fredag 15 december 2017

Vad ska man säga?

I går var det introduktion för den nya kyrkostyrelsen. Egendomligt nog skulle policyfrågan upp. Jag fick inte klart för mig om det var samma förslag som i våras (det kunde ingen ge besked om men det verkar som om de trodde att det var så), men resultatet blev att förslaget efter en halvtimmeslång debatt med fler deltagare än i våras, skickades ärendet tillbaka för bearbetning. Det var på sitt sätt roligt. Men frågan borde ställas om en kyrkostyrelse, som ännu inte tillträtt, ska ta beslut av detta slag. Borde inte kyrkostyrelsen invänta 12-slaget och det nya året. För den faktiska kyrkostyrelsen nu är den som valts till och med 2017. Det verkar som om man kyrkokansliet inte riktigt håller på formerna. Kanske är kansliet inte riktigt i form?

Det kan säkert bli en Lex Sandahl, som våra vänner journalisterna kallar den. Men den drabbar inte mig, för jag ska väl inte gå in under den? Och det är väl rimligt för att en man som riskerat liv och blod för sitt fädernesland håller sig till grundlagen och därmed låter sig nöja? Förresten finns det inga sanktionsmöjligheter.

Det var middag i Ärkebiskopsgården i går kväll. Den gamla och den nya styrelsen festade ihop. Här åts det kött, här dracks det vin (Jes 22:13) T ex Leif Nordlander, Modéus II, Jesper Eneroth och Margareta Winberg var inte på plats. De avgående avtackades. Det hade varit roligt, sas i talen. Det sa jag också med ett citat från Lars Ekblad (RIP), som hört repliken av två skånska odalmän, som varit inne i den heliga graven. De var måttligt imponerade, men den ene sa: "De e i alla fall roulit att ha sitt at".

Dagens sammanträde skulle hålla på till 17 enligt kallelsen. Sedan kom beskedet kl 15 som sluttid. Vi får se om den korta ärendelistan kan dras ut så. Generalsekreterarens rapport bar syn för sägen. När det handlar om företrädarskap har det varit många kontakter med departement och myndigheter och något som kallas "Svenska kyrkan" har sin bestämda mening om flyktingar från Afghanistan. Dessutom har "Svenska kyrkan" blivit medlemmar i Fossilfritt Sverige. Man kan undra om detta är en kampnj mot äldre ledamöter i de kyrkliga beslutsapparaterna.

"Svenska kyrkan" har en bestämd mening om EU-kommissionens förslag om produktion och försäljning av ekologiska produkter och "Svenska kyrkan" var på plats vid klimatmötet i Bonn men också i politikernätverket för minoritetspolitiska frågor. Nu orkar jag inte skriva mer om detta, men det var mer och mer kommer, tro mig. Kanske ändå! "Svenska kyrkan" var i Azerbadjan på utrikesdepartementets delegationsresa, den som leddes av Omar Mustafa om jag fattat allt rätt. Det är något att göra mest vareviga dag och bilden av en väl integrerad kyrka tonar fram. Det ska vara så i MTD-religionens tidevarv, där deismen inte blir något hinder utan en möjlighet att vinna anseende och framstå som anständig. 9 sidor av 17 i rapporten var detta. Och de fortsatta sidorna var lika ambitiösa och blandade det moralistiska, "vi är emot allt som är dåligt", och det terapeutiska, "vi är för alla som det är synd om jorden runt, året runt". Jag tror att den nya mandatperioden tydligare än den tidigare visar vart vi är på väg.

Jag hörde att Church of England också håller på att implodera. Och i Rom har det kommit en ny bok med kritik av kardinalerna som valde en galning till påve. De romerska katolikerna har det inte roligt heller, vad de än säger. Eller så har de inte läst boken av Marcantonio Colonna (en pseudonym), The Dictator Pope. Antje var hos påven förra veckan också och sedan på möte med det påvliga enhetsrådet. Här nöjer jag mig med att konstatera att inte ens Rom klarar sig och det är ett budskap till de romerska katolikerna, de som har så många synpunkter på oss andra. Välkommen i klubben.
http://www.catholicherald.co.uk/commentandblogs/2017/12/12/the-dictator-pope-a-mixture-of-hearsay-and-insight/ Hörsägen? Författaren säger sig ha belagt allt utom en allmän känd  skandal och den kommer i tidens längd att avslöjas av nyhetshungriga journalister. Det är bara att vänta och se. Så vad ska man nu säga?

