lördag 16 december 2017

11.57

Klockan 11.57 i går tog kyrkostyrelsens sammanträde slut. Det stod 17 i den första kallelsen. "Fullbokat" fick jag veta eller alltför dyrt att boka om när biljetten skulle kosta dubbelt så mycket, tänkte jag. Vi får tänka på den kyrkliga ekonomin. Jag beslöt mig för att lida i all stillhet och kontemplera. Antje hade ju bett om frimodighet i morgonbönen och jag log för den som hör till Frimodig kyrka inser, att den bönen redan är hörd och besvarad med gillande. Välkomna!

Jag förstod att den socialdemokratiska partiorganisationen styrt det så, att Winberg och Hammar skulle in på fina positioner. Ut åkte mina vänner Birger Wernersson, Birgitta Halvardsson och Tommy Eriksson. Det är alltså partikanslier/vanlig partiapparat som bestämmer över kallelserna i det kyrkliga. Detta är partipolitisering alldeles konkret. Kom sedan inte och snacka med mig om politiska agendor i Svenska kyrkan och än mindre om vad de röstande önskar. Vad de ska få ut, har andra bestämt. I en partiapparat som de har föga kännedom om för den styrs uppifrån. "Lurade" är bara förnamnet. "Bristande transparens" är efternamnet. Inte konstigt om somliga socialdemokrater blir, som det heter i det kristliga, uppbragta.

Nu kanske de som inte sitter kvar i kyrkostyrelsen ska vara alltför ledsna. Vid det så fort avslutade sammanträdet föredrogs Analysenhetens omvärldsrapport 2017. Endast en hade den på papper, en ersättare, som med klädsam blygsamhet inte vill ha sitt namn på pränt. En enda. De andra hade fått besked att den fanns i samverkansrummet att läsa. Det betyder digitalt. Hade en eller två en maskin framför sig? Men det blev en rätt omsorgsfull föredragning. Vad som skulle debatteras, begrep jag inte. Detta får den nya styrelsen ta i den 21 februari när den sammanträder för första gången. Vem styr under tiden 1 januari till 21 februari? Jag vet inte. Varje gissning är välkommen. Och då får nya styrelsen diskutera om det inte blir så som forskarna antyder, att prognoserna för utträden kommer att överträffas nästa år. Å andra sidan, hette det, visar deltagandet i kyrkovalet en stor potential i engagemang. Jag sa inget. Jag tänkte: Arma människor! Engagemang för vad? Detta kommer inte att gå väl. Det kan helt enkelt inte gå väl.

Trump-administrationen har dragit in bidrag som stöttar abortverksamhet. Då går Svenska kyrkan in just där och tar ansvar för att förse med medel. Vore inte detta värt en debatt?

Det finns fler utmaningar som civilsamhället ska ta sig an. Svenska kyrkan ingår just där och 150 000 papperslösa måste ha stöd. Måste de? Eller ska de helt enkelt inte vara här? Jag tog upp frågan om hur de kritiska frågorna kring den politik som förs och som också ger kriminella stöd från det kyrkliga ska hanteras. Jag har ingen förslagsrätt med något Kristet Kritiskt Forum skulle behövas. Alla invandringskritiska är inte rasister utan insiktsfulla personer. Hur ser vi till att Svenska kyrkan inte hjälplöst hamnar i "godhetsbranschen", den som folk omedelbart genomskådar och fattar att de inte vill stödja? I omsorgen behövs också det profetiska. Vad är det som inte fungerar och hur ska det ansvarsfulla ansvaret tas?

Så till siffrorna. Av Svenska kyrkans passiva medlemmar tror nästan 60% varken på Gud eller Livet efter döden. De aktiva då? Då är det en fjärdedel som bara tror på Gud och ytterligare en fjärdedel som inte tror på Gud eller Livet efter döden. Kristen tro utan intellektuell klarhet är inte kristen tro, tro mig.

Färre barn och unga deltar i verksamheten. Detta är oroande, säger rapporten, men inte förvånande. Gudstjänstbesöken har minskat med en fjärdedel det senaste decenniet. Det är de äldre, 30-talister och 40-talister, som firar gudstjänst, inte 50-talsterna. Vi kanske, funderar jag, ser genomslaget när kristendomsundervisningen i skolans försvann och blev religionskunskap?

Också de kyrkliga handlingarna är konkurrensutsatta. Det är rätt självklart. Och det finns ingen kyrklig strategi för att hantera situationen. Det fanns det, menar jag, för en halv generation sedan och skrev förslag. I haven icke velat! Jag tror att det styr mot botten och att ingenting säger att det kommer att vända när det når botten. Sug på den! Falsk fromhet gäller inte längre. Med falsk fromhet avses den deism som struntar i Gud, men ändå alltid räknar med att Gud hoppar fram och tar hand om de hopllösa lägena. Varför skulle Han?

