lördag 18 juni 2016

Hojtandet i tiden

Se, något nytt har hänt. Eller något gammalt? Den som uttrycker en misshaglighet stigmatiseras eller brännmärks inför offentligheten. Också den kristna hållningen blir självklart denna. Vi ska inte förknippas med syndaren. Alltså stoppas Stanley Sjöberg från att medverka på Löttorps Camping. Han har uttryckt sig dumt. Då får han stå sitt kast. Eller stå i skamvrån med dumstrut på.

Det är ett  för Köttorps Camping taktiskt val. Vi - de goda med de goda syftena - ska inte driva kontroversiella frågor som delar samhället. Så där står Stanley Sjöberg. Han får vara tacksam att han inte fick näsan i kläm när dörren slogs igen mitt framför näsan på honom.

Efter hans hatinlägg på Facebook, stängdes hans FB-sida.
Detta kunde nog Stanley Sjöberg inte förstå.

Möjligheten att många läste in något annat i hans text än vad han avsåg, bekymrade inte.
Det borde det ha gjort.
I sociala medier, läs Facebook, omnämndes Stanley följdriktigt som "SS", stämplat och klart. Men skamlöst. Nog har många mött en vänlig Stanley Sjöberg, som vid anblick inte tycks vilja någon människa något ont. Det borde, sett till hans livsgärning, kunna vara en möjlig tolkning, att Stanley ville varna för en del av inslagen i somliga Prideparader.

Han var kanske inte tydlig - men hade han kunnat? Kunde han ha skrivit: "Nu är det många muslimer i landet, så många att det finns risk för nya attentat om några allvarligt sinnade muslimer menar att synden måste utrotas.
Han kunde förstås inte skriva: "Se upp för Abraham Angermannus" - för det hade folk inte fattat men när Angermannus på sin tid bekämpade synden, la han inte fingrarna emellan.
Stanley Sjöberg kunde antyda en värderingskonflikt och mana till moderation, men detta var svårt att skriva och uppenbarligen än svårare att läsa och förstå.

Det blir lika illa som för Bruno Edgarsson, stiftsfullmäktiges ordförande. Han fick inte öppet tillstå, att han inte kunde förlika sig med Prideparader. Bort med Bruno och stäng Stanley ute. Gillar ni verkligen den hållning som nu etableras?

Skulle man inte kunna ta debatten?
Kanske inte enkelt. HBTQ kan vara väldigt mycket också om man bortser från uppställningen i paraderandet där ridklubar och hundklubbar vandrar med och barn rekryteras till de stärkande promenaderna. HBTQ är en sub-kultur, en uppsättning identiteter och förhållningssätt. Här finns en egen men skiftande identitet, människor som markerar att de inte är som andra. "Ni som inte själva är bögar, kan inte förstå oss."
Å andra sidan finns motsatsen: "Gay people are just people, get over it"-hållningen.

Det borde inte behöva vara särskilt svårt att fatta, att debatten i denna något förvirrade situation kräver preciseringar.
När slagordet lyder "All kärlek är bra kärlek" kanske det också är ett ställningstagande som vid eftertanke kan te sig problematiskt - eftersom all kärlek inte är bra kärlek och om endast äkta kärlek avses, är satsen en truism, och sådana ska undvikas.

Kan en kristen möta och bemöta heterosexuella och homosexuella på samma sätt och likväl tycka att det är löjligt när en karl springer runt på stan i parad med strutsfjädrar i rumpan och kräver vår respekt? Måste man gilla det där med strutsfjädrar för att få vara stiftsfullmäktiges ordförande? - det kunde vara en fråga att ställa. Och finns det inte några i det som kallas HBTQ-folket som finner det lite bekymmersamt när hojtande ersätter komplicerande samtal?

Vår tid kan uppfattas vara hjärtlös, men det har alla tider visat sig vara. Människor har inte som vana att möta varandra med kärlek. Vi finns till därför att det i vårt släktträd finns de som dödat, stulit och våldtagit. Det är ett trist faktum. Också så blir vi som vi blir.
Är vår tid dessutom hjärnlös? Har vi distanserat oss så från det som kunde kallas "vishet" att vi blir helt vilsna, utlämnade åt den enkla slagordsförståelsen och därmed brister i förståelse?
Äldre herrar ska tänka så, det hör ålder till, men kan de likväl ha en poäng?

Nu funderar jag på att bilda en organisation som kunde heta "STOLTA sura gubbar",  gå i parad samt bära ett klubbmärke, jag är ju ändå livslång medlem i Fantomen-klubben och vet vad det betyder för självkänslan och stoltheten. Inga strutsfjädrar, dock! Vi kanske ska börja enkelt, så att alla sura gubbar kommer ut ur garderoben och öppet tillstår: "Jag är en STOLT sur gubbe." Av detta blir inte en folkrörelse, men rörelse i folket och kanske inte heller en särskilt liten och betydelselös minoritet? Världen är full av den sortens gubbar, hävdade min yngsta dotter "och jag har träffat minst hälften av dem".

Det hjärnlösa drabbade mig när jag skulle be bönen från Kyrkornas Världsråd för alla som drabbats av tragedin i Orlando.
Jag kom av mig, fast det började bra med " Allsmäktige Gud, skydda oss från det onda" och så vidare.
Men här blev det komplicerat.

"Var med oss och hjälp oss stå emot när ditt namn hädas och används som motiv för mord, och världens religioner missbrukas som källor till hat."
Detta är inte en bön jag vill besvära Den Heliga Treenigheten med.
Var det Guds namn som hädades i Orlando eller var det något annat?
Om en muslim tar Koranen på allvar och går ut för att bekämpa synden - är är det då för en kristen Guds namn som hädas just då? Och är det missbruk av t ex islam att avrätta syndare? Tyckte Muhammed det? Eller Angermannus? Var problemet att de hatade - eller att de var kallt logiska?
Nu ser vi vad böneformuleringen från Kyrkornas Världsråd ställde till med!

