lördag 14 september 2013

Valrörelsen

Inte var det mycket rörelse i valrörelsen, inte. Det visar sig denna morgon när jag läser lokaltidningarna.
Ölandsbladet har en insändare som gått i de övriga bladen tidigare. Det är där Centern säger att kyrkovalet inte handlar om tro - alltså det parti som röstade för enkönad vigsel. I en annans säger Anders Åkesson, som är riksdagsman, att han vill en kyrka "som tar tydligt ställning i angelägna samhällsfrågor, t ex för alla människors lika värde och rättigheter." Hur tar man  tydligt ställning för det som kyrka? Är den för dubbelmord i min församling misstänkte lika mycket värd som riksdagsmannen - hur ser man det och hur ska "kyrkan" tydligt ta ställning för detta? Om man får fråga. Frågan om människors lika värde ska konkretiseras, menar vi lärde vän docenten. Fråga om uteliggare i Stockholm har samma värde Stefan Löfven och hur vi kan se det? Man kanske kunde fråga om jag, komministern, har samma värde som Hans Högvördighet Biskopen - och hur man ser det.

Man kunde ställa frågan om vilka bibelord som pekar på allas lika värde och rättigheter. Skriv uppsatsen om "Rättighetstänkandet i Bibeln" och skicka ett ex till mig. Den bibelintresserade får väl läsa Rom 3:12 och 23 samt Tit 2:11. Detta är nog vad en kristen kan säga om allas lika värde. Upplysningstidens slagord är inte utan vidare vad kristen tro lär.

I Insändaren får vi veta vad Centern vill: "Kyrkan ska ta ett ansva4r för miljön och bidra till energiomställningen, upphandla svensk närproducerad mat och bruka sin skog, jord och övrig egendom hållbart, med hänsyn till miljö och biologisk mångfald." Åkesson fick med allt och jag skrattar ty tragiken blir till komik. Centern frälser oss!

Östran skriver om kyrkovalets praktikaliteter på Öland och den förträfflige Wäinö Björklund uttalar sig. Han är valnämndens ordförande. Men någon ledare om kyrkovalet har inte Östran, lika lite som Ölandsbladet. Det är en indikator på det egentliga ointresset för valet. Förr brukade det trumpetas väldeliga lördagen före kyrkovalet. Östran  har dock tre inlägg om kyrkovalet på insändarplats, 75% av insändarna. Jag skriver apropå att Vänstern i Svenska kyrkan blivit beklämd eftersom jag nog, enkelt uttryckt, varit elak och ställt stygga frågor till vänstern. Saktmodigt fortsätter jag fråga: "Finns det något mer beklämmande än en beklämd vänster? Bättre att rösta på någon som är frimodig, tror jag."

Öppen kyrka för alla vill att kyrkan ska vara öppen för alla och finner att det kan vara svårt att veta vad de man kan rösta på verkligen tycker. Det blir så när kyrkopolitiker aldrig deltar i den kyrkliga debatten, aldrig vässar sina argument vid kyrkkaffen och överläggningar och bara skriver insändare eller artiklar i valtider. I den här delen av stiftet vet folk vad jag tycker. Det måste väl betyda att de kan rösta på mig, då? Kanske hellre det än på någon av dem som ser ut som om de är på rymmen från ålderdomshemmet. Öppen kyrka för alla har inget att säga om Jesus, ser jag. Det verkar lite hemmabygge när "vi menar att Svenska kyrkan måste utvecklas genom reflektion och förnyelse" - vad med bön och Guds gode Ande? Intet, intet, intet. Hadfe jag inte varit frimodig, hade jag nog blivit beklämd.

Bättre fart på LO-facken i Södra Kalmar län. "Släpp inte in rasister i kyrkan". Där for talet om en öppen och tolerant kyrka för alla. Här delas folk in efter åsikter och vem som är rasist, definierar andra - det är ju det som är själva finessen. "Du får vara med, du får inte vara med!"

Visst kan man fundera över socialdemokratins skräck för ett parti som mest misslyckas i de kyrkliga valen - i vart fall om man jämför med de politiska och aldrig ska vi glömma att det var socialdemokraternas direktvalsprincip som gav SD en arena, Men LO-facken bedriver teologi. Det är det intressanta: "Och den största frågan av alla, människovärdet, kommer allt mindre handla om dina goda gärningar och vem du egentligen är, utan kommer på ett mer dömande sätt handla om din kultur, hudfärg och/eller uppväxt." Gärningsrättfärdighet utan omsvep och i de bästa syfte. Vilken religion LO-facken omfattar är det svårt att säkert avgöra. Kristendom är det inte. Rubriken är: "Släpp inte in rasister i kyrkan." Icke-insläppandet som kyrklig hållning, das lässt tief blicken.

