fredag 10 juni 2016

Särintresset dominerar

Växjö stift, Sensus och EKHO går före och sjösätter en processmodell för hbtq-kompetens. Pilotförsamlingen/pilotpastoraten är Bredaryds, Alvesta församling och Södra Ölands pastorat. Kyrkoherden i Alvesta förklarar för bilderburkens journalist att man sagt ja med en gång. "Vi känner att det är en självklarhet att kyrkan ska ansvara för att skapa trygga rum där alla känner sig välkomna." Nå, så självklart är detta kanske inte i praktiken, men känna kan vi alla. Efter!

Kyrkoherden ser att det finns mycket vi kan jobba med eftersom det pågår särbehandlingar i alla fall, trots att vi tror att vi är så fördomsfria. Det behövs sex månader med start i höst för att pröva modellen och alla i vår församling ska vara med. Det betyder alla anställda. Det handlar om att samtala om hur vi ska bemöta människor på vår arbetsplats. "Sen kan var och en ha andra privata åsikter."

Aha, jag tänkte i min enfald att det skulle handla om något i personligheterna integrerat. Här har man i stället något som gäller privat men inte på jobbet. För en kyrkokristen är nog det perspektivet helt enkelt förödande. Har inte utbildningen misslyckats om folk har en uppsättning åsiter på jobbet och en annan privat? Hur ska det fatala då förhindras, att något privat skulle sippra ut i samtal på jobbet? Jag skulle förmoda att den lösning utbildarna syftar till är mer totalitär än så. Det får kyrkoherden bli vare under kursen.

Vad ska man lära sig?
Finessen är att församlingen (det heter så) skaffar sig grundläggande kompetens kring inkludering och hbtq.
Det betyder t ex, berättar kyrkoherden i Alvesta, att vi måste bli bättre på att jobba med det lilla i vardagen och inte såra någon. "Om det till exempel ringer en kvinna hit föratt hon ska gifta sig, då är det vanligt att vi frågar 'Vad heter din blivande man?', i stället kan vi fråga: "Vad heter din blivande partner?'". Men här blev det väl fel. Det var ju gifta sig de skulle! Inte beställa tid för partnerskapsvälsignelse.

Regnbågsnyckeln är en process i olika steg.
Uppstart är steg Röd. Processen planeras ihop med projektgruppen.
Steg Orange är grundläggande utbildning. En halvdag, 4 timmar, för medarbetare och en kväll, 2,5 timmar, för förtroendevalda.
Steg Gul är studiecirkel utifrån den statligt finansierade boken Så att jag kan komma in. Egentligen till för Frälsningsarméns behov av skattefinansierad hbtq-kunskap.
Steg Grön handlar om möjligheter och förväntningar för mångfaldsvisioner och framtids processer. Tilläggsutbildning kan stiftet fatta beslut att man kan få. Då satsas än mer pengar.
Steg Blå är just denna fördjupningsutbildning
Sist kommer steg Lila, församlingen har genomgått alla steg och får märkningen Regnbågsnyckeln.
Stolt och glad kan församlingen sträcka på ryggen. Pride och Prideflaggan i topp! Detta är alltså motsvarigheten till RFSL:s certifiering.

Som ni förstår är detta en satsning för att folk ska tänka rätt (på arbetsplatsen i alla fall) och säga rätt (även om kyrkoherdens exempel nog var illa valt, men kursen har inte börjat än). Hur många timmar per anställd detta tar, vet jag inte. Vad det kostar har jag inte klart för mig. Ett vet jag:

Aldrig har Svenska kyrkan satsat på t ex Jesus-kompetens, apologetisk kompetens eller pastoral kompetens så at arbetslaget t ex gått igenom Pastoralen på det här viset. Det är ett särintresse som tar över och tar resurser. Det är inte gratis att hålla sig med anställda. På hemsidan för Alvesta pastorat  finns 24 personer oppmålta. Räkna själva: 24x4 timmar blir hur många mantimmar, dvs motsvarar i arbetsveckor och kostar alltså? Studiecirkel därtill.

Nu genomgick prästerna i Växjö stift en grundläggande heldagsutbildning under biskop Thidevalls tid. Professor Svartvik gjorde habila insatser. Jag vill minnas att jag funderade över den satsningen redan då, resor och arbetstid betingar en kostnad. Var detta en bortkastad studiedag, trots gruppsamtal efter föreläsningarna och livs levande hbt och kanske q-personer? Vi lärde oss tänka rätt redan då! I tjänsten, alltså.

