onsdag 6 december 2017

Jeremiader

Jag hörde Peter Halldorf, som var i Två Systrars i Kalmar i går. När jag skulle köra hem så jag att han hade fler ex av den nya boken Alla himlens fåglar har flytt i bagaget. Hans turné kan alltså fortsätta. Det finns det goda skäl att den gör. Profeten Jeremia i sin egen tid och i vår är ett tema att hålla fast vid. Och frågan om människans relevans för Gud är värd att ställa liksom frågan om profeter av skilda slag och frågan om tiden, profetisk quick-fix eller något mer omfattande. Jer 28 liksom.... Kommer Peter i närheten, får ni väl prioritera rätt.

"Profeten hindrar Gud från att ge upp om människan. Och människan från att ge upp om Gud." Det är slagkraftigt formulerat och jag skulle kunna komma med några invändningar på temat, at Gud som sänder profeter hindrar sig själv just därmed. Men min tanke gick förstås till Svenska kyrkan. Profeterna får oss att välja väg men inte bara för oss själva utan för dem som kommer efter. Är inte detta allvar för församlingspräster? "Det håller min tid ut", sägs det inför det kyrkliga sammanbrott som väntas. Men kan vi resonera så även om det i en mening är fullkomligt sant. Det är sant på samma sätt som han sa, som hoppade från skyskrapan: "Hittills har det gått bra." Men valet gäller något större och tar vi inte itu med detta större blir det som Olov Hartman med profetisk klar syn sa: "Det går åt helvete".

Jag är tillbaka till Thomas O´Deas bok om religionssociologi, som jag läste sommaren 1967. Han skiljer mellan den prästerliga och den profetiska funktionen. Präster kammar medhårs, lägger tillrätta. Profeter kammar mothårs, så det blir rufsigt (och lopporna hoppar). Präster uppskattas. Inte profeter. Läs Jeremia och 800 sidor Halldorf om ni inte tror O´Dea.

Är det inte Jesaja vi läser nu och Jeremia i förfastan/fastan? Jo, det är en god ordning. Men den innevarande tiden ställer sina bestämda krav på lite ansträngningar, fruktar jag. Det var det där med att "allas val gäller - alla" (eller hur man ska säga) som tog mig. Och då krävs profetisk klarsyn.

Klarsyn betyder förmåga att genomskåda tingen utan att kärleken kallnar. Hur ska vi säga när det visar sig att tiggeriet varit en miljonindustri med en Växjöföretagare som hjälpt tiggeribossar att skicka miljoner itll Bulgarien, där de skaffat lyxbilar. Människorov talas det om. Mordförsök på en som inte ville vara med och en del annat. Vad har den kyrkliga överheten svarat när frågor ställts om tiggeriet? Moraliska förkastelsedomar över hjärtlös snålhet har varit den klerikala ryggmärgsreaktionen. Prästerligt så det förslår, men inte profetiskt.

Klarsyn är också förmåga att se människor och deras särskilda kapaciteter. Nils Marelius är död. Han var den ende som hade koll på Svenska kyrkans prästerskap. Det kan tyckas vara ett nördigt intresse men det var nödvändigt. En kyrka måste veta vilka prästerna är och var de befinner sig. Nils läste prästmatrikeln när den kom, år efter år, och fann felen. När Svenska kyrkan hade folkbokföringen om hand måste han lagt oräkneliga timmar på att ge råd och anvisningar. Hade Nils inte funnits, hade någon behövt uppfinna honom. Till det profetiska hör att se människor.

Nu tror ni att jag gett ett referat av Peter Halldorf och profeten Jeremia. Alls inte. Jag har försökt fundera vidare på vad jag hört och sett. I bilen hem spelade jag Hoolabandoola Band. Profetsikt det också.
33 kommentarer:

 1. Vad säger MTD-översteprästen nu, som i sin antimaterialistiska sportbilsentisiastiska hypermoralism (och hyckleri) har utslungat hån och förbannelser mot de som påstått att tiggeriet är organiserad kriminalitet!
  Antony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hen säger som alla andra i tyckarteliterna att sanning inte existerar annat än som ett möjligt narrativ bland andra. Allt blir en fråga om lämplighet. Att igår säga det som idag tycks vara acceptabelt, hade haft ett alltför högt pris.