Bönens teologi är något som borde angå oss alla. Det vi får ur oss måste vara vettigt, logiskt, stringent - annars kan det räcka med att vi snyftar i Guds famn. Det är i så fall bättre än pretentiösa böner, som knappast tål en innehållslig analys. För bön är något mer än hojtande i tiden.


74 kommentarer:

 1. Vem är det som egentligen ger uttryck för hat och rädsla? Jonas Gardell kallade Johannes Paulus II för den onde påven, liberala Birgitta Ohlsson ägnade sig åt pilkastning på bilder av Ulf Ekman, Alf Svensson och påven. I detta pride - sammanhang skanderades "krossa KD-hat hacka Affe till oblat". Idag ställer Ebba Busch Thor upp på pride med motiveringen att värna om människovärdet. Antje tackar Frasse för att han stöder hbtq-samhället. Frasse själv säger att de flesta katolska äktenskap är ogiltiga. Pride förvandlas till en dygd och att paradera med strutsfjädrar i baken blir ett uttryck för människovärde. Det totalitära kräver att alla skall ställa upp på denna nakne kejsarens parad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Homosexualitet är ofta resultatet en psykisk traumatisering och det projicerade självhatet är omfattande. När homosar attackerar vanliga människor med att de är hatare bör man tänka på det gamla talesättet "Den som sa't, den va't".

   Radera
 2. "Och finns det inte några i det som kallas HBTQ-folket som finner det lite bekymmersamt när hojtande ersätter komplicerande samtal?"

  Det beror på vilka du inkluderar i HBTQ-folket, om det är alla med pervers sexualitet eller om det bara är aktivisterna. Bland aktivisterna är nog hojtandet mycket populärt, men även det komplicerande samtalet som tycks gå ut på att förvirra allmänheten om perversionen i fråga. Istället för ett komplicerande samtal behövs ett förklarande. Sanningen ska göra oss fria.

  "Om en muslim tar Koranen på allvar och går ut för att bekämpa synden - är är det då för en kristen Guds namn som hädas just då?"

  Vilka bevis har vi på att det var en muslim som utförde dådet i Orlando och han motiverade det med sin religion?

  SvaraRadera
 3. Stefan Gustavsson redogör väldigt bra i podden "Second Opinion" 17 juni med temat "Vi sörjer med Orlando" hur man som kristen å ena sidan självklart anser att alla människor har lika värde och sörjer med Orlando, men att av detta inte följer att man självklart vill gå i Prideparader, vilka förutom detta med lika värde har en hel massa annat på sin agenda som gäller manligt och kvinnligt, sexualitet osv.

  Podden finns att lyssna till här:

  soundcloud.com/secondopinionpodd/avsnitt-4-vi-sorjer-med-orlando-gast-lars-johansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror verkligen Stefan Gustavsson på dyngskallemedias rapportering av dådet i Orlando? Är han så naiv och ovetenskaplig?

   Radera
  2. Den här kommentaren har ifrågasatts eftersokm Stefan inte deltar i debatten här. Dock anförs han och då står det fritt att ifrågasätta hans mening. Få har hittills övertygats om att Magnus Johanssons konspirationsteorier speglar verkligheten. Det som uppfattas som konspiration kunde ju vara helt naturlig dumhet också.

   Radera
  3. Tack för respons, Dag. Konspirationsteorierna om Orlando-attentatet är dock inte mina egna utan istället vad en överväldigande mängd konspirationsforskare lagt fram.

   Går det verkligen att förklara alla besynnerliga omständigheter runt Orlando-attentatet med dumhet? På vilket sätt är det dumhet att ingen allvarligt skadad eller död har visats i rapporteringen? Är denna anhörigs reaktion ett utslag av dumhet?: https://www.youtube.com/watch?v=_0yN_qM_ZeM

   Radera
  4. Jag har sett CNN-inslaget och mamman men också läst kommentarerna. Detta är tv-journalistik när den är som sämst. Anderson får tag på en chockad mamma och intervjuar henne. Hon vill på något sätt hålla fram sin son och det blir fel. Hon har inte tagit in att han är död. Skamlig tv-journalistik. Och på detta skulle man bygga påståendet att det som hände i Orlando inte har hänt. Jag är inte nervöst lagd, tror jag, men nu ser jag hur lätt en desinformationskampanj kan åstadkommas.

   Radera
  5. "Konspirationsforskare" var en av de mest komiska titlarna jag stött på. :)

   Jag har läst påståenden om att dödstal och namn på offer offentliggjorts INNAN polisen tog sig in i lokalen. Samt påståenden att politiker i andra länder offentliggjort beklaganden INNAN dådet ens påbörjats. Detta skulle då tyda på en mycket omfattande konspiration. Personligen tror jag mer på att "konspirationsforskarna" inte har koll på tidszoner och sommartid. Den som tror annat, och dit hör väl Magnus Johansson, har väl bara att presentera hårde fakta klart och redigt uppställda. Det har jag inte sett. Och jag gissar att jag lär få vänta.

   Radera
  6. Dag, den "chockade mamma" du såg är bara en krisskådespelerska som vid sitt första framträdande för ABC i samband med Orlando-attentatet inte ens kunde uttala sitt efternamn rätt. Hon avslutade sitt framträdande med ett förväntat litet tal om vapenlagar som hon ser ut läsa innantill, kanske från en teleprompter (en sådan som mack daddyn inte klarar sig utan): https://www.youtube.com/watch?v=RJLgredrC-Y

   Populisten: ""Konspirationsforskare" var en av de mest komiska titlarna jag stött på. :)"

   Varför tycker du det?

   Populisten: "Personligen tror jag mer på att "konspirationsforskarna" inte har koll på tidszoner och sommartid."

   OK. Du får givetvis tro vad du vill men om du vill argumentera för din tro, vad säger du då?