Ska vi pröva tanken att inkludera dem det våras för på motsvarande sätt och låta dessa de vårliga lägga upp utbildningen och ta fram det studiematerial som ska användas?

Eller ska vi  träna på samtalsmetodik så att vi inte kränker?
"Vad heter den person du avser att gifta dig med?"
Hoppsansa, nu gav jag utbildningen blixtsnabbt och utan att ta betalt!

Men det kan knepa till sig. Folk frågar fortfarande : "Vad jobbade din pappa med?". Tänk om det inte fanns någon pappa, då blir det en kränkning eller rättare: personen kan känna sig kränkt. Men kanske är detta en kränkning den faderlöse inser att man får leva med? Inte vet jag. Eller vet jag?

Varje kyrka har ett budskap. Sitt eget eller någon annans.
I Regnbågsnyckeln ser vi hur särintresset över en ideologisk apparat för att effektivt få ut sin egen ideologi och de svagsinta går på det.
Det är svagsint men farligt.
Den dag är inte långt borta när hbtq-aktivisterna ringer runt till präster för att fråga vad de tänker i akt och mening att styra anställningsprocesser, dvs införa yrkesförbud i praktiken. Det kommer väl en motion till kyrkomötet som syftar till vigningstopp för den som inte - så som löftet gavs - vill viga enkönat.

Jag funderar denna morgon intensivt över var jag läst fromma berättelser om lögn och löftesbrott, det var någon var presenterades som själva ursprunget till detta. Jag skrev inte "fader". Jag har lärt mig!

Jag har också lärt mig att språket tar makten över tanken. Lär er tala rätt, så tänker ni rätt!
Nu kan vi snart alla få gå en omfattande kurs i konsten att tänka rätt och få en regnsbågsnyckel som belöning. Särintresset EKHO ska gratuleras. Det är Riksförbundet EKHO - kristna hbtq-personer. Kansliet finns på Stora Badhusgatan 6. Badhus!
I Göteborg, alltså.

Nu utslungar jag till sist ett påstående.
HBTQ-personer behandlas inte sämre än många andra i Svenska kyrkan.
Vi är till och med utan utbildning rätt bra på att integrera i våra församlingar.
Detta utan ett pengaflöde till EKHO dessutom.





44 kommentarer:

 1. Begär kostnadsberäkning och ta upp frågan i beslutsinstanserna!

  Intressant och relevant text av bloggaren, som bör fortsätta på inslagen väg, begära kostnadsberäkning så att de totala kyrkoutgifterna för projektet läggs på bordet.

  Han har förstås också rätt i att HBTQ-personer inte alls behandlas sämre än andra. De lyder under samma lagar som alla andra. Prideparadernas paroller slår därför in öppna dörrar: HBTQ-personer är inte diskriminerade. Om någon försöker diskriminera skall vederbörande lagföras omgående.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. En genuint korkad kommentar. Herr Dike ger klart intryck av att hen med sina oomkullrunkeliga teser och snipiga vaginalitesser inte begriper ett dyft av världen utanför köksfönstret. /John

   Radera
  2. John,

   -Så bra då att du inte är korkad och begriper allt som sker utanför ditt köksfönster. En omistlig tillgång för kyrkan och samhället - en person som i självmedveten upphöjdhet dömer ut dem, som inte delar hans åsikter!

   Du är en unik begåvning, John. I varje fall, om du säger det själv.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  3. Men vad är nu detta. Inom loppet av några minuter får jag instämma med Dike för andra gången. :-)

   Vad gäller John, som nyligen krävde att Dag skulle stänga av Dike, får man väl säga att det är bra att Dag är generös med utrymmet. Det har ju John själv gott av...

   Radera
  4. Elisabeth: Du och din man har "krävt" att jag ska stängas av och uteslutas från bloggen ett flertal gånger. Så där är du och John själsfränder i ert sätt att tänka, inte sant?

