om hur relevanta vi är? "Gån ut i hela världen och förkunnen eder relevans, som Frälsaren kanske fick till det. Jag tror jag ska köpa Nya testamentet i åtta versioner och på denna åttafaldiga väg studera Frälsarens ord i ärendet.

I Sollentuna vill POSK att kommunen ska ta hand om begravningsväsendet. Den gemensamma avgiften betyder att begravningsavgiften ökat med 140%  för sollentunaborna. Solidaritet kostar, men denna konsekvens gick att förutse. Och sätter vi inte fart, kommer utträdena att öka också av detta skäl. Man kan undra vad POSK i Mörrum tycker om detta.

Man undrar naturligtvis också över slagordet "Dags för reformation. Bryt partipolitiseringen", som är POSK:s valslogan. Hur ser man i Mörrum på denna paroll?
Själv undrar jag om inte självbeskrivningen av POSK borde anmälas till Konsumentombudsmannen för vilseledande marknadsföring. POSK betecknar sig som "Det obundna alternativet i kyrkovalet". Det? Är inte Frimodig kyrka en obunden grupp så vill jag få veta vari bundenheten består? Vid Skriften? Vid Kyrkan? Men partipolitiskt obunden är gruppen lika mycket som POSK. Självbeskrivningen av POSK är osannfärdig och på en osannfärdig deklaration begär gruppen väljarnas förtroende.
Annars håller jag med. Dags för reformation. Börja med att tala sanning.
Men Frimodig kyrka torgför sig som "det verkliga alternativet". Jo, och är så också. Obundet och verkligt och fritt tänkande. Så fritt att Frimodig kyrkas ledamöter i kyrkomötet reserverade sig mot de strukturförändringar som folk ser och inser konsekvenserna av.

Så här kan en äldre prästman fundera i väntan på åtgärder mot en för tillfället dålig dator. Men tro mig, jag tror utsikterna för att datorn blir pigg och kry är mer välmotiverade än de som kan skrivas fram för Svenska kyrkan. Detta insåg Olov Hartman för 60 år sedan, när han slogs med Ingmar Ström under hatthyllorna i Adolf Fredriks församlingshem. Om vi säger så, har vi inte glömt Jesus. Inte säkert. Tänk om han tröttnat på oss? Jag läser profeten Jesaja, som sagt.36 kommentarer:

 1. "Bomben i S:t Markuskatedralen", skriver du. Enligt somliga var det i "S:t Petrus". I varje fall var det inte i den stora, nyare katedralen, utan i motsvarande "Trefaldighetskyrkan" eller "Bondkyrkan" i Uppsala. Jag har också varit där (i Kairo alltså) och besökt både gamla och nya S:t Markus-kyrkan, för enligt vår gajd för 20 år sedan hade även den gamla hetat S:t Markus-katedralen (vilket kan ha bidragit till namnförvirringen - kanske den gamla har börjat kallas S:t Petrus nu?).

  Oavsett vilket: klart det ska betonas att de som dog dödades för sin kristna tros skull och att vi kristna på ett särskilt sätt lider med dem, även om det så klart är förfärligt också att Kurdistans Frihetsfalkar hade ihjäl 44 personer, mest poliser, i Istanbul dagen innan.

  Triss i adventssöndagar har nu konfirmanden som i söndags vittnade om att hen inte ens trodde på Gud när hen började i höstas men nu gör det och vill vara kristen och döpas i påsk. Att personen frivilligt går i söndaglig mässa även om hen ännu inte får ta emot nattvarden är för mej en trons "konfirmation" om något. Herren välsigne och bevare och före till det eviga livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå "hen"? Var konfirmanden anonym?!
   Antony

   Radera
  2. Jag reagerar likt Antony här. Blir störd av att se det där ordet "hen" (höna?!)

   Radera
  3. Hen kan också användas för att anonymisera, göra det svårare att peka ut vem som åsyftas.

   Blir man störd av att se ordet behöver man söka hjälp.

   den Lea

   Radera
  4. Hen är ett alldeles utmärkt ord att använda när man vill anonymisera eller inte vet könet på den man pratar om. Att referera till vad ordet betyder på engelska blir bara löjligt. I så fall kan vi inte använda ord såsom fart heller
   KM

   Radera
  5. Min kommentar ovan (13 dec 14:17)var slarvigt skriven. Instämmer med KM att det var löjligt att referera till vad "hen" betyder på engelska. Sen anser den Lea att jag behöver söka hjälp eftersom jag skrev att jag "blir störd" (slarvigt uttryckt) av att se ordet. Vad jag menar är helt enkelt att jag ogillar det.