   Beträffande "hårde fakta": Vilka sådana har du sett för att dådet i Orlando verkligen utspelade sig såsom dyngskallemedia rapporterat? Hur många skadade och döda har du sett? Har du sett följande krisskådespelargrupp som bär på en "skadad" åt fel hål (mot gärningsplatsen!) för att sedan ställa ner honom på marken med en skottskada i ena låret från ett höghastighetsvapen?: https://www.youtube.com/watch?v=4922rWCZ890

   Radera
  7. Som väntat kom inga ordentliga hårda fakta utan bara indicier baserat på hur människor bär sig åt (i chock?) och de obligatoriska länkarna. Varför har ni "konspirationsforskare" sådan dille på att länka hit och dit istället för att lista upp verifierbara fakta.

   Radera
  8. Bevisbördan ligger på de som hävdar att Orlando-attantatet utspelade sig som påstått, alltså att det handlade om ett blodbad med 50 döda och 53 skadade, förstår du inte det?

   Kan du verkligen inte svara på frågorna jag ställde till dig i föregående kommentar?

   Har du inte sett att de som påståtts vara skadade inte var skadade? Den svarta mannen i rullstol som skulle ha blivit skjuten i handen med ett höghastighetsvapen men inte hade en synlig skråma. Mannen som bars mot(!) brottsplatsen med samma slags skottskada i ena låret men som sedan ställdes ner på marken varpå en av bärarna gör tummen upp mot kameran.

   Jag förstår många av konspirationsforskarnas frustration och uppgivenhet inför detta dåd: https://www.youtube.com/watch?v=1_kb8DN-r0o

   Radera
  9. Det är svårt att värdera skadeutfallet när rapporteringen går via media. Gärningsmannen hade flera vapen - men var något egentligen ett höghastighetsvapen? I så fall skjuter vapnet loss flisor, som skadar och kanske dödar. Blod flyter och ingen vet just då vad som orsakat skadan. Hjälm bärs inte för att i första hand skydda mot skott utan mot splitter, sten och grus, som bekant.
   Jag är dock fascinerad. Nu fattar jag hur man enkelt kunnat hävda att Jesus som var död inte var död eller att han inte uppstått. Konspirationsforskarna slog till redan då.

   Radera
  10. Dag: "Det är svårt att värdera skadeutfallet när rapporteringen går via media."

   Innebär ovanstående att du inte litar på massmedias rapportering?

   Här har du en ensemble krisskådespelare där den andre talaren hävdar att höghastighetsvapen användes: https://www.youtube.com/watch?v=xXUXO7be8V0

   Dag: "I så fall skjuter vapnet loss flisor, som skadar och kanske dödar."

   Flisor? Kika på detta: https://www.youtube.com/watch?v=JaNF467OmR8

   Hur kom du fram till att man utifrån allt detta kunde hävda att Jesus inte var död?

   Radera
  11. Brist på verifierbara fakta istället fler länkar samt grälsjukhet. Om det nu är som DU påstår, så borde det vara DU som har ett intresse av att övertyga MIG. Bevisbördan ligger med viss naturlighet hos den som påstår att vedertagna sanningar inte stämmer.

   Radera
  12. Du säger de mest absurda saker, Populisten. Sedan när är en "sanning" utan bevis en vedertagen sanning?

   Radera
 4. Sura gubbar är tillräckligt plattfotade
  för att kunna känna av att jorden är och
  har klotets begränsning.
  Stollarna verkar i ett vakuum som saknar
  alla referenser. Deras stolligheter kan
  därför expandera utan begränsning.

  Karl-Alfred
  .

  SvaraRadera
 5. Kan någon förklara på vilket sett människors lika värde hör ihop med sexuell exhebitionism och dekadens? (Dekadens styr inte på läggning i betydelsen hetro/homo).

  /Undrande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen handlar nog prideparaderna inte om "människors lika värde" (i så fall skulle det väl även t ex demonstreras mot abort och för de ofödda barnens lika värde )utan snarare om "alla livsstilars lika värde"

   Radera
 6. Efter det inledande resonemanget frågar Dag: "Gillar ni verkligen den hållning som nu etableras?"

  Svaret är nej.

  SvaraRadera
 7. Dag m fl: Ser ni något problem när manlig heterosexuell sexualitet med tanke på prostitution, strippklubbar, Thailandsresor med grabbgänget och benägenheten att klämma dit en naken brud i reklam för varenda produkt om man kan osv eller är det män med strutsfjädrar i baken som ni tycker är allra värst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som heterosexuell man finner jag ett värde i att svara på den frågan.
   Även den heterosexuella kulturen har visaa mörka och oönskade sidor.
   Ett förslag om legaliserande av sexköp ser jag som olämpligt oavsett om det kommer från RFSL eller Anders Eklund.
   Det som är värst för mig är att man inte ens kan debattera den sakfrågan med RFSL utan att placeras på "de ondas" sida.
   Om CUF ordnade en parad och samtidigt propagerade för polygami och legalisering av sexköp så kanske fler skulle se det som problematiskt att koppla ihop etik och fri kärlek.
   Jag kan tillägga att jag älskar min hund, men vill förbjuda tidelag av etisja skäl.

   Radera
  2. Peter T: Jag menar nog att den heterosexuella kulturen har många, inte bara vissa, oönskade sidor. Vi har länge levt i ett översexualiserat samhälle men först när det är en man som uppvisar det som kvinnor förväntas uppvisa och uppvisar så blir det plötsligt anstötligt. Folies Bergère, apropå strutsplymer, är väl kanske lite dekadent, men annars är det ganska oförargligt ändå väl med söta flickor i strutsplymer som dansar nästan nakna?