   Radera
  5. Nej, Anna, jag har aldrig krävt att någon ska stängas av, inte ens du. Däremot har jag uttryckt en önskan om att Dag inte ska låta sin blogg förstöras genom att släppa igenom vilket trams som helst (vilket jag definitivt inte var ensam om). Jag har dock samtidigt varit mycket noga med att betona att det är Dags blogg och att han självfallet gör som han vill.

   Radera
 2. "I enfald och i ödmjukhet, håll dig till Herrens Ord, och låt, när du Hans vilja vet, Hans vilja bliva gjord" Sv Ps 63:10.

  Det som nu sker i nygnostisk skala är

  "I mångfald och högmodig stil, omtolka Herrens ord, och när du har omtolkat det, gör med det vad du vill"

  SvaraRadera
 3. Driv ut krämarna och flaggviftarna (alla) ur templet!
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte dessa :(

   https://i.ytimg.com/vi/BzwPzsRdfUQ/hqdefault.jpg

   De är våra vänner <3

   Radera
 4. Stora Badhusgatan kanske har en koppling till de stora fasadskylten HSB.
  Homosexuella
  Som
  Bestämmer

  Vad kan vara viktigare att utbilda församlingen i än apologetik?
  Och då tänker jag inte bara på de församlingsanställda!

  SvaraRadera
 5. De kristna är inte Jesus och kan inte med makt bokstavligen driva ut dem ur templet som inte frågar efter vad Guds Ord säger. Men de blir utdrivna och får dra personliga konsekvenser av hur illa det nu är i "det stora templet". Det får aldrig bli fråga om överenskommelser kring sådana ogudaktiga, skapelsevidriga ting som priderörelsen demonstrerar. Men finns det några övertygelser kvar i fråga om Guds ords överhöghet och "kyrkans" underordnade ställning? Utan Guds ord är kyrkan ingenting - men det kan bli värre än så. Komma i aktiv strid med Honom som dock leder sin lilla hjord bort från sådant som smädar och hädar HERREN. Varför bita sig fast i ett sjunkande skepp när vår Herre har flyttat ljusstaken och låter förhärdelsens och lögnens ande dräpa dem som står Sanningen emot.
  Per G.

  SvaraRadera
 6. Läste just Patrik Kronqvists ledare i Expressen idag (10/6-16):"Relativisera inte hatet mot muslimska bögar."
  Uppenbarligen får muslimer trakassera muslimska bögar utan att de anklagas för homofobi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så klart inte homofobi då fallet gäller muslimska "bögknackare", då är det mångkultur!
   Antony

   Radera
 7. Skall särintresset dominera också i radions sommarprogram, som saknar åtminstone en röst?

  Frågan måste ställas efter läsning av listan över sommarpratarna i P 1.

  Jag konstaterar att kyrkans företrädare saknas, den klassiska musikens likaså - i kontrast till pop- och rockvärldens artister, att landsbygdens röster är obetydliga och att sportvärlden definitivt är överrepresenterad.

  Varför har inte bloggaren fått ett eget sommarprogram? Han hade ju passat som hand i handske till detta. Det hade garanterat blivit intressant, hörvärt, kanske i viss mån också kontroversiellt. Men ingen lyssnare hade förblivit likgiltig.

  Han hade - det är min ärliga åsikt - verkligen varit värd en dag i radions omtalade programserie.

  Då hade vi alla som inte vet den, också fått ta del av hans musiksmak, som knappast är den, som just nu dånar över den blekingska nejden från Sweden Rock.
  Tack för det!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Varför har inte bloggaren fått ett eget sommarprogram? Han hade ju passat som hand i handske till detta. Det hade garanterat blivit intressant, hörvärt, kanske i viss mån också kontroversiellt. Men ingen lyssnare hade förblivit likgiltig."

   Äntligen är jag helt överens med dig, Dike! Listan över sommarpratarna var i stort sett helt ointressant och jag kommer inte att lyssna i år heller. MEN - om Dag sommarpratat hade jag definitivt bänkat mig vid radion (som numera finns i datorn).

