söndag 6 maj 2012

Mer än så här klarar inte Seglora smedja

Jag redogjorde för den betraktelse chefen för Seglora smedja åstadkommit på Svenska kyrkans hem/sk/sida. Vill man läsa vad jag skrev, går man till bloggposten Hialöst den 3 maj. I en kommentar får men en enkel väg till själva betraktelsen. I denna blir Breivik raster för skriftförståelsen.

Det fanns några olika sätt för Seglora smedja att agera efer den kritiken
Först att göra ingenting. Ingen, säger en kontraktsprost, läser denna blogg. Tystnad kan vara en klok metod - och ett maktmedel understundom. Förresten var det ju Svenska kyrkans sida och därmed behöver smedjan inte agera.

Den andra metoden är den akademiska. Ta upp och försvara betraktelsen, anföra namn på teologer av rang som om frälsningens vägar vet bättre än Frälsaren själv. Kanske Pannikkar kunnat citeras? Eller Hick så där i största allmänhet. Då hade jag kunnat framställas som en enkel präst på landet som inte förstått utan reflektionslöst rapar upp vad som står i gamla skrifter - och tror på det.

Seglora smedja väljer den tredje metoden. Skämtet. Då kan man veta att smedjan inte har något svar men irriteras tillräckligt mycket av kritiken. Mer än så här klarar inte Seglora smedja. Varför inte? Därför att smedjan är beroende av subsidier. Kan chefen misstänkas för att stå för en annan tro än den Svenska kyrkan bekänner - då blir det kanske pengaproblem? Borde i alla fall bli! Nu ska jag citera veckans Wisti:

- Den ölandskomminister och teol dr som kritiserat Ewa Lindqvist Hotz problematiserande av kristendomens anspråk på exklusivitet mildrar nu sin kritik: "Det är det här 'Jag är sanningen'. Det ligger så väl i min mun och är så makalöst gött att säga."

Inte särskilt fyndigt och ingen särskilt bra bild - men hållningen är intressant. Ingen referens till var min kritik återfinns, mitt namn används inte. Lokalrevyerna lyckas bättre, kan jag säga. Så här hanteras kritik när man befinner sig där uppe. Men lite oskickligt är det. Nog borde en tankesmedja under pastor Hotz-Lips ledning kunnat bättre?  Nu har vi nämligen fått besked. Smedjan klarar inte kritik. Smedjan klarar bara att framställa den verklighet smedjan vill ha för att kunna kritisera. Att beteckna smedjan som en "tankesmedja" är defter detta en förolämpning mot själva tänkandet som en av Gud given uppgift.

Ska jag vara tydligare med att säga att tydligare kunde Seglora smedja knappast demonstrera inkompetens.

Men vad skulle smedjan göra? Alla kunde ju se att pastor Hotz-Lip faktiskt sa att kristendomens anspråk på exklusivitet var felaktigt. Jesus hade fel. Han hade uppenbarligen inte behövt dö på korset. Lidandet var i onödan. Gud har andra vägar - eller i vart fall andra vägar också. Och därmed behövs förstås ingen mission. På sin höjda tankesmedjor, lite finkulturella, medelklassiga och naturligtvis medkännande för människor i länder man besökt på någon slags social turism eller en det sociala ansvarstagandets Grand Tour.

Ifrågasätt de kyrkliga bidragen till Seglora smedja.

Nu är det slutvisslat som han sa som fastande med flabben i cykelhjulet.

Fast en vers ska jag fylla på med. +Biörn menar i en kommentar att jag hört till den kyrkliga nomenklaturan. Icke! Generalsekreteraren bad om ursäkt för behandlingen av mig under mina år i det kyrkliga centralstyret. Det hedrar honom. Och förvånade mig - för jag hade nog inte räknat med annat än att det för mig skulle gälla andra regler än för de andra. Om +Biörn slår upp utredningarna från slutet av 1990-talet kan han läsa mina reservationer. Jag tror jag hade rätt. Får vi leva tillräckligt länge kan vi få se att jag får rätt därtill. Fast det blir nog rätt anonymiserat då också. "En komminister kritiserade ..."

