torsdag 12 september 2013

Fräckhet upphöjd till 2

Jag hade tänkt kommentera Borgerligt Alternativ, ni vet den där moderata grupper där moderaterna inte längre är moderater men där man i Linköping - för att ta ett exempel, Helge - kan anmäla intresse antingen till stiftsavdelningen eller M-kansliet. Borgerligt Alternativs folk fylkas bakom kulisserna i Moderaternas kyrkopolitiska råd, därtill. Följer man pengarna, och det är något varje marxist vet att man ska kanske man får se att det i vart fall är det gruppanslag moderaterna fått som nu ingår i den alternativa kassan. Men detta är trots allt det mindre uppseendeväckande. Det mer hjärteknipande (i betydelsen hjärtinfarktsframkallande) är det makalösa valskriet: "Lägg din röst på kyrkan". Vi som inte röstar för Smygmoderater i Svenska kyrkan (SMiSK) skulle alltså inte rösta på Kyrkan? Vad röstar vi på då? De kyrkliga är Reinfeldts hird, inte vi andra. Att rösta på något annat - som Frimodig kyrka - är alltså att rösta okyrkligt?

Fräckheten är upphöjd till två. Minst.

Men så slår det mig att min favorit Helle kanske åstadkommit något om kyrkovalet. Jag kollar Dagens Arbete och si den 2 sept, där är det! Visserligen inte ett ord om att det var socialdemokraterna som drev igenom just det valsystem som gav Sverigedemokraterna deras plattform, det Helle klagar över. Torgny Larsson, detta är ditt verk! Jag varnade. Lars Ekblad varnade. Du vägrade tro oss när vi sa det uppenbara: med direktvalsystem ger du gratischans till grupper som SD. Om detta tycker jag att 1. sossarna erkänner att det var deras förtjänst eller 2. håller käft om SD fortsättningsvis. Att SD också gavs arbetsmöjligheter genom kyrkomötets datorer att göra partiarbete med riksdagsmannaarvode, kanske vi också ska tala om? När SD inte fick utskottsplatser, kunde partiet formera sig än mer effektivt. Betalt av Svenska kyrkan. En talade emot i kyrkomötet. Min blygsamhet borde förbjuda mig men jag övervinner blygsamheten och skriver: jag.

Nå, Helle är Helle. "En del kallar sig Frimodig kyrka och där samlas konservativa kristna med kvinnoprästmotståndare som Dag Sandahl i spetsen." Vad betyder konservativ? Jag är i svensk domstol dömd för de klassiska vänsterbrotten, dömd efter det som Branting kallade "lilla socialistlagen". Kom igen Helle, när du kan ståta med slikt. Men Helle vet: "Det är ytterligt politiskt att bekämpa kvinnliga präster eller homosexuellas rätt att gifta sig även om partigrupperingen som gör det inte har någon traditionell partipolitisk beteckning."

När jag var ung präst läste vi i studiecirkel i källarkapellet Gunnar Fredrikssons bok Det politiska språket. Kan inte Gunnar, trots sin ålder, kasta sig över Helle med samma frenesi som han hyvlade chefredaktören Samuelson? Den slakten skulle jag gärna avnjuta. Kanske mest om Gunnar pekade på hur Helle blandar kategorier på ett logiskt otillåtet sätt! Och så glömmer hon att frågan är en fråga om partipolitisering. Där tycks det av kommentarerna i media att döma som om Helle håller på att skåpas ut. Systemet håller inte längre. Många ser det.

Att Frimodig kyrka vill en elitistisk prästkyrka eller sekt är jag inte dummare att förstå att Helle menar - men det är grundfalskt, lika falskt som det där om kvinnliga präster. När det gäller teologer av Helle Kleins sort är den medvetna lögnen att inräkna bland hederliga vapen, kan den säga som kan sin Bengt Lidforss. Och varför jag i spetsen? Jag sitter inte i FK:s riksstyrelse, jag är en enkel stiftsordförande i en demokratisk organisation.

Pinsamheten borde annars vara att socialdemokrater och sverigedemokrater kämpar på samma arena för sin partipolitiska agenda. Det kostar Svenska kyrkan en hel del. Och så detta märkliga att det
(S)tora partiet väljer SD som sin motpol, som konsekvent gjort sämre kyrkoval än andra val och är en obetydlig aktör i stiften och i kyrkomötet.

