lördag 24 december 2016

Julestrid

Nu så kommer julen och allt det där.
Jag läser klerikala maningsord om att en annan värld är möjlig i lokalmedia och om Jesus i SvD. Här dyker det där med den historiske Jesus upp och konstateranden om hur han bör ha tänkt. Det känns som lite 1800-tal stofferat med fynden från Qumran. Att han skulle ha uppstått och att allt nystas upp från den punkten, är en omöjlig tanke. Varför? "Den historiska metoden" kan inte enkelt hantera sådant. Eller kan den? Skulle kunna?

Vi som har varit med ett tag, minns inte bara teologer som uppträder först som tragedi och sedan som komedi. Vi minns också vår barndoms jular innan Kalle Anka kl 15 censurerades. Jag är sålunda så gammal att jag tydligt minns tiden före också. Klart och tydligt till och med. Jag var politiskt medveten när censuren av Kalle satte in. Det skedde när den US-amerikanska krigföringen i Vietnam började gå illa.

Det finns sådana som menar att frågan alls inte ska förstås politiskt utan pedagogiskt. Den distinktionen är ofruktbart idealistisk, men praktiseras av den politiskt opålitliga men alltid välvilliga medelklassen. Förklaringen lyder: Vassnästa förskollärare gick med sedvanlig energi in för att beröva oss kulturarvet.
Jag kan till nöds inta en förmedlande ståndpunkt och hävda att de två förklaringarna inte behöver stå i strid med varandra. Förskollärare kan i pedagogiskt nit samverka med den amerikanska imperialismen. Och då talar jag nit!

Det var denna amerikanska exportprodukt, Piff och Puff och Kalle i förberedelser för julfirandet, som illustrerade kriget i Vietnam. När det började gå illa, skulle förstås inte filmen, där de små ekorrarna  tvingade den store till kapitulation, visas i oklippt skick. Tekniken var inte att ta bort filmen utan falsifikatet. Förändringar sker i små steg, folk ska inte märka. Filmen snöptes och blev utan budskap. Barnen skulle se ekorrar, en anka och lite nötter. Varför den ene ekorren skulle ha bandage om huvudet, förblev oklart. Vi som visste, kunde begripa. Inget stoppar folkens flodvåg. Vi går mot seger! Men vi lärde oss då och där att uppfatta det stora i de små förändringarna. Sådant sitter i.

De vassnästa är av samma typ som söndagskolfröknarna, de som klippte hål i gottpåsen till söndagskolfesten för att små pojkar inte skulle kunna smälla påsar.
Nu skulle barn inte ha en chans att orientera sig i den värld som profeten Jesaja beskriver, Jes 24:16-17, men som återges i originalfilmen. Inte konstigt att barn står handfallna inför en värld så förvriden som denna den censurerade. Här hänvisar jag till profeten Mika 7:3. Min generation var bättre rustad.  Vi hade flera jular sett "the real thing". Så var det också under det kalla krigets dagar, då sådan beredskap behövdes.

Hur har jag då inte åstundat att på nytt få se en film som återställer det som var så upplysande i mina barnaår. Det är möjligt. Och därmed vill jag önska de trofasta läsarna av Bloggardag en riktigt GOD JUL.
Som vanligt gäller förmaningen: Gör inget i min frånvaro, som ni inte kan göra i min närvaro!

Allt detta skrivet ska ni nu kunna få se originalet från år 1949.
https://www.youtube.com/watch?v=DDi3rStb71M

Juldagen blir det bloggfritt givet att jag inte denna julafton retar mig på Jesus-artikeln i SvD att jag måste skriva av mig. Men den saken kanske kan anstå till mellandagarna?

Vill ni på den heliga Juldagen motverka den partiella kulturupprensning, som drabbat Kalle Anka & Co när Kalle och hans vänner önskar God Jul, går ni till de bortklippta scenerna. Dessa scener följs av Tomteverkstaden i original. Det är det bortklippta som blir informationsbärande, ett faktum som gäller Kalle Anka & Co och kyrkohandboksförslag lika. I det klipp som här hänvisas till, är det verkligt roliga Janne Långben, som man kan njuta av. Sådant passar små söndagskolgossar oavsett ålder. Lite våld i naturen med Kalle skämmer eller skrämmer inte heller.
https://www.youtube.com/watch?v=2f_9Q7MX2O8

Sa jag GOD JUL? Jag menar det verkligen.
Jesus is the reason for the season.

20 kommentarer:

 1. Seasonal Greetings!

  EKM-gänget

  SvaraRadera
 2. Att de bara orkar och kan med,tänker jag om lättvindiga bibelteologer som lånar sig till att bara upprepa överspelade hypoteser från bibelkritikens skede utan att vetenskapligt överpröva dem från grunden för att sedan få det publicerat i dagstidningar som nya rön och slutgiltia fakta.