Barometern/OT ståtar med en ledare som tar upp valet som ett antival, utan valdebatter och menar att valrörelsen mer borde handlat om hur församlingen organisatoriskt tynar bort i det nya stordriftstänkandet. Det är rätt. Men en sådan debatt hade vi inte kunnat ha - för då hade Frimodig kyrka sopat banan med dem som röstat för nyordningen. Ledarskribenten Martin Tunström luftar också tanken på "en luthersk tradition där människan tidigt myndigförklarades i ett teologiskt hänseende." Det är inte riktigt så. Herr Omnes - Herr Alla, Herr Vemsomhelst - är den polemiska motfiguren i Luthers Galaterbrevskommentar t ex. För Luther handlar det om de troendes allmänna prästadöme. Det kan inte utövas av vem som helst. Det kan inte ens utövas av alla i kyrkomötet. Vi kunde haft valdebatt om det också. Den debatten  hade de politiska partierna också förlorat.

I dag är det kyrkodag i Borgholm. Jag talar om bönen och om Det heliga korset - ty det är idag Korsmässa på hösten.

6 kommentarer:

 1. Ja, Martin Luthers - eller rättare bibelns - lära om det allmänna prästadömet (och kungadömet) har verkligen missbrukats å det grövsta. Det blir outhärdligt att se Centern och Socialdemokraterna i kyrkomötet och kyrkovalrörelsen reformationsåret 2017. Det Gud förbjude - kan vi inte äntligen få upp kyrka-stat-frågan på bordet i en riksdagsvalrörelse 2014? Reclaim the church! Reformation 2017!

  Vad gäller allas lika värde är det väl Romarbrevet 5 jag mest lutar mej mot. Och den bibliska undervisningen i SvPs 588 http://www.svps1986.blogspot.se/search/label/Allt%20m%C3%A4nskosl%C3%A4ktet%20av%20ett%20blod. Fattar inte varför du verkar gå i polemik mot den läran (visserligen vetenskapligt obevisad) bara för att kyrkopolitiker missbrukar den (också). Är det för att syna deras helhets- och konsekvenstänkande i sömmarna? Vi - inte de politiska partierna - är ju emot utsortering och avlivning av foster med Downs syndrom (eller andra foster) av bl.a. det skälet att vi inte ska hålla på och stämpla ut varandra som mindervärdiga.

  Det finns ju ett så underbart folkteologiskt uttryckssätt som är känt ända hit upp i Hälsingland: "Inför vår Herre är vi alla smålänningar." Men det var nog ingen smålänning som myntade denna djupt kristliga sentens ;o)

  SvaraRadera
 2. Jesus och det kristna skrämmer hedniska väljare, dvs de flesta. Partierna gör alltså rätt som mörkar och hämtar andra och mera lockande och gångbara slogans ur den sekulära fataburen.

  Dock är jag trots detta inte säker på:

  Att majoriteten av dessa övriga partiers företrädare i praktiken skulle skilja sig så mycket från Frimodig Kyrkas.

  Att dessa övriga partiers företrädare till majoriteten skulle dra kyrkoskutan så värst mycket längre från det kristna än Frimodig Kyrkas.

  Utom i EN fråga - toleransen mot kvardröjande, medveten 'klassisk kristendom'. Och där har ju dessa övriga partier uppfattat huvudsaken helt rätt, tycks det.

  Alltså har jag redan röstat för just Frimodig Kyrka. Ungdomstiden som ständigt oppositionell frisinnad i då ett alltmera vänsteristiskt FPU sätter sina spår...

  Tant Svart

  SvaraRadera
 3. Nu har talet om mångfald tystnat, nu när man tror sig ha makten tack vare majoritetsdiktaturen. Då gör man Jesus till sosse och förkämpe för allehande självproducerade ideer. Agudadyrkan känner inga gränser för den egna förträffligheten. Då skall vi inte bli förvånade om Luther skulle kunna framställas som feminist och gayikon lagom till jubileet 2017.

  SvaraRadera
 4. Åtminstone jag är intresserad av hur det gick för er på krogen i Kalmar på fredagskvällen. Delge oss gärna det du kan!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 5. I lokalvalet är det ju inga problem; där vet väl de flesta hur de ska rösta, men de övriga två valen? Man får inga valsedlar i brevlådan, så man vet inte vad de olika "partierna" står för.
  Att rösta på ett riksdagsparti är inget alternativ. Funderade på frimodig kyrka, men de svärtar ju ner alla övriga, så då vill man inte rösta på dem. Usch vad svårt.
  Inte undra på att folk stannar hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det är nog inte så att Frimodig kyrka svärtar ner alla övriga, men däremot blir nersvärtade av alla övriga. Dags kritiska analyser ska du ta för vad de är, nämligen kritiska analyser för att avslöja och lyfta det som man annars kanske vill dölja. Det är kritiskt granskande, men inte Frimodig kyrkas program. Så rösta du frimodigt på de frimodiga! / Leif W. Östborg

   Radera