lördag 23 december 2017

Allt kom i rörelse

Effekten av det som skedde i julnatten är att allt kom i rörelse för själva döden skulle upplösas. Ignatios brev till efesierna 19, sålunda. Låt oss nu pröva hur denna livsrörelse gestaltas i våra sammanhang.
Thomas Grahl tog ett rejält tag i kyrkobyråkartin och skakade. Antaligen insåg kyrkobyråkratin att en var omskakad men om det blir någon publik reakation från ärkebiskop, generalsekreterare och arbetsutskott är väl mer oklart. Kanske den enda förändringen blir att Cristina Grenholm slutar som avdelningschef och så sätts det dit en ny avdelningschef, i det här fallet Cecilia Nahnfeldt. Till stöd finns också Margareta Grape, hon som överklagade beslutet att tacka nej till Antjes bord vid Uppsala domkyrka. Är det någon som blir lugnad av julfriden eller känns det som om allt kommit i rörelse?

Tillbaka till Grahls frågor om kyrkobyråkratin. Thomas Grahl är en sällsport välinformerad person och därför undviker han att koppla revisorernas kritik av handboksarbetet till själva resultatet. Men kan man egentligen det? Hör inte det ena haveriet på något sätt ihop med hur det blivit? Om de äkta kvalittesbyråkraterna höljer sig i säck och aska - vad gör kyrkobyråkraterna i Antjeborg? Thomas Grahl talar om "denna PR-byråtrixandets och kommunikatörsväldets tid" och han vet. Han har varit vd för Berling Media AB. Hans artikel borde genommediteras och sätta allt i rörelse. Sker inte det hos översåtarna, bör det ske hos alla andra.

Konstigt nog gillade Bengt Olof Dike artikeln, som betecknar kyrkoval "som en tummelplats för sekulära partipolitiska strider". Jojo. Och POSK kommer inte riktigt undan, men det står inte i artikeln. I Österåker har POSK spruckit i två delar. Kom ihåg var ni läste detta först! Kyrkans Tidning hakar nog på.

Jenny Sonesson ville kunna gå i kyrkan i jul utan att läxas upp från predikstolen om flyktingpolitik under religiös täckmantel. Juluppropet blir väl än mer misslyckat i år än förra året. Inte minst som självaste finansministern tar till orda. Ska det talas högre från de kristliga och mot henne då? Eller ska vi samla ihop oss och försöka få en klar och sannfärdig bild av läget? Vem i hela världen kan man lita på? Valet står mellan Andersson och Bjereld?

Felet är förstås den bristande förankringen i folk och kyrkfolk. Läs den meningen en gång till ty den röjer en gnutta begåvning hos författaren. Folk lever sina liv i främlingskap för det kyrkliga. Det vet vi. Men kyrkfolket har hamnat där också. Få har klart för sig vilka beslut som fattats. Få vet och väntar på en ny kyrkohandbok. Detta tror man på kanslierna. Det säger allt om främlingskapet.

Det kyrkliga skulle ju haka på prideriet också. I Växjö dömdes en av de aktiva, den s k kyrkchefen, till fängelse. Nu rapporteras om en chef inom Stockholm Pride-organisationen  som tagits ur tjänst och en annan som anklagas för att ha köpt sex av barn. Från Svenska kyrkans officiösa håll mottas dessa informationer med största möjliga tystnad. Det säger väl en del. Och här handlar det om hur allt kommit i rörelse därför att själva döden skulle upplösas och det finns livsyttringar som är märkta av döden, som ni vet.

Nu kan detta tyckas vara en trist insikt denna 4 söndagen i Advent som också är julafton. Jag har sett en enda svenskkyrklig församling som firar Herrens Mor Maria, men ingen i grannskapet. Två Systrars i Kalmar sticker ut med morgonmässa kl 8.30 och julböner 11 och 16. Varför skulle emellertid trista insikter undvikas när en Frälsare blivit född? Tänker ingen att vi kan frälsas från det innevarande eländet? Har ni inte sett det nuvarande systemet på så nära håll att ni fattat att allt kommit i rörelse och att mycket av det en mängd anställda och förtroendevalda ägnar sig åt är dömt till undergång? Vi som i adventstiden läst Jesaja har på nytt fått en del perspektiv på denna samtid.

Alltså kan jag mot en mörk bakgrund peka på stjärnan över stallet, barnet på stallets strå, den heliga familjen, oxen, åsnan, herdarna, de vise männen och hela midevitten och utrbrista i ett enkelt men från hjärtat kommer GOD JUL!

26 kommentarer:

 1. God Jul och Julefrid alla Bloggare!!
  Redan runt Jesu födelse väckte Hans tillkommelse rädsla, fientlighet och politisk oro - Herodes. Inte bara frid. Vi ser det än i dag.... missa inte detta! Vad kan inte hända i stridens hetta än i dag? Prästänka.
  https://www.facebook.com/tana.benson/videos/10105696657734125/

  SvaraRadera
 2. God jul! Skickar sedvanlig samling julpsalmer att sjunga och meditera kring: http://julpsalmer.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Mera Prideinfo från grannlänet. Ordföranden i Hallands RFSL sitter på kåken för otukt med både den ene och den andre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vem är den andre? /John

   Radera
  2. Den är väl han som brukar benämnas som själafienden/Sven

   Radera
 4. I S:t Stefanus koinonia i Stockholm betraktar vi i första hand söndagen som just söndag. Därför firas som vanligt högmässa, på 4:e sön. i Advent. Först därefter är det dags för Julafton (vilket betyder att familjen får skjuta upp dopp i grytan till kl. 14).