   En ser till hen och hens eget och smyckar hen med de vackraste av narrativ. En är väl inte dum?
   En är väl inte profet heller? /smun

   Radera
 2. Jag får profetiskt anta att musiken i bilen på vägen hem innefattade det ständigt aktuella alsteret "Vem i hela världen kan jag lita på"?
  Frågan är bara vem dom i bloggarens tanke "flytt till landet med miljonerna", d.v.s. övergivit sina ideal för egen vinning.
  Kanske någon svenskkyrklig potentat?
  Utöver den självskrivna Bengan då, som överlät bördan på Frasse.

  SvaraRadera
 3. För att den omfattande tiggeriet skulle överhuvudtaget förekomma, krävs organisering av verksamheter. Tiggarna lever i familjeklaner. Klanen samlar pengar att komma hit och klanen delar pengar när dom kommer hem. Klaner är inga vuxendagisar, utan förutsättning för överlevnad i ett samhälle som helst skulle vilja bli av dom.

  Att tiggarna sedan köper bilar av fint märke i tredje och fjärde hand är en självklarhet. Dom vill ha det som alla andra vill ha. Dom måste visa för dom sina ,att dom har lyckts och det gör man genom att överkonsumera i svensk maner.

  Bloggaren tycks vara moraliskt förnärmad ,att tiggarna inte vet sin plats som dom lägsta i pyramiden ,utan att dom tror med sina fina bilar att vara något. Dom har glömt att vara tacksamma.

  Men dom där bilarna är ett försvar för värdighet i ett kapitalistisk system . Dom berättar att romer vill inte ge upp , dom vill vara med och bli som alla andra : Framgångsrika, välbärgade , konkurrenskraftiga företagare . Dom börjar från botten och använder dom medel som stor i förfogande.

  Dom mytiska bilar , om dom överhuvudtaget finns mer än någon enstaka, har ett profetiske budskap : Dom fattiga finns och vi är medskyldiga för att dom finns. Det är därför vi vill inte se dom i våran gator, dom är vår dåliga samvete som vi vill inte veta av.

  Så sant . Alla är ansvariga för allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag - utan varje tvekan - i åratal vänligt hälsat stadens bulgariska EU-migranter med ett familjärt "Zdravei!" vid ingång till någon butik. Vid utgång det lika informella bulgarisk-italienska "Ciao!" Aldrig en endaste liten, liten gång har jag känt mig ens en gnutta frestad att ge en peng. Jag har rört mig för mycket i olika fattiga miljöer i världen. Att betala för tiggeri är att betala för förekomsten. En parallell till att betala för prostitution. Och jag minns den gamla nunnans råd i Calcutta:

   -Don't give anything directly to a beggar! And never to a begging child! And most of all, never, never to a crippled child. Children are sold to gangs for begging purposes. They are mutilated so they may awake pity. When they are older and not childish anymore, they are abandoned on the street as helpless cripples.

   I en svensk tankevärld var nunnan en ond människa. Förmodligen behövs rent akut rejält mycket fler "onda", d v s realistiska människor i Sverige.

   Lars-Gunnar

   Radera
  2. https://www.fokus.se/2017/12/racker-det-nu/

   Radera
  3. Tacksamt att läsa att åtminstone någon gång du har varit frestad att visa empati i konkret materiel form för någon som inget har. Strukturella problem är problem för dom som har makten. Vi är ansvariga inför varje enskild lidande.

   Radera
  4. Lars-Gunnar, enligt den gooode Modéus II var nog nunnan ondskan själv!
   Antony

   Radera
  5. Markku är inte ensam:

   https://www.expressen.se/kronikorer/frida-boisen-1/jag-skams-for-att-vara-svensk/

   AC

   Radera
  6. Stupiety är ingen dygd:

   https://www.dagenssamhalle.se/kronika/tiggeriet-viktigt-amne-maggropen-18592

   Lars-Gunnar

   Radera
 4. Stig Walldin
  Dessvärre kommer inte MTD-religionens präster att läsa nämnda bok. Inte heller Jeremia. Han passar inte in. Boken finns att köpa på bl a Artos förlag.

