tisdag 17 oktober 2017

Mariatorget med omnejd

Överste Olofsson ringde i går kväll. Han var hemma efter en lång sejour i Bryssel. Han hade missat Aurora men pratat med Salander och uppdaterats. Som ni kanske minns har Olofsson segelbåt men bor på Bellmansgatan i Stockholm. Nu ville han först fråga om Trossen i Sandvik, som brann ner till grunden. Jag tröstade honom med beskedet att om allt går vägen så byggs butiken upp, men några meter längre bort från hamnen. Olofsson ställde kollfrågan: "Tror du att tillstånden kan ges snabbt?" Jag utgår från det, sa jag. Men oss emellan blev jag orolig när han frågade. Olofsson tänkte segla ner till midsommar 2018. Då ligger han i Sandviks hamn. Han var uppenbart orolig för skaffningen.
Detta avhandlat tog överste Olofsson upp ett problem:

- Jag gick förbi Mariatorget för jag var tvungen att förstärka livsmedelsförråden och en del annat. När jag gick förbi Sankt Paulskyrkan insåg jag att något har hänt. Dörren var öppen och jag kikade in. Där hängde ritningar för ombyggnationen. Visste du att metodisterna sålt kyrkan till Stockholms Stadsmission?

Jag fick medge att jag alls inget visste. Jag försökte säga att jag hade svårt att hålla koll på Svenska kyrkan och därmed föll metodister och equmenianer närmast utanför min sfär. Det tycte Lofsson var dumt.

- Församlingen las ner. 8-9 aktiva räckte inte, de var nog inte alldeles unga heller, medlemmarna. Kyrkan försvinner som gudstjänstlokal. Kvar blir ett slags allaktivitetsrum. Orgeln ska ut och altare med altartavla, om jag såg rätt. Kan det vara så att de kristliga tror att muslimer inte kan vara i ett rum med kristna bilder? För vi vet ju båda att muslimer inte reagerar. Eller vet vi? Kan det vara så att de kommer till Europa och kräver att vi ska ändra oss efter deras modell? Blir det som i den där kyrkan i London, som täckte alla kristna bilder när muslimerna skulle ha sin fredagsbön där?

Jag funderade innan jag svarade. Nog kan jag märka en ny ton i debatten, där det dras en gräns mot muslimers krav och där slaget om Wien (vid två tillfällen) blir referenspunkt. Jag fattar uppställningen. Men jag är nog inte riktigt glad. Styr vi ut i okontrollerat elände? Jag svarade Olofsson:

- Jag funderar på bogomilerna. Var det inte så att deras svaga teologi gjorde att Balkan blev ett lätt byte för muslimerna? De hade fuskat med treenighetsläran och trodde på Gud i största allmänhet. Då blev det rätt problemfritt islam i stället för kristen tro. I det här fallet tror jag att välviljan styr bort från den intellektuella hederligheten och säljer ut den kristna tron. Det finns en stupid välvilja nämligen i det kristliga. Stupiety eller frumhet. Men jag fattar att när en gammal metodistförsamling bara har 8-9 aktiva, så måste den läggas ner. I Svenska kyrkan skulle 8-9 aktiva räcka långt, för vi har ju den materiella basen ett tag till. Men ack, hur länge?

- Har du inte haft gudstjänster i ett metodistkapell i Delary? För det var väl Deary, där det militärhistoriska muséet finns?

Jag fick bejaka detta. Emanuelskapellet. Det har Hembygdsföreningen hand om. På sommaren firas gudstjänst varannan söndag. Det är folkligt, festligt och fullsatt. Metodistkapellen och kyrkorna är vackra konstverk. Och sköts av Hembygdsrörelsen...

- Altartavlan i Sankt Paulskyrkan är målad av Gernandt, inte Anders utan Wilhelm. Ögonblicksbild från Jesu uppståndelse, sa överste Olofsson. Jag vet inte riktigt vad de ska göra med den. Den kanske inte är så värdefull ekonomiskt men ändå. Själva greppet gillar jag. Att måla det som ingen just då såg!