   Radera
  2. Delar till fullo herr Dikes utmärkta förslag om att broder Dag borde få ha ett Sommarprogram i radion. BRA! Skriv och föreslå redan nu till nästa år!
   Carola och en för mig helt okänd yngling representerar f ö "de kristna" i år enligt Dagen. Herr Dike har helt rätt i att sv"k" är ytterst sällan representerad. Anledningen är självfallet att profiler och budskap helt saknas inom den ytterst slätstrukna och politiskt korrigerade organisationen. Vem hörde senast ett intressant budskap från sv"k"?
   Senast det begav sig i Sommar var det för två år sedan med den pga sitt kön valda storgråmitran. Men det berodde på att hon då var ny på sin post, inget annat.
   I år hade det ju varit särskilt intressant att få höra de sv-"kyrkliga" storresenärerna och glufs-glufs-parasiterna lägga ut texten om det ljuva livet i av andra dyrt betald glamour - lätt maskerad under supertunn sakral negligé. Med direktsändning i fyllan och villan från salongerna på SKUTT i London hade det kunnat bli ett ytterst hörvärt program! Kanske till nästa år? sv”k” kryllar av märkligheter som väntar på att avslöjas.
   Herr Dike själv har det ju desto bättre förspänt. Hen har ju sitt eget Sommarprogram varje dag här på bloggen att framställa egofiliteterna i. Och många äro vi som fascineras! /John

   Radera
 8. "Kvinnoprästmotståndarna behandlas inte sämre än många andra i Svenska kyrkan."

  För övrigt tycker jag väl också att de verkar ta i så de spricker med hbt-utbildandet ibland. Fast det behövs på sina håll. Ett håll är på den här bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du, Anna, "kvinnoprästmotståndarna" behandlas betydligt sämre än de sodomitiska hbtq-hedonisterna!
   Antony

   Radera
  2. Glad att se att du lever, Antony! Har varit lite orolig för dig ett tag då du inte dykt upp i kommentarsfältet, samt har jag saknat många ord som nomenklatura och postkristen. Men uttrycket "sodomiska hbtq-hedonisterna" lugnade mig och fick mig att inse att allting numera är i sin ordning.

   Radera
  3. Bästa Anna, det är nog du som "saknats" under en tid, men det är riktigt "upplyftande" med dina hycklande sarkasmer så det måste nog också vara "du" som spökar igen.
   Antony

   PS. Som vanligt så saknar du, tyvärr, förmågan att hålla dig till ämnet.

   Radera
  4. Ja, jag vet Antony. Jag saknar förmågan att hålla mig till ämnet och halkar gärna in på sidospår som detta om en artikel i KT. På riktigt tycker jag att det är en brist hos mig att jag hakar in på sidospår och sedan startar en debatt om sidospåret och inte det som inlägget handlar om. Men det är väldigt svårt att låta bli när ämnet i kommentarsfältet intresserar.

   Radera
 9. Rolf Pettersson10 juni 2016 kl. 16:28

  Har en fråga som inte gäller dagens bloggpost. Har du sett debattartikeln i Kyrkans tidning? Thomas Grahl riktar viktiga frågor till Kyrkostyrelsen och talat om Lex Sandahl. Styrelsen undviker i sitt svar den grundläggande frågan. Har du någon kommentar?

  http://www.kyrkanstidning.se/debatt/hur-tanker-kyrkostyrelsen-forbjuda-ironi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett försåtligt sätt att hämma yttrandefriheten av en i detta fall osedvanligt hycklande och ondskefull organisation. Ska bli riktigt härligt att se den bli mer och mer utfattig även på pengar. /John

   Radera
  2. Svkys nomenklatur är så korrupt och så rädd att de gör allt för att tysta dr Sandal!

   Radera
 10. Rolf: Är lite småchockad över att se att ett sådant förslag ens finns. Är det en ensam galenpanna som formulerat det behöver jag inte bli det dock, och det lär knappast bli antaget. Om inte - får jag tänka om lite. Dock kan jag känna mig en aning kritisk till Jesus ton. Hans sätt att undervisa hade inte gått hem i dag. Man ska uppmuntra, inte trycka ner.

  SvaraRadera
 11. Ironin eller "hyperbol" möter vi i Jesu förkunnelse exempelvis: säg åt den räven. Man kan hoppas att kyrkostyrelsen inte vill bekämpa humorn eller är det så att man inte klarar se följande logiska felslut: Cajus är en räv, en räv har fyra ben. Alltså måste Cajus ha fyra ben. Det är ungefär som det fula ordet som kletats på alla som menar att ämbetet inte är könsneutralt precis som äktenskapet.