  SvaraRadera
 5. Nils i Uddevalla kamp mot Verbums fel varade ända in i döden. Fick rätt post mortem s a s.
  Minns för ett antal år sen hans frustration över alla matrikelfel Jag tog listan och gick upp till dåvarande chefen K Kylberg Min poäng var att antalet fel som Nils hittat var större än antalet kronor boken, den sk ”Håkan ”eller ”Bland tomtar och troll” kostade.!
  Observator Holmie

  SvaraRadera
 6. Nils Marelius R. I. P
  Jag minns med glädje honom bland annat från Kyrkliga Förbundets årsmöten. Man blev glad av att han visste precis vem man var. Hans kunnande om kyrkobokföringen och dess historia var encyklopediskt. Han har även tillsammans med Björn Fyrlund skrivit en bok om detta. Alltid vänlig men också alltid envis. Evig åmminnnelse!

  SvaraRadera
 7. -Men låt då klarsyn och realiteter styra!

  Gårdagens bloggartext om biskopsvigningar, manligt och kvinnligt och biskopen i Växjö var återigen en av dessa många tillbakablickar, som författaren ägnar sig åt så ofta.

  Jag förstår dem inte. Sorgen, bitterheten, delvis ilskan mot kyrkan, för att den manliga ensamrätten till prästämbetet är förbi - för alltid, kan tilläggas - kan jag förvisso förstå. Men inte det jag kallar, och som måste så kallas, ältandet om den tid som flytt. Det är obegripligt, när kyrkan och alla dess engagerade nu måste blicka framåt, ta det ena initiativet efter det andra för att starkare synliggöras och återfå den kraft som den en gång hade. Då blir bloggarens aktivitet vid datorn som ett fotbollslags ständiga beskrivningar och upprepanden av forna tiders vinster på planen.

  Ordet "klarsyn" uppehåller han sig vid i dagens text. Visst, se då klart framåt vad som krävs; den tid som var i går kan vi inte göra något åt eller förändra. Klarsyn är också, utöver dess tolkningar ovan, att vara realistisk, att se verkligheten sådan den är - men inte var.

  Då bloggaren också har ett militärt förflutet förefaller tillbakablickarna ännu märkligare. En klarsynt, klok och omdömesgill general skall ju formera sin trupp för kommande strider och framgångar.

  En präst med samma egenskaper skall ladda upp för kampen mot ondskan, mot sekulariseringen, mot lögnen, mot sekulariseringen.

  Bloggaren har varit med så länge att han bör se realiteterna i kyrkan, i Sverige och världen. Och de är absolut inte knutna till den snö som föll i fjol.

  Han bör stå fast i myllan och med blicken fast i framtiden ropa "Framåt soldater, framåt för ron, för Guds närvaro i livet och världen, framåt för den äkta solidariteten och glädjen, framåt för att helt och fullt vara människa med Gud alltid vid sin sida i vardagen!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår det inte.
   Denna BOD:s abnorma fixering vid det svenskkyrkliga.

   MÄNNISKAN SÄTTER JU ALDRIG NÅNSIN EN FOT I EN KYRKA! BOJKOTTAR STÄNDIGT GUDSTJÄNSTERNA HEMMA I MÖRRUM. OCH SEN SKRÄVLAR MED DET HÄR PÅ BLOGGEN.
   SER DET SOM EN RÄTTIGHET ATT UTEBLI:
   "HUR MÅNGA GÅNGER MÅSTE MAN GÅ?"
   Berit

   Radera
  2. Bloggaren har åtminstone kommit med mer konstruktiva idéer än "skriv fler debattartiklar".
   Alla siffror i SvK pekar åt fel håll sedan mitten av 1980-talet med två undantag.
   1. Ökningen i valdeltagandet senaste valet
   2. Antalet anställda, hur nu det skulle kunna vara ett självändamål?
   Kan ens självaste BOD peka på någon statistik som pekar på att SvK är på rätt spår?
   Svaret är NEJ tills motsatsen bevisats.