Antje gav en kort rapport om den internationella uppmärksamheten om kyrkohandboken, det där med att Svenska kyrkan lämnat allmänkyrklig tro och ordning. Politiken i Köpenhamn var först ut och sedan rullade det på. Det har skadat Svenska kyrkan ekumeniskt, inte minst i Öst- och Centraleuropa. Första nyhetsvågen var negativ och också BBC gick ut med de fejkade nyheterna. Jag uppfattade ett Antje inte var riktigt nöjd med att folk i Svenska kyrkan talar så osant. Kampen mot fake news måste fortgå och skadan kommer att ha negativa konsekvenser. Också om Antje kunnat ge andra besked till LVF och Vatikanen så måste kampen fortgå. Så här var det inte tänkt att kyrkohandboken skulle presenteras. Hon hade fått frågor om saken i Chicago och South Dakota när hon var där (det var ju då hon inte kunde döpa prinsen). Riktigt vari detta tjänsteuppdrag egentligen bestod, sades inte i ärkebiskopens rapport. Kanske var det i egentlig mening inte ett tjänsteärende men väl ett ärende.

I den glada stämning som infinner sig när en föredragningslista är genomgången avslutade vi med att alla bad välsignelsen. Det är så det går till i kyrkostyrelsen. Precis som i folkskolan i Moheda åren 1958-1961 vid skoldagens slut. Inte så alltså att en biskop välsignar utan så, att alla bad välsignelsen. Ja, inte jag. Jag uppfattar inte välsignelsen som en bön. Men jag klagar inte. Tänker man om biskopsämbetet som Antje blir det så här.

Resan hem? Signalfel i Linköping och växelfel i Tranås men fördelen med tåg är att man träffar vänner och bekanta och skaffar sig någon ny. En kristen som åker tåg - är det en skenhelig?

26 kommentarer:

 1. Jo, vi bör snacka om saken!

  -Kom inte och snacka med mig om politiska agendor, utbrister argt bloggaren i dagens text och pekar på S-nomineringarna i kyrkostyrelsen. OBS alltså denna grupps EGNA nomineringar - inte andra gruppers!
  Förvisso är jag konfunderad över att Winberg förs fram som en raket av S, men det bloggaren tycks glömma bort är, att varje nomineringsgrupp nominerar sina kandidater. Som också FK alltså gör, utan att någon högljutt dundrar att KS har en högkyrklig agenda.

  Är KS agenda politisk, därför att DS gode vän Birger Wernersson, som även jag känner och har haft många goda samtal med, uppenbarligen förts åt sidan av sin grupp? Naturligtvis inte. KS ärendelistor görs upp i och av kyrkan - inte på något partikansli (läs S).

  Varje grupp är alltså suverän att utse kandidater till de platser, som gruppen får i det aktuella beslutsorganet.
  Hur skall man annars göra?

  Har bloggaren något svar?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nytt obegripligt bottennapp. För vem?
   Stöd kampen: Fossilfritt Mörrum 2018!
   /John

   Radera
  2. Fast du glömmer att till skillnad från i Frimodig Kyrka så är inte alla de som i S bestämmer kyrovaksprogram och listor vid valen kyrkotilllriga. Kravet för att bestämma program och göra nomineringar för S i kyrkovalet är endast att du är medlem i partiet, du behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan. / Markus

   Radera
  3. Markus. Säg att det inte är sant. Det får inte vara sant. Skulle kyrkan gå med på det? HAR kyrkan gått med på det? Varför?

   Tror f*n att det aldrig kommer att spira där i så fall. Det kan t o m en alphakursare begripa.

   Radera
  4. "KS ärendelistor görs upp i och av kyrkan"
   BOD skriver "kyrkan" men menar givetvis tjänstemannaorganisationen i "kyrkokansliet", inte någon gudstjänstlokal.
   För det är väl inte så att Kyrkomötet beslutat om något som hamnat på Kyrkostyrelsens bord under 2017?

   Radera
  5. Det är högintressant att få någons kommentar, eller inte få, till vilka som förs fram och inte och vilken skillnad dessa kan tro att de nya ledamöterna gör. Hade de gamla en broderskapsbakgrund så verkar ju åtminstone Winberg ha fått det som någon slags representativ tröst. an

   Radera
 2. Jag antar att mötet blev kort för att det inte fanns mer att informera om?
  Ordet "kyrkostyrelse" ter sig löjeväckande i sammanhanget och borde bytas till "Svenska kyrkans inre informationskrets".
  När tog senast KS ett beslut som föregicks av intern debatt i styrelserummet?
  Eller är alla beslut redan fattade på förhand, likt 98% av ärendena i Kyrkomötet?

  SvaraRadera
 3. SJ stannar ju i alla fall upp inför signalfel och felväxlingar.

  Det finns en kurs du har missat, Dag Sandahl. Den där man lär sig avfärda allt som ”fake news” och stänger alla diskussioner. Även lokalt tar man död på frågor och funderingar på det viset. Kombineras med en väl inövad ”von oben-min” och den bekymrade kyrkobesökaren packar sig hem som det bortrensade okristliga agn vederbörande är.