20 kommentarer:

 1. Fossilfritt?
  När jag för några år sedan på reformationsdagen den 31 oktober skulle hålla föredrag i Tübingen om läsning av M F Roos skulle det ske i Albrecht Bengelhaus (där man utbildar präster för den evangeliska kyrkan). Den vänlige rektorn visade mig först runt i lokalerna. Så kom vi till aulan där föredraget skulle hållas. Där stannade vi framför en oljemålning av den store teologen Johann Albrecht Bengel (1687-1752). Jag berättade då att jag alltid läser Bengels kommentarer i Gnomon (utgiven 1742) innan jag skriver predikan. Rektorn studsade och utbrast: "Ni är ett fossil, min herre! Det gör ingen längre".
  Men Bengel är en riktig bibelteolog i Luthers efterföljd, lärd och innerlig. Hans ordknappa kommentarer följs då och då av spontana böner och lovsånger! Så Gnomon rekommenderas varmt till läsning och reflektion!
  Vad är då ett fossil? Enligt NE "lämning eller avtryck av en organism som begravts och bevarats genom naturens försorg".

  Hakon, predikofossil i Stockholms och Göteborgs stift

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu predikar jag sällan men jag ser också i Bengels GNOMON och KLEINER GNOMON som jag båda har.

   Radera
 2. Hakon,

  Ja efter din beskrivning skulle jag önska mera av fossilerade prelater.

  Dock, dessa fossilerade prelater borde också inse faran av att säga ja till vad man lätt kan inse innebär fortsatta krav till att bejaka B,C,D... ja hela alfabetet.

  Nu är det endast Jesus själv som möjligen kan vrida SVeK rätt. Är tyvärr tveksam till om han vill göra det. Kanhända väljer han helt enkelt att att låta ljuset slockna.

  Låter som någon skrev det ske att han uttalar och menar" Låt din vilja ske" .Detta i stället för: Ske din vilja (dvs Guds).

  Mänskligt att döma ser jag inget hopp för SVeK. De sysslar med annat än att predika frälsning. Det eventuellt goda ,mänskligt sett de vill göra skall inte beröra dem själv utan bekostas av andra men "äran" av detta skall tillfalla dem-inte ens Kyrkans Herre.

  Allt medan de sjunger eller i vartfall tillämpar. "Ej
  Gudar furstar står oss bi. Nej själva vilja vi oss frälsa. Från intet(?) allt vi vilja bli.

  Detta sjunger alltså våra biskopar av politruker valda.

  Kort fråga. Är detta Kristendom?

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, o så tråkigt och pessimistiskt. Låter bättre med "we shall fight on the beaches..." DS/Winston
   Pelle S.

   Radera
  2. Det var väl ändå "bara" S kyrkomötesgrupp som inledde sin gruppsamling med Internationalen? Biskoparna var väl inte med?

   Radera
 3. Svenska kyrkan tycks, med sina politiska ställningstaganden, vara fast besluten att göra sig av med så många medlemmar som möjligt. Det är inte kyrkans uppgift att ta ställning i politiska frågor. De enskilda medlemmarna kan göra det utifrån sin kristna tro och då komma till olika slutsatser. En kyrka ska vara till för alla och då kan man inte göra så här. Det förvånar mig att borgerliga väljare inte lämnar kyrkan snabbare.

  Här är en annan politiker:http://signum.se/paven-ingen-far-forneka-foljderna-av-klimatforandringen/

  De där romarna är inte (heller) kloka, som Obelix sa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det är det som är problemet. SvK är till för allt och alla utom för medlemmarna.

   12

   Radera
  2. Visst skall kyrkan ta ställning!

   Elisabeth vill tydligen att kyrkan skall vara helt utanför politiken.

   Det håller naturligtvi9sn inte; kyrkan skall alltid gå i bräschen för frihet, demokrati, solidaritet och våga reagera med kraft mot odemokratiska grupper och rörelser i samhället.
   På samma sätt bör politiska partier vara öppna för kristna värden och samarbeta med kyrkan - såväl nationellt som lokalt.

