onsdag 21 december 2016

I terrorns tid

Det är i julnattens mörker Frälsaren föds som en skallande hemlighet, skriver biskopen Ignatios i brev till efesierna. Det vill till att denna skallande hemlighet proklameras i den tid som är vår och mörk.

När diplomater skjuts kan vi tänka förkrigstid.
Paris då och Ankara nu. Eftertänksamhet mer än oro, kanske ska vara hållningen. Det är mycket som går fel just nu. Jag läste om Aleppo på 1700-talet, en lysande och kulturell stad. Och jag kommer att höra om Syrien i julevangeliet, Quirinius var ståthållare och genomförde verkligen den första skattskrivningen till skillnad från den andra. Lukas har kollat. Nu är detta ett land som slås sönder och Aleppo blir en ruinstad - liksom Mosul i Irak. Miljoner människor är på flykt och detta i min samtid. Jag är alls inte säker på att det våldet kan skapa är vanskligt och kort. Jag fruktar att det är långvarigt och förödande.

På samma sätt med det lågintensiva krig som pågår.
London, Paris, Nice och Berlin för att hålla sig till Europa. 11 september i NYC och senare i Baltimore och en del andra städer. Jag har varit på plats under andra omständigheter, semester eller möten i de europeiska städerna och i New York. Det tycks som om människor är så konstruerade att vi lättare relaterar till något som händer där vi befunnit oss och mentalt liksom mutat in platsen åt oss. Det sägs att det är en tidsfråga tills nästa attentat äger rum. När, inte om. Hur lever vi anständigt , heligt och förnuftigt i den tid som nu är?

Jag får problem med de enkla analyser jag bestås massmedialt.
Jag blir misstänksam när journalister intervjuar journalister. Jag vill förstå komplikationerna och den inre logik som leder till det jag får höra eller läsa om. När någon vill servera mig den egna sanningen blir jag osäker och undrar om det som sägs verkligen är sant, hela sanningen och inget annat än sanningen. Sannolikt inte. Om tio år eller så kan jag kanske få läsa en forskare som klarlägger hur det egentligen var, men vilken glädje har jag av detta nu, när jag skulle behöva förstå?

Donald Trump vill inte ha dagliga dragningar från säkerhetstjänsten, läste jag. Det tolkades som om han var ointresserad av informationer som skulle störa hans förförståelse. Kanske är det så. Eller vill han begränsa informationerna för att få ett eget utrymme och inte bara styras av budbärare med egen agenda? Finns det ett ansvar för presidenten att inte dagligen få säkerhetsläget draget för sig? Jag vet inte. Jag funderar över hur det var för Churchill i krig. Han drack sina groggar, badade länge och tog emot stabschefer och andra när han låg i sängen. Så kan krig också vinnas.

Det kyrkliga till detta.
Hur hanterar vi det välvilliga i terrorns tid? Det kyrkliga livet fostrar gärna fram belevade människor om inte annat. De kan vara bra på att trösta men hur är det med kompetensen att bota och lindra? Jag antar att jag frågar efter profeternas ansvar, för jag tänker ju att Kyrkans kallelse är en profetisk kallelse och uppgiften är att fostra oss att vara människor i gudomlig treklang: kungar, präster och profeter. Kungar för att ordna tillståndet i världen, präster för att bära världen till Gud i bön och profeter för att skilja mellan gott och ont, sanning och lögn. Här är det inte fråga om välvillighet utan om radikalitet.

Hur fostras vi till detta i en alldeles vanlig svenskkyrklig församling? Och hur ska detta ske när prosten F. beskrivit hur 14 av 21 kyrkor inte användes till detta en alldeles vanlig söndag. Användes de sju kyrkornas gudstjänster till denna fostran, tro? Det måste vara skillnad på att vara kristen i terrorns tid och att vara kristen i Idyllien.