  SvaraRadera
 12. Med tanke på hur ironiskt kyrkostyrelsens förslag är så kanske de borde stänga av sig själva på obestämd tid?

  Det står något i lagen om att Svenska kyrkan är en demokratisk folkkyrka. Uppenbarligen är kyrkans tolkning av detta en sådan demokrati där ironi är förbjudet, vanligen kallat en folkdemokrati.
  För efterlevnadens skull behöver man snarast inrätta Svenskakyrkans Tystandegrupp Av Subversiv Ironi (STASI).

  SvaraRadera
 13. Ack ja,

  Det skall en osedvanligt självgod människa till att anse sig kunna tillrättavisa Jesus med floskler som att man skall "uppmuntra inte trycka ner"?

  För det första är det en kritik utan bäring i texten för det andra så gäller ju att om någon metod är bra eller dålig(?) det framförallt visar sig i resultatet.

  Vårt skolsystem har inte mycket att lära andra om man vill redovisa positivt resultat. Rent krasst ligger vi illa till rent utbildningsmässigt när skolans resultat jämförs med de flesta andra länder.

  Inte ens resultatet på SFI är mycket att hurra för. Visst har vi invandrare som lyckats lära sig begriplig svenska men de har då nästan undantagslöst klarat detta på egen hand.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH: Det är mycket glädjande att jag i dig har en läsare som tar mig på det allvar som jag förtjänar.Jag tar också till mig av din kritik mot sfi och kommer hädanefter att vara lite tuffare: "Hör, du som har öron att höra med!" ska jag säga när jag förklarar ordföljd, samt avsluta lektionen med: "Sannerligen, inte en enda av er kommer att klara Nationella provet på tisdag!".

   Radera
  2. Är det roligt att ständigt spela i överläge och nedvärdera andra människor,HH? Problemet med SFI- om det finns ett sådant- är säkert inte de behöriga lärarna i ämnet- dem råder det brist på- utan på alla de frivilliga som kvackar i svenskundervisning genom frivilligorganisationerna! Sedan är det mycket svårt för en riktig lärare att rätta till felinlärningarna.
   Att lära svenska "på egen hand" innebär dessutom nog ofta undervisning via nätet.
   Jag har under min 20-åriga undervisning av invandrare nog sett betydligt fler duktiga elever än vad präster ser goda kristna efter sina predikningar!

   Radera
  3. NTl: Uppskattade din sista mening.

   Radera
 14. Det hade varit att önska att pastorn i Alvesta, innan han förfaller i excesser över "processmodell för hbtq-kompetens" och "inkludering", något hade studerat Skriften.

  Nämnde pastor hade kunnat börja med att nogsamt studera 3 Moseboken 18:22:

  "Du skall icke ligga hos en man såsom man ligger hos en kvinna; det är en styggelse. "

  Sedan kunde nämnde pastor i sin - får vi hoppas - vältummade Bibel bläddra fram till Romarbrevet 1:26-27:

  "Fördenskull gav Gud dem till pris åt skamliga lustar: deras kvinnor utbytte det naturliga umgänget mot ett onaturligt;

  sammalunda övergåvo ock männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes i lusta till varandra och bedrevo styggelse, man med man. Så fingo de på sig själva uppbära sin villas tillbörliga lön".

  Skriften är synnerligen tydlig - ja fullständigt glasklar över - att det som innefattas av "hbtq" icke är något annat är en styggelse. En styggelse som Kyrkan har att varna sina medlemmar för. Detta borde ock en pastor i Alvesta kunna förstå och fatta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan upplysa om att nämnda pastor i Alvesta är en kvinna. Vilket också är emot Guds ord. Och med tre pastorer av samma kön uppnås väl de bästa förutsättningar....Det är inte långt mellan det ena avsteget och det andra.
   Per G.

   Radera
 15. "Det är Riksförbundet EKHO - kristna hbtq-personer. Kansliet finns på Stora Badhusgatan 6. Badhus! I Göteborg, alltså."

  Ha, ha, ha! Det behövs inte mycket kännedom om homosexualitetens historiska miljöer för att notera det dråpliga med detta.

