söndag 17 december 2017

Upploppssöndag

På upploppet fram till jul. Denna korta adventstid ska likväl Johannes Döparen firas. Evangeliet anger stund, ställe. styrka, slag och sysselsättning samt sagesperson. Jag avser att fira i Horda, för där är högmässan. I går kollade jag hur det valts i Växjö stift. Jag gjorde principiellt fel eftersom vi valt utifrån röststyrka och hophållande och inte helt fritt kollat kallelser. Det är det som är alternativet till det partipolitiserade. Men Frimodig kyrka i Växjö stift har trots allt gjort ett gott val även om jag tror att partpolitiseringen är av ondo just när det handlar om att pröva kallelser.

Kyrkoherde Håkan Persson sitter som ordinarie i Stiftsstyrelsen med komministern em Håkan Sunnliden som ersättare. I Domkapitlet sitter affärsidkaren och kyrkvärden Helén Widerberg (Greens i Värnamo, ni vet) som ersättare. I Egendomsnämnden sitter Simon Lind, student i Lund men Norra Öland i själ och hjärta som ordinarie. Vad som sedan väljs till utskott vet vi, men dessa ska väljas av Stiftsstyrelsen. Också om systemet är underligt, menar jag att FK levererat och kan som ordförande bara glädja mig. Vi har folk som ter sig som fullt kompetenta till sysslorna. En är pensionär, en är ung, två är klart yrkesverksamma. Vilken kyrka som helst i världen skulle enkelt kunna stå för detta val och veta att de valda återfinns i söndagens högmässa. Det är med andra ord just som det ska vara. Det enda som oroar mig är det kyrkliga sönderfallet. Tänk om de valda blir uppgivna. Vad gör vi då?

Efter en lördag fylld av teologiskt arbete, id rentav, och snöskottning behöver man uppmuntran. Det fick jag av Ulla Rickardsson, C. Hon ska lämna Kyrkostyrelsen men har i Hallands Nyheter begått sig.
http://www.hn.se/åsikter/ordet-är-fritt/ett-viktigt-beslut-togs-på-årets-kyrkomöte-1.4933658

Ulla är tydligen glad över kyrkohandboken, men kritisk mot oss som inte riktigt gillat saken. I insändaren denna lördag ondgör hon sig över kritiken. Likväl tycks hon glad över den stora majoriteten. Den var överväldigande. Hallänningarna, särskilt de  centerpartistiska, ska vara glada, förmodar jag. Vad ska poskarna då tänka? Var det så klokt att bli överväldigande majoritet när allt kommer till allt? Jag kan inte undanhålla er det bästa: "Frimodig kyrka och SD drar sig inte ens för att kritisera våra biskopars teologiska kunskaper." Sug på den!

Upprörande att teologie kandidaterna Bonnier, Tyrberg, Nordung Byström, Stiglund, Fast och Brunne liksom teologie doktorerna Jackelén, Persenius, Modéus I, Dalman, Mogren, Modéus II, Eckerdal och Dalevi ska kritiseras och detta av en reservant i utskottet som är - docent i kyrkovetenskap! Han borde skämmas, men det gör han inte, för han har vett att rådfråga docenten Pahlmblad, teol kand Löwegren och dr Isacson.  Varför skulle en docent dra sig för att kritisera detta biskopsgäng om docenten har vett att konsultera lärt folk? Jo, jag vet. Förkovran är av noll och intet värde när det kommer till Kyrka och teologi. Vilken bondläpp som helst har kunskaper som vida övergår vad som inhämtats vid akademien. Jag antar att ingen missar att jag är uppbragt. Och ingen missar väl heller min markering, att ingen av biskoparna har docentkompetens. Nu är det söndag så vi går inte vidare på ämnesområdet, men skrattar åt Ulla gör vi. Varför skulle vi inte ifrågasätta biskparnas kompetens? Vad menar hon att vi annars borde ifrågasätta?

