lördag 23 december 2017

Ohederliga pingstvänner

Ohederliga pingstvänner har vi mött. De talar med kluven tunga. De är heliga, som vore de medlemmar i kristna järnvägsklubben. När jag var barn var det mig ett problem att ett par namnkunniga pingstvänner var bland de otrevligare i Moheda. Hade jag framställt detta problem för biskop Bo Giertz hade han svarat, att de varit ännu värre om de inte blivit kristna. Jag kanske ska finna någon tröst i detta?

Vad gäller saken? Det är ett dubbelt problem.
Tidningen Dagens ledarredaktion önskar en god (h)jul och Dag Sandahl ska få en elcykel "så att han orkar ända till semesterparadiset Kabul".
Nu har Dag Sandahl aldrig sagt att Kabul är ett semesterparadis. Han har bara återgett vad han fått höra, att fullastade plan flyger till Kabul med ferielediga och semesterfirande afghaner. Frågan i anledning av detta var i kyrkomötet den rätt självklara: Hur farligt är Afghanistan för afghaner? Vem vet? Vi lämnar ordet till Dag Sandahl själv:

Antje drog det där med lämpligt semestermål och anförtrodde oss då hur det politiska språket (läs Gunnar Fredrikssons bok i ämnet!) blivit hennes. Jag blev lite förvånad. Akademiker borde ha lärt sig att citera korrekt. Har något ändrats i detta avseende sedan hon blivit hedersdoktor i Greifswald månne?

Hon hade frågat en afghan som var i stan där hon var, nämligen Pakistan (hon reser mycket....) och han hade förklarat att landet inte var säkert. Antje hade frågat om landet var säkert, så vad skulle han svara? Nej inte säkert, men är det osäkert och i vilken mening och var? Vad säger EU-representationen? Den sortens frågor bör man få svar på innan man gör andra bedömningar. Det är, säger folk på plats, knappast så att ensamkommande blir stående på Kabuls flygplats. Klansamhällen fungerar inte så.

Nu fick jag inga svar på mina frågor i kyrkomötet. Godheten nedlät sig inte. Eller var det så, att ingen visste? Jag har aldrig, säger aldrig, sagt att avvisningarna till Afghanistan inte var något att protestera emot. Jag frågade om säkerhetsläget efter att ha ringt och mejlat Kabul för att få veta. Det finns kanske mycket goda skäl att låta sådana som ljugit sig in i Sverige få stanna och bli goda svenskar. Men det finns en del uppgifter att förhålla sig till. Hur går det med studierna och om det går illa, är det de unga männens fel eller resultatet av en häpnadsväckande feltänkning? Ni som vet, kan väl ge besked. Har ni ens ringt eller mejlat Kabul för att skaffa er en bild av läget? Har ni sedan decennier tillbaka några böcker om Afghanistan i era bibliotek som ni läst? Och vad säger ni om Magdalena Anderssons uppseendeväckande tal om den misslyckade integrationen? Håller något på att hända?

Nu har jag i en julhälsning naglats fast vid något som är ledarredaktionens brott mot åttonde budet och så mycket Luther som pingstvänner slänger sig med nuförtiden kanske jag kan hänvisa till förklaringen till det budet.

Jag ska väl stå ut med beljugandet/illa beryktandet mot att jag får den där el-cykeln. Jag kan använda den och cykla förbi pingstkyrkan i Moheda t ex. Eller ska jag misstro pingstvännerna också här? Tanken slår mig. Tänk om de faktiskt inte tänker ge mig den där cykeln, som finns på bild i tidningen. De bara låtsas, ljuger och bedrar! Ska jag tänka att de uppträder som ohederliga pinstvänner? Säger ett och gör ett annat? Nu slår tvivlet till. Kan man inte alls lite på dem? Inte lita på deras oförmåga att citera rätt? Inte lita på deras utfästelse? När kommer min el-cykel?

Vad kan jag göra om elcykeln inte levererats nästa vecka? Stämma pingstvännerna för brutet el-cykel-löfte? Av moraliska skäl säga upp prenumerationen på tidningen? Berätta i ny och nedan om pingstvännernas bristande moral? Det är ett besked som kommer att tas emot som en hugnesam nyhet av en folkmajoritet. Det är alltid så när fördomar besannas. Och eftersom en av gåvogivarna tydligen hör hemma i Frimodig kyrka så uppfattar jag ett problem. Gör ni det också?

