onsdag 28 december 2016

Flash! Flanellskjortans dag

Det behövs en påminnelse om att vi firar Flanellskjortans dag den 2 januari. Det återstår få vardagar om någon ska köpa sig en ny flanellskjorta. Dressman hade ju erbjudande före jul, så några köpte kanske då eller fick i julklapp?

Det var år 2013 denna tradition spreds till massorna, men ursprunget är äldre.
Nytt för i år är att Yngve Kalin och jag enats om at det kunde vara ett plusvärde om skjortan inte är struken. Är den nyinköpt behöver den inte skrynklas, förstås. Men alltså inte strykas heller.

För den som vill friska upp sina kyrkohistoriska insikter lägger jag med utsnitt av texten från 2013. Annars kan man googla på Flanellskjortans dag och överraskas av dagens genomslag.

Med efterföljande text klargörs varför det är just den 2 januari vi firar:

Den 1 januari 1978 höll biskop Ingmar Ström sin berömda nyårspredikan, den som satte fart på utrotandet av kvinnoprästmotståndare. Det hela blev en orkestrerad kampanj. Jag kan citera Svenskt Biografiskt Lexikons korta ord meningar: 

"På nyårsdagen 1978 predikade S i Storkyrkan om den frukt trädet måste bära för att inte huggas bort (Luk 13:6-9). Han ansåg att tigande för fridens skull förgiftade klimatet och ville därför tala ut om kvinnoprästmotståndet. DN slog upp predikan vilket utlöste en kraftfull opinionsstorm mot kvinnoprästmotståndarna. Biskopsmötet, som tidigare sagt att det var viktigt att få biskopar som tänkte olika i denna fråga, fick anledning ompröva sitt ställningstagande. S:s nyårspredikan skapade ett nytt kyrkopolitiskt läge i Sv kyrkan. Som den journalist han var, insåg S journalistikens möjligheter och han tog dem till vara i en fråga som för honom gällde möjligheten för kyrkan att möta folket." (artikeln Ström, Ingmar, bd 34 - lite osäkert - s 806)

Hans Green på DN förnekade - utan att i övrigt röja någon källa - att Ingmar Ström skulle ha tipsat tidningen om predikan - men det hörde knappast till vanligheterna att DN brukade bevaka biskopens framträdande i Storkyrkans predikstol. En alert stiftsadjunkt kan ha styrt till det hela men det är klart att Ingmar Ström ville hitta en väg vidare i en situation där biskopsmötet - där han ingick - verkligen kunde tänka sig kvinnoprästmotståndaere som biskopar. Metoden att stoppa en sådan utveckling var inte inom biskopsmötet utan i stället att med hjälp av en folklig/politisk opinion trycka biskoparna tillbaka. Så blev det också. Men år 1978 var en vigningspolitik som skulle stoppa "kvinnoprästmotståndare" helt otänkbar. Då kunde biskopsmötet tänka sig den sortens präster bli biskopar.

Ingmar Ströms nyårspredikan fick Yngve Kalin att den 2 januari gå och köpa en flanellskjorta. Han ville inte uppträda klädd som präst i en kyrka av det slag Ström kreerade. Vi kanske lite med medvetet skulle minnas hur det var och hur det blev och diskutera vilka nödvändigheter som styrde skeendena. Vi firade alltså ett 35-årsjubileum i går. Det som hände, hände för en generation sedan.

Men varför var inte Ström solidarisk med  biskoparna i biskopsmötet? Under biskoparnas samtal, som föregick uttalandet, satt han tyst, tycks det. Jag tror att det enkla svaret var att Ingmar Ström alltid kände sig obekväm i de andra biskoparnas sällskap. Han hade få personliga vänner och inga i biskopsmötet. Det som blev hans signum - hans förmåga att umgås med barn - var på sitt sätt ett uttryck för ett socialt handikapp. Centralt placerad i det kyrkliga livet var han likväl en utomstående ensling. Katt bland hermelinerna, skrev Kerstin Vinterhed (DN 21 maj 1995).

Biskopsåren uppfattade han efterhand närmast som en parentes i sitt liv, kan man se i artikeln i SBL.

Själv uppträdde Ingmar Ström i skjorta och slips, inte prästskjorta. 
Jag vet mig dock aldrig ha mött honom iförd just en flanellskjorta ...

3 kommentarer:

 1. Ämbetsbröderna är påminda. Nu gäller det bara att överenskomma om sättet för firandet: lunch på dagen eller en (?) öl på kvällen.

  SvaraRadera
 2. Låter besynnerligt att inte vilja uppträda som präst i Ingmar Ströms kyrka - om en är trots allt fortfarande är präst i den, vill säga. Låter defaitistiskt - som att i förtid uppfylla Ingmar Ströms våta dröm och avkraga sig själv, liksom. Knappast värt att fira.

  (Men jag saknar sign. G A Flanell - välkommen tillbaka i kommentarsfälten, broder - eller syster?).

  SvaraRadera
 3. Jag återinträder i bloggosfären den 2 januari.
  G.A. Flanell

  SvaraRadera