tisdag 28 juni 2016

Jag vill faktiskt veta

Dramatiskt i går. Sågverket ATA Timber i Moheda brann och Island vann. Men min traktan efter vetande styr bortom dessa enkla händelser.

Ni minns den kondomutdelande domprosten i Luleå, hon med kondomförpackningar som det stod "STÖRST av allt är KÄRLEKEN" på. Svenska kyrkan stod som undertecknare, med vapensköld och allt. Svensk kyrkan var på. Liksom.
Nu har ju Pridefestivalandet fortsatt och är ett blomstrande företag.
På torsdag är det Västerås som gäller och jag har fått kortet med Prideflaggan på. Där lyder texten "Tro, hopp och mångfald". Svenska kyrkan hälsar mig också på kortets textsida inte bara med ett "Hej!" utan också med deklarationen. "Självklart är Svenska kyrkan i Västerås med i firandet!"

Hur då "självklart"?
Just när något sägs vara "självklart", tror jag det gäller att se upp.
Vad gör Svenska kyrkan i Västerås? Ordnar drop-in-vigsel, drop-in-dop och möjlighet att förnya sina äktenskapslöften på fredag men också en regnbågsmässa med artisten Tina Wilhelmsson och en ensemble ur Västerås Feministiska kör.

Så blir det lördag med Prideparad. Man tar med sig "minidomkyrkan" i paraden. Ja, det vore nog för mycket att kånka runt på hela domkyrkan, det kan vi lätt förstå. Men det som inte är lätt att förstå är hur Pridefestivaler så enkelt blev en del av den kyrkliga profilen. Hur hände det?

Det är frågan om ideologiskifte jag ställer, inte frågan om sexuell läggning.
Glädjen att blanda kategorierna bottnar i en traktan att få ta fram rödstämpeln och stämpla "homofob" i pannan på folk.
Så enkla trick går jag inte på.
Ska jag stoltsera att en av mina homosexuella vänner dog i aids och att en mördades men att vi aldrig bråkade om sexuell läggning. Ingen av dem ville för den delen ha kyrklig vigsel. Så läggningen och hur den hanteras oavsett läggning är inte ärendet.

Hur gick det då till när denna sexualpolitiska agenda blev en kyrklig självklarhet? Hur tänktes det? Hur argumenterades det?

Det enkla svaret är väl att det inte behövde tänkas och än mindre argumenteras. Saken var ju självklar. Så får biskoparna sina stärkande promenader. I mindre sammanhang är det kyrkoherdarna som får promenera. Det är så självklart att de inte kan underlåta denna plikt. Men plikt mot vem? Skulle det kunna komma att tänkas att biskoparna och det finare kleresiet enrollerats för något de egentligen inte kan stå för?

Jag undrar över parollen "All kärlek är bra kärlek", för den kan inte vara sann. Objektivt inte sann. Då borde i vart fall en del lagstiftning göras om. Egentligen, dvs när allt kommer till allt, tycker vi nog inte att all kärlek är bra kärlek. Men då kan man inte förenkla tillvaron till detta slagordsmässiga. Det finns destruktiv kärlek. Varför går då en biskop under paroller som inte är sanna? Och vad gör det med själva biskopsämbetet? Kan biskopsämbetets integritet ifrågasättas - är biskopsmyssen bara tom dekoration eller är det Andens eldslågor som illustreras med två band som leder till Gamla och Nya testamentets skrifter och den auktoritet som för en biskop kommer därav? Varsnar ni problemet?

Jag hör inte till Prideparadsentusiasterna, eftersom jag tror att detta paraderande är en allians på falska premisser. Somliga går där och utgör staffage för ett budskap de inte fattat. Små barn och hundar, t ex. Biskopar? I vanliga demonstrationståg brukar man se till att vara överens om syftet. Det tror jag inte folk är här. Det blir gärna så när man samlas kring det som kallas men inte är "självklarheter".

Vad om saken gäller det där med alla människors lika värde?