   Just detta att det är så provocerande när mannen "fjantar till sig" och gör sig till sexobjekt får mig att fundera över det som många hävdar - att det egentligen handlar om rädslan för att "bli som en kvinna", den svagare, passiva, när man retar upp sig så på gaykulturen. Därför är det inte en slump att det är strutsfjädrar i rumpan som Dag skriver om och inte de barbröstade kvinnorna i Pridetågen (som provocerar mig lika mycket). Om jag får gissa.

   Radera
  3. Anna: Visst är vår kultur översexualiserad.
   När jag besökte Polen 1993 så frågade jag studenterna där om de kunde bekräfta min teori om de tre första sakerna som dyker upp vid införandet av marknadsekonomi.
   Jodå, det stämde bra att det var Coca-Cola, McDonalds och pornografi.
   Det sistnämnda kan bara begränsas av lagstiftning som färgas av religiöst präglad prydhet.
   Att yttrandefriheten skulle vara avsevärt begränsad i Norge tvivlar jag på. Även om norska porrmissbrukare idag har fri tillgång till internet, så finns lagarna kvar som begränsar pornografin i gammelmedia.

   Radera
 8. Trevligt att läsa att jag har något gemensamt med bloggaren, även om det bara (?) är ett medlemsskap i Fantomenklubben. Sen har jag ju till och med avancerat till Stormästare, genom att svara på kluriga kuggfrågor om skostorleken på Lamanda Luagas brorsons häst.

  Man kan fråga sig om medlemsskap i Fantomenklubben i kyrkliga kretsar bör ses som lika suspekt som att vara Frimurare. Ett gäng gamla vita gubbar som samlas i lönndom och rabblar dödskalle-eden - kan vi ha sådant i kyrkan? Den dag vi får ont om oönskade att röka ut ur gemenskapen ligger nog serietidingsläsarna illa till.

  SvaraRadera
 9. Idag frodas verkligen den homofoboba förgrämdheten!

  Edgarsson!

  Edgarsson!!

  /John

  SvaraRadera
 10. Till Dags fan club.
  Det är alltid dom andra. .
  Fan tro't.
  Tiger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi lejon har haft lite festivitas.Lite starkt har vi lapat i oss. Och efter ett tag kommer det vanligaste samtalsämnet upp. Det är tigrarnas fel. Deras ränder går aldrig ur. Deras höga svansföring är av ondo. De låter sina tigrinnor ryta jämlikt. Hos oss lejon är det bara vi med de tjusigaste manarna som ryte i församlingarna.När det blir tal om människor spinner tigrarna i sin hycklande tolerans.Så fort människorna vänder ryggen är det anfall och bett som gäller. Vi lejon är ärliga gourmeter: säg något läckrare än kvinnopräst.
   Som vanligt kom stora stygga Ulven vid midnatt och ville ge yl åt sina idéer. Den jäveln var inte ens festklädd. Så den besten kastade vi ut.Läs den bestens ylande på nattblogen. Det är mycket som ska utstås i namn av frihet. Som han går på mot Adolf Sandahl. Läs hans ylande om det var tredje eller fjärde mars...
   Nu blir det eftersläckning och den sker i cyberskugga. Nattamaten? Jackeléns frestelse nedskjöld med ärkebiskopens favvoöl.Grrrrymt. ..
   Lejon ut- man-aren.

   Radera
 11. EU-kommissionen har helt nyligen ingått en icke-bindande överenskommelse med Facebook och Google, m.fl. att de inom 14 timmar ska radera rekryteringsvideor, som läggs ut av IS med uppmaningar att mörda personer som tillhör etniska minoriteter p.g.a. deras ras eller ursprung, alltså hatpropaganda av värsta slag.

  Hbtq-personer nämns inte ens, men borde kanske ha nämnts, eftersom alla mord är lika avskyvärda, och minoriteter är särskilt utsatta. Som exempel finns ju inte så många judiska butiker, varför det är lättare att mörda alla kunder i sådana butiker än alla kunder i vanliga butiker. Av samma orsak är det lättare att mörda alla, som besöker gayklubbar eftersom de är så få, än att mörda alla som besöker nöjesställen för heterosexuella.

  Anledningen till att hbtq-personer inte ens nämns i överenskommelsen mellan EU-kommissionen och Facebook, m.f. kan vara att Fb tidigare har raderat inlägg, som skildrar samkönad kärlek som något positivt. Att samma företag i Sverige stänger ner ett konto från en gammal pastor, som menar att äktenskapet bara är för man och kvinna, ter sig ju märkligt. När han tydligen har samma åsikt i frågan, som Fb:s grundare och ägare, månmiljardärerna Zuckerman och hans kompisar från universitetet i USA, där Fb startade.

  Man borde kanske fråga Zuckerman. Det finns i och för sig obekräftade indikationer om att stängningen har skett efter initiativ av en medlem i nätverket Öppna Kristdemokrater. Har Kd nu ställt sig i spetsen för ett förbud mot teologiska åsikter, som inte gillas av den s.k. homolobbyn? Har Ebba Busch-Thor enas en susning om vilka krafter hon stödjer genom att anmäla sig som deltager i Pride?

  Nu krävs förbud mot sexistisk reklam på offentlig plats. Hur ska en domstol döma, om EBTh anmäls för överträdelse av reklamförbudet? "Jesus loves porn" är kanske inte reklam för något företag i porrbranschen?

  Kul, för resten, att kapitalistlakejerna som jobbar som censorer i svenska Fb, tror att en 80-årig gammal frikyrkopastor är en farlig terrorist, som tänkt angripa EM i fotboll med bombarbälte. Och vad har hänt med den svenska vänsterns kritik mot kapitalismen, när de tillsammans med kappvändande kristdemokrater agerer reklampelare åt porrdirektörer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu ett skäl att VVFb (Våga Vägra Facebook). Jag har en god vän som, utan någon som helst varning eller kommentar, fick en helt oskyldig FB-sida som hon skrev i sina katters namn raderad.

   För övrigt kan jag garantera att Busch Thor har gjort att jag har röstat på KD för sista gången.