11 kommentarer:

 1. Att påstå sig ha rätt.
  Att ha rätt.
  Att få rätt.

  Allt är ganska irriterande företeelser, eller hur? Väcker knappast omvärldens gillande, ens om det slutligen skulle handla om att verkligen få rätt. Något i stil med besserwisser. Rättshaverist. Ojämlik mallgroda och viktigpetter. Uppblåst självgodhet.

  För att bli omtyckt gäller det i stället att hålla sig på den ACCEPTERADE sidan. Inte den RÄTTA. Det rätta retar. Vi vanliga kloka håller oss tätt intill MAKTENS och MAJORITETENS vagn från vilken gullpengar kastas till de beundrande och jublande massorna. Vi minns inte ens resonemangen och alternativen som ledde fram till dagens accepterade situation.

  -Vem minns idag armenierna? frågade Adolf Hitler retoriskt och fortsatte:
  -OM vi segrar, kommer INGEN att minnas judarna.

  Och är det inte så:

  -Vem minns idag de traditionella, kyrkliga kristna - kvinnoprästmotståndare, homofober, vetenskaps-, frihets- och framstegsfientliga allihop - annat än som dunkla fasor ur det förflutnas allra mörkaste garderob?

  Alltså:

  -Långt större än att ha och få rätt, är att hålla sig till den rätta sidan. Den rätta sidan är den, där matskålarna, välbefinnandet och den samhälleliga aktningen finns.

  Om denna sats icke återfinnes i evangelierna bör den väl av någon lämplig kommission införas??

  Eller hur?

  F ö lär nog Bloggardag bli både läst och citerad lite varstans. Välfunna, slagkraftiga formuleringar och epitet lite utöver gränsen för det smakliga frestar åtminstone mig till leende. "Pastor Hotz-Lipz". Nä så dra mig på en småländsk träpinnavagn! Den kletar fast!

  Per S

  SvaraRadera
 2. Skulle det där vara roligt? Kan de verkligen inte bättre på Seglora smedja?

  Kul att veta att någon där i alla fall läser BloggarDag. Förhoppningsvis lär de sig någonting. Om kristen tro, t.ex.

  SvaraRadera
 3. Att ge motståndare öknamn är sällan konstruktivt. Som Dag själv säger, så har man då antagligen föga att säga i sak.

  SvaraRadera
 4. Det där med "Hotz-Lipz" är i alla fall oslagbart! Skrattade länge!!!

  SvaraRadera
 5. Håller med Hans Odeberg. Fast visst är det trist att vi är så tråkiga. Hur roligt det vore det inte att spinna på ett efternamn som Sandahl (Sandal-Skandal-Vandal o.s.v.) vilket i o f s säkert många "lustigkurrar" redan har gjort, och vad vet jag - kanske Dag generöst unnar dem den lilla glädjen?

  Nu när jag bevisat att jag törs bita "den hand som berömmer mej" (hjärtligt tack för stödet inför EFS-årskonferensen, Dag!) måste jag i alla fall påminna oss alla om att i sak har ju teol dr Sandahl uppenbart rätt i sin kritik av "det hialösa" (vilket varken hans alltför devota beundrare eller hans hialösaste kritiker kan rucka på). Det är verkligen något alldeles otroligt vad som nuförtiden kan kolporteras via Svenska kyrkans hemsida! (Nej, allt är inte fy skam, men varför något?).