Det mänskliga?
Jag blir alltmer alienerad inför den föreställning om julen jag utsätts för. Den har blivit ett subjekt. Julen kommer. Då är jag reducerad till objekt. Den jul som kommer, finns egentligen inte fast den besjungs. Den är en konstruktion med snö som kristaller och god stämning, kärlek och gemenskap. Denna jul är omänsklig.
Det visar sig också i frågan till min vän Lil Lindfors på norra Öland. "Hur kan hon kombinera mörkret i världen med julstämning?" Jag hörde inte svaret, men rätt svar är förstås att till det folk som vandrar i mörkret kommer Frälsaren, Världens ljus. Så tråkigt det blir för människor som inte erövrat mysteriet. Yta och när den ytan inte riktigt förslår, fernissad yta och därefter polerad yta och därefter än mer polerad yta!
Jag vet en som skriver upp sig för tvättid varje söndag kl 8. Också juldagen om den infaller en söndag. Sådant är hennes liv, är det ett liv? Ni känner igen kyrkofadern Augustinus fråga om sitt eget liv, innan han fattade vad det hela går ut på.

I terrorns tid unnar jag svenska folket en evangelisk kyrka, en sådan som Svenska kyrkan skulle vara. Levande och folklig därtill. Prosten F. beskrev på sitt stillsamma sätt något annat. På detta andra sätt är Svenska kyrkan inte kallad att vara Kyrka i terrorns tid.

23 kommentarer:

 1. "en alldeles vanlig svenskkyrklig församling", skriver broder Dag. Vad är det? Har det någonsin funnits inom den statsägda sv"k"? Lundavispen Johan Tyrberg har i sitt herdabrev identifierat den som de anställda och "förtroendevalda". Med andra ord en skara statister som gör det som förväntas därför att de har betalt för det. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. John har kort minne. Kyrkan i Sverige har funnit mer än de senaste 50 åren, sedan 1500-talet i den evangelisk-katolska form den fick efter reformationen. Den har varit svenskkyrklig – med betoning på kyrklig. Det finns, än än för få, sådana församlingar kvar.

   Radera
  2. Den som leker med ord och deras betydelse kan påstå allt. Men - blir det mera "sant" för det? /John

   Radera
  3. Vad då, leker med ord? Fast det är klart att man kan bestämma sig för att inte förstå.

   Radera
  4. "en alldeles vanlig svenskkyrklig församling" är en miljö som är präglad av det offentliga rummet speglad av TV och radio. Att förakta vilken miljö det vara månde är en synd, där finns levande människor som är skapade av Gud. Om du inte gör bot kommer du inte att kunna fira en rätt jul.an.

   Radera
  5. Både +Göran och John har till viss del rätt. Det finns fortfarande kristna församlingar i Svky men i stort så är Lunds stiftchefs definition den förhärskande verkligheten!
   Antony

   Radera
 2. Draken är nedkastad. Vad har vi inte att ta itu med? Terrorism, västerländsk hybris.
  Här står vi och kan inte annat,Gud hjälpe oss.
  Vi fixar det och vet med säkerhet att han föds i år igen.
  Här på busshållplatsen, Botulfdplatsen i Lund kan jag i ett stilla sus ana den heliga ande...
  GOD JUL
  Ulf H Berggren Lund Hälleberga

  SvaraRadera
  Svar
  1. "ett stilla sus...", är det rättstavat? /John

   Radera
 3. -Så länge det bara var terror mot judar, tyckte nog de flesta att de gott kunde ha det,säger Maja tankfullt.

  Hennes snälle juristprofessor har visst judisk mamma.

  -Snart blir det miliser och murar på de flesta håll, flinar Rickard från Rickomberga obekymrat .

  Och otäcka hundar,tänker jag.


  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majas konstaterande har fog för sig.

   Terror mot judar beror väl på att de inte tillräckligt tydligt tar avstånd från Israel? Det hävdade öppet det numera avgångna kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu. Svenska Kyrkan ligger nära en sådan hållning. Israel har få försvarare i Sverige av idag.

   När terrorn slår till i det egna grannskapet kanske israeliska säkerhetsexperter kallas in? Det gör redan i bl a Saudiarabien.

   http://www.kyrkanstidning.se/debatt/demoniseringen-av-israel-central-i-rasistiska-och-extrema-ideologier

   /smun

   Radera
 4. Behold Israel (app) ger an annan vinkel på nyheterna. Prästänka

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://beholdisrael.org/news-israel/news

   Radera
 5. Den tid som är vår är mörk men den har varit mörk sedan Hedenhös. De amerikanska urinnevånarna har varit utsatta för Europas förtryck utsugnimg och utrotning sedan 1492.
  En som försöker förstå den egentliga historiska bakgrunden till att vi har det som vi har det

  SvaraRadera
 6. Lite dansk beredskapspoesi av märkena Brorson och Kingo (som f.ö. var av skotsk släkt):
  http://psalmboken.blogspot.se/search/label/Jag%20g%C3%A5r%20i%20fara%20var%20jag%20g%C3%A5r
  http://psalmboken.blogspot.se/2016/12/260-sta-upp-och-lat-er-rost-bli-hojd.html (tänk att norrmännen sjungit den till en koral av våran Haeffner - ja, den är ju riktigt tjusig faktiskt!).