   Radera
  2. LFL: "Har Ebba Busch-Thor enas en susning om vilka krafter hon stödjer genom att anmäla sig som deltager i Pride?"

   Bra men svår fråga! Är våra politiker införstådda med att homosexualitetens främjande är en del av Kennedy-mördarnas nya världsordning under den homosexuelle Barry Soetoro (mera känd som Barack Obama) och därför som karriärpolitiker omöjlig att ta avstånd ifrån, eller är de bara korkade?

   Radera
  3. "För övrigt kan jag garantera att Busch Thor har gjort att jag har röstat på KD för sista gången".

   Så är det för mig också - när jag läste en intervju i kvällspressen om hennes entusiasm för att gå i Pridetåg. Hon företräder KD och budskapet blir att KD är angeläget om att vara som alla andra partier i denna översexualiserade tid. Istället skulle det behövas ett alternativ, ett parti som står för traditionella värden när det gäller samlevnad! Det känns som om Kristna Värdepartiet numera är det enda man kan rösta på. Det är ett väldigt litet parti, men det kan bli större - om fler röstar på det.

   Radera
  4. Ebba Busch Thor verkar vara en snäll och aningslös planta, som troligen är helt i klorna på de s.k. Öppna kristdemokraterna, som med långtgående planer på förändringar av hela genustänkandet- har jag läst- plöjer fram i partiet och representerar detta utåt, trots att de INTE är någon formellt associerad grupp där, utan ett löst nätverk. Inte än i vart fall! Och de som vill stoppa utvecklingen tiger. Eller lämnar partiet.

   Radera
  5. Facebook är trevligt, rätt använt. Det är ett sätt att vara i kontakt med människor långt borta på ett opretentiöst sätt. De som kritiserar är ofta de som inte själva är aktiva där. Om sedan någon har krävt censur- det gör de här (samma personer?) i lokaltidningarna också, så är det bara att beklaga att Fb har hörsammat detta.

   Radera
  6. Man kan ogilla ett företag, om detsamma försöker bestämma över sina kunder vilka åsikter de får ha, även om företagets produkter i sig är bra. Vad kommer härnäst? Att pappersbruk vägrar leverera tidningspapper till kristna tidningar, för att någon könsbytare eller småtjuv (obs. att de är olika personer) i "Öppna kristdemokrater" påstår sig vara kränkta av vad som har skrivits?

   Jag är inte aktiv på Fb av den enkla orsaken att jag ogillar företagets affärsmetoder. Förutom den väldigt godtyckliga censuren, menar företaget att användarna har avstått upphovsrätten till text och bilder, som de laddat upp på Fb, till företaget.

   Hur har företagets ägare kunnat bli mångmiljardärer i dollar, när företagets tjänster är "gratis"?

   Radera
  7. LFL: "Hur har företagets ägare kunnat bli mångmiljardärer i dollar, när företagets tjänster är "gratis"?"

   Kan det vara för att de är knutna till Bilderberggruppen och för att Facebook är ett utmärkt övervakningsverktyg?

   Radera
 12. Den som är med i SPF(Svenska Pensionärförbundet) och läser tidningen "Senioren" kan på sid. 20 se bild på en regnbågsflagga och därunder läsa att Stockholmsdistriktet har begärt att SPF "ska ta tydligare ställning i HBTQ-frågor". SPF lyder och ska nu delta med ett tält under Pridefestivalen i Stockholm.

  Undrar hur många pensionärer som uppskattar att deras förbund tar en sådan "tydlig ställning i HBTQ-frågor"?! Alla pensionärer med en traditionell syn på familj och sexualitet körs bara över...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad man bör fråga sig är hur många i Pridetåget som vet vad syftet i förlängningen är i denna manifestation i form av normlöshet och acceptans för totalt fri sexualitet, månggifte och genusupplösning. Mycket långt från Allas lika värde. Hur är det för dem som utsätts för normlösheten? Hur mår de?

   Radera
  2. Apropå Pride och muslimer så tycker jag att en elev sammanfattade det hela utmärkt: han kom från burkornas Afghanistan och skrev att sett när man "brominerar naken på T-centralen för homosexuell". Han var dock inte fördömande, bara förundrad tror jag och tänkte "så är det i Sverige". Och jag kunde för allt i världen inte förklara varför man måste "brominera naken" just för homosexuellas rättigheter.

   Radera
  3. "Alla pensionärer med en traditionell syn på familj och sexualitet körs bara över..."

   Inte första gången homoaktivister och homoapologeter lyckas med det: https://www.youtube.com/watch?v=7NyX5CxGraE

   Radera
  4. Anna, :-) Detta påminner mig om en muslimsk elev, en tjej som var heltäckt, utom i ansiktet, som kom från en muslimsk flickskola och som kom till vår skola i augusti när det var varmt. Tjejerna på skolan hade korta shorts och urringningar så att man såg halva brösten, och ibland hade de ring i naveln, som man såg. En dag stod ett förälskat par utanför vårt klassrum och grovhånglade, kysstes och tog på varandras lättklädda kroppar. Den muslimska tjejen var mycket borta i början av terminen. Jag trodde att hon var helchockad, och så var det förmodligen också.

   Radera
 13. I handboksförslaget 2016 nöjer man sig att "se vår synd" i den sjungna begravningsbönen. Det är bättre att "dagligen dö från synden för att leva efter Guds heliga vilja". Det finns så mycken rädsla, hat och annat jordiskt vi i svenska kyrkan behöver dö bort från. Vi skall inte annpassa oss efter denna tidsålders väsende som det "eniga" biskopsbrevet från 1951 hänvisar till. Med Aposteln Paulus skall världen vara korsfäst för oss och vi för världen. Vägen är smal men den finns.

