lördag 7 oktober 2017

På förekommen anledning

På Bloggardag får man kommentera så fritt att den som administrerar andra kyrkliga sajter hade gått in och tagit bort inlägg. Jag vill gärna höra hur folk resonerar. Men för den sakens skull behöver man inte träda fram utan får vara anonym även om jag hövligt ber att folk undertecknar med signaturer om de nu inte vill skriva ut namn. Det gör allt debatterande mycket enklare, som ni vet. Jag kanske också ska upprepa att poängen med att kommentera är att det finns ett inlägg att kommentera. Minns också att denna bloggsida alltid är pigg, käck och munter.

15 kommentarer:

 1. Det skall bloggaren honoreras för!

  -DS har verkligen betonat den fria och öppna debattens värde genom att generöst och med oräddhet också släppa igenom stark kritik mot sig själv.

  Denna öppenhet och vilja att slå vakt om demokratins själ i debatten och samtalet, bör vara en ledstjärna för många, vilka dessvärre tänker i andra banor.

  I den kyrkliga debatten är öppenheten livsviktig. Det är ett gemensamt intresse för oss att bevara den.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här dansar verkligen flosklerna och lögnerna som en urtvättad gloria kring BODs innehållslösa politrukskalle.
   Vilken debatt? BOD svarar ju aldrig nånsin på en fråga. Hur kan det bli en debatt?
   Berit

   Radera
  2. BOD är inte på minsta sätt "demokratiskt" vald till kyrkofullmäktige hemma i Mörrum-Elleholm.
   Valdeltagandet där stannade på ynka 15,2%! En siffra som i varje annat demokratiskt sammanhang hade underkänts! Berit

   Radera
 2. Får - för ovanlighets skull - instämma med BOD./Paul

  SvaraRadera
 3. Instämmer med Bengt Olof Dike. På något sätt ger Dag och Bengt Olof tillsammans begreppet trätobröder ett mänskligt ansikte.

  När jag - aprop dagens namn - hos Sven Stolpe läser vad S:ta Birgitta hävde ur sej mot påven blir jag f.ö. t.o.m. imponerad av påven. Att han inte brände henne på bål!

  (Fast Avignon-påvarna var väl inte så mäktiga som Rom-påvarna).

  SvaraRadera
 4. Instämmer med de tre översta kommentarerna!

  Det är därför jag känner mig så hemma här tror jag, bland idel heretiker och sodomiter, för att inte tala om nomenklatura!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sicken samling!
   Så blir det väl, när en inte så liten mängd människor finner sig marginaliserade för att snarast bli eliminerade. Sådant brukar leda till radikalisering.
   Ad radices!

   Lars-Gunnar

   Radera
 5. Även jag som ibland träter med Bengt Olof Dike håller med honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reaktionären SW:s omdöme går i stil med Stinas i Saltkråkan.
   Berit

   Radera
 6. Människor förmodligen i de flesta mänskliga sammanslutningar av olika slag och storlekar, från familjenivåer, släktnivåer, klan och ättnivåer, samt församlingsnivåer, partinivåer och till hela nationsnivåer,har alla ofrånkomliga och inbäddade, psykologiska, sociologiska och naturliga och oundvikliga tendenser, och behov av att - dividera- ....
  Det finns fula, onda, elaka, småaktiga människor, likväl som det finns vackra, goda, välvilliga och storsinta människor överallt...
  Begreppet - trätobröder - , som alltså definierar att de befinner sig inom en och samma familj, eller släkt, ätt, klan eller nation, eller också politiska partiformation, församling, tro, lära eller livsåskådning, är ett intressant begrepp....

  Utan - trätobröder - , som på alla nivåer och alla sammanhang verkligen resonerar, debatterar, argumenterar och analyserar mot varandra, på djupet och grundligt, och helst artigt och med respekt och utan falska anklagelser och utan s.k. slag under bälten, samt utan försök till mord, till tillintetgörelse, till fördömelse, är nog egentligen en mycket viktig företeelse för all mänskliga förståelseutvecklingsmöjlighet, på alla nivåer och i alla sammanhang......

  Men, det tråkiga är att ofta vill både resonemang, samt argumentativa analyser försvinna till förmån för både mordtendenser, mordviljor, fördömelseviljor och tillintetgörelseviljor, när argument och analysförmågor försvinner...
  Då inträder ofta kanske i ren desperation, viljor att ta till - knytnävarna - ...
  Dvs., ta till låga ord, förolämpningar, epitet, kränkningar, ja, så många fula och elaka ord och antydningar om de avskyvärde - trätobröderna - , som kan hittas på, alltsammans för att då, i sådana stadier, vilja gå in för försök till s.k. - dödsstötar - istället för att vilja - tala tillrätta - , den som man tycker har fel, tycker fel, tänker fel och därmed kanske också då anser även vara fullkomligt - fel- till hela sin person.....