  SvaraRadera


 7. En kanske inte så käck, glad och munter DS i dagens text?...Mer sorgsen?...

  DS: "När någon vill servera mig den egna sanningen blir jag osäker och undrar om det som sägs verkligen är sant, hela sanningen och inget annat än sanningen"...

  Den Sanning som menas kunna finnas i det s.k. världsliga är nog inte någon slag av sanning som över huvud taget alls, någonsin, någonstans, i något sammanhang går att sätta någon egentlig tillit till....
  Tvärtom....
  Detta eftersom sådana sanningar alltid och obönhörligen utgår från just olika människors och olika folks egna utgångspunkter...

  Sådana sanningar blir därför alltid partiska och kan inte vara någonting annat....

  Det som Gudens Ord vill beskriva vara Sanning och Givas Ut såsom Sanning, till - Det folk som vandrar i Dödsskuggans Dal - ? , ( eller som vandrar - i mörker - ?), handlar nog om någonting annat än om någon s.k. världslig, partisk eller mätbar sanning...

  Det handlar då kanske egentligen inte om någon som helst s.k. yttre sanning över huvud taget...

  Gudens Ord, menas kunna skilja mellan märg och ben och mellan Liv och Död...
  Det talar om att människosjälen kan ha Liv eller kan Riskera död (mörker?) OM människan inte vill lyssna, höra, ta till sig eller lyda DEN SANNING om just människan som just mänsklig varelse som vill bli beskriven med Gudens Ord..? ...

  Att människan menas ha som just en varelse, sitt Vara hos just Guden som menas vara hennes Skapare och därmed vara hennes - Fader -..
  Att Guden menas - I Sig Själv ha Vara - och också vara Evig och Odödlig...
  Människan menas inte kunna söka sitt eget vara någon annanstans, i det yttre, eller i det s.k. världsliga, utan att riskera att gå vilse....En Sanning menas finnas i relation till Guden och Gudens Ord, dvs., den Sanning där människans sanning om sig själv som just människa, menas finnas..

  Människan riskerar att kunna gå vilse som det heter (och hamna i Dödsskuggans dal?) om människan inte vill höra Sanningen om sig själv, som människa....

  (Människan kan inte säga: - Jag och mina möbler - VI - satt och tittade på tv igår.... De mätbara tingen i det s.k. världsliga, äger inget Vara I Sig Självt som kan tituleras med DU, och därför kan inget - VI - , upprättas i relation till det mätbara och det världsliga, för människan... Guden, Fadern, Skaparen, menas kunna tilltalas som just - DU - , och därför kan där skapas ett - VI - ...(Jesus sa: - Mitt Rike är icke av Denna Världen...)

  Människan, som art och som varelse, identifierar sig själv som - jag som lever- (Dvs. jag som tycker, jag som känner, jag som vill, jag som önskar osv., et cetera)...

  Det innebär att människan inte kan finna en - källa för sitt jags vara - hos någonting som just inte alls har - Vara (Liv) I Sig Självt - ..


  Det glittrande, det pråliga, det som vill locka, pocka och mana till konsumtion, riskerar att kunna distrahera och kanske därför att kunna ses som vilseledande och vilseförande människan bort från Guden, och Gudens Ord......


  Att riskera att - gå vilse - och därmed riskera att gå miste om - Det Ljus - och . Den Sanning - , som menas finnas i Gudens Ord om människan som varelse, och om Faderna, Skaparen som människans Livskälla är då kanske mer allvarlig än vad man i allmänhet kanske vill kännas vid..
  Särskilt då vad i allmänhet en vetenskapsdyrkande och en s.k. materialistisk världsåskådning, vill kännas vid?..
  Guden menas då, genom Sitt Ord, vilja Leda, Varna, Tukta och Förmana människan, så att det må gå henne väl så att hon må länge leva och också så att hennes tredje och fjärde led av hennes släkt, av hennes folkstam, av hennes nation, osv., et cetera, skall kunna ha Liv och kunna leva ...
  ...
  S.k. världsliga sanningar vid olika dispyter, konflikter, bråk eller motsättningar av olika slag och allvarsgrader, mellan både syskon, familjer, släkter, folkstammar eller nationer, kan nog aldrig någonsin, eller någonstans, på något vis, anses kunna förmedla, några fullkomligt neutrala sanningar som kan beskrivas vara - Sanningen och ingenting annat än sanningen - ...