  Den färgstarke pastor James David Manning i New York har uppenbarligen fått höra från svenska homosar han också: https://www.youtube.com/watch?v=6KmKJu-2gIE

  SvaraRadera
 16. NTL,

  Det där med att inte blanda äpplen och päron när man "försöker" dra logiska slutsatser -är visst något som du missat i din jakt på billiga poäng? Du liksom Anna m.fl.

  Jag talade om denna självgodhet som ligger i att tro sig veta bättre än Jesus hur man skall undervisa och påpekade att den som knappast har något resultat att tala om knappast är den rätte att mästra någon annan.

  Du tjafsar sedan om duktiga invandrare och mindre goda kristna, Ja vad har det ena med det andra att göra?

  Att det som i dag med heretiker till präster och en allmänhet som har högst dimmiga begrepp om vad kristen tro och lära säger inte precis genererar eller ens uppmuntrar till "goda" kristna är mer eller mindre en självklarhet om man med "goda" menar kunniga i Kristi lära.

  Notera sedan att när jag talat om SFI och resultatet av denna undervisning för många invandrare så har jag aldrig talat om "perfekt" eller ens "god" svenska utan det mindre krävande "begriplig" svenska.

  "Perfekt" svenska , tja det torde det inte vara många som skriver / talar vare sig vi är svenskar sedan många generationer tillbaka eller invandrat för något decennium sedan. (Knappast ens våra språklärare skulle alltid klara sig från en rödpenna och bock i kanten oavsett hur mycket de tjafsar om betydelseförändringar).

  Ja inte ens när de fullt korrekt kan hänvisa till grammatiska regler och hur det "borde" vara enligt dessa.

  Oavsett, min kommentar handlade alltså om denna uppvisade självgodhet en viss person uppvisar när hon menar sig kunna mästra tom Jesus men det är väl här som jag med flera påpekat -man börjar när man vill rasera den kristna tron och läran med att tala om hur apostlarna missförstått för att sedan ge sig på Jesus själv.

  Det är där vi är nu och med en "kristen" lära som inte längre har något gemensamt med den lära som en Kristi Kyrka bygger på och missionsbefallningen är tillämpbar på.

  Missionsbefallningen handlar inte om att vara PK och inte om att sprida önsketänkande.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH: Det är mycket svårt att låta bli att driva med dig när du svarar gravallvarligt och utförligt på något du dessutom missförstått. Men jag ska försöka. Då kan jag klargöra att min kommentar var en följdfråga till förslaget till Kyrkostyrelsen, ungefär som andra skrivit: Skulle Jesus själv ha blivit godkänd av förslagsskrivaren?

   Dock ligger det en sanning i att jag ibland har funderat på hur jag själv skulle tagit emot Jesus om jag varit med på den tiden. Hade jag överhuvudtaget trott på honom när han sa vem han var och hade hade jag blivit stött av tonen han ibland använde i sin undervisning och därför "dragit öronen åt mig"?

   Men helt kan jag nog inte låta bli: du skriver att du "påpekade att den som knappast har något resultat att tala om knappast är den rätte att mästra någon annan". Ska jag tolka det som att om det nu skulle visa sig att jag faktiskt har resultat att tala om på SFI ( t ex räknat i hur många som blir godkända) så har jag också rätt att mästra Jesus?

   Radera
  2. Jo, visst finns det likheter, HH, mellan en predikan och undervisning! Det handlar om vad dessa genererar. Undervisning kan ge bra eller dåligt resultat, precis som en predikan kanske inte på något sätt generar goda kristna. Jag blandar inga äpplen och päron!
   Vi ser naturligtvis på kristendomen och dess essens på olika sätt, och detta märks inte minst på den här bloggen. Man kan se det som en lära med en massa förhållningsregler. Här tycks mycket vara koncentrerat till underliven! Man kan också se Kristus som bärare av det gudomliga ljus som vi människor borde försöka fånga och fortplanta. Lätt sagt, svårt gjort. För mig var Kristus en brinnande människa med ett gudomligt ljus och ett förhållningssätt till Medmänniskan som han försökte visa oss. Allt vad ni vill...
   Hans moraliska tillrättavisningar handlar ju mycket om falskhet och hyckleri.
   Människor som bär på det gudomliga ljuset sprider värme och godhet, de gör världen bättre och får andra att må väl! De sprider kärlek och lever troligen själva i kärlek!

   Radera
 17. Anna,Du har endast rätt att mästra Dig själv.
  Men då har Du ändå mycket att göra...

