torsdag 23 juni 2016

Idiotiskt

Det håller i sig sedan i går, när jag skulle hämta ett paket (toner till skrivaren) hos postombudet. Det gick inte. Jag skulle inte bara legitimera mig själv utan också ha med fruns legitimation. Hennes namn stod på paketet, kunde man tänka (fast det gjorde det inte, säger hon). Det fanns i det listigt uttänkta systemet inte en möjlighet att kryssa i att personen ifråga var känd. Tilltron är borta ur samhällskroppen.

Jag fick anvisning att ringa Postnord, de där blå ni vet. Det var 39 före mig i kön. Jag gav upp. Men jag kände raseriet i kroppen. Jag hade behövt tonern. Tror jag. Och frun kommer hem sent. Ska det vara så här, kan jag lika väl flytta till en storstad, där ingen känner mig. Jag ska ju lämna fram id-kort i alla sammanhang. Annars kunde detta vara byars och samhällens fördel, att vi vet vilka vi är. Så var det när jag mycket späd och alldeles själv hämtade ut paket från Norrländska Fotomagasinet eller några andra postorderföretag, som levererade skämtartiklar och annat för en ung man nödvändigt.  Kungliga Postverket levererade. Jag säger inte att tiderna blivit sämre. Men annorlunda. Mycket sämre.

Mitt usla humör, som höll i sig efter matchen i går kväll mot Belgien, kanske kommer sig därav att jag också läst ett av de fåtaliga bidragen på Dagens Seglora. Varför "dagens" förresten? Där levereras inget dagligen. Den frikyrkliga pastor, som då och då tydligen ändå är redaktör (fast föga publiceras), talar om behovet av inklusivt språk. Nå, jag fattar budskapet att vi inte exklusivt ska be "Käre Far i himlen" utan inklusivt "Käre Gud". Är dom kloka eller är dom kloka? Klokare än Jesus, som lärde sina lärjungar att be "Fader vår" och klokare än Dr Luther som var hård på det där med att Gud är vår käre himmelske Far. Insani sunt Romani.

Jag noterar så där i förbigående att kampanjen för inklusivt språk kränker oss faderlösa och tar ifrån oss en viktig identifikation. Det inklusiva fungerar brutalt exkluderande, med andra ord.

Frikyrkopastorn har hittat en präst vars namn jag av diskretionära skäl inte vill lägga ut här.
Denna prästdotter/prästsyster/präst berättar om hur hon den 28 maj var på en fest "som för mig slutade i stor tragedi."
Stor tragedi? Dog någon? Slängde sig någon ut från balkongen på 7:e våningen? Inte så. Hon blev chockad av något annat. Och det som chockade var sången Kärringar ska hållas kort med Helmer Bryds Eminent Five Quartet. Stor tragedi var ordet, sa Bill. Tragedi av stora mått, sa Bull.

Innan jag anvisar var sången skulle kunna återfinnas, vill jag göra den kvinnliga prästen rättvisa. Kvällen slutade alltså i stor tragedi.
"Jag trodde att jag kom till ett fredat rum, men en text sjöngs från 88öresrevyn 1970 som på olika sätt uppmanade till våld mot kvinnor under anföringsropet Kärringar skall hållas kort. Texten visade att inte ens HasseåTages sammanhang var fria från våld. Att sjunga den på en fest år 2016 var just så chockerande som min reaktion visar."
Chockerande var ordet.
Då får jag väl ge anvisningen. Skyll er själva om ni tittar och inte längre låter ert rum vara fredat.
https://www.youtube.com/watch?v=UyZ9A0Sgd_4

Hur ska nu den kvinnliga prästen, hon som alls inte förstår ironi eller fattar vad svenska folket garvar åt eftersom svenska folket kan fatta vad hon inte fattar, gå vidare?
"Inte förrän handbokskritikerna förstått sambandet mellan språk och våld kan det bli någon ändring." Med inklusivt språk mot Helmer Bryd, sålunda!
Kyrkohandboken som ett redskap i den feministiska och humörlösa kampen. Jag verschtår!
Mot Helmer Bryd med kyrkohandboken i högsta hugg!
Men hon fortsätter - håll i er om ingen annan gör det!:
"Vi har fått en kvinna som ärkebiskop förvisso. Men inte förrän vi får en Gud som välsignar kvinnor och det kvinnliga i sin egen person. får vi den kulturella impuls som kan leda till historiens första likabehandling i det offentliga rummet."