Skulle jag uppröras över den partiella kulturupprensningen ihop med min vän överste Olofsson? Jag funderade ett ögonblick.

- Är det inte som med Mannen i Romsdalen, Möre i Norge. Ett gigantiskt fjell vrider sig och kollapsar. Det kan vi inte göra mycket åt. Den norska Rikskringkastingen sänder direkt också med termisk nattkamera så att vi kan se sönderfallet som dramatisk unerhållning. Familjer, som kan få berget i huvudet, har evakuerats nu för femte gången. Det är väl så mycket man kan göra. Annars är det bara att vänta. Bortvalet av kyrkokristendom har pågått länge. Några har vetat att de aktivt valt bort, andra har bara glidit med. Få har förstått konsekvenserna. Nu evakueras. Jag säger bara: Se Mannen!
https://www.nrk.no/mr/rasfarlege-_mannen_-1.12001189

Det sista, som anspelade på Pontius Pilatus och hans berömda replik, tyckte jag var riktigt fyndigt påkommet. Jag är inte alldeles säker på att översten uppfattade det fyndiga.

Vi slutade med att resonera lite kring signalspaningsfartyget Orion och de skilda signalspaningskulturerna hos FRA och marinen. Olofsson medgav att det varit så.
- Men det var ju det problemet Salander och jag skulle lösa genom att placeras på FRA, minns du väl?
Det mindes jag förstås och nändes (fantastiskt ord!) inte fråga om det fungerar bättre nu. Det är något med det mänskliga, som gillar att dra upp gränser också mot dem vi skulle arbeta konstruktivt tillsammans med och något med det mänskliga, som ogillar att i tid ta upp de verkliga frågorna och resonera förnuftigt. Jag undrar vad.

- En av mina grannar är en äldre dam som var med om att sälja kyrkan till Stadsmissionen. Jag tror hon hoppades att kyrkan skulle räddas så. Jag undrar vad hon tänker nu, men jag tror inte jag ska fråga, sa Olofsson omtänksamt. Inte tala om rep i hängd mans hus, la han till. Överste Olofsson är nämligen en omtänksam man. Ska han nu vara i Sverige en tid kan vi räkna med mer alert information, sådan som annars inte skulle nått oss. Också detta är omtänksamt. Utan överste Olofsson hade vi inget vetat om Stockholms Stadsmissions sekulariserande insatser i Sankt Paulskyrkan vid Mariatorget i Stockholm.

10 kommentarer:

 1. Muslimerna tror ju att Jesus aldrig korsfästes och dog (jungfrufödelsen bestyrks däremot). En uppståndelsebild borde väl dock inte vara lika anstötlig för muslimer som en korsfästelsescen? http://islam.se/jesus St Paul, St Paul.

  Men den 12/12 ska dock Stockholms stadsmission på sin nya "existentiella mötesplats" meddela sin bild av Julens budskap, allt enligt det nya "kyrkoår" man nu presenterar på nätet (undrar dock vilket budskap det blir - kanske muslimerna trots allt kan hjälpa dem att stå upp för jungfrufödelsens mirakel?): https://www.stadsmissionen.se/motesplats-existentiella-fragor

  SvaraRadera
 2. Har herrarna missat den stora folkkyrkoarmén?

  -Tänk om överste Olofsson, Salander och reservofficeren Sandahl kom på tanken att mobilisera den i absolut särklass största kyrkliga armén som finns i vårt avlånga och vackra land: folkyrkoarmén!

  För härnadståg mot ogudaktighet, ondska, baktaleri mot den välutrustade kyrkan, m.m, m.m! Vad är väl små, kvarvarande motståndsfickor mot denna över hela landet täckande Gudsarmén? Med snabbt tillgängligt folk i Moheda, som i Alvesta, på flera platser inne i Växjö, i Mörrum och i Halland.