Jag inser det allvarligt förbryterska att inte ens dra sig för att kritisera våra biskoparas teologiska kunskaper. Jag tycker detta är omåttligt lustigt. För anklagelsen vidare! Bättre reklam kan Frimodig kyrka inte få.  Varför inte vid kyrkkaffet idag? Om centerpartister intet ont, men minns att Dag Hammarskjöld grät när bondeförbundaren Vilmar Ljungdahl var finansminsiter. Hammarskjöld satt i Finansens korridor utanför ministerns dörr, grät och sa: "Det sitter en galning där inne". Om inte annat har ni fått en stickreplik. Sorgligt på sitt sätt att det är söndag. Vad hade Ljungdahl sagt som bragt Hammarskjöld till tårar? Han hade förordat skattehöjning på kaffet, för kaffe var något som svenskarna inte kunde undvara. En kristen gråter med dem som gråter men är efter Frälsarens ord knappast nödgad att vara dum med de dumma.

Om Ulla Rickardssson upprörs över reservationerna men gläds över den överväldigande majoriteten (kolla med närmaste kyrkomötesledamot och fråga vad det är för fel på Hippolytos eukaristiska bön! eller hur det kommer sig att vi nu ska be till Modergudinnan) fast Ulla fått fel att SD och FK skrivit samma reservationer, för så är det knappast. Jag skrev inte bara på den gemensamma för Frimodig kyrka utan också en som knöt an till 1982 års kyrkomöte, där jag var med. Modéus II har vett att i stället tacka mig som "trots många år i tjänst väljer att fortsätta att bidra". Det slår väl Ullas gnäll? Dessutom skriver Modéus att vi emeriti "är viktiga för vår kyrka". Sades detta någonsin när jag var i tjänst? Inte konstigt att Modéus II vill ha mig på middag i morgon kväll.

Något annat roligt? Ingegerd Källströms nya bok har kommit. Förlaget är Gaudete och titeln fyndig. Fri som ett krucifix. Så fort boken levererats till bokhandeln Arken knep en kund första exemplaret, förstod jag, bara för att kunden blivit nyfiken. Boken är en kärleksförklaring till Kyrkans liv och en vandring i minnet av hur det var för 14-åringen att upptäcka Kristus. Det är en berättelse som tål att funderas kring och jag tror att det är en skildring av omvändelse, det där att det inte finns några alternativ och att friheten finns just då och där. Inte utan rörelse läser jag hur tidebönen präglat en människa. Hade fler fått upptäcka detta, hade Svenska kyrkans liv varit annorlunda. Läs själv och fundera.

Nu är det tid att samla ihop sig för en högmässa i Horda. Därefter ska jag sätta ny lampa i ängeln som står i trädgården och kanske vräka undan lite snö. Dessutom återstår ett manuskript att lägga sista handen vid. Lugn, gott folk. Det ska komma en rätt tjock bok till våren. Jag säger inte mer. Jo, ett. De som fattar, kommer att förstå vad som verkligen skett i det som syntes ske när de läst boken. De andra? De fattar ingenting. Nada. En del av dessa är biskopar, andra domprostar, åter andra kontraktsprostar och ytterligare andra kyrkoherdar. Jag slutar uppräkningen här.


33 kommentarer:

 1. FK-valet bekräftar till fullo den prästerliga dominansen i FK!

  -Nöjd och belåten summerar i dag bloggaren FK-nomineringarna till stiftsinstanserna. I den tyngsta av de tunga - stiftsstyrelsen - har FK två företrädare: en ordinarie och en ersättare. Den ordinarie är en kyrkoherde, ersättaren en komminister, för övrigt den person som - överraskande, må vi säga - stängde dörren för fortsatt ordinarie ledamotskap i KM för bloggaren.
  Nåja, inga träd växer till himlen, sägs det, även om kammen ibland växer också på bloggaren när han är i sitt esse och åberopar sin akademiska docentur.