  SvaraRadera
 18. Nej,

  Knappast bl.a därför att jag vet hur resultatet är på SFI i stort och då fof skulle tro att antalet godkända beror på andra faktorer varav en del sk PK-faktorer -andra rent krassst ekonomiska.

  Dessutom , vränga bibel och mästra Jesus är aldrig rätt

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar vara en härligt positiv själ, HH, misstänker att de flesta i din omgivning blir glada bara över att få vistas i din närhet.

   Sven A: Ta mig sjutton, jag tror aldrig att du skrivit en enda kommentar här som det inte legat en uråldrig sanning bakom.

   Radera
 19. NTL,

  Nja, jag vidhåller att det fortfarande handlar mycket om att blanda äpplen och päron. Din kommentar om "duktiga invandrare" och "goda kristna" tydliggör detta men låt oss lämna detta för en stund. Ditt genmäle i övrigt ser jag som intressant och kan till stor del instämma i även om jag saknar analysen och viljan till att förstå varför det är , blivit som det är.

  Din slutkläm t ex är mest en beskrivning av hur Du tycker det borde vara, hur en kristen borde vara . En beskrivning av något utopiskt -ett önsketänkande där man föreställer sig den gode människan som så tolerant och så vidsynt att den bejakar allt som människan för stunden tycker är det rätta istället för att efterfråga vad är det rätta? Vad förväntar sig Jesus av sina efterföljare? Komma ihåg att det är mer än allmän "godhet", minnas att det bl.a handlar om att inte förneka Jesus , inte vränga hans budskap.(Det jag brukar beteckna som att inte förfalla till önsketänkande om hur det enligt mänskligt förnuft(?) vara.

  Du skriver att det för många kristna ser ut som om det gäller att lyda en massa förhållningsregler?
  Tja, nu uppmanar ju Jesus själv helt klart i missionsbefallningen att det just gäller att lära dem att hålla alla de bud som...(Alltså något som rimligtvis måste vara en del av predikan!)

  Under inga omständigheter får då en predikan lära något som går i strid med detta- det borde du liksom din Anna kunna inse / medge liksom att en "kyrka" som SVeK som de facto förbjuder sina präster att ta upp icke PK-aspekter inte följer detta?

  Sedan påpekar Du med viss rätt att det verkar som förhållningsreglerna mest handlar om underlivsfrågor? Dock utan att frågaa Dig -varför ?

  Själv menar jag att huvudorsaken är att "Kristi Kyrka" angrips av den lede och som en god taktiker angriper han där han ser möjligheterna till seger.

  Han angriper inte, åtminstone inte till en början där den sekulariserade och "förnuftiga" människan inte ser anledning till konfrontation.

  Han angriper mha vetenskapen och genom att utmana "förnuftet" i steg för steg taktik i hopp om att kunna övertyga om att Jesus "bara" var en människa - till att börja med att samtidigt medge att han var en stor sådan för att sedan efterhand reducera denna storhet och "visa" att eftersom utsagorna strider mot dagens vetenskap så hade han fel när han t ex talade om Noa´s tid och vad som då hände och varför..


  Till slut är det inget kvar av Jesu lära ty i angreppet ligger också att på ett sataniskt sätt utnyttja det dåliga samvete som kyrkan med all rätt har över hur de har behandlat sina syndare och hur många av deras präster agerat.

  I det iofs vällovliga syftet att inte göra likadant blir man sedan lätta offer för den motsata ytterligheten och glorifiera det man tidigare fördömde.

  En kristen har plikten att försöka svara på frågor om tron / läran och som den "gode" taktiker den lede är angriper man då inte med frågor där man för tillfället inte kan räkna med "billiga" poäng utan han angriper där han vet att vi är sårbara och har agerat på ett okristligt sätt.

  Därav alla underlivsfrågor t ex. Resultatet? Ja nu är vi i en situation där äktenskapet ifrågasätts, där etiken och moralen mest handlar om mänskligt förnuft / oförnuft och sanningen är något närmast fult i vartfall något relativt och man t.om ger upp att ens söka densamma.Istället för att söka sanningen söker man "förnuftsskäl" för att få fortsätta göra som man vill utan besvärliga/ tråkiga konsekvenser.