  Tvärtom...
  JB

  SvaraRadera
 8. Juluppropet, denna parafras på den sympatiska filmen Karl-Bertils julafton. Om man bara tänker efter en sekund, så handlar det om godhet på andras bekostnad. Kyrkan tar inget som helst finansiellt ansvar för sin begäran och Karl-Bertil gav bort andra människors ägodelar. Nu skall alla vara snälla för det är jul. Vi väntar på Jesubarnets födelse, en frälsning för folkkyrkan.
  Sänd en tanke på den kristna världens ståndpunkt: Alla människor har ett humanvärde och muslimernas ståndpunkt: Människor har enbart ett socialt värde, därför är det fritt fram att döda de som "inte räknas", ex vis kuffer.
  SveK måste, för att bli en folkkyrka, certifiera trovärdighet, värdighet och kristendom.
  Rensa bort parafiliterna, Allahu Akbar, blasfemierna, antisemiterna och rena hycklare dvs "månglarna". Lär konfirmanderna 10 Gudsbud. Skydda våra kära psalmer från klåfingriga och sluta upp med att försöka vara trendsättare. En folkkyrka skall vara trygg och igenkännlig. Ge tröst och styrka för den enskilde och inte utgöra en lekstuga för politiker och dess lydfolk.//Länsmansdjäveln

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den svenska kyrkan har idag nog inte främst islam, eller ens muslimer, som sina första, största eller ens främsta fiender...?

   Idag är det nog mer i så fall den dyrkade och hyllade s.k. - Upplysta Moderniteten - ?.....

   Hur många oskyldiga människor har också inte av kyrkan, genom historiens gång, räknats "som ovärdiga" och dödats?... En hel del vetenskapsmän har också fått stryka med?...

   Och hur många har också inte samtidigt en s.k. Upplyst Västvärld, en s.k. Vetenskapsdyrkande värld, en s.k. God Värld, de facto också dödat oskyldiga människor?..
   Bl a genom massaborter, genom massmord i krig och konflikter och genom massarresteringar till arbetsläger och dödsläger?..

   Krig, mördande och dödande har också försts av en Västvärld, även på andra kontinenter utanför den s.k. - Goda och Upplysta Världen - ..

   Totalsumman av allt mördande och dödande som begåtts av en s.k. Vetenskapligt Upplyst Värld, en s.k. kristen västvärld, går nog inte ens att räkna eller ens kunna förstå vidden av....
   JB

   Radera
  2. Ja du JB, det är en gammal sanning: "Människan är människans varg". Nu handlade det här om en tänkbar, framtida folkkyrka. Om SveK rensade bort sin snickarglädje/Potemkinkuliss, vilka ändrar utseende beroende av hur vinden blåser. En autentisk och stabil folkkyrka skulle kunna bidra till framtidstro och stötta de ängsliga som envist lever med blicken i backspegeln.//Länsmansdjäveln

   Radera
  3. Ja, du Länsmansdjävel, det som dröms, eller kanske det som hoppas, om en - stabil folkkyrka - , som - skulle kunna bidra till framtidstro och stötta de ängsliga som envist lever med blicken i backspegeln - , sådana formuleringar är i sig ett slags - backspegelstittande - ...

   Då vill man nog inte ta in hur pass långt bort från en verklighet vad gäller kyrkans ursprungliga språk, som dagens - folkyrka - med dess - Vetenskapligt Upplysta, Goda och - Snälla - Folk har kommit...?

   Om man som kristen tror sig - tro på Gud - ,(såsom varande Barmhärtig och Medlidsam, genom att Jesus, som då menas vara Guds Son, ju menas vara - så snäll, så snäll - ?), då är man ju också själv, eller vill i alla fall tro sig om att vara, - så snäll, så snäll - , som kristen?.. Och detta då endast för att ju, Gud, såsom Jesus, ju - älskar alla barnen, alla barnen på vår jord, röd och vit och gul och svart, gör detsamma har Han sagt - , osv., et cetera...