  Men FK förnekar sig alltså inte två företrädare, båda präster. Representativt för väljarna? Ingalunda. Bloggaren slår sig ibland för bröstet över FK: som han gör gällande, förnämliga valresultat i hemstiftet, men veterligt finns inte drygt 8.000 präster där, dvs lika många som antalet FK-röster var.

  Men prästdominansen går igen på FK-lista efter -lista i landet. Och - se ovan igen! - kravet på att kyrkovalda SKALL delta i gudstjänsten VARJE söndag!

  Jag förstår inte kopplingen, hur jag än försöker. Är yttre attribut viktigare än människans inre liv och tankar. Att visa (upp) sig i kyrkbänken, konversera och le och vara trevlig vid kyrkkaffet! M en kanske i själ och hjärta ha en ljum inställning till tron.

  Medan moster Agda eller mor Ada sitter hemma många söndagar, läser Bibeln och kanske någon av Lina Sandells psalmer, tackar Gud för livet och i handling verkligen visar vad värme, medmänsklighet och solidaritet är.

  Skulle inte denna moster och mor vara (mer) värdiga än den söndaglige, alltid moderiktigt klädde snobben och måhända smilfinksaktige börmäklaren är, han som alltid vill visa sig i kyrkbänken och sin vackra andra eller tredje hustru!

  Välj, hyr bloggare och övriga herrskap! Säg ert hjärtas mening. Moster Agda eller den börsmäklande smilfinken?
  Var sitter den kristna tron djupast?

  Häv upp er röst och sjung ut!

  Slutligen önskar jag bloggaren en god middag och en fin, välsignad stund hos Växjöbiskopen, som han kritiserat flera gånger.
  Bra att Modéus då lever efter orden, att om någon slår dig på den vänstra sida, vänd då också den högre till.

  Alltså trevlig middag och fin tredje Adventssöndag!

  BENGT OLOF DIKE  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken katastrof!
   De kyrksamma väljarna har sådant förtroende för vissa präster att dessa väljs till förtroendeuppdrag.
   Så just i detta fall är det väljarna dom är dumma.
   BOD kanske önskar att FK ska ta samma beslut som S partidistrikt Värmland som petar anställda av princip. Det bara till kyrkovalet, för nog finns det andtällda av partiet eller LO-förbunden på riksdagslistorna?

   Radera
  2. Detta alltmer substans- och meningslösa dravel dag efter dag! Stöd kampanjen: Fossilfritt Mörrum 2018! /John

   Radera
  3. Inte för att tycka synd om sig utan för att faktiskt tåla mer än andra. an.

   Radera
  4. John, vem vet om inte BID firade gudstjänst idag?

   Radera
  5. Dessa blinda salvelsefulla BOD-ivrare är om möjligt ännu mer ömkansvärda än originalet. Så urtypiskt "lutherskt" jantemässigt!

   Stöd kampen för ett fossilfritt Mörrum 2018!
   /John

   Radera
 2. Jag kallas kristen därför att jag med församlingen... heter det väl n'r dr Luther ska definiera en kristen. Med församlingen! Den söndagliga kyrkogången är väl ändå normalfallet för en kyrkokristen? Vad gäller FK så är de som sitter i stiftsstyrelsen valda av de röstande. Båda fick rejält väljarstöd. Det är klart att detta ska slå igenom. Det gäller också Simon och Helén, som är röststarka i sina respektive områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står väl som portal till 76:ans utveckling? Om jag minns rätt, det lilla jag orkade höra från den sk kyrkomötesdebatten, förnekade Hansson tanken rakt av. Han begrepp (heller???) ingen koppling mellan trons liv och församlingen ("demokratidebatten"). En ny(?) pietism smyger sig in: det viktiga är inte din relation till församlingen utan det mandat du lyckats kapa åt dig för att hävda dig i den beslutande församlingen.

   Radera
 3. Jag undrar hur upprörd Ulla R skulle bli om hon blev upplyst om denkritik dåvarande diakonen Athanasios riktade mot biskop Arius?