Helle Kleins fräckhet ska i vart fall upphöjas till två. Men vem låter sig egentligen luras? Stefan Löfven? Ska kyrkovalet bli ett ankare kring den mannens hals? Har han inte hört repliken från en av hans både partivänner och vänner: "De religiösa jävlarna har förstört partiet!" -? Han borde lyssna till rörelsens begåvningar, menar jag. Eller till mig.

I dag ska det vara valdebatt i Radio Kronoberg. Jag åker dit. Jag ska ju på The Bishop's Arms kl 17.30. Ses vi där? Växjö ligger centralt i Småland - eller? Ska vi ha roligt eller ska vi ha roligt???
Morgonen inleds av att Birgitta Axelsson Edström, Vänstern i Svenska kyrkan, är beklämd. Varför det? Eftersom Dag Sandahl i Frimodig kyrka ser som sin huvuduppgift i det här valet att angripa övriga nomineringsgrupper. Vi ska i stället respektera varandra inom kyrkan. Men vänta! Är det inte ett val? Ska inte alternativen presenteras och skenargument blottställas. Vänstern, "vi som har en viss anknytning till vanlig partipolitik", som Birgitta skriver, går till val med krav som redan är uppfyllda. Svenska kyrkan har inte aktier i alkohol, vapen och tobak. Inte i pornografi heller - en sak Visk inte viskat något om.

Väl mött på krogen! I Kalmar finns vi på Krögers i morgon kl 17.30.

10 kommentarer:

 1. Underbart att höra! I lilla Bjuråker fanns det tyvärr ingen krog öppen i går kväll, och ortens församlingshem var ingen publikdragare. Jag kritiserade gruppkamraten Leo H för att det inte ens fanns kaffe (i brist på öl) men kunde gott ha tagit med kaffe själv till alla i ett par termosar eftersom vi bara var runt 10 personer och Leo gjort nog mycket för att fixa själva debattkvällen, förutom att han själv ställde upp som mycket kunnig debattör. (Ännu ett exempel på en FK-kandidat med präktigt socialistisk bakgrund!). Tack vare lokaltidningens närvaro kunde dock tusentalspersoner denna morgon ta viss del av evenemanget till morgonkaffet.

  Jag är väl partisk, men nog tyckte jag att (S)-riksdagsmannen och kyrkopolitikern Svedberg blev rätt stukad i sak om än han gjorde ett genomsympatiskt intryck och hade en del poänger, t.ex. - så klart - om FISK och Borgerligt alternativ och såna där icke-socialistiska pinsamheter i kyrkovalet, inför vilka man ibland nästan frestas utropa "Hellre en ärlig socialdemokrat", ja t.o.m. "Hellre Helle".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu gäller det kanske att skillja på en ärlig och hederlig socialdemokrat och Helle Klein, som inte varit direkt hederlig i sitt svartmålande av sina antagonister.

   En ärlig, hederlig sosse som är en flitig gudstjänstbesökare är någon jag inte missunnar en plats i kyrkorådet.
   JAg kommer ihåg i min ungdoms dagar (sent 80-tal) då man var så glada i församlingen att alla åtta i kyrkorådet samlades kring nattvardsbordet, även sossen! (De övriga sju i Kyrkans Väl-borgeligt, också).
   Det hörde tydligen inte till vanligheterna inom Göteborgs kyrkliga samfälldighet på den tiden. Jag tvivlar starkt på att det är vanligare nu.

   Radera
 2. Konservativ ser jag numera som ett hedervärt epitet. En konservativ är ingen bakåtsträvare men heller ingen vindflöjel i tidens strömningar. En konservativ är eftertänksam och väljer det bästa av det gamla och det nya. Svenska kyrkan skulle må mycket väl av fler konservativa på ledande poster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en f d kollega till mig, med förflutet som FPU-ordförande, uttryckte saken:

   -Jag ger inte mycket för konservatism. Men är man inte värdekonservativ, är man ett svin!

   Jag tycker nog att det numera nöffas lite varstans i SvK?

   Tant Svart

   Radera
  2. Dag Sandahl bör känna sig smickrad av Helles uppmärksammande av den enkle komministern från landet. En ropandes, irriterande röst i öcknen, tycks han vara, och som i biblisk tid känner sig nu det jerusalemitiska tempelprästerskapet hotat i dess inflytandepositioner.