  SvaraRadera
 3. En riktigt GOD JUL till dig o de dina önskas härifrån!
  Själv minns jag en oerhört upprörd skola där demonstrationer planerades (o väl genomfördes vid tv-huset tror jag) när sommarlovsmorgnarna inte skulle få innehålla ScoobyDoo. Av någon anledning jag inte minns. Men upprört var det där -76 eller så.
  (För övrigt är det väl herr Pigg, Musse, som tampas med ekorrarna? Men mitt minne.... Kanske får ta siamesen i knä o vovven bredvid o titta i e.m. ;) )
  Eva H

  SvaraRadera
 4. När försvann förklaringen till att Långben plötsligt äter popcorn? Här ligger förstås elsäkerhet bakom och inte politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gaffel i vägguttaget ÄR pedagogiskt att klippa bort av elsäkerhetsskäl.
   Må vara att Långben på kuppen fick majskolven att självpoppa till popcorn.

   Radera
  2. Frågan är bara varför man ska tro att dagens barn är idioter medan vi inte var det.

   Radera
  3. Jag tycker man förutsätter att alla sekulärsvenskar är idioter. En KH sa till mig att vi inte kan använda ordet herde eftersom vi nutidssvenskar inte kan identifiera oss med det. Fantasin räcker liksom inte. Nu snackar vi med ett folk som plöjer "Sagan om ringen" eller "Hajen" utan att blinka och som mycket väl kan känna paniken av att bli jagad av en orch/haj utan att för den delen vara vare sig alv i orchernas rike eller bikinibrud på för djupt vatten.

   Som grädde på moset kan en kvinna inte ta åt sig "fadersmetaforer" då könet inte kan relatera till det. Man kan ju undra hur många som lyssnar med könet. De allra flesta av oss har andra sinnesorgan för ändamålet :-).

   Radera
 5. God Kristi Födelses Fest!

  tillönskas med

  Rabbi Marcelo Polakoff och biskop Monseñor Pedro Torres från Argentina:


  https://www.youtube.com/watch?v=tFqAvn9laek


  (Rimligen drömmer den svenska eliten våta drömmar om liknande goda förhållanden och religionsintegration mellan Svenska Kyrkan och sveciserad islam.)


  Lars Jensen

  SvaraRadera
 6. Om tillståndet i Svenska kyrkan vittnar också min julberättelse. Jag befruktar (som det heter i Grönköpings Veckoblad) att den ger en ganska allmän bild av hur det är.

  Eftersom det inte är meningsfullt att ha midnattsmässa i S:t Stefanus koinonia med många tillresande (lokaltrafiken i Stockholm upphör i stort vid midnattstid under julnatten), gick jag till midnattsmässan i en kyrka i centrala Stockholm. Jag hade inga stora förhoppningar om hur det skulle bli, men jag skulle ju ändå få höra 'julevangeliet' och sjunga några julpsalmer i natten. Kören sjöng dock sånger som var mer allmänt hållna – "Jul, jul, strålande jul" och den där som slutar med att "där ljuset är där är julen", ja, och så naturligtvis Adams julsång, men där tar ju ingen notis om texten.

  I predikan hette det att "den gudomlighet som vi alla hoppas finns har blivit människa", vilket ledde till konstaterande att "något har blivit någon". (Bör det inte vara "den anade blir känd" eller "den otydlige blir tydlig" eller så?) Men predikanten lämnade snabbt tanken att det då kanske skulle vara av intresse att lära känna vem denne 'någon' är. I stället inriktades predikan på att handla om gemenskap, och att vi här har ett ansvar. En stund handlade det naturligtvis sedan om 'juluppropet'.

  Förra söndagen handlade GT-läsningen om "budbärarens steg … som ropar ut goda nyheter". På det sätt som nästan allmänt tycks gälla nu för tiden, kom budbäraren här knappast med 'goda nyheter', utan med krav på hur vi bör forma livet. En fullsatt kyrka fick inte höra något om vad som ges oss, utan i stället om vad vi skall ge.

  "Det är synd om människorna" skrev August Strindberg inte långt från kyrkan – jag kan inget annat än att hålla med honom.

  Vad gäller understreckaren i SvD – det är väl ungefär som om någon skulle beskriva hur vi numera förstår atomen, utan att ha med något om kvantfysik.

  God fortsättning på helgen tillönskas alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besökte klockan 9 (!) julotta.

   Predikan blev:

   Jesus och föräldrarna måste fly undan hot om terror till främmande land, Egypten. En maning idag till oss som människor och kristna.

   De barn som kommer till Europa tas inte emot som vi borde ta emot Jesus.

   Vi måste öppna våra hjärtan, plånböcker och hem för flyktingar, det är Jesus vi tar emot.