  Kanske kan då även exempelvis Jag i Halland engageras för en insats. Men John, alias Berit, Samir eller vilka de nu är samt HH är från början hemförlovade,
  Välutrustad med manskap är denna armé, så det förslår, med ekonomiska resurser, med duktiga befäl i form av KR-ordförande och präster, med känsla för Fädernas kyrka i vårt land, med grundmurad demokratisk förankring.

  Ty efter kampen kommer ju segerns goda rike, naturligtvis starkt demokratiskt förankrat och styrt av kloka män och kvinnor. De senare är självfallet från början med i kampen och därefter i uppbyggandet av den starka, goda och trygga samfundsgemenskapen.

  Här finns en armé av sällan skådat slag att lita till - och lita på! Överste Olofsson och Salander skulle säkert känna sig hemma. Bloggaren kanske så måningom också. Han är ju egentligen inåt - i verkligheten - en officer i denna armé men utåt en ständig kverulant, som hörs och syns. Men då får vi inte glömma följande ord:

  -Den som man agar älskar man!

  Avdelning Moheda-Alvesta folkkyrkopluton - framåt marsch!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får väl unna Bengt Olof att vara glad åt de Potemkinkulisser som Svenska kyrkan är.

   Samtidigt kan man, här som alltid, konstatera att han – solidarisk med dem som makten haver som han är – är svårt irriterad över att det förekommer opposition.

   Radera
  2. Bloggarens gamle vän, Håkan Juholt, är övertygad om att diktaturen står för dörren i Sverige. Inte med stridsvagnar på gatorna, men i form av teknokratiskt elitstyre i form av opinionskontroll. Det är väl i så fall bara att konstatera, att Svenska Kyrkan varit en testplats och förövning? BOD:s demokrati är en äldre mans nostalgiska minnen.

   För övrigt gäller det hela Europa, en kontinent i snabb förvandling. 200 miljoner afrikaner väntas till Europa under resten av århundradet. Ändå växer Afrikas befolkning med 3,1 miljarder till 4,5 mdr, enligt FN:s prognoser. Till detta kan komma klimatflyktingar till samma eller större antal. Dags att köpa lantbruksfastigheter i de nordiska länderna? /smun

   Radera
  3. BOD
   Att kalla de dryga sexmillionerna för Gudsarmé gränsar till hädelse.
   Till Guds armé hör endast de som är delaktiga av Guds Rike.

   Radera
  4. Än en gång, BOD: läs och meditera över Jer. 6:14!/Paul

   Radera
 3. Ovanligt sammelsuriskt av herr Sandahl idag. Man kan nästan tro att det är den förträfflige kumpanen i Mörrum som har skrivit. Men ni kanske delar på bloggjouren? Det skulle kunna förklara den alldeles för höga närvaron i ena fallet.

  Reflexion: Det är nog trots allt bättre att altartavlor, orglar och annat tas bort och flyttas till nåt ställe där människor kan se och ha nytta av dem. Annars blir det lätt bara förgrämd nostalgi av det hela.

  OBS! Det är inte längre som det var förr. Och det kommer heller aldrig att bli som det var förr. /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog inte så stor marknad för altartavlor och orglar. Men välbelägna kyrkor kan islam ta över. /smun

   Radera
 4. Folkkyrkoarmé??
  Med den "förtroendevalde" högerdiktaturvurmaren, smygsverigedemokraten och havererade näsknäpparen som enväldig åsiktsführer?

  Ränderna går aldrig ur! /John

  SvaraRadera
 5. Kyrkor mister sina altartavlor lite var stans.
  En politiker i Västra Götalandsregionen (VGR) basunerade ut att nu ska sjukhuskyrkan bli en plats för alla religioner så att alla känner sig välkomna.
  Har man någonsin varit i sjukhusets kapell så slås man av att den mest kristna symbolen där är psalmboken.
  Fast studiebesök och faktainlärning verkar inte ligga till grund för pressutspel. Inte i VGR och kankse inte i SvK heller.
  Hur var det handboksprojektet sa när de inte ville lämna ut kommentarerna från Bohlin? "Han var mestadels positiv."

  SvaraRadera