   Jag är inte ensam om att ogilla detta nya ord. Feministen Ebba Witt-Brattström t ex vägrar att använda ordet "hen", för hon tycker att det manliga och kvinnliga ska vara synligt i språket:

   http://www.svt.se/min-sanning/ebba-witt-brattstrom-om-feminism-igar-och-idag/

   http://parlanvidsundet.blogspot.se/2013/10/ebba-witt-brattstrom-ingen-hen.html

   Jag är inte feminist, men i detta fall instämmer jag med Ebba Witt-Brattström!

   Radera
  6. Det är tråkigt med signaturlösa kommentarer. Varför vill inte Anonym 14/12 12:46, samt 13/12 14:17, skriva någon signatur under sina kommentarer kan man undra.

   Bättre och roligare, mer klarläggande, med, ofarliga, signaturer under just Anonyma kommentarer.

   Tycker...
   JB

   Radera
  7. JB har rätt. Lathet bara att jag (Anonym 14/12 12:46 och 13/12 14:17)inte har hittat på en signatur. Och sen detta att jag var gång jag skrivit tänkt att det var en engångsföreteelse. Men eftersom jag visst inte kan låta bli att kommentera då och då, så börjar jag nu att underteckna mig med signaturen
   Augusta

   Radera
  8. Jodå, det finns många som ogillar ordet hen. De flesta är förvirrade i fråga om hur man använder ordet på ett bra sätt och ofta fast beslutna att vägra ta till sig information i frågan.

   Man får naturligtvis ha åsikter om ord, men har man behov av att klaga på ordet var gång det dyker upp, så torde ens inställning till detsamma vara något neurotisk.

   den Lea

   Radera
 2. Här är icke döpt eller odöpt, här är icke konfirmerad eller icke -konfirmerad, här är icke ung eller gammal - alla är vi ett i Kristus. Sen har vi att säga ja eller nej.Jfr psalm 286 eller om det är 289. Anders Frostensson är en profet i Jesaja ande och anda.
  Jag sitter i Botân.Ingen Lucia anas här. Men fåglarna sjunger förtröstansfullt :Var inte orolig. Var inte rädd. HAN föds även anno domini 2016...
  Ulf H Berggren Lund Hälleberga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där, i universalisten Berggrens "teologi" saknar även dopet innehåll och ngn ontologi. Det är som med Svky i allmänhet - någon form av religion är det nog fråga om men det är inte kristendom!
   Antony

   Radera
 3. Hårddiskkrasch i Stockholm avhjälptes genom utbyte utfört av raska it-tekniker i Växjö. Frågan är om det från Växjö kan komma hjälp med den uppsaliensiska kyrkoledningens hårddiskkrasch att inte kunna ge uttryck för vår smärta när våra trossyskon dödas och lemlästas.
  Ikväll är det studiecirkel i Folke T Olofssons verk Credo. Avsnittet: "En helig allmännelig(katolsk) kyrka, de heligas samfund". Vi ledsagas på ett utmärkt sätt av en äldre prästman från Växjö stift, den frimodige prosten Kjell P.
  I söndags predikade jag i högmässan med ämnet: För att bereda väg för Herren måste illusionernas berg sänkas och okunskapens djup fyllas.
  Hoppas det blir båda aktiviteterna ikväll. Vi är dock fördrivna från vår vanliga trevna boning i Djurgårdskyrkan i gamle Carl Henrik Bergmans våning (där han på sin tid samlade så många att kyrkoherden fick begränsa deltagarantalet för att inte golvet skulle rasa ner i kyrksalen under). Hembygdsföreningen med Lucia har ikväll förtur. Istället får vi vara i hjärtat av Gyllene triangeln invid Fredrikshovs slott ( som numera är en skola).
  I övrigt noteras att Stockholms stift idag har en helsida i SvD i fyrfärg med en luciakrona som sägs passa alla huvuden - one size fits all. Tekniskt sett ser den inte alls ut att göra det - men varför vara petig?
  Hakon (äldre prästman)

  SvaraRadera
 4. Vem är "äldre prästman"? Duger en 63-åring? Läste f ö på nätet i en gammal katolsk katekes att fr o m 60 års ålder är man fri från normala fasteregler. Innebär det att man blivit "äldre"?