  Men hon kanske lever efter devisen "Die Partei har immer recht"?

  SvaraRadera
 4. Eftersom präster är ägnade åt att styra kyrkan så är den så kallade peästdominansen bra. Ingen biskop som känner solidaritet med FK (beror väl på annan trosuppfattning). Hade varit befriande med en sådan som ledare för nomineringsgruppen.

  Jonas M

  SvaraRadera
 5. DS unnas i högsta grad glädje över sin docentkompetens. Men det kan ju vara så att det vid tillfället inte stämmer med värderingarna i det akademiska etablissemanget. Det finns ju ett sådant också. Eller att det inte finns utrymme i tid och arbetssituation för ytterligare en inlaga, som ju krävs numera. Eller att plats vid akademin redan erhållits i annat system än det svenska. Skriver jag i egen sak? Visst, liksom DS. Men han har onekligen en poäng.

  SvaraRadera
 6. Ja, modergudinnan som tillbeds av socialistiska nomineringsgrupper - och centern som bara är medlöpare - är väl en typisk bild på en kyrka på väg utför.

  Den spännande frågan inför 31/12 är om medlemsantalet hamnar över eller under strecket 6000000 - jag satsar på under strecket.

  Låt oss be för svenska kyrkan! Må den komma till den punkt där den kan resa dig ingen och kasta ut kättarna.
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir klart under strecket! 31/12 2016 hade sv"k" 6.116.480 "medlemmar" varav det stora flertalet är ofrivilligt kollektivanslutna från statskyrkotiden. 2017 års utträdda väntas bli 93.000. Tillsammans med beräknat 70.000 avlidna "medlemmar" blir minskningen 163.000. Medlemstalet 31/12 2017 lär därmed hamna på 5.950.000, en högst glädjande siffra. OBS att i stort sett allt som skrivs och publiceras om sv"k" gör att folk påminns om sitt svindyra och meningslösa "medlemskap" och begär utträde. Höga utträdessiffror har redan fått många att vakna. Det gäller att hinna ur fällan i tid innan “kyrkoavgifterna” börjar raka i höjden. Vi har underbara dagar framför oss! /John

   Radera
  2. En radikal sänkning av kyrkoavgiften är av nöden. Halvering eller mer. Konsekvensen för personalen blir dramatisk. Men kyrkan finns ju inte till för de anställda ...

   Lars Jensen

   Radera
  3. Lars Jensen, det beror väl på vem man frågar, eller hur?

   Radera
 7. Kära nån,då. Till och med jag vågar ifrågasätta biskopar när de tycks mig vara ute och cykla. Detta utifrån vad jag lärt mig i livet genom att ta till mig kunskaper från lärt folk.

  Jag har också märkt att ju mindre folk kan, desto mer övertygade är de att de vet bättre. En diskussion faller mig i minnet,där en kille (som ansåg sig för logisk för att tro på kristendomen) tyckte att kyrkan borde modernisera sig och plocka bort helvetet. Jag påpekade det elementärt logiska i att om helvetet finns så finns det. Och då hjälper det inte att 'plocka bort det'. Men nej, det gick inte in. I stället tycktes helvetets existens plötsligt vara _mitt_ fel ...

  den Lea

  SvaraRadera
 8. Stig Walldin
  Kanske bäst att för BOD tala om att den bit av citatet som Bloggaren anför, kommer från 1878 års katekesutveckling, som fortfarande tillhör Svenska kyrkans bekännelsedokument.
  För BOD tycks det vara negativt att en person regelbundet firar gudstjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver vad jag skrivit tidigare – när Bengt Olof menar att idealet är en person som sitter hemma och läser Bibeln, i stället för att gå i kyrkan, så skulle han utifrån detta kunna driva den största besparingskampanj (han har ju drivit sådana tidigare) som hittills har förekommit. Det blir ju billigare med en kyrka utan gudstjänster – och en del prästtjänster kan man spara in!

