torsdag 19 september 2013

Petersson och Ekelund

Kyrkans Tidning kom inte med morgontidningarna utan senare. Det får bli en lunchkommentar till denna vår viktigaste kyrkliga nyhetsförmedlare - men med en fråga.

Det var alltså Petersson och Ekelund från Frimodig kyrka som fick kommentera Eva Brunnes uppmaning att inte rösta på FK och SD. Var någon förvånad att Petersson och Ekelund var kritiska till det brunneska rådet? Inte jag i alla fall.

Jag var mest förvånad över att Eva Brunne inte passade sig för om någon från Nordölands församling läst henne på twitter hade nog min deklaration ringt dem i öronen: "Präster har ingen kompetens att ge råd i politiska eller kyrkopolitiska frågor. En präst som ger sig in i den sysslan ska man instinktivt uppfatta vara en villolärare. I allmänna val är besluten era och för den sysslan har ni egen klokskap. Av mig får ni inga råd. Ska inte ha heller!"

I dag blir jag än mer förvånad över Eva Brunnes attityd: "Eva Brunne låter via sin pressekreterare meddela att hon inte vill ge några kommentarer." Det tycks dock uppenbart att hon får lämna en kommentar till Biskoparnas Ansvarsnämnd. Men hur är det med journalistiken?

Borde inte Kyrkans Tidning både jagat Brunne och krävt svar eller annars gått på ärkebiskopen för en kommentar och dessutom fått fram kommentarer från andra än Frimodig kyrkas företrädare. Vad de politiska partierna har att säga nu, är det riktigt intressanta. Varför fick vi inte läsa det?

Nu får snart överste Olofsson komma loss med sin avlyssnings- och avläsnings-rapport. Får han inte fram den lite kvickt är risken att han lugnat sig och inte känner sig så kränkt längre. I avslöjandet av hemligheter är överste Olofsson bäst när han är arg eller i vart fall irriterad.

6 kommentarer:

 1. Den formella anmälan till Ansvarsnämnden för biskopar kan man läsa här: http://kalin.nu/ansvarsnamnden1309.pdf

  SvaraRadera
 2. Närgångna frågor ställs bara till dem som avviker från allmän diskurs. Dessa avvikare är lovligt byte med jakttid 24/7/365. Mainstream erbjuder inget att förfasa sig över. Är comme il faut oantastliga.

  Tydligen är Frimodig Kyrka något i särklass äckligt, konservativt och obehagligt. Tack för upplysning till oss fåkunniga, Eva Brunne och högaktade journalistskrå!

  Tant Svart

  SvaraRadera
 3. Missat inte "Svenska Kyrkans nättidning" Dagens Seglora...

  http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=407BEE1E50E35A6DB8160AF59D466C74.sonny4?cid=25967591&rssId=&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d8532048%26amp%3bnew%3dtrue

  SvaraRadera
 4. Det intressanta är att Brunne går ute och kritiserar Frimodig Kyrka, men inte Kristdemokraterna. För den åtskillnad hon syftar på torde rimligen gälla synen på enkönade äktenskap. Taktiken tycks vara att angripa den som man tror mest sårbar och inte gapa över ett för stort stycke. / Markus

  SvaraRadera
 5. Varför skulle journalisterna jaga Brunne? Deras uppgift är ju att jaga de misshagliga. Brunne är ju "i tiden"! Annat är det med mystiska ministrar som självklart måste jagas. Att man inte kommit på att abortmotstånd också måste vara en fobi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, låtom oss akta oss som för förödelsens styggelse för abortofober och deras människofientliga abortofobi!

   Men abortofiler äro vi numera alla, vi goda människor, och abortofili är grundläggande mänsklig anständighet och sann kristendom tillika. Så bra att vi just här i Sverige upptäckt denna självklara koppling!

   Radera