  SvaraRadera
 14. Bruno Edgarsson har fritt fått uttala sig i fria Smålänningen.
  Bruno Edgarsson hade en förtoendepost i stiftsfullmäktige. Vad är det för egendomligt med att Bruno Edgarssons parti mister förtroendet för honom efter hans uttalande. (se gärna min kommentar på Smålänningens
  nätupplaga, när det begav sig).
  Det heter med rätta förtroendepost. Bruno Edgarsson försakade sitt förtroende. Det är krokodiltårar Du gråter över honom Dag Sandahl. Bruno Edgarssons yttrandefrihet har aldrig inskränkts och är intakt.
  Ulf Berggren Lund/Hälleberga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulf Berggren: "Vad är det för egendomligt med att Bruno Edgarssons parti mister förtroendet för honom efter hans uttalande."

   Det egendomliga är att Centerpartiet inte tycks känna till den kristna inställningen till homosexualitet.

   Radera
  2. Om en förtroendepost innebär att människor inte får ge synpunkter offentligt, utan måste gå i koppel till sitt parti, då är det ett mycket diktatoriskt system vi har.Vi ser allt fler exempel i politiken på att det har blivit så. Samtidigt har vi ju personval!
   Själv lämnade jag alltså KD och Seniorförbundet, där jag var ordförande i vårt distrikt, efter offentlig kritik från några partikamrater för att jag hade kritiserat utformningen av Pride, vilket utlöste tolv dagars medialöp på olika håll i landet. Och jag är definitivt inte, som många här vet, emot homosexuellas rättigheter, men däremot starkt emot en gränslös sexualitet, vilket är något helt annat.¨
   Människor har nu blivit så duperade så yxan går för det minsta lilla uttalande som inte passar in i PK-mallen.Detta är skrämmande! Både att människor tvingas bort från förtroendeuppdrag och stängs av från Facebook. Det borde inte vara något att försvara, oavsett vad man själv tycker i sakfrågan!

   Radera
  3. Den "kristna" inställningen till "homosexualitet" är inte alls kristen, inte på något sätt. Tvärtom präglas denna homofoba hatreligion av obegränsat förakt och hat mot andra människor. Senast uttryckt i Orlando i USA. Du har hamnat i synnerligen dåligt sällskap, Magnus. /John

   Radera
  4. nya tant lila
   Läs vadhan säger i intervjun.!
   Jag har citerat det förut och Dag förbigick det med tystnad. Det är fråga om förtoende.INTE HANS ÅSIKTS-OCH YTTRANDEFRIHET!
   ULF

   Radera
  5. John, du borde ta reda på fakta innan du sprider dina lögner. Massmorden på gayklubben i Orlando hade ingenting att göra med vare sig kristendomen eller någon kristen kyrka att göra.

   Killen var själv en flitig besökare på klubben, men satt mest för sig själv och lyckades inte komma in i gemenskapen, enligt andra besökare på klubben. Detta är mycket vanligt vid skjutningar i USA, att det är något slags hämnd för att man inte får vara med.

   Det är också känt att han haft kontakter med extrema islamister, bl.a. en självmordsbombare som hade dödat sig själv och en massa människor i Syrien.

   Om killen öht hade någon religiös tro, så var han muslim. Vad som brukar utlösa skjutningarna i USA är en kombination av främst tre faktorer: tillgången till vapen, personlighetförändrande droger samt en plötslig motgång eller besvikelse över något.

   Offren tillhör vanligen den egna gruppen, den som man ville vara med i, såsom studie- eller arbetskamrater.

   Radera
  6. LFL,"massmordet" på homoklubben i Orlando har ingenting med verkligheten att göra.

   Radera
  7. John: "Den "kristna" inställningen till "homosexualitet" är inte alls kristen, inte på något sätt. Tvärtom präglas denna homofoba hatreligion av obegränsat förakt och hat mot andra människor. Senast uttryckt i Orlando i USA. Du har hamnat i synnerligen dåligt sällskap, Magnus."

   Angående den kristna inställningen till homosexualitet: Har inte du heller läst och förstått Första Korinthierbrevet 6:9-11?

   Det finns inget som heter homofobi. Det är ett ord lanserat av psykologen och homoapologeten George Weinberg för att försöka sjukförklara meningsmotståndare.

   Angående Orlando-attentatet bör du titta på https://www.youtube.com/watch?v=1_kb8DN-r0o

   Radera
 15. Det finns ingen kristen inställning.
  Du och jag var oeniga redan i Smålänningen.I konsekvensens namn anser Du Magnus som icke kristen. Well, well...
  Du är som biskoparna i Svenska Kyrkan. De uttalar att Kristensamfundets dop är icke kristet.
  Jag ifrågasätter både Din och biskoparnas kompetens på området.
  Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kristna inställningen till homosexualitet är tydlig. Den uttalas i Första Korinthierbrevet 6:9-11. Känner du verkligen inte till det? Och nej, jag är verkligen inte som biskoparna i Svenska kyrkan.

   Radera

  2. Magnus
   Jag sitter i Botan post mäss i domen.
   Paulus ivarjefall i svensk översättning visar vilken verbal syndare han kan vara.
   Gud förlåter honom. Paulus är buren av Guds kärlek- den kärlek som är störst av allt.
   ULF

   Radera
  3. Menar du att Paulus är en verbal syndare i Första Korinthierbrevet? Varför tror du det? Har du bättre koll på Jesus än vad Paulus hade?

   Radera
  4. Magnus
   Jag talar inte om Första Korinthierbrevet som helhet.
   I 6:9-11 i svensk översättning stödjer sig inte Paulus på Jesus.
   Jag har aldrig förföljt kristna. Jag har alltid ansett att kvinnor I N T E ska tiga i församlingen.
   Och det händer att jag har bättre koll på Jesus än vad Paulus hade. Med reservation för att jag bara har tillgång till Pauli brev i svensk tolkning/översättning.
   Jesus var Guds son.Paulus var den människa som klart insåg att han ibland gjorde det han inte ville det goda som jag vill gör jag inte men det onda som jag inte vill gör jag. Så är det med mig också. Men så vår det I N T E.med Jesus.