  F ö (2) kan ju notetas att en "gammal" man är äldre än en "äldre" man. Hur det nu kommer sig:)

  SvaraRadera
 5. ANNIKA BORG ÖMSAR SKINN?

  SR P4 Stockholm rapporterar: "Prästen och debattören Annika Borg har fått ett nytt jobb i Stockholms stadshus. Borg kommer arbeta som Moderaternas pressekreterare.
  - Opinionsbildning är det jag brinner för och att nu ha fått möjlighet att ta steget in i det politiska livet för att arbeta med opinion och påverkan är ett stort förtroende. Tillsammans med kollegor och förtroendevalda på kansliet kommer jag att arbeta intensivt för ett maktskifte i Stadshuset 2018, säger Annika Borg."
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6586967

  OBS! Den antihumana borgerliga politikens ideal, egotänkande, osolidaritet, girighet, marknadsekonomi och ohämmad kapitalism tjänar bara ett syfte: att ge ett växande antal parasiterande yrkespolitiker pysselsättning med hägrande fallskärmar på inte alltför långt avstånd som morot.
  Detta är så långt bort från den genuina kristendomens ideal, som de formulerades av Jesus från Nasaret, som det någonsin går att komma. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika Borg passar in. Hon är tepartyrörelsens svenska utpost.
   Ingen risk att kvinnan tige i den församlingen...
   Ulf H Berggren Lund Hälleberga

   Radera
  2. Till John. Jag vill inte placera mig någonstans politiskt men det ligger mycket i det du säger. Fast håller vi på att gå för långt från Bloggardags ämne för dagen?

   Bloggardag: "Ska vi kommunicera att vi förkunnar Herrens död tills han kommer åter?"

   Jag tänker att "Herrens död" är ju samma sak som "Kärlekens död" om Herren är Kärlek vilket jag tror. Egot har tagit över och blomstrar fritt i form av materiell tillväxt som motsats till Kärlekens tillväxt. Det världsliga och materiella upptar större och större plats i vårt medvetande. Och så har vi en präst som "kommer... att arbeta intensivt för ett maktskifte." Så står det faktiskt, MAKTSKIFTE!! Herren är död och the Devil rules!

   /En anonym en

   Radera
  3. John - som om socialismens och kommunismens filosofi är humanistisk!

   -Din kommentar ovan med klassificering av borgerlig politik, kan med fördel vändas mot de politiska ideal, som Du själv förfäktar - om man byter ut ordet kapitalism mot socialism och ordet marknadsekonomi mot planhushållning.
   Ty är det något som är intimt förknippat med socialism och kommunism så är det osolidaritet, klasskillnader, en politisk nomenklatura, som lever i lyx i förhållande till undersåtarna. Och så naturligtvis avsaknaden av alla fri- och rättigheter, som de borgerliga demokratiska staterna värnar.

   Så försök inte mer kasta sten från det politiska glashus, där Du själv har placerat Dig. Var finns demokratin, respekten för den enskilde, friheten att kritisera vem man vill, de fria valen, osv, osv i det system, som Du har förordat på dessa kommentarsfält?

   Eller för att travestera Fabian Månsson:
   -Vet politiskt hut, John, vet sjufalt hut, i Dina från början totalt misslyckade försök att beskriva ideologierna!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. John är en underlig, schizofren, "cocktail" av katekesfundamentalism och kommunism!
   Antony

   Radera
 6. För sjuttioelfte gången Antony :vi är alla döpta i det inre dopet som kan bekräftas i en yttre rituella handling.
  Vi har så att säga ja eller nej i frihet till Kristus som inväntar vårt Ja amen i evighet om så krävs.
  Guds nåd Antony, Guds nåd...
  Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, men knappast ortodoxt!
   Antony

   Radera
 7. Bloggardag: "Döpta och konfirmerade utsätts för livsfara därför att de är just döpta och konfirmerade,.."...
  "Men det ter sig fortfarande gåtfullt att det inte kan talas klartext om attackerna mot våra medkristna och just dem. Det ska omedelbart också sägas något om människor av annan tro."