   Man kan vara lugn: Det politiska djuret Helle vädrar säkert som den tränade kamphunden sin farlige huvudmotståndare och går till attack där insatsen bedöms göra störst nytta. Töntar och välkammat, slätstruket folk finns det ingen anledning att offra skällande och bett på. De gynnar som nyttiga idioter mest den egna saken .

   Karo Julien

   Radera
 3. Vitsen med direktval till alla instanser är väl att väljarna skall göra välinformareade val?
  Då finns det väl all anledning att nagelfara andra nomineringsgruppers program och förehavande under befintlig mandatperiod.
  Att undanhålla denna information vore mörkläggning i klass med IB, något som Vänstern i allmännhet avskyr.

  Man borde förutom ifrågasättande av innevarande programförklaring även ställa partispecifika frågor för att demaskera nomineringsgrupperna.

  ÖKA: Hur kan en kyrka vara öppen för alla om de med traditionell ämbetssyn eller äktenskapssyn inte kan bli ämbetsbärare? Hur öppen är kyrkan för dem då?

  POSK: På vilket sätt vill POSK öka den ekumeniska närheten till andra kyrkor, fråmst Lutheranska?

  S: Om nu direktval till högsta styrande organ(kyrkomötet) är så bra i kyrkan, varför får inte medlemmarna i (S) välja representanter till S-kongressen i direktval?

  C: På vilket sätt har strukturreformen främjat närheten till gudstjänstfirarna i landsbygden?
  F(l)iSK: Vad är det som är liberalt med att ge vissa individer arbets- och befordringförbud p.g.a. deras åsikter?

  MiSK: Skulle det inte vara mer ekologiskt att använda de mindre energikrävande obalterna av vete i.s.f. den idag vanliga mjölblandningen?

  BA/SMiSK: Att rösta på Kyrkan, innebär inte det att rösta på de somofta besöker kyrkan, d.vs. gudstjäntdeltagarna. Varför skall man då ha direktval till kyrkomötet?

  KfelK (KD): Om man nu skall ha en enda lista at välja kandidater från i kyrkovalet, hur vettigt är det då att ha ett antal kända frikyrkoprofiler på listan?

  SD: Vad borde SvK göra för att lära sig mer om evangelisation av sina systerkyrkor som växer, t.ex. Mekane Yesus i Etiopien?

  FK: Om man slopar direktval till högre instanser än kyrkoråd på församlingsnivå och samtidigt backar på beslutet om strukturutredningen, hur sjutton skall man då få tag i alla förtroendevalda som behövs när kommunalpartiernas intresse svalnar?

  Kom inte på mer uppenbara frågeställningar, men någon kan säkert komplettera.

  SvaraRadera
 4. Jag lovar Andreas, jag ska aldrig mer planera en verksamhet utan kaffe!

  SvaraRadera
 5. Hej, Har Du/Ni sett den senaste kampanjen i kyrkovalet där man sveper anklagelser om hat och homofobi för att få folk att tro att Svenska kyrkan är hotad. Oärligt blandas äpplen och päron. Läs och begrunda! Vem eller vilka ligger bakom denna skräckskildring?
  http://vemorkarrosta.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där!

   Dag Sandahl på Norra Ölands yttersta spets och Bo Brander i den undanskymda skuggan av träden på lilla fristående Sankt Ansgars Stiftelse i Uppsala - Dessa få, perifera rester och röster kräver uppenbarligen krut och kulor och upplevs som det första och farligaste hotet mot HEGEMONI för härskande tankar i kyrkoliv och samhälle. Åtminstone kommer de på första plats i den skrämmande uppradningen förskräckande löss i S:t Eriksfanans veck. Måste Anticimex tillkallas? Med det beprövade ohyremedlet Zyklon B, kanske?

   Eller har vi i stället med skapande av fiendebilder att göra? Att måla fan på väggen? Att skrämma små, oskyldiga, kristna barn att gör som man vill?

   Kvarvarande kristna mobiliseras för att bekämpa sina sista begåvningar behäftade med fel tänk.

   Även den i dessa bloggposter bekante litteraturvetaren i Berlin visste, hur man får oönskade befolkningselement att bekämpa sina egna företrädare.

   Får jag gissa att Helle varit inblandad? Är hon förresten inte också litteraturvetare?

   Tant Svart

   Radera
  2. Det är socialdemokraterna via sin sajt vallöftet! /Leif W. Östborg

   Radera