   Radera
  5. Magnus
   Jag talar inte om Första Korinthierbrevet som helhet.
   I 6:9-11 i svensk översättning stödjer sig inte Paulus på Jesus.
   Jag har aldrig förföljt kristna. Jag har alltid ansett att kvinnor I N T E ska tiga i församlingen.
   Och det händer att jag har bättre koll på Jesus än vad Paulus hade. Med reservation för att jag bara har tillgång till Pauli brev i svensk tolkning/översättning.
   Jesus var Guds son.Paulus var den människa som klart insåg att han ibland gjorde det han inte ville det goda som jag vill gör jag inte men det onda som jag inte vill gör jag. Så är det med mig också. Men så vår det I N T E.med Jesus.

   Radera
  6. Anonym: "I 6:9-11 i svensk översättning stödjer sig inte Paulus på Jesus."

   Hur kom du fram till det?

   Radera
  7. Hur kom Du själv fram till att den kristna inställningen finns där Du påstår att den finns?/Ulf

   Radera
  8. Ulf, svara på min fråga först så svarar jag på din sedan.

   Radera
  9. Hur svara på retoriska frågor?
   Min fråga ska uppfattas som retorisk!
   Ulf

   Radera
  10. Min fråga är inte retorisk, men du har uppenbarligen inget svar att ge.

   Radera
 16. Ulf Bergren,
  Såsom du tycks se på yttrandefrihet skulle du likaväl och med samma "rätt" rent logiskt kunna tala om brottsfrihet.Inget hindrar dig från att begå brott mot lagen men du får / bör naturligtvis vara beredd att betala priset.

  Att tala om yttrandefrihet och det sedan kostar dig ditt jobb, din ställning ,mordhot tom ,även för högst modesta uttalanden tja, visst kan man tala om yttrandefrihet-skillnaden mot andra länder är att man där ofta i förväg talat om vad Du inte får säga eller hävda.

  Hos oss kommer straffet efteråt och bedöms av en mobb som ser sig som en elit i den sanktionerade PK-sfären med monopol på vad som skall menas med beteckningar som empati, solidaritet , tolerans , kränkningar och liknande.

  jfr nu "straffet" för högst modesta uttalanden av först Edgarsson om prideparader rent generellt och än mera mot en Stanley Sjöberg som personligen gjort mer för verkligt utsatta än organisationen SVeK med sin anpasslighetslära i stället för den kristna apolstoliska.

  http://www.stanleys.se/2016/06/17/varfor-kommenterade-jag-massmordet-i-orlando/

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH, jag skrev en kommentar på Stanleys blogg där jag frågade honom om hans uppfattning av Orlando-attentatet. Min kommentar raderades.

   Radera
  2. //HH
   Hade Bruno Edgarsson förlorat sitt jobb pga det han uttalade i Smålänningen hade jag protesterat viltoch skickat ett insändarförslag till Smålänningen!
   Läs hela intervjun med Bruno Edgarsson. Den uppmaningen gäller även Dag Sandahl.
   Ulf

   Radera
  3. Förlåt, det gällde Hieronymus
   Ulf

   Radera
  4. Magnus J: Var det på grund av din kommentar som Stanleys hela Fb-konto stängdes ner, och inte p.g.a. det som Stanley själv hade skrivit?

   I så fall tycker jag att Fb borde ha nöjt sig med att radera din kommentar. För om din kommentar till mig på Dags blogg idag, 19 juni, 14.57 inte överträder gränsen så är det bra nära.

   Om avsiktligt dödande av 49 människor vid ett och samma tillfälle, varav troligen de flesta tillhör hbtq-kollektivet, inte är ett massmord, vad är det då? Hade det gjort skillnad om alla 49 hade varit hetero?

   På samma sätt som jag tar avstånd från skuldbeläggningen av den kristna religionen för dådet, tar jag avstånd från ditt förnekande av massmordet. Du spelar bara de krafter i händerna, som använder massmordet som förevändning för hets mot kristna.

   Radera
  5. LFL: "Var det på grund av din kommentar som Stanleys hela Fb-konto stängdes ner, och inte p.g.a. det som Stanley själv hade skrivit?"

   Som jag sade skrev jag kommentaren på hans blogg. Hur skulle den kommentaren kunna leda till stängning av Stanleys Facebook-sida när den sidan redan hade stängts?

   LFL: "Om avsiktligt dödande av 49 människor vid ett och samma tillfälle, varav troligen de flesta tillhör hbtq-kollektivet, inte är ett massmord, vad är det då?"

   Attentatet i Orlando var en bluff, det har jag och många andra redan visat: https://www.youtube.com/watch?v=1_kb8DN-r0o

   Radera
 17. Re yttrandefrihet-brottsfrihet

  Vill påpeka att jag medvetet lekte med ord när jag sammanställde kombinationerna yttrandefrihet- brottsfrihet. Gjorde det därför att jag är oerhört trött på dagens tendens att leta efterolkningar i bibeln som skall kunna motivera vad man vill hävda istället för att verkligen fundera över vad ville författaren hävda-vad ville han ha sagt?

  Idag kommer förståsigpåare som med mycken lärdom t ex hävdar att en viss mening / en viss kombination av ord eller bara ordet själv kan betyda något annat än vad man "av hävd" menar att det betyder.

  Detta tillgriper man t ex på texter som är nära tvåtusen år (NT) som om de på nytt uppfunnit / upptäckt hjulet och som om inte alla tidigare utforskare av skrifterna mycket väl var medvetna om detta faktum?

  Vad man låtsas inte förstå är att Kyrkan, Kristi Kyrka hela tiden varit medvetna om detta och hela tiden kämpat för att just andemeningen och den betydelse som ursprunglige författare la i sina ord bibehålls.

