lördag 12 maj 2012

Förtvivlade över kyrkans agerande

 Föräldrarepresentanter på Ljungnässkolan i Mönsterås träder fram på lokalsidan i Östrans pappersupplaga den 11 maj och manar kyrkan att inte stänga ute tusentals församlingsmedlemmar på skolavslutningen. I ett mejl hoppas en mamma på det besked "församlingsmedlemmarna önskar och välkomnar oss förutsättningslöst med öppna armar."

Det finns fler glada tillrop: "Låt inte problematik kring en lagskrivning ge kyrkan negativ framtoning för lång tid framöver". Skribenten har säkert rätt. Folk, också familjer med annan trostillhörighet, förlägger gärna skolavslutningen till just kyrkan i Mönsterås. 80% av medborgarna i Mönsterås församlingsområde är medlemmar i Svenska kyrkan, meddelar tidningen händelsevis. Nu är inte skolverket på deras sida, om man så säger.

 Hur kommer det sig då att kyrkoherden blir skurken? Han har inte skrivit skolverkets regler och han tycks helt beredd att ha traditionella skolavslutningar - och frågar man efter det som var, är det sådana man efterfrågar förstås. Kyrkoherden behöver inte heller följa någon skollag - det är skolans ansvar. Allt ter sig Kafka-artat och hur ska kyrkoherden då ta sig ur fällan, som nu slagit igen?

Jag tror man ska vara rätt tacksam att man inte är kyrkoherde i Mönsterås om man inte mer hårdhjärtat säger att för 50.000:- i månaden är detta den skit man får ta.

Vi håller oss med kommunikatörer i Svenska kyrkan. Jag frågar i all enkelhet: När vi nu har en härskara kommunikatörer och sedan lång tid tillbaka inser att Skolverket agerat på ett sätt som skapar problem för oss - varför har vi inte fått verkligheten medialt korrekt beskriven? Varför ska enskilda präster eller lokala församlingar ta skit för av andra å avlägsna orter (läs: Stockholm) fattade beslut? Och hur kommer det sig att Mönsterås församling uppfattas utestängande? Ringer inte kyrkklockorna söndag förmiddag? Är inte kyrkporten öppen? Välkomnas inte de som kommer till kyrkan med psalmbok och ett leende av kyrkvärd eller kyrkvaktmästare?

En möjlighet att hantera skolavslutningen i juni är att sjunga Den blomstertid nu kommer och se till att vers 5 kommer med. "Välsigna årets gröda ..." Fast vers 2 med insikten att det som växer ska påminna om Guds godhets rikedom, den som räcker året om, räcker bra också.




8 kommentarer:

  1. Ganska genialt från våra ateisteliters sida: Införa sådana regler att kyrkans företrädare säger nej. Så behöver inte ateisterna stöta sig med upprörda, vanliga svenskar. Och företrädare för kyrkan kan utmålas som de folkfiender de förväntas vara.

    Sedan lär väl lönelägena och de på sina håll snart sagt obefintliga arbetskraven inom kyrkan alienera vad som finns kvar av samhörighet med apparaten SvK. Finns tro, blir den privat. Och varför skulle man gitta identifiera sig med en organisation som så tydligt befinner sig i oordnad reträtt och är självdestruktiv? I viss mening även förljugen. Under alla omständigheter kapad av grupper med grumliga intressen. Det är inte första gången i kyrkans historia, som lössen i den kyrkliga fanan levt gott på att producera föga. Så gynnade både kommunister och nazister i Tyskland de korrupta och lata inom kyrkan. Ofarliga och dessutom bra att avslöja och visa upp vid behov...

    Dags för lite reformation?

    Per S

    SvaraRadera
  2. Egentligen borde det vara rätt enkelt. Kyrkan har skolavslutning med andakt, precis som förr. Det är skolan som stänger ute elverna från skolavslutningen.

    Eller kan kyrkan göra som så att man anordnar en skolavslutningsgudstjänst direkt efter den avslutning som hålls i skolan. Efter gudstjänsten bjuder man in till fest i församlingshemmet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björn Larsson12 maj 2012 kl. 15:58

      Jag har hört att det har fungerat någonstans. Vi försökte, men det kom ganska dåligt med folk. Kanske är lättare på landet att gör en sådan grej.

      Radera
  3. Har förvånats över härskaran kommunikatörer och informatörer som dykt upp i den kyrkliga administrationen. Är inte predikan att informera och kommunicera?

    Varför då inte ta steget fullt ut. Skicka upp kommunikatören i predikstolen för att ta hand om hela gudstjänsten. Kanske nån präst kan dyka upp i ett sent skede av gudstjänsten om det firas nattvard.

    Annars kan väl kommunikatören avsluta med "Vänlig hälsning".

    SvaraRadera
  4. Det är två saker som gör mig lite ledsen när jag läser artikeln i Östran.

    För det första att rektorerna frågar om det kommer förekomma religiösa inslag, och inte får ett klart svar.

    För det andra att rektorerna över huvud taget kommer på tanken att fråga.

    För mig känns det rätt självklart att om det är en sak som förekommer i kyrkan, så är det religiösa inslag.

    Den dag skolhälsan förbjuder snabbmat, så förutsätter jag att rektorerna är kvicktänkta nog att själva fatta att det inte är särskilt meningsfullt att planera in ett besök på McDonalds och ringa restaurangchefen för att höra om de kan skippa snabbmaten.

    SvaraRadera
  5. I vissa frågor ska inte en majoritet få köra över en minoritet, även om det bara rör sig om en elev av hundra. Elisabeths förslag är bra-frivillig samling i kyrkan efter skolavslutningen-det blir säkert full uppslutning i kyrksamma Mönsterås. Nu handlar ju Dags inlägg inte så mycket om den frågan utan mer om hur bilden av kyrkan sätts, vilket är bra. Måste ju vara bättre att ta strider man kan vinna, sett ur kyrkans synvinkel. /Olof Olsson

    SvaraRadera
  6. Svenska Kyrkan kan väl se till att en skolavslutningsandakt genomförs i varje församling. Alla elever och skolpersonal inbjuds. Sen är det upp till kyrkan att göra "programmet"
    så bra som möjligt. Dagen efter skolans sekulära avslutning är en lämplig dag. Kan det inte vara någon ting i rätt riktning.Förhoppningsvis är alla klara i knoppen så här dagen efter.Gör som Romarna - Bröd och skådespel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att detta är ett mycket dumt förslag.
      Ytterligare kommentar är onödig.

      Radera