   Lucia var mörk och brunögd. Jesus var mörk och brunögd. I framtidens Luciatåg och framtidens julspel kommer båda att ha Mellanösternutseende, vilket är rent evangeliskt .

   Om någon fortfarande inte hade skrivit på "biskoparnas flyktingupprop för en fortsatt generös flyktingpolitik", kunde vi göra det vid utgångarna.

   Få skrev på. Hur många bestämde sig att göra slag i saken och utträda?

   /smun

   Radera
  2. Det är väldigt mycket ansvar.
   Man kvävs. Det där oket är inte alls lätt.

   Radera
  3. Apropå den mörka lucia:

   I Siracusa, Cicilien, Lucias hemort, framställs hon alltid som blond och blåögd.

   https://media1.britannica.com/eb-media/64/172564-004-602A6BA2.jpg

   På trehundratalet finns fog att anta, att den helt övervägande delen av befolkningen i Syditalien var - blond och blåögd. De var greker, under antiken mestadels blonda och blåögda. Lucias mamma var grekinna. Hennes pappa romersk patricier. Även romarna var till övervägande delen blonda och blåögda. Av de 18 kejsarna från Augustus (Jesu födelse) fram till 192 e Kr, vet vi att bara en var mörkhårig. Alla var blåögda, utom Augustus, som hade grå ögon.

   Men föralldel. En för nuvarande migrationssituation god, pedagogisk historia om den mörkhåriga, brunögda Lucia skall kanske inte synas alltför närgånget i sömmarna?

   Sen lär det nog f ö inte bli så mycket vare sig av Luciafirande eller julspel. För kristet inspirerad sed finns föga eller inget utrymme i framtidens Sverige.

   PP

   Radera
  4. Vi valde midnattsmässa i Adolf Fredrik. Som väntat var musiken överdådig. Predikan handlade mest om flyktingar och behovet av förbättrat och mer generöst flyktingmottagande, en mer generös attityd i ett alltmera snålt klimat.

   En yngre statsvetare i sällskapet fräste vid utgående:

   -Det borde vara straffbart för präst-tanten att köra statspropaganda från predikstolen!

   Och statsvetare borde väl veta?

   Gr-A

   Radera
  5. Svky är en sublimt, genomsekulariserad, propagandamaskin för den nihilistiska statsmakten!
   Antony

   Radera
 7. Var jag var julnatten avslöjar jag inte. Sign Markus går lätt igång...
  Men eftermiddagen var jag till Vesper i Vor Frue /Domkirken. Jag kom sent till en kyrka till brädden fylld. På stengolvet blev jag vittne till en dansk dreng som livfullt skildrade Jesu födelse. Hans storebror hade en fråga: Hade Jesus ingen riktig Far? Den frågan gladde en Josefförespråkare. För mig är Juldagen efter julnatten Josef upprättelse dag...
  Ulf H Berggren Lund /Fredriksberg

  SvaraRadera
 8. Vilka makter ligger bakom att julevangeliet blir sendläst år efter år?
  DEN STORA SNEDLÄSNINGEN!
  Nu har Julevangeliet blivit felläst i tusentals kyrkor och kapell över landet. Det 'är ju lite genant med Bibel2000 och alla expeterna som var med, men teologisk faktaresistens är inte ett okänt fenomen. Vi har alla "snedläst" i slott och koja. Jag också.
  Såhär läste man läsas: "Detta var den första skattskrivningen och den hölls när Quirinius var ståthållare över Syrien"
  Ståthållaren ("landshövding" i 1917)höll inte i ståten utan i makten: grundtexten säger att han "var styrande", och att detta var den första skattskrivning som skedde då han var detta- han tycks ha hunnit vara med om en till
  Att Augustus utförde skattskrivningar (=folkräkningar med taxering) som gällde hela romarriket långt innan Jesus kan ha fötts, har varit känt sedan 1847 då August Wilhelm Zumpt (1815–1877) publicerade Augustus berömda minnes och propagandatext som kallas "Monumetum Ancyranum" . Men det har inte, på 169 år! - fått genomslag hos fackfolket! Ni kan läsa resten hos Anders Brogren, "Mysteriet med den försvunna skatskrivningen" http://brogren.nu/skattskrivningen.htm.
  Men varför går det inte att rätta till?

  SvaraRadera
 9. UHB,

  God Jul?

  Hur det kan glädja en som påsår sig vara kristen att hävda att bibeln ljuger om Jesu födelse förstår jag inte men du får väl i analogi med OBAMA i stället önska alla en glad helg utan förpliktelse och utan anknytning till vad som skedde.

  //HH

  SvaraRadera
 10. // HH :God fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 11. God jul!
  Ja hur skulle julen kunna vara annat än god?
  Jag menar vad gäller dess egentliga innebörd.
  Sen är det ju en olycka att människor förvandlar den till en ond jul.

  LG

  SvaraRadera