   Radera
 9. Stig Walldin m fl,

  -Nu skall Walldin inte förvränga det som jag skrev. Ingenstans står nämligen, att det är negativt att delta i söndaglig gudstjänst. Men jag reagerar emot att uteblivna eller mera sällan gjorda kyrkobesök görs till värdemätare för personers tro och kristna övertygelse.

  Det är nämligen detsamma som att döma hunden efter håren; går du i kyrkan varje söndag är Du bäst. gör du inte det, är du bara ljumt troende - eller kanske inte alls! Förstår ni inte, Walldin och andra, att ett sådant synsätt riskerar att på en gång vara både kränkande mot, och dömande av, andra.

  Vad gäller FK:s många prästkandidater har jag med rätta konstaterat att de inte är representativa för folket och folkkyrkan. Har jag fel i denna slutsats?

  Det tycker nog Jonas M, som uppenbarligen utgår ifrån att det är prästerna, som skall styra Svenska kyrkan. Men då kan vi ju lika gärna avskaffa de allmänna kyrkovalen och låta prästerna ensamma styra kyrkan.

  Visst skulle FK bejaka detta med glädje och entusiasm. Men de andra nomineringsgrupperna och kyrkomedlemmarna vill absolut inte se en sådan kyrka.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detvar så det började: de äldste med biskopen fattade beslut. Och församlingen sade i från när det inte blev bra. Världens största kyrka ( mer än hälften av alla kristna) har ett mycket begränsat lekmannainflytande. De ortodoxa kyrkorna har nästa alla lekmannadelegater i sina styrelser-men biskop och patriark/huvudbiskop har alltid vetorätt. Herdeansvaret är gudomligt givet och kan inte röstas bort.

   Radera
  2. Men detta är ju helt surrealistiskt! Bloggens meste mästrare, herr "Begrips?!" Dike, blir kränkt av att själv bli mästrad.../Paul

   Radera
  3. Är antalet bevistade fotbollsmatcher en värdemätare för fotbollsintresset?
   Är antalet dagar i svampskogen en värdemätare för svampintresset?
   Är antalet gudstjänster en värdemätare för gudsintresset?
   Självklart är det så, även om det aldrig är den enda värdemätaren.
   Kvantitetsmåttet är dock väldigt konkret, inte minst som kvalitetsmått i sammanhangen ovan är svårmätta.
   Kvantiteten av t.ex. egna tideböner i hemmet eller fotbollsminuter framför tv:n blir ju inte samma sak som något som i dessa båda fall (fotboll & gudstjänst) till stor del syftar till gemenskap.

   Radera
  4. Visst är det så, Peter T. Det är ju så att en kristen LÄNGTAR till gudstjänsten för man känner att man behöver fyllas på. Det är inte lätt att vara kristen på egen hand. Moster Agda deltar helt säkert i gudstjänsten om hon inte är hindrad av hälsoskäl. Gör hon inte det bör hon fundera över hur hon har det ställt med sin kristna tro.

   Radera
  5. BOD:s mostrar är halmgummor. Älskade av BOD, men likväl endast halmgummor.
   /Per H

   Radera
 10. BOD det vore intressant om du kunde berätta om organisationer du är medlem i, att det inte anses som ett kriterium för valbarhet att de förtroendevalda närvarar vid medlemsmöten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leopold Holter m fl,

   -Jag är medlem i exempelvis en hembygdsförening och en museidito; där finns inget närvarotvång. Som väljare i allmänna sekulära val har Du inga närvarokrav på Dig, detsamma gäller valen i Svenska kyrkan: alla medlemmar i kyrkan har rösträtt, oavsett om de deltar i gudstjänster eller inte.

   Men, kära kritiker, vad är det för fel på min åsikt att man inte bör, kan eller skall värdera graden av kristen tro efter personens gudstjänstbesök? Kan någon här med sakargument vederlägga denna slutsats, så varsågod och träd fram!