  Jag önskar er alla en välsignad Frälsarens födelses högtid (men det gäller inte förrän i morgon eftermiddag)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt så.

   God JUL!

   Torbjörn Lindahl

   Radera
 5. http://www.kyrkanstidning.se/debatt/hur-avser-kyrkomakten-renovera-byrakratin

  SvaraRadera
 6. Stenbrohult ligger inte i direkt grannskap med Moheda, dock samma kontrakt. Slimmad högmässa kl 9. God jul!

  SvaraRadera
 7. En välsignad Kristi födelses fest tillönskas alla!

  "Vem väljer köld och ensamhet"

  https://www.youtube.com/watch?v=ebmUGFaz1eI

  /Laikos

  SvaraRadera
 8. En God och Välsignad Jul önskar jag alla på denna blogg - mina ständiga vedersakare, Svenska kyrkans dito, de som någon gång håller med mig och de som alltid gör det (vilka förstås bara kan räknas med en siffra, 0)

  Och så naturligtvis - inte att förglömma! - bloggaren och hans familj. Bloggarens aktivitet på bloggen som han kallar pigg, käck och munter men som ibland också kan vara stygg, fräck och muskulös, är beundransvärd, hans flit överträffar mångas och hans öppenhet gentemot andras åsikter är hittills total.
  Allt detta är han värd uppskattning för.

  Guds rika välsignelse och frid önskar jag er alla utan undantag. Och jag hoppas på en fin framtid för vår folkkyrka och en andlig renässans i vårt sekulariserade land!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD - Jag önskar Dig en Välsignad Jul (men kommer säkert att förbli Din vedersakare)./Paul

   Radera
  2. God Jul, BOD! Vad vare Bloggardag utan dina inlägg och försvar för vår gamla folkkyrka? Roland K

   Radera
  3. Paul och Roland K,

   -Tack! Till er också önskar jag en fortsatt fin julhelg under Guds beskydd och i den trygghet som förankringen i Hans tro är!

   Paul får gärna vara min vedersakare, liksom jag säkerligen kommer att ha invändningar mot hans slutsatser. Men både när det gäller honom och Roland - och alla andra - skiljer jag alltid mellan sak och person. Det viktigaste är ju den tro, som förenar oss; trots allt är det andra en bisak.

   Gud vare med er, kära trätobröder!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 9. God Jul!
  Glöm inte att fira frälsaren och sprida det glada budskapet till herdar och andra proletärer och fattiga ( i plånbok eller ande).

  SvaraRadera
 10. God jul till er och mitt varmaste tack.
  Från Eva på det norra av Öland

  SvaraRadera
 11. Heder åt biskop Göran och hans koinonia som följer den katolska traditionen och firar 4e advents högmässa och inte skippar den till förmån för någon julbön. God och välsignad jul i förskott!
  Jonas M

  SvaraRadera
 12. Välsignad Julhelg!
  I G Hjelmseryd firas 4 Adv Hm kl 11, Julnattsmässa kl 23.30, Otta kl 5 och Hm kl 11.
  Välkommen!

  SvaraRadera
 13. God Jul!

  Men vise männen har du stavat fel. Det stavas "tre vice män" vilket informatören i den församling min mamma arbetade i visste och också skrev i programbladet när "Den heliga natten" skulle uppföras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God Jul Anna, BloggarDag och alla i denna mycket spännande och oförutsägbara blogg, som jag läser med stort intresse, även om jag inte är alldeles säker på att jag förstår så mycket. Men så kan det ju också få vara.
   Och Anna,sällan skrattar jag högt, när jag läser något - ändå tror jag mig om ett visst mått av humor - men dina "vice män" fick mig att fnissa lite.

   Radera
  2. Här brukar vi ha de ordinarie vise männen i julspelet. Men det går säkert bra med inhopp av vicemän om det kniper.

   GOD JUL! /smun

   Radera
  3. För en hel del år sedan hade man i Visby ett stort julspel i S:ta Karins ruin. Som vise män (det där med 'stjärntydare' har ju inte slagit igenom) medverkade kyrkofullmäktiges vice ordf., kyrkorådets vice ordf. och kyrkogårdsnämndens vice ordf.

   Radera
 14. I Lilla Edets pastorat firas i första hand 4:e sönd i Advent enl följande:
  Högmässa kl 10 i Fuxerna ka
  Hmg kl 10 i Hjärtums ka
  Högmässa kl 12 i Västerlanda ka

  SvaraRadera
 15. En välsignad julhelg önskas ni alla!

  SvaraRadera
 16. Får jag haka på racet, med gudstjänstutbudet i Ljungby Maria: 23/12 kl. 17.00 vigiliemässa för 4 söndagen i advent, Julafton kl. 10 julbön med välsignelse av krubban, kl. 23 julnattens högmässa, Juldagen kl. 9.30 högmässa. Grannskap och grannskap, det är inom Allbo-Sunnerbo kontrakt i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning! Kul att exemplen på detta sätt sprids. an

   Radera