  Ja, det ska det verkligen för att Sanningen ska fram. Varför utsätter de döpta och konfirmerade andra för livsfara? För att de är döpta och konfirmerade eller för att de andra inte är det? Varför invaderade den KRISTNE George W Bush Irak på påhittade grunder men ändå Gud vid sin sida?!? Varför gick de kristna på korståg förr i världen?

  Oavsett vem det är, vilket formellt trossystem man har, så handlar sådana här utsättande av andra för livsfara alltid om att INTE ÄLSKA SIN NÄSTA och det i sin tur handlar om att man INTE har tagit emot Jesus och hans förlåtelse i sitt HJÄRTA. Man är tyngd av skuld som man sedan projicerar på andra. Det ger en viss tillfredsställelse att kunna visa hur onda andra är och hur god och oskyldig man själv är. Kanske har man utfört vissa FORMELLA ritualer eller hängt på sig speciella smycken. Men det har inte hjälpt. Jesu kärlek är inte hokuspokus och magi och Jesu kärlek är inte hålig utan HELig, dvs av den sort som alltid riktas mot alla.
  Dop och konfirmation som orsak till förföljelse är bara löjliga ursäkter för att inte ta itu med det VERKLIGA PROBLEMET som orsakar allt lidande i världen.

  Är det fortrarande lika gåtfullt?

  /En anonym en

  SvaraRadera
 8. Pressekreterare lär inte ha mycket till fallskärmar de inte. Men intressant med den nyheten, kan göra moderaterna något mindre sekulära.
  Jag har hela tiden trott att Annika Borg var folkpartist, hur har jag fått för mig det?


  Men det är ett av många tecken på att utfrysningen av oliktänkande präster även drabbar dem som är kvinnopräster.
  Jag har hela tiden tyckt att fördelen med kvinnorna i prästämbetet var att de vågade ta bladet från munnen. De hade mer stake helt enkelt.
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något osäker på vad broder Canutus kan syfta på, men om fru Borgs kollegor är i besittning av det nämnda attributet bör de kanske ändå inte så avgjort föras till den clique hon själv företräder? Bortsett från att fru Borg i likhet med fröken Sahlin publicerat sig är det väl i ärlighetens namn inte så värst många blad som fallit från munnarna? Man får snarare intryck av en ganska grå och konform massa som tvärtom mot vad som en gång utlovades snarare överträffat les clerks masculins i påver vardaglighet. /John

   Radera
 9. Förresten är jag obekant med slagsmålet i Adolf Fredrik, kan man få lite mer kött på benen?
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
 10. Upprop om frikostighet i migrationsfrågan är av behovet tvunget. Främst för kyrkans behov av relevans. Man visar att man går före i ett progressivt samhälle. Inte består av knäppgökar, rasister, gyno- och homofober helt enkelt.
  Att det retar en del mer eller mindre bruna krafter kan man strunta i. Det är bättre att satsa på det svenska samhällets bejakande av globalism och majoritetens stabila uppfattning om godhet och anständighet.

  /smun

  SvaraRadera
 11. -Det verkliga alternativet?

  Bloggaren vänder ofta numera sin semantiska kanon mot den nomineringsgrupp, som han tidigare var en (dominerande) del av.
  Nu är det FK för hela slanten, det "verkliga alternativet".
  Obundet och fritt tänkande. Märkligt då att väljarna inte har uppfattat - eller uppskattat - detta. Också märkligt att personer, som finns på en POSK-lista i exempelvis en församling i Blekinge inte får vara "fritt tänkande". POSK är ju sedan förra kyrkovalet KM:s näst största nomineringsgrupp men har mycket långt kvar till S-nivån.
  FK har ännu mycket längre väg dit och har inte precis rosat marknaden i de senaste valen. Kanske det är därför som intresset för öppna, fria kyrkliga val inte är överdrivet starkt i FK.
  Tänk om denna grupp i stället hade varit den överlägset största i KM! Tror någon då att vi skulle ha fått läsa kritiska inlagor här om tveksamheten till, eller tvivelaktigheten av, allmänna kyrkliga val?
  Det tror i varje fall inte undertecknad.
  Det är besvärligt det där med väljarbeslut, särskilt när de går stick i stäv med FK:s åsikter.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla är inte så enfaldiga att de tror att väljares åsikter alltid bygger på insikter. Än mindre att majoritet betyder rätt.