   Vem är jag - eller A, B eller C i Frimodig Kyrka - att betygsätta min granne i detta fall och låta den vara avgörande för min inställning till grannen?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 11. BOD,

  Ja Du,

  Vad som kan ses som kränkande kan diskuteras i många sammanhang men enbart en politruk kan väl anse annat än att det är kränkande för en Kyrka som påstår sig vara en kristen Kyrka att låta sig styras av tom uttalade ateister och / eller utövare av annan religion?

  Vidare är det enligt mig ganska kränkande att svartmåla FK därför att de nominerar präster eller att präster söker sig dit.

  Att sammansättningen inom FK dåligt speglar politiska partier -vad visar det annat än att politiska partier huvudsakligen är sekulära liksom i stort befolkningen.

  Kyrkans uppgift är inte att spegla samhället utan att verka för Kristus. I "goda" tider får det förhoppningsvis till resultat att samhället och dess politiska grupperingar speglar Kyrkan och tar efter dess läror.

  Det gäller däremot aldrig att Kyrkan skall fråga efter vad "samhället" tycker är PK och låta det styra Kyrkan.

  Kyrkan har sin uppgift att sköta och det är att efter bästa förmåga och under den Helige Andes Ledning agera i enligt med Kristi befallning och i enlighet med apostlarnas lära, de som Jesus uttryckligen befullmäktigade.

  Dit hör inte enskilda prelater eller aldrig så eniga kyrkomöten. De kan som DML så riktigt påpekade och som reformationen sedan kom att till största delen handla om det faktum att de kan ta fel och de facto också gör och har gjort det.

  Fel som i våra dagar stort sett varje KM gör sig skyldig till när de numera totalt struntar i den Helige Andes Ledning , struntar i skriften och bara lyssnar till tidsandan och dess lakejer, politrukerna.

  De som i många fall inte ens vet vad skrift och bekännelse säger, ja framförallt kanske inte bryr sig ens om man påvisar det men däremot likt ormen ältar, för all del i lite olika variationer- "inte menade väl Gud att ..."

  //HH

  SvaraRadera
 12. Ja BOD avskaffa andra allmänna val än de till ekonomi- och pastoralråd i församlingen vore bra.

  Jonas M

  SvaraRadera
 13. HH,

  -Du upprepar, med ett visst djurs dokumenterade erfarenhet, att kyrkan och KM struntar i skriften och styrs av ateister och politruker.

  Som jag tidigare påminde om: den som kommer med anklagelser, beskyllningar och påståenden om någon och något har den fulla bevisbördan. Nu är det därför upp till Dig att bevisa att Svenska kyrkan struntar i skriften.

  Vilka är Dina hållbara bevis?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så beslutet om nya kyrkohandboken räcker inte?
   Kanske BOD kan styrka det med en bibelreferens till Gud Moder?

   Radera
 14. BOD,

  Bevisen är enkla fakta . Jämför skriften ,apostlarnas vägledning och vad SVeK pysslar med.

  Dock, i ditt fall är detta att bevisa något meningslöst. TY för all bevisföring krävs dels att man är överens om premisserna och dels hur en bevisföring går till, det man brukar kalla regelverket.

  Du saknar tyvärr förmågan att tillägna dig fakta liksom att förstå regelverket och premisserna begriper Du dig inte på eller vill inte höra talas om ty de stör väl din sinnesfrid och självbelåtenhet att vara den store BOD.

  Att din insats hittills mest tycks handla om att slå sönder fungerande verksamheter och istället stödja allt som raserar.

  //HH

  SvaraRadera
 15. HH,

  Förväxlar du Dig själv med mig i påståendet att slå sönder Svenska kyrkans väl fungerande verksamheter? Det är ju precis det som Du, utan - förstås - tillstymmelse av bevis ägnar Dig åt i varje blogginlägg från Dina händer.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 16. Det är ju helt sant att företrädare i kyrkomötet inte tror, vissa erkänner själva att de är så, vissa säger att de tror men visar genom sina gärningar att de inte tror.

  Jonas M

  SvaraRadera