Jag frågar ett, ett enda: Hur dumt kan det bli? Är det ett plusvärde för fina präster i Svenska kyrkan att inte fatta ironier, inte kunna tolka texter och i största allmänhet framställa sig som skvatt galna? Jag vet inte.
Ett vet jag. Den här sortens präster brukar undvika det vanliga slitet i församling. De väljer andra vägar och arenor. De lyckas väl. Fast bara så länge svenska folket inte fattar hur en kväll kan sluta i stor tragedi när de hört Helmer Bryds Eminent Five Quartet.

Vad hade Morsan sagt?
Hon kunde använda språket och hon hade förstånd att förstå. Men jag betvivlar att hon alls köpt det där med kulturella impulser först när vi "fått en Gud som välsignar kvinnor" - för det tyckte hon att vi dels inte kan "få" och dels redan har. Sedan tror jag att hon med medicinardistans noterat, att Kyrkans impact  (det heter så på ekumeniska) i det offentliga rummet gör väldigt litet. Bara prästdöttrar i den prästerliga professionen på resor, på konferenser och vid skrivbord på kanslier skulle få för sig något som detta. Alla andra fattar att alltihop bara är idiotiskt.

Svenska folket kunde därtill med skäl undra: Är detta stor tragedi - hur är det med andra tragedier i jämförelse? Och hurdant är den kvinnliga prästens liv när hennes kväll slutar i stor tragedi när en mycket ironisk låt från 1970 spelas eller sjungs.
Sedan kanske svenska folket skulle fundera över hur mycket präster ska få konstruera sig gudar som de tycker passar för behoven i det offentliga rummet och hur mycket folk vill betala för att dessa de fina ska hålla på så. 5000:- per år?
Går folk verkligen på detta - och kyrkfolk - vid närmare eftertanke?
Morsan hade inte gjort det. Hon hade talat om insufficiens. Av vilket slag vill jag inte ange, men jag vet.

I handboksfrågan står motsättningen mellan
* de som vill ha en handbok där Gud uppenbarar sig, som lovat är,
och
* de som vill få till en havlig gud, en som motsvarar deras behov.
Det är bra att inse motsättningens karaktär. Den är antagonistisk.

Ska jag nu till denna stillsamma betraktelse foga en fråga?
Fick de rätt, som menade att med kvinnliga präster krävs också en kvinnlig gudom och en sådan begäran kommer som ett brev på posten? Eller med tanke på min dystra erfarenhet i går, kanske säkrare och enklare än ett brev på posten?
Skrik inte, ropa inte "stor tragedi", men tänk efter ett tag innan ni svarar.

Bry er annars inte om mig och mina frågor. Jag och Stanley Sjöberg har ju avslöjats av Kent Wisti på fejsboken. Här är vi: https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_1400626537&feature=iv&src_vid=0DKf44fIFqg&v=10mCoYTzTXM

Förresten läser ingen Bloggardag heller. I går passerade vi 3.5 miljoner sidvyer. Det är nog inte särskilt mycket. Fast en hel del med tanke på att ingen läser Bloggardag.


18 kommentarer:

 1. "Kungliga Postverket levererade. Jag säger inte att tiderna blivit sämre. Men annorlunda. Mycket sämre."

  Så går det när vanligt folk inte bryr sig om eller låter sig luras av vad en maktelit med en ny världsordning ställer till med, eller som pastor James David Manning sjunger: "That is what you get when you get the mack daddy."

  SvaraRadera
 2. Jag kan inte beskyllas för att hålla med Fredrik Reinfeldt om speciellt mycket, men det där han sa om att ironi inte fungerar får jag nog hålla med om.

  Efter domkapitelsanmälan mot Torbjörn Lindahl och nu detta så kan man allvar fråga sig om många i Svenska Kyrkan vill förbjuda ironi?

  I höst kanske Kyrkostyrelsen ger oss klarhet i den frågan?

  SvaraRadera
 3. Ja, men jag påpekar lite surt igen att det faktiskt bara rör sig om högst åtta personer som sitter och klickar infernaliskt för att se om den egna kommentaren fått något svar.

  Skoja bara, nästan. Väldigt många läser nog i smyg utan att kommentera.

  SvaraRadera
 4. Varför inte ett demokratiskt valt postråd, som kan bestämma en ordning enligt vilken bloggaren kan få hämta ut sina toner?

  För övrigt kan jag upplysa honom om att det mitt i Växjö centrum finns billiga toner att inhandla. Utan postråd. Där har jag själv handlat sådana.

