fredag 20 september 2013

Signalspaningsöversten rapporterar!

Jag kanske skulle linda in överste Olofssons rapport lite, men väljer att återge hans mejl in extenso. Han upprörs över att politikerna inte står upp för det arbete FRA utför. Ingen politiker tycks benägen att förklara för väljarna att signalspaning är det skydd som gör att vi kan ha ett minimerat försvar. 

Nu till överstens rapport om Svenska kyrkan.

"Kamrat i fd vapenrock!
Jag såg på anmälningslistan att du inte kommer till Försvarshögskolans jubileumsmiddag den 17 okt. 400 spänn betyder en kraftigt subventionerad middag och detta är inte en mässmiddag där en löjtnant med högtidlig min annonserar att snapsbiljetter kan köpas. Det kan jag försäkra. Visst hade det varit roligt att ha dig med. Inte minst som din närvaro hade hämmat programledarens framfart. Han hade varit skräckslagen inför dina halvhöga kommentarer /"teaterviskningar" är att ta i - i underkant, alltså/ till hans försök i lustighetsbranschen. Ibland är det väl att det finns sprit, som vi brukar säga. För 400 kraftigt subventionerade kronor finns det en hel del av den varan.

Jag lovade dig resultatet av spaning på Svenska kyrkan i syfte att beskriva en inre krets. Vad vi nu gjort är inget annat än polisen utfört när de tömt masterna på norra Öland för att se vad ni haft för er kring 13-14 december i fjol. Jag avslöjar inget innehåll även om jag kunnat följa inlägg på twitter, e-mail, facebook med mera. Jag finner det kanske uppseendeväckande med vilken ogenerad nonchalans folk tror att de inte kan följas. Ja, du såg ju Eva Brunnes fadäs med twitter inför kyrkovalet. Sådant vill hon väl knappast ha i media? Hon tänkte att twitter var privat . eller?

Här är resultatet av vårt arbete:

Anna  Karin Hammar och Nina Edgardh ringer till Ann-Cathrin Jarl och Cecilia Wadstein men också till Eva Brunne och Gunilla Lindén. I kretsen finns förstås Helene Egnell, kan vi se.
Cristina Grenholm förekommer - men inte så frekvent. Det gör också Erika Brundin på Kyrkans Hus men det tycks som om Ann-Louise Eriksson än mer är den man informerar/informeras av även om hon (liksom Grenholm) själv ligger lågt. Det kan vara så att systerskapet matchade fram henne till prästutbildarposition.

Till den lite mer yttre kretsen tror jag Tuulikki Koivunen Bylund ska räknas - men det verkar som om hon sällan ringer till gänget. Kanske är hon för individualistisk för det - eller politiskt aningslös? Helle Klein och Ewa Lindqvist Hotz är svårbedömda. Efter januari 2013 tycks de ha hamnat lite utanför. Till de resurser som innegänget använder - jag kan ju följa telefon och mejltrafiken i första hand - hör Brita Häll på Kyrkans Tidning, Maria Södling och ibland Kajsa Wejryd. Den vägen  kanske idéer kan planteras hos ärkebiskopen? Antje Jackelén får påringningar då och då. Det verkar som om de andra (men jag får ju enligt lag inte läsa deras e-post) matchat fram henne i ärkebiskopsvalet, med start vårvintern 2012. Deras intresse var att få fram en kvinnlig ärkebiskop och valet stod mellan Brunne och Jackelén. Anders förmåddes kratta manegen för Antje. Riktigt hur samråden och konsultationerna går till kan jag inte upplysa om. Tror du jag läser deras mejlkorrespondens? Att det förekommit telefonkontakter mellan Jackelén och Ärkebiskopshuset i Uppsala ser vi - men är det ärkebiskopen eller ärkebiskopinnan som ringer?
Kajsa Ahlstrand var nog en möjlig ärkebiskopskandidat, verkar det, eller med i lanserandet av ärkebiskop Antje. Men det var ett tag sedan Ahlstrands egen kandidatur släpptes.

Till kontaktpersoner i utkanten hör också Kerstin Kyhlberg Engvall. Ska man skriva en agenda, blir förstås förlagsvärlden inte ointressant.
Barbro Matzols söker man uppenbarligen också gärna kontakt med. Du får bedöma hur väl de lyckas.
Annars är det Brita Häll på Kyrkans Tidning som gäller.
Du kanske inte har någon nytta av spaningsrapporten. Den kan tyckas svårbedömd - men här är en krets som står i förbindelse med varandra..

Vad vi nu rapporterat är, som du ser, inte mer än vad polisen fullkomligt ogenerat plockar ner ur masterna på norra Öland. Vad som sägs i detalj kanske jag kan lockas att berätta, men då tarvas brännvin och råbiff. Hur ska det förresten bli med råbiff när du inte skaffar den från Rosas handel i Löttorp?

Ändrar du dig om jubileumsmiddagen, ringer du 08-553 42 790!"

Jag kommenterar nog inte rapporten. Men en råbiffsplan har jag faktiskt. Det går under täcknamn "Schlieffenplan". Och 17 oktober kommer inte översten Olofsson men väl docenten Folke T Olofsson och talar om Jesus, Kyrkan och jag i Högby församlingshem. 18-19.30! Ingen kraftigt subventionerad jubileumsmiddag på Försvarshögskolan för mig den kvällen, alltså. Men en frukt vid föreläsningen!

5 kommentarer:

 1. Intressant med detta rent kvinnliga inflytandenätverk!

  Skulle detta vara möjligt? Har männen så dragit sig tillbaka från det kyrkliga och tron?

  Inte i så fall att undra på om man får på moppo om man är kristen i offentlig tjänst, minister eller ej. Tyvärr gäller kanske fortfarande regeln:"Ju fler kvinnor, ju mer lågstatus problemverksamhet."

  Så var det med sjukvården. Så vart det med skolan. Så har det tydligen blivit med kyrkan.

  "Det är som det är. Det går som det går. Det blir som det blir.
  Och man kan inte göra nånting åt det..."(?)


  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Har männen så dragit sig tillbaka från det kyrkliga och tron?"

   Från det kyrkliga? Det går åt det hållet, ja. Från tron? Inte alls lika säkert.

   Radera
 2. Är det här ett skämt, eller en ny skandal på uppsegling?

  SvaraRadera
 3. Svenska kyrkans roll i den "världsvida" kyrkan (det är bäst att säga så för att inte skrämma katolofoberna) tycks alltmer bli att vara en experimentverkstad ett laboratorium snarare än ett oratorium där vi prövar våra ideer. Vi blir många gånger ett varningens exempel när vi själva med stolthet (pride) inbillar oss själva att vi skulle vara profetiska. Det kanske kan se ut så, men falska profeter har ingen kärlek till Sanningen. Om nu Jackelen blir äb går vi troligtvis samma öde som TEC. Skall vi då sekteristiskt hävda att den krympande svenska kyrkan är den berättigat sanna som har rensat ut alla vi vill kalla kvinnoprästmotståndare, abortmotståndare, homofober, islamofober därför att de med sin credenda är kritiska mot vår agenda?

  SvaraRadera
 4. Signalöverstens rapport! Vilket intresse denne trestjärnige med krona på axelklaffen måste ha av vad som tilldrar sig i Sv Kyrkans värld. Otroligt!!!
  Nog är Du en mästare i att fabulera eller....?

  Bernt Fransson

  SvaraRadera