  Visst , det är kanske mänskligt, skenbart vackert, men det är inte vad Den Kristus lärde och uppmanade oss till att göra.

  //HH


  SvaraRadera
 20. För mig är koncentrationen på underlivsfrågor verkligen ett sätt att få bort fokus från de VERKLIGA synderna. Nog är det absurt att i en värld där människor skjuts ihjäl på grund av sin sexuella läggning, där kvinnor och barn våldtas och människor får lämna sina sönderbombade hem, där sitter kyrkliga företrädare, och andra som kallar sig kristna, och diskuterar om två män eller två kvinnor, som älskar varandra och vill leva samman, ska få kalla detta sin relation för ett äktenskap! Tala om att sila mygg och svälja kameler! Frågan är om inte detta är den ondes största bedrift!Och här kan det aldrig vara tal om tvångsäktenskap! Inte ens den sorten som förekom förr att folk "var tvungna" att gifta sig för att kvinnan/flickan hade blivit gravid.

  SvaraRadera
 21. NTL,

  Problemet? är bara det att det inte är ngt som kyrkan ifrågasätter eller ens den sekulariserade . Därför blir det inget "tjafs". Ingen försvarar eller vill ifrågasätta de andra synderna.

  Däremot finns det andra frågor som kyrkan också gett upp men som också är så tabubelagt att det skall mycket mod att att ifrågasätta- t ex aborterna.

  Som karl är man "allas" villebråd och är man ensam kvinna som söker tala om den oföddes rätt har man hela feministkåren mot sig -visserligen färre än vad männen bör räkna med ty de har även alla dessa liberaltokar mot sig som fof eftersträvar att vara PK och berömmas av dessa militanta feminister.

  //HH

  SvaraRadera
 22. NTL, ett litet tillägg till ditt påpekande om absurditeter

  Vi har problemet i mellanöstern. SVeK tiger i stort sett och vi som vill ta upp problemet beskylls vara islamofober,

  SVeK agerar reflexmässigt som försvarare av palestinska våldsdåd och drar sig inte för att direkt och indirekt ge israel hela skulden för de terrorrangrepp mot civilbefolkning, barn i skolbussar, tonåringar som sticks ihjäl ,bestialisk tortyr av israeliska soldater när de lyckas komma åt någon.

  Kristna flyktingar som förföljs även här hemma hos oss. De som protesterar beskylls för att vara islamofober och rasister när de propagerar för något så enkelt som att ge dem skyddat boende?

  Det är PK-munkavlen i full aktion.

  Propagerar vi för sans och måtta i abortfrågan, ingen "törs" ens knysta om ett direkt förbud är vi -om vi är män kvinnohatare om inte värre. Vad feministerna skäller de kvinnor som inte fullt ut delar abortförespråkarnas argumentering skall vi kanske överlåta till kvinnorna själva att framföra.

  Du tog upp det senaste dådet i Orlando där en ensam galning lyckades skjuta ihjäl ett femtiotal och såra lika många. IS har tågit åt sig "äran" av det dådet men knystar man ens ett ord om detta så kommer munkavlen på och man beskylls vara rasist och islamofob .

  Vill man agera för att skydda kristna på plats ,via FN, anklagas man för att vara krigshetsare och vilja starta ett nytt korståg med alla de allusioner det ger. Allusioner jag själv hävdar, jag talar då om de egentliga korstågen, är högst orättfärdiga och en följd av vad muslimerna ägnat sig åt under då en lång tid av mord,våldtäkter, förslavande av pilgrimer och raserande av allt som erinrade om kristendomens vagga.

  Vi är nu återigen i det avseendet tillbaka ca tusen år men gör inget för att hjälpa våra bröder och systrar i tron. Däremot demoniserar vi än en gång judarna trots att inte ens SVeK vågar gå så långt som att påstå att de är de som skövlar, halshugger ,våldtar och raserar.

  Varför inga diskussioner? Ja, därför att i sak vågar ju ingen säga att det är rätt och riktigt -alltså ingen fråga som en kristen skulle försvara och ingen sekulär humanist heller men de vill inte ha en diskussion därför att det inte ger några billiga poäng.

  Det är roligare att diskutera jungfrufödsel, Noas ark , jordens ålder och kristnas motstånd mot homosexuellt leverna.

  //HH

  SvaraRadera