tisdag 3 september 2013

Inte mycket till ärkebiskopsämne

Vi kommer hur eller hur att få en fin ärkebiskop. Begåvad, förstås. From, säkert för meditation och så. Öppen för alla. Medial. En som kan popularisera Svenska kyrkan och få allt att lyfta. "Det problematiska är bara" - för att nu använda en favoritfras ur den vokabulär som är Ragnar Persenii - att en ny ärkebiskop i Svenska kyrkan på snart sagt alla plan slår de apostlar Jesus valde. Deras CV var inte mycket att skryta med. Och lite tänkvärd är väl ändå insikten om  skillnaden mellan apostlar och ärkebiskopar? Inte för att apostlarna ska beskrivas som fattiga och outbildade men vad hade de att komma med? Och brutalt avslöjas deras tillkortakommanden. Inte mycket till ärkebiskopsämne, alltså. Det ni!

Lite roligt är intresset för ärkebiskopsvalet på denna bloggsida. Det där med att "Mamma kampanjar dock för sig själv", kan bli en klassiker. Micael Grenholms kommentar om att jag är vildare än han, är ett entydigt beröm, förstår jag. Vid snart 65! Man tackar. Karismatisk är jag nog inte längre. I söndags var jag i St Aldates, Oxford, och kurerade en släng av karismatik - varför predikas det så uselt och så ofta på temat att "snart kommer väckelsen" eftersom Gud är Mighty - som om mängden avgör. Multitudinism har väl aldrig varit en skriftenlig hållning, eller? Den Expressenjournalist som kan pussla ihop två kärringar till en tittarstorm, är nog en avfallen frikyrklig ung man, som i bönhuset i Knäckebröhult lärt sig att pussla ihop till en stor väckelse. Tänker jag.

På min utlandsresa har det varit svårt att få besked men så mycket ´har jag fattat att domprosten Dalman står till förfogande. Kul med en adelsman som ärkebiskop, en som vet att föra sig och pussa damerna på kind. Hur det är med "nejen" vet jag inte. Mi enda lilla poäng är den som återfinns i sv ps 420:4. Har man tagit emot manteln är det inte längre de egna villkoren som gäller. Om det skulle vara de egna villkoren, är prästämbetet sekulariserat till ett jobb. Så visst håller jag mer med Antje Jackelén än med Åke Bonnier. Varför skulle jag inte det? Bara för att jag inte övertygats om att Martin Luther har fel, när han påstår att Den Helige Ande inte tillåter ett beslut typ m/58?

Nu återstår en idog arbetsdag och en till och en till. Det är lite mycket nu. Men roligt. Varför har ingen fattat vilken fin komministertjänst den på norra Öland är - med fantastiska människor och en beskärd del av sorg och glädje? I morgon börjar rättegången mot den församlingsbo - en av oss - som är åtalad för dubbelmord. Då har församlingen med sin präst ett betydande förbönsansvar för många.

13 kommentarer:

 1. Det verkligt problematiska med att förvänta sig och hoppas på stor väckelse, är att man lägger allt ansvar på Anden, och därmed inte behöver göra något själv. När väckelsen bryter fram, behöver man bara flyta med. Så kan man frigöra sig från den kallelse, som varje kristen har, att i vardagen stilla men tydligt vittna om sin tro. Enskildas evangelisation behövs ju inte, när Anden fixar saken.

  När skall troende i vår del av världen sluta hoppas på att snart få vara i majoritet igen? Vad som behövs är eftertanke om vad det kan innebära att leva i en minoritet – men ändå vara världens salt och ljus, att i världen vara som själen i kroppen, som Diognetusbrevet uttrycker det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant! Din kommentar gläder mig verkligen. Precis så tänker jag och försöker vara en Kristusdoft i min vardag där jag har nåden att få möta många människor.

   Radera
 2. Ack hade det bara varit beslut m/58 det gällde, men nu handlar det Gudi klagat också om beslut m/09 och åtföljande uniformering. Strass och paljetter med elva, tänker jag mig. Bäva månde apostlarna. Man får väl tänka sig att kunna använda dem som bordsfläktar i fortsättningen!

  Vid mitt senaste och rimligen sista biskopsval föranledde det för första gången en blankröst. För första gången stod jag i en situation där jag inte med gott samvete kunde rösta på någon kandidat och inte ens på den kandidat som i fråga om kunskap och redighet var den tydligt framstående och som fick pluraliteten.

  SvaraRadera
 3. Hej igen Dag!

  Det jag försökte säga är att det blir konstigt att säga att om Cristina blir ärkebiskop så kommer Micaels åsikter forma Svenska kyrkan. Det är hon som kandiderar, inte jag. Det var ett snällt sätt att be dig hålla mig utanför det här :)

  Gud välsigne dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det Dag skrev om dig var nog med en del glimt i ögat så oroa dig inte för att bli indragen i nå't.

   Men samtidigt, när man väljer att ställa sig själv och sitt liv i offentligehtens ljus på det sätt som sker när man bloggar, och dessutom har en blogg som faktiskt läses av en och annan, då få man nog acceptera att bli både omnämnd och kommenterad.

   Radera
  2. Hej Torbjörn!

   Absolut är det så, och jag har inget emot att folk nämner och kommenterar mig. Det blir bara konstigt när man överför mina åsikter och skrivelser på mamma. Bara för att vi är släkt betyder det inte att vi tänker lika om allt. Det var så jag menade.

   Gud välsigne dig!

   Radera
 4. Att välja antingen jackelén eller persenius är som att välja mellan böldpest och gulsot...

  Johanna Stiernhöök

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har biskop Antje offentligen tagit avstånd från Sverigedemokraterna. Fattas bara!

   Radera
  2. Är det någon som vet mer om detta avståndstagande? Jag såg en kort notis på nätet som hänvisade till Kristianstadsbladet. Där skulle biskopen ha uttalat att viktiga delar av SD:s program inte var förenliga med Svenska kyrkans tro och lära. Något mer i ämnet har jag inte hört eller sett, men givetvis vore det mycket intressant att få veta om biskopen verkligen sagt något i ämnet och i så fall vilka delar av SD:s program som åsyftas.

   Radera
 5. Och då väljer man väl ändå gulsoten, Johanna ;o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod och välj hepatit, Anders ; ∞ ]

   Johanna Stiernhöök

   Radera
 6. Kolla på sajten om ärkebiskopsvalet, på tyska FAQ-sidan verkar valet redan vara klart: Erzbischofin?http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1026963

  SvaraRadera
 7. Nämen tänk,

  Det förmodligen blir sanning av sossarnas våta dröm, "varannan damernas" - Visst var det så det var tänkt - Kjoltyget ska också få vara högsta höns ock bestämma - allt i linje med året 1958 dumhetsreform a la kvinnopräst.

  Och inte blir det bättre om den andra kandidaten blir vald...


  Johanna Stiernhöök

  SvaraRadera