   Radera
  3. 2050, då Sveriges 12 miljoner invånare består av 3 miljoner muslimer kommer Svky på sin höjd ha 2 miljoner, trötta och gamla, medlemmar och Katolska kyrkan en halv miljon unga och "stridslystna" dito!
   Antony

   Radera
  4. Peter T,

   -Jag har aldrig försökt dölja den dystra statistiken och därför lika konsekvent betonat nödvändigheten av att vi alla i Svenska kyrkan arbetar intensivt för att vända siffrorna. Svenska kyrkan måste spela en avgörande roll i "påkristningen" för att tala med Elisabeth Sandlund. Kyrkan har i kraft av sin helt dominerande ställning och folkliga förankring från norr till söder, en ledartröja, som vi alla med stolthet skall bära. Den som vill kyrkans bästa och arbetar för en andlig väckelse kan aldrig negligera Svenska kyrkan.

   Och den som utifrån sin kristna tro talar fult och falskt om kyrkan, sågar av den gren som han eller hon sitter på.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Antony!
   Skall den halva miljonen unga och stridslystna slåss med de två gamla och trötta miljonerna då? /smun

   Radera
  6. Snälla Berit, BOD var VISST i en kyrka nu i söndags (1:a Advent). Denna söndag går även de eljest okyrkliga dit./Paul

   Radera
  7. BOD, frågan är inte om den som vill väckelse negligerar SvK, utan snarare om SvK negligerar eller inte vill väckelse.
   En kyrka som vill väckelse till Kristus ordnar inte qigong och taichi-kvällar. Något som numera ersatt de ökenmässor som var vanliga i Högalidskyrkan. Bara för att ta ett exempel.

   Radera
  8. smun, de kommer att "strida" för Kristus!
   Antony

   Radera
  9. Om vi lever då, och du har rätt, Antony, bjuder jag på en Klosterbräu!

   Det kan jag f ö göra ändå:) /smun

   Radera
 8. När man måste deklarera att man inte förstår är det kanske inte deklarationer som är det bästa verktyget? Jag försöker se sammanhang. Det är en aktningsvärd syssla. Just nu har jag läst riksdagsdebatter år 1978. Var det fel?

  SvaraRadera
 9. Adventstiden kallas lilla fastan, någon förfasta är det inte. Mot denna bakgrund är ju den korrekta liturgiska färgen lila.

  Jonas M

  SvaraRadera
 10. President Trump visar vägen mot ett starkt judeo-kristet förbund!

  SvaraRadera
 11. Danells Jeremiakommentar kanske kan toppa Adventsfirandet?an

  SvaraRadera
 12. Jeremiader?

  Ja, det finns verkligen anledning att beklaga utvecklingen inom SVeK. En utveckling där man utan betänkande offrar sina trogna gudstjänstfirare, De där som även en "vanlig" söndag återfinns i kyrkbänkarna för att fira Gudstjänst. Inte de som med jippon av olika slag förväntas bli roade av en mer eller mindre profan tillställning utan av dessa snarast jagas bort.

  http://www.news55.se/kronikor/borjar-svenska-kyrkan-bli-desperat/

  För de som sedan likt en istadig åsna förnekar att SVeK tagits över av politruker varav många inte ens är kristna i någon form kan ju läsa nedanstående.

  http://www.barometern.se/ledare/svenska-kyrkan-ska-styras-av-troende/

  Sedan kan man fråga sig. Hur kunde det gå så illa eller anser bloggens mest aktiva politruk att detta är en tingens ordning och så som en apostolisk kyrka(?) skall ledas.

  Mitt svar är enkelt. Olydnad inför vår Herre och en medveten förvrängning av skriften till ren trots mot densamme.

  Däremot svaret på frågan när det på allvar började gå utför är svårare. Ämbetsomformningen,märk inte reformen , det var ju inte tal om att gå tillbaka till något. och framförallt sättet den påtvingades SvK var en stor spik i kistan men inte den enda eller ens den första. Marken hade onekligen preparerats innan av de som nu styr och då ändrat policy från att tidigare vilja krossa kyrkan till att kväsa den och utnyttja dess förmögenhet för egna syften bl.a som plantskola för politruker i vardande och som reträttplats för avdankade sådana.

  //HH

  SvaraRadera
 13. Markku,

  Vill du påstå eller tror bara att de är de där stackarna vi ser utanför varuhusen som sedan åker hem och köper "lyxbilar". (Det var ju lyxbilar det talades om).