   den Lea

   Radera
  2. Det är inte alls bra att man röstar "bara för att man ska". Jag har själv del i bortvändheten då jag i näst senaste kyrkovalet gick dit av samhällelig plikt. Jag stod i församlingshemmet och summerade mina kunskaper och mindes att jag en gång stått i kön till Preems biltvätt. Mannen framför mig var väldigt trevlig, och präst.
   Så han fick min röst. Så ja, jag röstade, men kriteriet kanske var aningen tunt och inget jag är stolt över.

   I senaste kyrkovalet läste jag ALLT och lyssnade på ALLA. Därför kryssade jag Håkan Sunnliden. Det känns fortfarande helrätt.

   Biltvättsröster betyder ingenting.

   Radera
  3. den Lea,

   -Varje gång jag läser ett sådant här inlägg - som grundas på en elitistisk uppfattning att alla röster inte har samma värde och att röstmajoriteten därmed kan ifrågasättas, därför att dess insikt är sämre än (en liten) minoritets)- blir jag djupt bedrövad.

   Jag måste därför igen påminna om att väljarnas beslut är utan appell. Inga, som slår sig för bröstet med större insikter, kan ändra på detta faktum.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  4. En fråga, hr Dike: Om du skulle behöva genomgå en viktig operation, vilken kirurg skulle du välja? Den som har utbildning och erfarenhet, ingående kunskaper och goda meriter? Eller en som inte har något av ovanstående, men röstats fram av en majoritet?

   den Lea

   Radera
 12. Broder Dag får snart ta ställning till vad den här bloggen ska ha för syfte. Vem tillhör den egentligen? Att det är högt i tak är självfallet en stor fördel som vi tackar för, men - det borde ändå finnas rimliga gränser. Att galenskapen tvärtom som på sistone börjat harangeras och uppmuntras , är det verkligen rätt väg att gå?
  De som läser bloggen gör det för att de är intresserade av de ämnen som broder Dag lägger fram. Men knappast av att som ett brev på posten få en ytterst skruvad vinkel som många gånger drar iväg diskussionen i helt andra banor. Det har påpekats flera gånger.
  Att mer och mer bli ett tidsfördriv åt en alltmer uppenbar cenilitus minor känns inte särskilt stimulerande för dem som vill resonera någorlunda seriöst här. Bloggen är definitivt värt ett bättre öde. /John

  SvaraRadera
 13. Subjektiv gränsdragning!

  -Vad som är "rimliga gränser" för någon, som inte accepterar att hans åsikter blir motsagda eller ifrågasatta, är naturligtvis inte alls detsamma som att de är det för andra.

  Bakom avsändaren av kravet på sådana gränser finns därtill oftast en total oförmåga till självinsikt vad gäller den egna textproduktionens innehåll.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 14. Den Lea,

  Som bekant röstar vi aldrig i den sak, som Du - obegripligt nog - tar fram som jämförelse.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 15. Det som är verkligt obegripligt, hr Dike, är att du tror att kunskap inte har någon betydelse i teologiska frågor.

  den Lea

  SvaraRadera
 16. den Lea,

  -Jag skulle aldrig få för mig att gradera människors tro efter deras kunskaper i teologiska frågor.

  Tron, förstår Du, står inte i relation till antalet lästa teologiska verk eller det sammanlagda timantalet för sittfläskets möda.

  Tron är hjärtats och själens engagemang för och förankring i Herrens ord!

  Se exempelvis Moder Teresa! Hon hade varken genomgått pastoralinstitutet eller var docent.
  Men hennes hjärta var varmt och tron stark.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 17. Men, förstår du, lille hr Dike, att komma med halmgubbar och härskartekniker fungerar inte. Skärp dig nu, annars får du stå i skamvrån. Seså. Att svara på något helt annat än vad frågan gällde duger inte. Lite magstarkt är det också att försöka komma och lära mig vad tro är, när du på det stora hela tycks mena att alla kan och förstår lika mycket.

  den Lea

  SvaraRadera