onsdag 4 september 2013

Valrörelse

Det mesta i valrörelseväg var den kristdemokrat som vid pressvisningen av kandidater satte sig på golvet. Först lyckades han resa sig och välta stolen men eftersom han inte hade ögon i nacken uppfattade han inte vad som hänt utan satte sig pladask. Valhandläggaren skyndade till men jag tror inte att den kristdemokratiska auktoriteten var helt oanfrätt av det inträffade.

Stiftsfullmäktigebolsjeviken var där. Jag är fortsatt osäker på hennes kunskaper i marxismens grundkurs för nu gällde det att vänstern vill att Svenska kyrkan ska arbeta än mer i Jesu efterföljd, driven av Jesu predikan och sätt att leva. Det är vackert sagt. Genomgående tycks det mig att man kan tala om vad Jesus sa och gjorde men faktiskt mindre säga vem han är. Ingen skugga över stiftsfullmäktigebolsjeviken dock. Hon driver vänsterkraven. De är "solidarisk kyrkopolitik på socialistisk/feministisk grund med rötter i den svenska arbetarrörelsen."

Sverigedemokraten gör sin premiär inom kyrkan. Föräldrarna var varmt troende och han vill stå för Sverige som ett kristet land med kristen etik och värderingar. 10 Guds bud, alltså.

Var det han som drev skolavslutningar i kyrkan också - och skolarbetet betonades fån ÖKA:s sida. Roligt med ÖKA. Bengt Inghammar ringer sina gamla kompisar och får ihop en besättning som antyder att ålderdomshemmet brunnit. ÖKA:s förstanamn bad om ursäkt för att ÖKA:s representant i stiftsfullmäktige var svårt hjärtsjuk. Det är väl en konstig ursäkt från en pensionerad läkare och än underligare att den svårt hjärtsjuke står på listan till detta val. Som andra namn!

Ja, det var jag som ställde till det genom att påpeka att Frimodig kyrka skrivit motioner och talat. Då måste de andra förklara varför de inte gjort detta och varför denna icke-insats är så prisvärd, ja eftersträvansvärd.

S-representanten talade för hur sams vi var - med instämmande från POSK och Vägen (samköret mellan moderater och folkpartister i Växjö stift för val till stiftsfullmäktige). Nå, S-representanten glömde säga att valprogrammet hade partistyrelsen fastställt och det är det hon går till val på. Och när jag frågade om stordriften de alla beslutat om men som nu sas skola "drabba" oss, var det väl en impertinens. Som vanligt skulle vi göra det bästa av situationen. Det säger dom alltid.

Alla ville tydligen stärka valdeltagandet. Jag var ofin nog att påpeka att vid kyrkoval ökar utträdena markant. I Kalmar från normalsiffran kring 250 till 400 valåret 2009. Och nu kommer 3-4 utträdesansökningar per dag. De verkliga problemen står inte högt på agendan för de flesta nomineringsgrupper inte ägnar sig åt Svenska kyrkans verkliga problem. Det verkliga alternativet i Svenska kyrkan måste väl vara en grupp som vill ägna sig åt de verkliga problemen och inte bara låta välviljan triumfera?

Jag frågade förresten kristdemokraten (innan han drattat på ändan) huruvida någon på omslagsbilden till deras valtidning inte var pingstvän. Jag fick inget klart besked. Frågan är fri, bara den är ärlig. Men utmaningen är att vara svenskkyrklig nomineringsgrupp, inte politisk och inte fromsint. Svenskkyrklig!

1 kommentar:

  1. varför klaga om förmenta kommunister vill följa Jesus efter? Varför klaga, om pingstvänner vill ta ansvar för SvK? Varfor klaga, om s-företrädare ser och erkänner nackdelarna med stordriftsreformen?

    Gudi klagat, alltså!

    Tant Svart

    SvaraRadera