lördag 21 september 2013

Något riktigt tungt

Jag hade tänkt skriva om Dagens Seglora - och det kan bli så - men i morgonväkten ringde översten Olofsson. Han hade läst en kommentar till spaningsrapporten och sa med fast stämma: - Hälsa du dina vänner bloggläsarna , och de andra också för den delen, att skämt är det men ett skämt är det inte. Signalspaningen är ett trubbigt instrument som blottlägger just nätverk men ska man komma åt vad som sägs, är det avlyssning som gäller. FRA har inte samma möjligheter som NSA för ett samarbete av det slaget skulle Sinu aldrig tillåta. Riktigt lika bra som CIA och FBI skulle inte heller våra poliser Kling och Klang hantera situationen. Hälsa det! Och lägg till att förnekelsen är en grundläggande mänsklig hållning inför oväntade, olämpliga eller oönskade upplysningar.

Det var väl så klara besked att alla kan fundera vidare på egen hand. Skandal under uppsegling är det nog inte. Här seglas redan för fulla segel och alla tycks nöjda.

Låt oss övergå till Dagens Seglora fast i tidigare versioner. Jag ska inte kommentera slagordet "inga nazister i våra kyrkor" bara notera att kyrkorna alltså inte ska stå öppna för alla. Det var väl fel då när jag ledde begravningsgudstjänster för två gamla nazister i kyrkor i Kalmar. Inga nazister i våra kyrkor! Men ska kommunister få komma? Miljöfascister? Ska abortmotståndare, homofober, rasister och kvinnoprästmotståndare få komma? Får uttalade ateister titta in? Och vem bestämmer vilka som får komma? Bortom slagorden "en kyrka öppen frö alla" ryms uppenbarligen undantag, oklart hur långt de sträcker sig.

Arne Carlsson - Helle-ersättningen - är klar över sakförhållandet. 19 september manas vi att ta kampen mot den dolda fascismen. "De besökstrogna kyrkopartiernas strategi i kyrkovalet har öppnat kyrkan för samhällets högerextrema och främlingsfientliga krafter." Hur då? "Genom att döma ut de politiska partiernas engagemang i kyrkovalet öppnade man för extremgruppernas inflytande i kyrkans beslutande organ." Det var inte mycket rätt här, må man säga.

Vi tar om det från början. 1. Socialdemokraternas traktan efter direktval skulle få den konsekvensen sa Lars Ekblad och i min ringhet också jag. Detta avvisade Torgny Larsson. Det fanns ingen sådan fara. Nu vet vi hur det gick. Politisk oförmåga till korrekt analys gav SD den plattform partiet traktade efter och med kyrkovalet som bas kunde partiet vinna nya framgångar. Glöm inte hur det faktiskt var. Berätta det.
2. Kritiken gäller inte det Carlsson förmår uppfatta. Partipolitiskt engagerade behövs i de olika kyrkliga styrorganen. Det är politiska partier som inte har där att göra - lika lite som i fotbollsförening, golfklubb eller frimärksamlarklubben.

Missionsförbundaren Arne Carlsson yrar stort om Svenska kyrkan, Det är en kyrka vars "teologi och tradition speglaer en kamp mot dessa mörka krafter /främlingsfientlighet och fördomar, nazister och högerextrema DS/ i sin historia." Hur långt tillbaka? Till Gustaf II Adolf eller bara till biskop J.A. Eklund och biskop Sam Stadener? Men vill gärna veta? Nu värnar Svenska kyrkan de fattiga, är internationellt engagerad, bygger solidariska nätverk, deltar i religionsdialog, bekämpar antisemitism och islamfobi samt erbjuder asylsökande och papperslösa skydd. Det är då ingen måtta på allt vad Arne Carlsson ser. Svenska kyrkan är en kyrka "som söker sina helgonförebilder i personer som Oscar Romero, Gustavo Gutierrez (båda romerska katoliker, DS), Raoul Wallenberg (kyrkokristen? DS) och Dietrich Bonhoeffer (politiskt konservativ höger, DS)

Det är när jag läser uppräkningar av detta slag jag inser att vi ska tyda och tolka allt till det bästa. Arne Carlsson går på riktigt tunga grejer. Det förklarar de högt från verkligheten svävande analyserna. Kan ingen säga till honom att de där tunga grejerna är farliga? Lättöl i fortsättningen. Som mest!

5 kommentarer:

 1. Seglora seglar under sosseflagg, men man vill verka öppen för alla utom... Vi kan notera att någon vid namn Gerson noterar att "Ateister ofta saknar ett teologiskt språk".Måhända är detta ett uttryck för ide eller nyhetstorka. Katolsk visions Irene Nordgren får utrymme att försöka skjuva påve Fransiscus framför sig in i deras önskade paradigmskifte. Annars är det sig likt i sossekörka som man säger här i Värmland. I Värmland säger man också:När man skall segla ut skall man se gla ut. Det ser man inte på ansiktena på dagens seglora.

  SvaraRadera
 2. Kan vara så att missionsförbundaren Arne bär på ressentiment mot den stora statliga kyrka, vars präster kan bli hovpredikanter och frimurare, till skillnad då från de enkla predikanterna. Detta gäller inte generellt alla som kommit till Svenska kyrkan från Missionsförbundet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast just frimurare finns inget som hindrar missionsförbundare att bli så det behöver han inte känna bitterhet över även om han inte kan bli hovpredikant.

   Radera
 3. Angående minortietrna så utspelade sig följande episod under kyrkan sopplunch igår. Vid städningen efteråt säger en av hjälparbetarna att "Jag är ateist".
  "Va, är du ateist?", sa en av de andra.
  Jag sa bara; "Ateisterna får vi vara rädda om, de är nästan utrotningshotade i denna kyrkan."

  Varför vill inte SvK värna om och lyssna till alla teologiska stömmningar inom kyrkan?
  Man kan faktiskt lyssna och respektera teologiskt hedervärda ståndpunkter utan att göra dem till en teologisk huvudfåra.
  Kyrkomötet borde ställa som krav inför nästa val att alla kandidater vill värna om alla medlemmar, oavsett politisk eller teologisk läggning.

  SvaraRadera
 4. Peter. Nu glömde du sexuell läggning, vänsterhänta, diabetiker och andra...

  SvaraRadera