  Antag att en lärd man om tvåtusen år vill analysera begreppen yttrandefrihet och brottsfrihet helt genom en god kunskap om vad som menas med yttrande,brott och frihet.

  Han skulle då säkerligen utgå från att en uttalad önskan om brottsfrihet skulle innebära en lika uttlad önskan om "frihet från brott" och då antagligen ha rätt i de flesta fall där kombinationen brottsfrihet dyker upp men han skulle ha fel i just ovannämnda stycke.

  Tillgriper han samma metod för att analysera begreppet åsiktsfrihet och tolka det som frihet från yttrade åsikter skulle han sannolikt ha fel i de flesta fall även om man ju kan kosta på sig viss sarkasm och påpeka att i praktiken är det inte så fel.

  Vår självutnämnda PK-elit vill ju slippa höra icke PK-anpassade åsikter och straffar de som uttalar dem med om inte annat så en verbal skampåle.

  Därför kanske framförallt alla de som verkligen menar sig vilja vara kristna inte jämnt och samt leta efter tolkningsmöjligheter som skall överensstämma med vad som är PK utan eftersträva att verkligen förstå vad de ville ha sagt.

  Det talas förvisso helt korrekt om kontext och så gör man sitt bästa för att strunta i "obehagliga?" texter från företrädesvis GT. Glömmer att "kontexten" den man alltid skall ta hänsyn till som kristen är vad Jesus och i hans efterföljd apostlarna har att säga om dessa texter. Komma ihåg att Jesus ibland avslutar med ... men jag säger Er. Att han dessutom ibland ger nya bud.

  Detta gör han utan att förringa eller förneka textens (GT´s) giltighet. Det kan också vara värt att påminna oss att som kristna lever vi under ett nytt förbund liksom juden med sin mosaiska tro är fullt medveten om att templet inte längre finns.

  Det är sanningen vi skall söka. Inte undanflykter för att få agera som vi vill.

  En annan sak är att vi skall påminna oss att Sanning utan kärlek mest tenderar att bli elakhet. Bara sårar bör vi erinra oss att kärlek utan sanning har mycket lite med äkta kärlek att göra utan då gärna slutar med dekadans.Prideparader t ex.(Kanske med suckar från tidigare PK-anhängare- det var ju inte det vi ville när vi...)

  Den lede är duktig på att värva och utnyttja duktiga idioter

  //HH

  SvaraRadera
 18. LFL,

  Alla företagets tjänster är inte gratis. De skaffar sig inkomster på likartat sätt som vissa "gratistidningar".

  De är förvisso gratis för den enskilde på gatan men de har annonsintäkter. Företag tycker tydligen ännu att det är lönsamt att betala för annonsplats?

  FB står dessutom "till tjänst" med andra "tjänster" som t ex inte jag är så road av.Diverse riktade personregister.

  //HH

  SvaraRadera
 19. Jag tycker inte att ett amerikanskt multinationellt företag, som inte lyder under svensk eller ens europeisk lag, ska bestämma över allt från personliga relationer till den politiska och den religiösa opinionsbildningen. Vad som är synd, eller inte, ska avgöras genom teologiska diskussioner och inte av ängsliga kapitalisters omsorg om sina annonsintäkter.

  Annonser och andra mer eller mindre etablerade intäktskällor är inte de enda som Fb har, utan det handlar om ren stöld av upphovsrättsskyddat material med stöd av kalifornisk lag. Vem, som inte själv har en enorm förmögenhet, kan vinna en rättegång mot Fb? Antag att du råkar vara på rätt plats vid rätt tid för att ta en bild, som media är berett att betala miljonbelopp för. Fb säljer din bild och Fb-grundaren Zuckerman blir ännu rikare.

  Naturligtvis måste det finnas gränser för yttrandefriheten. I Sverige avgörs det av en ansvarig utgivare, som kan åtalas, om han varit alltför frikostig med publicering av redaktionella artiklar, insändare eller (i vissa fall) bloggkommentarer.

  Och visst förekommer det att chefredaktörer och /eller ansvariga utgivare (i vissa fall på order av en tidnings ägare) missbrukar sina befogenheter och stryper angelägen debatt eller stänger ner en blogg (vilket hände med Dag Sandahls förra blogg).

  Men det är dock tänkt att med en mångfald av papperstidningar, nättidningar och enskilda bloggar, sanningen ändå ska komma fram. Och det är ju inte alltid så lätt att veta vad som är sant.

  Därför är Fb:s dominerande ställning inom sin nisch av opinionsbildningen. Fb borde ha mer konkurrens från liknande fora, men det har motverkats av den förra regeringen, genom dess frikostiga pengaregn över företaget Facebook, för att man har etablerat sig i Luleå. Fb har även varit i blåsväder för skatteflykt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Facbook bestämmer väl inte över några relationer, och är man så dum att man lägger ut en värdefull bild, får man väl skylla sig själv. Vad är problemet? Vill man inte vara aktiv så kan man ju låta bli! Ingen tvingar väl någon att vara aktiv på facebook!

   Radera
 20. Det har läckt ut från någon konferens att Facebook planerar stora förändringar på några års sikt. Svenska skattebetalare får väl slanta upp till nya servrar ...

  SvaraRadera
 21. Detta handlar visserligen inte om Fb och våra privata relationer, utom annat amerikanskt multiföretag som har makt över svenska privatpersoner. Apples ägare i Kalifornien väntas ta beslut, som kan medföra att betaltjänsten Swich kommer att stängas ner. Man behöver väl inte vara vänsterpartist för att tycka att det har börjat gå för långt? Vad händer härnäst? Att Postnord säljs till något multiföretag, som plötsligt beslutar att upphöra med brevutdelning för att tvinga alla att använda epost? Borde inte sådana vitala samhällsintressen avgöras av demokratiska beslut på nationell nivå - även om utförandet ombesörjs av privata företag?

  SvaraRadera