Då får jag också problem - för om alla har lika värde, varför har t ex inte alla lika lön?
Är det så att alla har lika värde men alla är inte lika värdefulla? (Hedenius precisering)
Ska vi ta upp abortfrågan i sammanhanget? För åldersgruppen 20-24 år gäller att här återfinns de högsta abortsiffrorna och här ökar abortsiffran också mest. I Kronobergs län är tydligen totala ökningen 7%.
Abortsituationen förklaras i Lokaltidningen Alvesta med att man börjar läsa på universitet och dricka mer alkohol.
Jag uppskattade den överraskande förklaringen.
Jag trodde konceptionen skedde på ett mer handfast sätt än universitetsstudier och inmundigande av alkoholhaltiga drycker.

Jag antar att vi inte ska tala aborter.
Alla människors lika värde är inte en kategori som passar in här. Inte i lönebilden och inte i abortfrågan - så vad utsägs med denna mening om värde? Att själva utsagan är - värdelös?

Det är mycket jag faktiskt vill veta.

19 kommentarer:

 1. Pridefestivaler är numera ett firande där hbtq -samhället får tillfälle att demonstrera sin makt.
  Ebba Bush Thor ställer sig in i det sammanhang där man kastade pil på hennes företrädares porträtt. Innebär detta att KD har besegrats av Pride? Eller lever EBT i den förestälnningen att HBTQ fortfarande är en liten marginaliserad grupp som måste stödjas? I sin outtröttliga iver att vara "pastoral " vill Franciskus, på råd från Marx, be om ursäkt och förlåtelse för Kyrkans och kristnas marginalisering och diskriminering av hbtq. Det sades i presskonferensen i påvens plan inför journalister. Det var även mycket annat som skulle behöva förlåtas enligt påven.
  Hbtq-rörelsen blir säkerligen uppmuntrad och bekräftad av sådana påvliga uttalanden. Är det månne därför vi nu skall uppmuntrad att frottera oss i hbtq-kretsar? Att vi skall bli delaktiga i en påvlig ursäkt? Inte kan det vara Martin Luthers uppfattning om den utbredda homosexualitet som florerade bland renässanskyrkans kyrkliga företrädare som päven vill hylla? Det var kanske ännu värre tidigare på tusentalet strax före delningen mellan öst och väst? Varför skulle annars St Petrus Damianus skriva boken om Gomorra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså har kyrkan alltid gått före. Även i pride-sammanhang. Tusen år eller så?

   LT

   Radera
 2. "Men det som inte är lätt att förstå är hur Pridefestivaler så enkelt blev en del av den kyrkliga profilen. Hur hände det?"

  Med hjälp av okunskap som homoaktivisterna effektivt utnyttjade. Ungefär såsom alkoholindustrin i många år utnyttjat okunskap och dåligt omdöme hos folk.

  Jag upptäckte häromdagen Frida Ohlsson Sandahl, HBTQ-konsult i Jönköping. Hon är en av alla dessa homoaktivister som exploaterat okunskapen hos vanligt folk i olika organisationer genom att sprida desinformation i föreläsningar och seminarier. Jag skrev till henne och frågade varför hon inte tillåter fria kommentarer på vare sig hennes hemsida, Facebook-konto eller YouTube-kanal. Hon svarade att hon inte hade tid att moderera. Sanningen är väl snarare den att hon inte vill att hennes budskap ska avslöjas som en bluff. När jag erbjöd mig att moderera åt henne tackade hon nej.

  "Jag trodde konceptionen skedde på ett mer handfast sätt än universitetsstudier och inmundigande av alkoholhaltiga drycker."

  Känner du verkligen inte till sambandet mellan alkoholkonsumtionen och antalet aborter. Vilken värld har du strosat kring i under dina 67 år?

  "Det är mycket jag faktiskt vill veta."

  Kan vara, men jag undrar om du kan komma att förstå.

  SvaraRadera
 3. Det är klart att Pridefestivalerna, som alla måste delta i, visar på ett ideologiskifte.

  Tidigare, och här och var fortfarande, är det kristna högtider som kräver allas deltagande. Skolavslutningarna i kyrkan är en sista rest av detta i Sverige. Andra exempel är Stilla veckan-processionerna i många spanska städer. Corpus Christi-processioner passar också in.