  De kanske missade att skicka dig inbjudan till det seminariet? Posten har ju också bekymmer.

  SvaraRadera
 4. Inte skenhelig, men spårar lätt ur.

  Till frågan om vem som styr mellan 1 januari och 21 februari: som i alla fega styrelser. Genom dekret, men som det i mera klädsamma ordalag brukar benämnas: genom ordförandeåtgärder och/eller delegation. Med andra ord får de icke-valda tjänstemännen och -kvigorna bestämma.

  3 advent alltid varit min favorithelg: Johannes Döparen.

  GAF

  SvaraRadera
 5. Ja det är verkligen skamligt att Svenska kyrkam bidrar till aborter. Abort är totalt oförenligt med kristen tro så om Svenska kyrkan säger sig vara ett kristet samfund borde man istället stödja det amerikanska beslutet; under alla förhållanden inte motverka det.

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om Svenska kyrkan säger sig vara en kristen kyrka"......voilá, huvudet på spiken, Antje Jackelén & Co säger sig vara kristna, lyckas lura Franciskus men inte mig!
   Antony

   Radera
 6. Glömde fråga ...
  Får man betalt till klockan 17:00, även om arbetsuppgifterna tog slut vid 11:57?

  SvaraRadera
 7. Stig Walldin
  Det är väl, förmodar jag, Antjeborg som styr kyrkan fram tills den nya "kyrkostyrelsen" tar vid.

  SvaraRadera
 8. Finns analysrapporten offentligt?
  Har inte gittat på hemsidan, men frågar ändå eftersom jag är lat.
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
 9. Ja jäklar - Svky är bortom om all räddning, det råder ett permanent signalfel i det postkristna samfundet!
  Antony

  SvaraRadera
 10. Att Trump-administrationen dragit in bidrag till organisationer som har abort som någon liten del av sin verksamhet får förödande konsekvenser för människor i behov av hjälp.Det drabbar inte bara själva aborterna.

  Många mycket unga flickor i fattiga länder tvingas sluta skolan för att de blivit gravida. Oftast har de inte fått någon sexualundervisning och har inte förstått vad följderna kunde bli.

  Rätt underligt är det också med de här männen (Trump & co) som tycker det är så viktigt att aborter inte görs, men inte tycker att några pengar ska gå till eftervård av nyfödda och mödrar. När ungen väl är ute kan tydligen både den och dess mamma lika gärna dö ...

  den Lea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockren nihilism, lite massmord får man tåla om samhället ska gå "framåt"! Svkys människofientliga politik i ett nötskal!
   Antony

   Radera
  2. "Lite massmord"??? Såväl logik som språksinne hickar.

   Men jag förstår budskapet:
   - Det gör inget att flickor inte får sexualundervisning och därför blir med barn när de är 10-12 år.
   - Det gör inget att de då tvingas sluta skolan, inte kan få utbildning och är dömda till ett liv i fattigdom och nöd. Dito deras barn.
   - Det gör inget att nyfödda barn och nyförlösta kvinnor dör för att de inte får vård efter förlossningen.
   Allt detta är människovänligt. Aborter är det enda som är människofientligt.

   Och de av oss som menar att saken är lite mer komplicerad, kan avfärdas som nihilister. Inte mycket till diskussion där.

   den Lea

   Radera
  3. Som sagt, massmord är "Leas" mantra, precis som Svkys nomenklaturas människofientliga ideologi!
   Antony

   Radera
  4. Nej, massmord är verkligen inte mitt mantra. Men jag kan se komplexa och komplicerade problem. Att stoppa bidrag till organisationer vars verksamhet till kanske 3% handlar om abort och bara strunta i resten och i de människor som drabbas är att förenkla och blunda.

   den Lea

   Radera
  5. Lea, den nihilistiska utilitaristen, 3% massmord är ok då 97% är goda saker!
   Antony

   Radera
  6. Nu börjar det bli intressanta frågeställningar.
   Först är frågan hur många lik som krävs för att det ska vara massmord (och för att det ska vara 'lite' massmord).

   Etiska frågor som huruvida man har något ansvar för vad som händer när man strypt tillgången till pengar för hjälporganisationer eller om man bara kan luta sig tillbaka och känna sig rättfärdig och god som har förhindrat aborter.

   Och inte minst frågan om allt är gott och väl bara man förhindrar aborter.

   den Lea

   Radera
  7. Antony, lite som katolska kyrkans prästerskap då?
   3% pedofiler och 97% goda präster?
   Eller hur mycket gott prästerskap ska få rättfärdiga den nihilistiska pedofilin?

   Radera
 11. Apropå abort och eutanasi mm, läs biskop Anders kardinal Arborelius OCD herdabrev (finns på Katolska kyrkans hemsida) för Livets söndag som är i morgon. Varje kristtrogen i Svenska kyrkan borde också fröjdas åt det han skriver.

  Jonas M

  SvaraRadera
 12. F Dag får gärna berätta mer om Sv kyrkans bidrag till abortverksamheten!!
  Arg kyrkomedlem

  SvaraRadera