  Jag önskar bloggaren, hans doakör och alla mina kritiker (de är ju i ett kompakt antal på denna blogg) en glad och trevlig midsommar och stor måttlighet i intaget av s k starka drycker. Sill, potatis, gräddfil och gräslök är per automatik inte förknippade med snapsar!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. En granne har en fest. Jag har alltid haft svårt för grannen. Men eftersom vem som helst får komma så går jag dit kväll efter kväll. Och varje gång så skäller jag ut grannen. Vissa gäster säger emot mig. Dem kallar jag för doakör. Och så fort det hettar till så går jag därifrån. Nästa kväll så kommer jag igen.
   PGGF

   Radera
 5. De som kräver en "kvinnlig gudom" visar att de sitter fast i Feuerbachs "projektionstänk".
  Vi andra tillber Fadern efter vilken allt vad fader heter i himlen och på jorden har sitt namn.

  SvaraRadera
 6. Jojo. Men att sjunga "Kärringar ska hållas kort" på en fest är ju ingen hit - skrattet fastnar i halsen liksom. Ungefär som att sjunga "Det är bögarnas fel" på bröllopsfesten.

  Därmed har jag inte förnekat att "Kärringar ska hållas kort" liksom "Det är bögarnas fel" i sitt rätta sammanhang är lysande satir/ironi som ger en rejäl känga åt män och/eller homofober.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För balansens skull: https://www.youtube.com/watch?v=UyZ9A0Sgd_4

   PGGF

   Radera
 7. Andreas: "[...] män och/eller homofober."

  Du blandar verklighet och fiktion på samma sätt som den nya världsordningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus, jag menade bara att det inte är omöjligt att vara såväl man som homofob. Det är väl tyvärr så verkligheten ser ut, eller hur?

   Jfr http://othersheepexecsite.com/wp/2016/06/12/are-you-happy-now-mr-rev-richard-parelli/

   Radera
  2. Andreas, har du kännedom om någon homofob i ordets egentliga bemärkelse, eller känner du såsom jag bara till sådana som ogillar eller avskyr homosexualitet och kanske även homosar?

   Radera
  3. Se ovan. Skulle nog hävda att även Westboro Baptist Church kvalar in med marginal. Sen är förstås homofobi en slaskdiagnos, liksom det finns grader i helvetet, och ibland bara ett tillmäle mot aldrig så moderat heteronormativa. Men vill man skjuta alla homosexuella eller går på deras begravningar och skriker fördömande ord har homohatet blivit patologiskt (jfr Rom. 2).

   Jag hör alltså inte till dem som förnekar att homofobi existerar (det gör du alltså?), men det är klart att man kan ställa så höga krav på symptomen/avskyn att ingen alls är homofob (liksom man kan ställa så låga att i stort sett alla utom Rfsl-aktivisterna själva är homofober).

   Radera
 8. Jag tror Kent Wisti har rätt - de där muppgubbarna är ju de som levererar beska sanningar om den farsartade showen, och dessutom är de roliga! Undrar bara vem som kan tänkas liknas vid den arroganta och självupptagna Miss Piggy eller vid hennes svassande kavaljer grodan Kermit...
  /Per H

  SvaraRadera
 9. Om den anförda visan fick en kvinnlig präst att gå i spagat, hur reagerade då inte diplomater på visan av samma Eminent Five Quartet: "Norge, Norge, det är ett ruttet land - Norge, Norge, ett jävla rövarband …"

  SvaraRadera
 10. Apropå tilltro saknar jag den tid när min mor kvitterade ut pengar sända till min far. Hon skrev hans namn med sin alldeles egen handstil och inte ett dugg likt hans namnteckning men alla visste att hon hade någon slags ställningsfullmakt och det var aldrig några problem med något. Men så är det väl att växa upp i en liten by på landet utan tjafs och bjäfs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet massor av exempel på hur äkta makar förfalskat varandras namnteckningar, ff a i vanliga gästböcker men även annars. Det är inte utan att man känner med förre ÖB (Hederstedt) som skrev sin frus namn på något kvitto. Det verkar ha varit kutym under delar av 1900-talet - därmed inte sagt att det var rätt och riktigt.

   Radera
 11. Nå Dag, den kvinnliga prästen förstod inte ironi. Men det kan hända även den bäste av manliga präster! Vill jag bestämt påstå efter att ha kommenterat här ett tag.

  Andreas: Tack för att du fick mig att kolla upp "Bögarnas fel" som jag faktiskt aldrig hört (kände bara till titeln) på YouTube. Riktigt klämmig på sitt sätt. Uppskattar Dag även ironin i denna sång?

  SvaraRadera
 12. Samt Dag, har du missförstått: det är inte de kvinnliga prästerna som efterfrågar en kvinnlig gudom, det är Marknaden. Detta för att man vill kunna sälja mäns-skydd även till Gud och hennes tjänarinnor, då under namnet TamPax Vosbiscum.

  SvaraRadera