   Kyrkan och samhället är alltså inte två från varandra åtskilda världar, Elisabeth.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Nej, kyrkan som organisation ska inte ta politisk ställning. Det är de enskilda medlemmarna som utifrån sin kristna tro tar ställning i politiska frågor. Men du som f.d. moderat är kanske nöjd med att ledningen i Svenska kyrkans namn för fram sina vänstervridna idéer.

   Radera
  4. Det är ett tvångsäktenskap.

   Radera
  5. En våldtäkt!!!
   Arg kyrkomedlem

   Radera
 4. Naturligtvis är det helt fel att nya styrelsen tar beslut innan den officiellt tillträtt. Visserligen kunde vi ha den ordningen att nya styrelsen tillträder snabbare efter valet, det vore på många sätt rimligare. Men vill man åt den ordningen ska regelverket ändras, inte slira på gällande regler. Är det tid för anmälan till Överklagandenämnden?
  Torbjörn Lindahl

  SvaraRadera
 5. Rapport från Church of England. Väl värd att begrunda. https://www.spectator.co.uk/2017/12/mission-impossible-the-c-of-es-attempt-to-woo-new-members/ B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan som allmänkyrklig oroas av den evangelikala flygelns "missional approach" och Alphakurser. Men jag har mycket hellre en sådan "motståndare" än en allmänreligiös, partipolitisk och centralstyrd kyrkoledning.

   En evangelikal församling är i alla fall öppen för att böja sina knän (om än bara i hjärtat...) för Herren.

   /Laikos

   Radera
 6. Anonym,

  åtminstone på 1:a majdagen kan åtskilliga vittna om de politrukvalda biskoparnas högljudda instämmande i ovan citerade strof av internationalen.

  Samma biskopar som lika högljutt instämde i strofen om skatter de dignade under trots att om några har höjt skatterna ,propagerat för att höja dem än mera och direkt motarbetat alla försök till skattesänkningar är just sossarna med draghjälp av kamrat 4%.

  Skattehöjningar de dock nogsamt sett till att kompensera sig för vad gäller dem personligen.

  Vidare kan man fråga sig hur en så kristendomsfientlig vers överhuvudtaget kan antas som kampsång för deltagare i ett kyrkomöte?

  Någon som vill förklara detta? Måste man vara politruk för att inse det höra dit. Jag kan i vartfall inte se detta.

  //HH

  SvaraRadera
 7. Inte dåligt, eller kanske snarare "intressant", med en påve som håller sig med två svenska kardinaler, en i purpur och en i rött. Eller är det två i rött? Jag blir inte riktigt klok på det där.
  /Sub versus/

  SvaraRadera
 8. https://www.document.no/2017/12/15/kirke-i-forfall/

  Samma agenda i hela västvärlden.

  PPP

  SvaraRadera
  Svar
  1. PPP, vad menar du med "västvärlden"? I katolska centraleuropa har man erfarit högre mässdeltagande de senaste 25-åren. 1991 gick ca 37% av Polens befolkning i söndaglig mässa och idag är det drygt 40%, av hela befolkningen. Liknande utveckling har skett i Slovakien och Kroatien. I Italien har mässdeltagandet "planat ut" strax under 30% (25% av befolkningen), men medelåldern har blivit högre de senaste 10 åren. I Storbritannien går ca 25% av katolikerna i söndagsmässan, vilket är ungefär som i Stockholms katolska stift. Frankrike är enda "katolska" landet där deltagandet är lägre än 10% (9%), vilket påven menar är en kyrka på dödsbädden. Hur ska man i det petspektivet se Svkys 1%-iga gudstjänstdeltagande?
   Antony

   Radera
 9. Men en ny bok, kritisk tydligen, om påven..varför skulle en miljard katoliker bry sig om det? I Sverige finns en kardinal att glädja sig åt.

  Nä Church of England och Svenska Kyrkan har problem av betydligt mer genomgripande karaktär, inte bara prästbrist (för prästbrist finns inte i de samfunden i det stora hela).

  Jonas M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas M, du har helt rätt, dr Sandahls påvefixering är okunnig och nästan patologosk (förmodligen beroende på att alla Svkys "högkyrkliga" prelater är småpåvar?!).
   Svky lider av ett enormt överskott på (extremt) överbetalda MTD-prelater, och ett stort underskott på kristna medlemmar!
   Antony

   Radera