   Jo, jo...

   Svenska Kyrkan, som just folkkyrka, är mer en genompolitiserad folkrörelse och har kanske alltid varit...
   Människor är genompolitiserade i dagens värld, efter minst hundra år av just främst politisk och vetenskaplig propaganda...

   Så, om folken vill kunna känna framtidstro idag, med de etablerade etablissemang som finns inom politik, näringsliv, massmedier och kyrkor, inom just västerländska samhällen till att leda deras folk, (tillsammans med det förakt, det självhat, och tillsammans med de konstanta anklagelser, skulder och skyldigheter, och det ansvar, som folken åläggs, om ett ansvar mot alla världens olika folk, utom just sig själva, som vill avkrävas dem, och med den självförstöraragenda som där finns från just de västerländska folkens etablerade, kontrollerande och inflytelserika etablissemang..?), så är nog en enda utväg (om nationernas folk vill undvika inbördeskrig?), att de alla, hastigt och lustigt, konverterar till islam?..

   Samt lika hastigt och lustigt inför sharialagar...?

   De unga, friska, alerta och krya skandinaverna och européerna, bör då lika hastigt och lustigt gifta sig, just såsom unga, samt gärna då med fyra skandinaviska eller euoropeiska fruar var, samt lika hastigt och lustigt skaffa sig minst ca 10 barn med varje fru...

   Då, endast då, skulle man nog kunna tala om en möjlig framtidstro för Skandinaviens eller för en hel Västvärlds folk (där dessa inte riskerar att gå under, ytterligare en gång, genom blodiga inbördeskrig, såsom förr just inom Europa, varit så vanliga...?)...

   ATT det verkligen verkar finnas människor som verkligen försöker skapa en slags inbillad - motståndsarmé - , med hjälp då av en politiserad s.k. kristenhet, eller med hjälp av en s.k. folkkyrka som, om den endast (- skärpte till sig - ?), skulle kunna - stå emot islam - , är nog mycket mer rena och skära viljor att egentligen försöka just frambringa, ånyo, inom Europa, förödande, mördande och dödande - inbördeskrig - ?....

   Detta önskar inte några folk, egentligen, som just önskar bevara sig själva, och som vill kunna känna just en framtidstro...

   Därför är jag emot sådana försök...

   De kan egentligen inte alls leda folken i Europa, eller i Skandinavien, till någon - framtidstro - ...

   JB

   Radera
  4. Godmorgon JB. Jag har förstått att du tycker att jag är ett Miffo som önskar en stabil folkkyrka, en "klippa varpå allt vilar". Min personliga önskan skulle alltså medföra ett kommande inbördeskrig?
   SveK är, idag, ingen folkkyrka. Den består av en massa solister, vilka var och en, för sig, söker "likes-klickningar". Vad sägs om Judas och Sjömanskyrkan, tjänaren som tog med konfirmander på Prideparad? Barnen är inte lovliga. Tjänaren som tog med tanterna på studieresa till ett zigenarläger? Antisemiten i Uppsala? Tjänaren med high-five mm mm. Listan kan göras mycket lång. Det gemensamma är att de fjärmar människor från den kyrka som finns idag.
   Ärligt talat så förstår jag inte ditt resonemang om snällhet. Jag tänker ofelbart på Lars Ahlins novell:"Kommer hem och är snäll", men det är nog inte den du tänker på.
   En riktigt God Jul och Gott Nytt År önskar jag dig.//Länsmansdjäveln

   Radera
  5. Antagandet om ATT det verkar kunna finnas sådana som kan önska sig en sådan utveckling, var inte riktad mot någon särskild, och inte mot Länsmansdjäveln heller.

   Så Länsmansdjäveln behöver inte ta åt sig personligt för den meningen.

   Så snäll, så snäll, som ofta vill uppfattas vara kärleksfullt att vara, kan vara så mycket annat än verklig kärlek.

   T ex Jesus raseriattack i templet uppfattades ju kanske inte som så särskilt snällt gjort av dem som idkade handel där.

   God Jul önskar jag tillbaka.

   JB

   Radera
 9. Ursäkta, kanske det är opassande, men det skulle inte vara så dumt med lite glädje också, i en folkkyrka.//Länsmansdjäveln

  SvaraRadera
 10. En fantastisk text att läsa. Tack Dag!

  SvaraRadera