  Alldeles bortsett från affären med den kyrkoantikvariska ersättningen mästrar ju även t.ex. domprosten Hermansson i Visby själve Mästaren (=Kyrkans Huvudman) i den här precis lika offentliga utläggningen: http://blogg.svenskakyrkan.se/domprostmats/2012/02/13/gud-sar-och-sar-och-sar-och-sar/ Eller har jag fel - levererar han inte besk kritik (kallar den "tokig"!) just av vår Frälsares egen utläggning av liknelsen? Jag förnekar inte att även jag känner igen "de fyrahanda sädesåkrarna" också i mitt hjärta - om än med Bo Giertz mest stengrunden - men talar inte Jesus trots allt om olika människor, liksom i liknelsen om vetet och ogräset som han också själv utlägger, och varför har många kyrkliga företrädare så svårt med att låta hans ord gälla som de står?

  SvaraRadera
 6. Ja, det var väl litet onödigt att falla för frestelsen att ge igen för gammal ost. Mig var det dock ingen som bad om ursäkt.

  SvaraRadera
 7. Jaha,

  Det var ett gott skratt som förlänger livet - Jag minns tv-serien M.A.S.H. och Hot-Lips Hannigan. Tack Fader Dag för dina inlägg, ty dom äger en sprängkraft som gör SvK maktlös och naken. Först när den "statsbärandegodhetsmyndighet"(SvK)har fråntagits all makt över folket, ja då kan den riktiga missionen börja. Vilken underbar framtid vi går tillmötes!

  Pax Christi........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Houlihan, heter hon, hälsar messerschmitten Elisabeth. :-)

   Radera
 8. Var det inte vår Herre som kallade Herodes för "den räven". Ingen vill väl påstå att Jesus inte var konstruktiv eller att han skulle ha "föga att säga i en sak". Att Han i avgörande stunder avstod från att utöva sin gudomliga makt, när man krävde det, är dock en annan sak.
  Thomas Andersson

  SvaraRadera
 9. Jodå Thomas, vår Frälsare kallade Herodes "den räven" och talade om att det för somliga vore bättre att få en kvarnsten om sin hals och sänkas i havets djup. Men om några i sämsta mening bokstavstrogna efterföljare av påstådd människokärlek verkligen började sänka folk i sjön med kvarnstenar om halsen, så fick man nog vara försiktig även med det jesusordet. Och Paulus sa "Gud ska slå dej du vitmenade vägg" till översteprästen, men bad sedan om ursäkt (en ursäkt som vissa menar var ärlig och kanske bottnade i hans dåliga syn - att han inte sett vem Ananias var - medan Dag Sandahl tolkat ursäkten som blodig ironi; själv passar jag nog).

  Vi ska inte vara mesiga, inte heller mot kvinnliga nyteologer (det vore verkligen att förminska dem!!!) men får samtidigt se upp så vi inte framstår som mansgrisiga busar. Inte minst vi som verkligen gillar Dag Sandahls mod (och språk!) hickar emellanåt till på fullt nykter kaluv - och då syftar jag INTE på relevanta svordomar eller könsord. Men jag hoppas att han inte blir ALLTFÖR städad - relevant kritik måste ibland uttryckas mycket skarpt, och humor och satir är inte heller ur vägen.

  Jag som (erkännes!) inte sett M.A.S.H. eller minns Ms Hot-Lips Hannigan i aktion (tack för källhänvisningen!) vet förstås inte riktigt hur pass taskigt namnbytet var. Det Lindqvist Holtz skrev var i vart fall LÅNGT taskigare (ursäkta könsordet!) och allmänt otillständigare än något Dag Sandahl NÅGONSIN skrivit på denna blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att vi bör vara försiktiga med Jesu Ord i den meningen att vi inte missbrukar dem till onda önskningar, svordomar, vidskepelse,lögn och bedrägeri. Lika lite kan vi "kopiera" Hans handlande genom att ta piskan ur Hans hand och försöka driva ut månglarna i templet. Vi skall likna Honom i "kenosis" för att makten skall visa sig vara Guds och inget från människor. Allt gott Andreas!!!
   Thomas Andersson

   Radera