  Hustrun och jag besökte för några år sedan Bari, när man 9 maj firade sitt skyddshelgon S:t Nikolaus (inte 6 dec. som annars, eftersom det var 9 maj han/hans reliker anlände till staden). Kvällen innan drog en stor historisk parad genom staden. På festdagen fördes helgonstatyn från kyrkan till hamnen. På vägen dit bars den in i alla bankkontor och liknande.

  Så när nu alla skall delta i Prideparaden är det ett tecken som är ofrånkomligt tydligt om vilken grundläggande ideologi som numera gäller i vårt land. När man ser Svenska kyrkans agerande, blir Vichy-regimen närmaste politiska parallell.

  SvaraRadera
 4. Det är väl lika självklart som att de med traditionell ämbetssyn inte ska få prästvigas?
  Självklarheter tillkommer för att argumenten tryter.

  SvaraRadera
 5. Får stackars hbtq-personer ett större "värde" av att utpekas som liderliga pajasar i pride-paraderna?
  Ökar deras stolthet (pride)?

  LG

  SvaraRadera
 6. Påven är bra (ibland). Det finns mycket oursäktligt som vi behöver be om förlåtelse (inte ursäkt) för. Nu under jubelåret får ju vanliga präster t.o.m. enligt påven meddela syndernas förlåtelse till folk som gjort abort.

  Vi behöver dock inte allesammans börja knalla med i prideparader eller 1 maj-tåg för det (p.g.a. kyrkoledares - dock ej Nathan Söderbloms - taskiga attityd till den unga arbetarrörelen el. dyl.).

  SvaraRadera
 7. Det är många fler än du som undrar. RFSL plöjer fram och har idag mycket lite med samkönade par, som vill leva Svensson liv att göra. KD är infiltrerat av hårt arbetande oh högljudda RFSL ledamöter och Ebba Busch Thor är tydligen alldeles för ung och lättduperad.Det stormar i det värdekonservativa familjepartiet.

  SvaraRadera
 8. Nej, men bråka nu inte. Pride är vår tids civilreligion helt enkelt. Det är som att offra till kejsaren. Gör man det är allt frid och fröjd och man kan hålla på med sin egen dyrkan. Gör man det inte kastas man till lejonen av makten eller får gömma sin dyrkan undanskymt i grottor och katakomber.
  Bekvämast då att gå i ett tåg en gång om året.
  Canutus Hahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Offra till kejsaren var en bra bild för att visa på hur det krävs offentlig dyrkan av världens ordning och värderingar.

   Gör det Bloggaren till tuds Tertullianus?

   Radera
 9. Edgarsson! Edgarson!
  /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den isländska hejarklacken kanske fyller på: "Ho, - - - ho, - - - ho, - - ho, - ho, ho!"

   Radera
  2. Och övriga lär skandera: "Ho-mo-fob!" Edgarsson! "Ho-mo-fob!" (nej, jag tror inte det är sakligt motiverat).

   Radera
  3. Andreas, någonting som inte finns kan väl knappast vara sakligt motiverat, eller hur?

   Radera
 10. Skulle biskoparna eller kyrkoherdarna kunna agera annorlunda idag?

  Om de inte stämde in i den tidsriktiga kören, skulle korsen resas, bålen tändas, anathema slungas och idiotstämpeln aldrig tvättas bort. Utträdena skulle hagla och man skulle beskyllas för att vara den som förstörde förtroendet och framtiden för Svenska Kyrkan. Ens eftermäle skulle fläckas, familjen och karriären få lida, vänkretsen decimeras eller mer.

  Allt talar för att sjunga med i Tidens Sång.

  Det gjorde det av samma skäl för kyrkans företrädare och kristet-sociala partier i Tredje Riket. Men här hamnade i stället de kloka i dåligt sällskap, och de dåraktiga och oförsiktiga fick inför framtiden i stället legitimera Kyrkan.

  Om och senast när islam blir Sveriges dominerande religion, kommer kyrkan att anklagas för att ha prasslat under täcket med HBQT. Rentav att ha varit huvudansvarig. Kanske blir då Bloggaren och en handfull andra tveksamma de som då legitimerar Kyrkan.