  Nej, då tror jag förr att det är de hemmavarande organisatörerna, de som Du näppeligen finner tiggandes utanför varuhusen som av insamlade medel sniker åt sig sin mer än beskärda del.

  Business as usual och affärer kan man tyvärr göra med allt och då även tiggeri.

  //HH

  SvaraRadera
 14. HH läs vad jag skriver. Tiggeriet är ett angelägenhet för en hel klan. Klanen har självklart en hierarki som tar hand om vinsten vilket ändå delas med familjer.Klanen är ingen söndagsskola men det är det enda existerande form av självhjälp.
  Apropå roffa åt sig: Chefslöner i Sverige har under två decennier vuxit mångfaldigt jämfört med "knegare". Det är modern ,industriell variant av den starkares sätt att utsuga dom som är svagast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och lärarlönerna i Stockholm ha de senaste fyra åren skenat iväg med ca 12% om året. Rofferi jämfört med knegare! Den starkes rätt att utsuga dom som är svagast - i det här fallet eleverna. Överallt maktstrukturer som hänsynslöst utnyttjas. Dags att i postmarxistiskt nit hårdfört göra motstånd mot en privilegierad, roffande lärarkår ...? /smun

   Radera
 15. Är det inte så att Gud faktiskt vill hindra sig själv? Att det sänds profeter just för ändamålet att hindra Guds ilska att bli alltför stor?
  Tänker bl.a. på hur människor/människor böner o dyl. beskrivs påverka då o då. (Lots räddning är väl ett gott ex.)
  Själv läser jag just nu Hesekiel där det också dundras en del. (Erkänner stor förtjusning i dessa mullrande profeter som vågar tala ut det Gud gett dem.)
  Tack för boktips!
  Låter gott som lite "motvikt" efter veckans (konstituerande) möte med KyF.
  Eva H

  SvaraRadera
 16. Markku

  Återigen tillgriper du metoden att bortförklara , förringa problemet med fall A, genom att hänvisa till fall B,C... .

  Visst det kan finnas tillfällen när det kan vara befogat men aldrig som ursäkt. Att andra stjäl, ljuger, roffar åt sig är aldrig en ursäkt för att själv göra likadant. Visst kan man tala om det orättvisa i att några "lagligt" kan sko sig men det är en annan fråga.

  Personligen tar jag illa vid mig när jag ser hur vissa "höjdare" i det privata näringslivet kan sko sig och tänker då kanske främst på skandalen i Skandia som t.ex fick mig att säga upp mitt privata pensionssparande där.

  Än mera upprörs jag dock över hur tjänstemän, politiker och höjdare inom fackföreningsrörelsen skor sig med pengar som är allas vår gemensamma kassa. (Lite parentetiskt, det är inte för inte som Göteborg bland lokalbefolkning rent allmänt kallas för Muteborg).

  Jag saknar politiker med resning och integritet men tyvärr ser jag inte mycket av det. Anledningen torde här som t ex inom SVeK att sådana aldrig släpps fram.
  Inom SveK tolereras inga apologeter, inga som tar skriften på allvar liksom man inom politiken inte släpper fram några redbara män eller kvinnor. De skulle ju störa friden.

  Men som sagt, det var inte det som diskuterades. Jag har heller ingen patentlösning på något kan bara konstatera att bibelns profetior om människorna och hur deras hjärtan kallnar tycks gå i uppfyllelse. Liksom detta med att evangeliet i många "kyrkor" inte längre predikas utan istället framförs vad man hoppas och tror skall klia människornas öron. Sanningen tar man lätt på.

  Dock, låt mig avsluta med en förmodan. Jag tror att vi i mycket är eniga-inte allt förvisso men en hel del. Den stora skillnaden är att jag inte vill urskulda exempelsevis A genom att hänvisa till B,C..

  Jag är inte heller emot att göra något för alla dessa som lider nöd men jag kanske inte tror på samma "lösningar" som vissa empatiska PK-anpassade individer varav de flesta gärnar talar om att satsa miljoner, miljarder men alltid från andras plånböcker.Själva tenderar de snarare att utnyttja behoven för att motivera en egen ökning av sina pekuniära tillgängar och i förekommande fall förmåner.

  Det är svårt att precis hylla dem.

  //HH

  SvaraRadera