  Kanske ligger också detta i människans natur, kanske främst hos maktsträvande, stridande, konkurrerande och tävlande mäns natur, där maskulinitetsideal och manlighetsideal och drivkrafter, ligger bakom och manar till - strid på liv och död - ......

  (Kanske precis som i naturen, där det oftast främst är - hannar - som vill slåss om förstaplaceringar, främstaplaceringar och om - herre på täppanplaceringar- , inom en flock, eller hjord, eller i övrigt även bland fåglar....(för att då kunna främja sina livsmöjligheter .....)

  Ja, ja....

  https://www.youtube.com/watch?v=WoaktW-Lu38

  JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovetandes om varandra och varandras kommentarer sa vi samma sak! :)

   Svenskan som slåss för svenska kyrkan

   Radera
 7. En dylik öppen debatt skådar man sällan i en demokratisk organisation.
  Ännu mer sällan i halvkommunala dylika.
  Jag misstänker att denna blogg bidrar till att minska utträdrna ut SvK.

  Det har ju visat sig vara synnerligen enkelt att skriva signatur, så nu återstår den bara för en del att hitta till Namn/URL valet också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Det gör det säkert. Antingen tystnar folk eller går sin väg. (Fly eller fäkta).

   Jag har nämnt utträde flera gånger och varje gång orsaktat en veritablel storm i contexten. Du måste kämpa inifrån, har rösterna låtit.

   Ja, jag är alldeles för stadig, jordnära, står väldigt stadigt på mina fötter och har alltid gjort hur mycket det än stormat omkring mig. Och har alltid kommit fram till ståndpunkten att jag inte skall lämna svenska kyrkan och ett hål efter mig som snabbt kommer att fyllas av dem som vill förgöra vår svenska fäders kyrka. Det vore väl skit så mycket som våra fäder fått kämpa för den.

   Jag såg förresten någonstans att man i Polen skulle hålla en "massbön" för sin katolska kyrka. Får se om jag hittar det.

   Den kamplystna svenskan (Ny signatur)

   Radera
  2. https://www.dr.dk/nyheder/udland/tusinder-af-polakker-i-masseboen-mod-islamisering

   Radera
 8. "Jag vill gärna höra hur folk resonerar." Exakt! Det är då horisonten vidgas och nya kunskapsmarker bryts. Plogen är demokratin. Roligt att se så många stå fast vid demokratin.

  Vilken debatt? frågar sig Berit. Bra fråga. Vad kan man vänta sig i bloggar där kommentarer ibland begränsas efter ett antal skrivtecken! Eller där makteliten klåfingrigt stryker det som generar dem. Vem kan då utveckla några resonemang som ett svar oftast kräver. Nu skriver jag om bloggar i största allmänhet. En kommentar ger inte stort utrymme. Ändå tycker jag att just denna bloggen utnyttjas väl.

  Hade tagit bort kommentar? Humor. Tänkte de då på att de just precis gjorde vad som stod i kommentaren bevisade sin idioti?

  Radikalitet. Ja så brukar olydnad kallas idag med ett "fint" ord. Makten om Svenska kyrkan handlar det om. De som vill avskaffa den och de som vill ha den kvar. Precis som i allt annat just nu. I stort som smått. Katalonien, kurdistan, skottland, baskien m fl m fl. Precis samma sak. Som med svenskarna som vill bevara sin kyrka och de som vill riva den och införa något annat. Eller i vilken primärgrupp som helst där alla är rädda för att uteslutas, inte få vara med att leka. Eller grilla, skvallra eller klia de populäraste på ryggen. Då mobbas man. Eller i politiska partier. Den som vill förkovra sig om detta fenomen som förekommer bland allt liv så finns det en otalig mängd kurslitteratur och studier i ämnet vid universiteten. Konfliktforskare kan man bli om man vill ägna sitt liv åt livets produktion och reproduktion. Människor, djur såväl som växter visar samma beteende. Det ingår i överlevnaden. Vi hör om hur mångfalden bland djurarterna försvinner, aversiva arter och så Svenska kyrkan och Katalonien. Allt följer samma ritualer och beteenden.

  Svenskan som slåss för Svenska Kyrkan! (Det var dagens signatur) ;)

  SvaraRadera