  Dagens klokskap - morgondagens dårskap?


  Lars Jensen

  SvaraRadera

 11. För att kunna få människor att gå i en viss ideologisk riktning, eller få dem att köpa en viss vara, så är förmodligen begreppet att - defamera människor - , eller - to defame people - , är då kanske en ganska så brukbar och effektiv metod?...
  Vem minns inte Karlssons klisters - slogan - som innehöll begreppet - to defame - ?
  Alltså en slogan som innehöll en förolämpning, en smädelse, ett hån, ett förlöjligande eller en nedsättande stämpling av dem som just eventuellt - inte - ville använda sig av klistret ifråga?..
  - "Alla använder Karlssons Klister utom jag - För jag är en åsna - " ...
  Tror nog att försäljningen av just Karlsssons Klister gick ganska så bra?....Ingen ville antas för att kunna vara en - åsna - ?...

  Att kunna upphöja, brömma, bekräfta eller att kunna godkänna människor, blir då kanske att kunna - famera människor - , alltså att ha kapacitet - to fame people - ?...

  Att vara för - famering - av människor - , skulle alltså betyda att vara - för - att människor skulle kunna ges bekräftelse, godkännande, upphöjelse, erkännande? Alltså s.k. - fame - , eller s.k. ära, berömmelse osv., et cetera? ....Dvs., Pro-famation?..

  Att vara mot begreppet - to defame - skulle alltså betyda att man då är - för - att kunna - defamera - människor? ...Anti-defamation?...
  Alltså att människor anses kunna smädas, hånas, förlöjligas eller stämplas med nedsättande epitet, eller med socialt stigmatiserande epitet för att därigenom kanske förmå dem att vilja köpa en viss vara, eller köpa en viss ideologi, eller anamma vissa slogans eller paroller som - självklara - et cetera, osv.?...

  Vem vet....
  JB

  SvaraRadera
 12. "Jag hör inte till Prideparadsentusiasterna, eftersom jag tror att detta paraderande är en allians på falska premisser. "

  Så sant och det är största skam att prelater, präster och lekmän låter sig lånas till att delta i dessa syndiga spektakel, vilka ytterst bygger på det Skriften tydligt betecknar såsom styggelser.

  Varför skall det vara så svårt att läsa och ta till sig Skriftens uppenbara ord. Hela Skapelseordningen bygger på man och kvinna såsom ett. Det finns icke en stavelse, som på minsta sätt säger att man och man eller kvinna och kvinna skulle vara ett. Däremot innehåller Skriften många allvarsord, som spektakeldeltagarana istället borde ägna sin uppmärksamhet åt. De borde studera exempelvis 3:e Moseboken 18:22, Romarbrevet 1:26-27 och Korinthierbrevet 6:9-10.

  Prelater och präster, vilka deltar i spektaklen, borde istället för att delta i dumheterna ta fasta på själavård och att leda de som sitter fast i styggelsen bort från densamma. Det finns hopp för alla om vilket Korinthierbrevet 10:13 innehåller trösterika ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fältmarskalken: "Varför skall det vara så svårt att läsa och ta till sig Skriftens uppenbara ord."

   Ja, man kan verkligen undra.

   Fältmarskalken: "Prelater och präster, vilka deltar i spektaklen, borde istället för att delta i dumheterna ta fasta på själavård och att leda de som sitter fast i styggelsen bort från densamma. Det finns hopp för alla om vilket Korinthierbrevet 10:13 innehåller trösterika ord."

   Helt korrekt, Fältmarskalken, och Första Korinthierbrevet 6:11 vittnar om att homosexualitet inte nödvändigtvis är kroniskt, något det finns gott om kliniska bevis på idag.

   Radera
 13. Inkommande helg marscherar kristna pride-deltagare i östra grannlandets huvudstad Helsingfors under bibelcitatet: Jag är den som jag är.

  Gudsnamnet. Tala om Pride, nu har det förvandlats till rena rama hybris i de progressiva kristnas led.

  Mvh Tuomas Anttila

  SvaraRadera