Vi tackar Dag Sandahl för inlägget och konstaterar att det sannerligen inte är lätt att vara Dag Sandahl. Bloggardag är den förste att uttrycka sina sympatier. Nu nödgas han nog ge pingstvännerna kalla handen. Eller inte. Deras rykte hänger på en el-cykel. På styret, liksom. Och kravet borde för de kristna vara enkelt, kravet att inte falla för det politiska språket utan tala sanna ord med lugn besinning, där hör du Festus, och hantera politisk komplexitet just så komplex som den är. Det betyder att inse att det inte finns något särskilt kristet politiskt förnuft i vårt land.

Ska jag nu till denna dysterhet foga en tanke om domprosten Hermansson? Ni har förstås glömt, att han blev domprost efter at ha fixats in där av poskaren Harlevi. Hermansson kom till Visby som konsult med ett Höganäskrus om halsen, kan man säga. Och så blev han med hjälp av Madam Harlevi domprost. Här förklaras en hel del. På Gotland vet man hur det är med Hemse-borna, om man så säger. Bloggardag kan berätta mera när Dag Sandahl varit på Gotland och hållit den utlovade dubbelföreläsningen mot Koskinen-arvode. Biskop Fast har inte hört av sig ännu och det börjar bli lite bråttom. Annars kunde biskopskandidaterna få frågan hur de ser på en sådan föreläsning. Är de intresserade eller inte? Tror de att sanningen ska göra oss fria?

Några julhälsningar få ni inte ännu. Men ni såg väl att vi passerade en ny gräns för övertramp, råhet och plumphet (Warmland!) med 5 miljoner sidvyer.
I dag gläds jag över Sofia Lillys hanterande av Ola Sigurdson, som hon citerar korrekt och går till rätta med.
https://www.svd.se/man-ska-inte-behova-kanna-sig-dum-i-motet-med-kyrkan
I morgon tänkte jag meditera över Frälsarens födelse och vad detta ledde till för vår del.


14 kommentarer:

 1. Det är konstigt att det ska vara så omöjligt att sakligt tala om flykting- och invandringsfrågor. Fast å andra sidan verkar det svårt för många att tala sakligt alls.Om någonting.

  Vad jag förstår är Afghanistan nog hyfsat säkert för afghaner, men inte för hazarer. Minst av allt säkert för hazarer som blivit kristna. Och där litar jag inte alls på Migrationsverkets bedömningar.

  Dagens ledarredaktion borde dock skämmas. Och åtminstone hosta upp elcykeln.

  den Lea

  SvaraRadera
  Svar
  1. För inbillat “utsatta” feminister är det komplett omöjligt att tala sakligt om någonting alls. Där ljugs och vrängs det fram och tillbaka och oskyldiga döms utan att det bevisats att de är skyldiga.

   Metoden kallas: Kvinnlig sursvensk janteluthersk mediesubventionerad härskarteknik. /John

   Radera
 2. Drastisk beskyllning mot en FK-kollega!

  Är det verkligen korrekt, anständigt och lämpligt, att dagen före julafton beskylla pingstvännerna för att vara "ohederliga"? Bakgrunden till bloggarens anklagelse är ju också en bagatell, ungefär som Warmlandsärendet, som i praktiken redan blåst över, 'även om bloggaren vill se någon form av formell näpst för tjänstemannens handlande. Ja minsann, i den frågan ser bloggaren sitt värde och ställning som vald förtroendeman i Svenska kyrkan - det släkte som annars på dessa spalter nedvärderas och trampas under fötterna efter noter. Nu är det dock annorlunda, det handlar ju om bloggaren och inte om Bengt Olof Dike, denne förfärliga "arvodesparasit" från Mörrum - ett ord som någon anonym kommentator brukar excellera i.

  Nej, alla är uppenbarligen inte lika inför den påstådda klokhetens kommentatorer. Men i Dagen-fallet, tidningens julklapp till bloggaren, råder jag DS att med ett lugnt leende notera densamma. Som han riktigt påpekar finns ju Elisabeth Sandlund, tidningens kunniga och verkligt kloka (märk min särskilda notering!) som en av givarna.

  Hon har ju genom sitt inval i KM blivit en riktig förstärkning av FK-gruppen: kvinna och icke-präst! Var det möjligt? Jo, det var det tydligen! Grattis FK. Försök inte styra eller sätta munkavle på Elisabeth, ty då binder ni ris åt egen rygg, bästa FK-ledning!

  Och någon dysterhet för bloggaren är knappast Dagens julklapp. Den är ju s a s åtminstone delvis självförvållad, kan man väl säga. Skriv och tacka Elisabeth i stället med en liten ironisk men vänlig lustighet och önska trevligt återseende i FK-gruppen och på andra FK-möten som stundar.

  Nu behöver nämligen FK efter valförlusten i september kraftsamla och revanschera sig, även om det blir svårt. Då måste bloggaren hålla sig väl med Elisabeth Sandlund. Annars är det nog, som man brukar säga, "kört" för FK.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 3. Gratulerar till el-cykeln, även om jag tycker att det är lite snålt för en så lång resa. Fast det kan ju tyckas som om du lurat dig till den, då du inte har sagt att Kabul är ett semesterparadis.

  Du kunde be Dagen att också ge dig en resplan för färden. De kan ju konsultera Antje, som tycks ha god översikt över säkerhetsläget i världen. Man får dock konstatera att Dagen inte litar på henne. Hon säger att Kabul är osäkert, men tidningen föreslår ändå en resa dit.

  Men misstanken går inte att undvika – detta är en ohelig koalition för att slippa Bloggardag. Det kan ju vara dåligt med uppkoppling under vägen, och då slipper man inlägg var eviga dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Misstänka"?

   +Göran är som alltid sparsmakad i ordvalet, en närmast gentlemannamässig dygd.

   För mig framstår saken klar som korvspad. Frågan blir vem i Antjeborg som gett klartecken till diffameringsoperationen. Att Antje varit direkt inblandad, kan rimligen aldrig klarläggas. Underhuggare och handgångne män och kvinns har gjort grovjobbet.

   PP

   Radera
 4. Ja vad kan Bloggardags ord bäst symboliseras med om inte Monthy Pyton.

  https://www.youtube.com/watch?v=npjOSLCR2hE

  Demokratia

  SvaraRadera
 5. Oj, inte visste jag att bloggaren var så stingslig. Att bli kränkt av en kärleksfull gliring, mycket mildare än de som bloggaren själv delar ut, vad säger det om bloggaren? Min vän, korpralen M, skulle säga att bloggaren nog har problem med självbilden. Dock skulle ju jag aldrig säga så om bloggaren.

  FF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte stingslig men citaten ska vara korrekta annars blir det gemensamma samtalet helt omöjligt och alldeles meningslöst. Man jag är inte stingslig. Jag får ju en el-cykel. Offentligt utlovad.

   Radera
  2. Tidningen tillskriver ju inte dig det citatet alls:
   ”Dag Sandahl, kyrkopolitiker Frimodig kyrka, som i årets kyrkomöte inte tyckte att avvisningarna till Afghanistan var något att protestera mot, får en elcykel så att han orkar ända till semesterparadiset Kabul.”

   Glöm inte cykelhjälmen bara, även om du inte ska cykla till Kabul.
   FF


   Radera
 6. -Det här verkar vara orkestrerat, kommenterar Svanslösingen med sin löjligt medkännsamma uppsyn.

  -När diakonernas snackis uppfattades av byråkratin, såg den sin chans. Så funkar det bara. Byråkratier försvarar sig med de medel de kan finna, lägger Rickard från Rickomberga till med sitt vanliga, malliga von-oben-perspektiv.

  -Meeaw too! påminner Maja stillsamt. Det funkar nog alltid. Svårt att försvara sig mot är det. Hoppas bara våran Antje är oskyldig!

  Personligen bryr jag mig inte. Inte så länge Whiskasskålen i Ärkebiskopsgårdens Garage står bräddfull varje dag.

  De tycker Bill å Bull oxå. Så de så!

  Elaka Katten Måns

  SvaraRadera
 7. Oj, den kulan visste var den tog. Sällan har väl Dag tappat omdömet så. Att anklaga alla pingstvänner utifrån ett lite sarkastiskt ledarstick, ja, det är väl sandlådestrid som Dag borde ställa sig över.
  /Staffan Wadström

  SvaraRadera
 8. Jag skulle säga att Dag Sandahl är väl värd en el-cykel.
  Hans är ju till skillnad från de flesta andra i den kyrkliga debatten, väldigt sälla ute och cyklar.
  I likhet med SLJ ges det dock alltför sällan cred åt sanningssägarna från officiellt håll.

  SvaraRadera
 9. Staffan Wadström

  Nu var det ju inte "alla" pingstvänner som anklagades!
  Du bör kanske vara lite noggrannare med innantilläsningen innan Du försöker göra en poäng av vad Du läst eller tyckte Dig ha läst in

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH, önskar dig ett Gott Nytt År.
   Staffan Wadström

   Radera