torsdag 2 juni 2016

Stackars Jesus


Stackars Jesus. När han kommer tillbaka och ska dricka vinet på nytt, kommer en uppsättning nymoralister att säga: "På egen bekostnad!" Ty vindrickande eller för den delen öl (där fick du, Martin Luther!) är något som inte får täras på allmänna medel. Där fick livsmedelsarbetarna, bönderna och de skickliga yrkesmän och kvinnor som brygger öl och framställer vin en riktig käftsmäll. Transportsektorn också väl - lokförare och lastbilschaufförer som kör produkterna lika samt den vänliga personalen på Systembolaget, förstås, alla lika.

Det är konstigt att den frikyrkliga hycklarkulturen ska slå igenom restlöst. Och så de journalister som alltid vet bäst. Nu vet jag bäst om journalister: Det finns ingen yrkeskår som i tjänsten har supit så förbannat som journalistkåren. Vifta inte finger. Och SR:s fest för 3 miljoner. Hahaha!

Ekots granskning har nu flyttats från resor till delikata jäv, som i Solna.
Varför fick jag för mig att den som tipsat Ekot är ute efter kyrkoherden personligen?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6444722

Jag har, för att upprepa mig, ALDRIG bjudits på alkohol i det i kyrkliga. Jag har druckit alkoholhaltiga drycker i gemenskap. Jag har sjungit också och blir inte ett dugg upprörd över att ett middagsätande sällskap sjunger för ett festföremål "He's a jolly good fellow". Om det som sjungs är sant, förstås.

Nu ser jag gråterskorna träda fram.
I dag kom det till mig brev från två biskopar. Jag trodde först att det berodde på att jag är tf kyrkoherde vorden, men så var det inte. Båda biskoparna träder fram bland gråterskorna. De är bedrövade. En för att beloppen är höga och annars, också för biskopar som idag inte skickat mig brev, är det kanske mest en allmän bedrövelse, jag kan inte förstå det på annat sätt. I Kyrkans Hus sitts det (obs! slug passivform) på krismöten. Men kunde saker och ting inte retts ut lite klokare? Jag menar, biskop Fast var ju oskyldig till anklagelser, som nu smetar fast. SKUT har jag inget intresse av att försvara. Och resande är jag för. Har alla glömt att man inte bland måste komma bort för att komma hem? Luk 15:11-24

Min vän Annika Borg är upprörd över kyrkligt oxfiléätande. Nu vet jag att skulle jag servera henne oxfilé alternativt en vacker morot, skulle hon rata filén men knapra på moroten. Det är alls inte ett tecken på ovänlighet att misstänka henne för egenintresse i kampanjen mot just oxfilé. Å andra sidan jagar hon etablissemanget och vill ha nytt folk på ledande poster. Och så vill hon betala alkoholhaltiga drycker själv. Det där med ny ledning kan man fundera över fortlöpande. Intressantast att saken nämns. Men det där med alkoholhaltiga drycker tycks enklare att lösa.
http://www.expressen.se/debatt/kyrkan-har-for-mycket-pengar/

Ska vi inte på ett enkelt sätt undanröja allt missnöje?

Låt oss starta fonden Gaudeamus. Den är till för att betala förtäring av alkohol för kyrkfolk på utlandsresor och möjligtvis, jag säger möjligtvis, i inhemskt kyrkoliv. 2 miljoner kyrkomedlemmar kan tänkas betala in 10:- per man/kvinna och vips har vi 20 miljoner att dricka upp. Kyrkofonden kan förvalta. Jag räknar låg avkastning 8%. Det blir väl 160 000:- och till och med avkastningen kan räcka långt. Jag kan bli ordförande för fonden och så hittar vi ett enkelt system där den som vid en kyrklig konferens vill dricka öl och vin helt enkelt ansöker om saken en dag i förväg och får ett ja. Stor glädje, fonden heter Gaudeamus, och ingen behöver hänga läpp. Man kan vara, som generalsekreteraren uttrycker saken, "mått-full" eller som jag säger "ansvars-full".

Fördelen?
Vi slipper det förbannade hyckleriet. Och den som inför sina medmänniskor vill demonstrera den förträfflighet som heter helnykterism, får det. No questions asked.
Ska fonden kanske ha ett full-mäktige också? Och en styrelse, antar jag. Samt någon tjänsteman, kanske en uppsättning pensionerade präster, som har jourtjänst och skriver OK på ansökningarna. Det kan bara bli bra. Om väldigt många lämnar anslag, kanske man också skulle kunna få ansöka för församlingsaftnar mm och då är Svenska kyrkan en kyrka för vanligt folk som är som folk är. Frikyrkan tar hand om de andra. Alla blir glada.

Har denna goda idé förverkligats någonstans?
Jo, Nordölands församling har en fond som heter Gaudeamus och den är till som ett värn för glädjen i församlingen. Majoren Barkevall kunde hamna i riksstyrelsen, tycker jag. Han är församlingsrådets ordförande och det är han och pastor loci som styr över fondens användning.

Kunde riksfonden också få EU-bidrag från Tyskland, Frankrike, Ungern, Österrike, Italien och Spanien t ex? Kunde vinmakaren Elias i England vilja investera? Vilka bryggerier? Ska styrelsen åka på företagsbesök? Möjligheterna öppnar sig. Och när Jesus kommer tillbaka, kan vi belåtet säga: Herre, den här gången ordnade vi festen. Vi vet ju hur du och Maria vill ha det. (Joh 2:1-11)

Det finns sådana som lamenterar över kostnader.
Det är de gamla moderatsnåla. Trist folk.
Vad ska vi med pengarna till när Jesus kommer tillbaka? Och i väntan på det - vad skulle hända om man gick runt i Huddinge och sa till medlemmarna i Svenska kyrkan: "Det har kostat dig 2.80 att ha personal och förtroendevalda några dagar utomlands. Vill du bråka om dom pengarna?"

Så säger jag Ansgarsliden. Det kostade för mycket menade en person, och lyckades skrämma KG Hammar. Vi hade behövt den kursgården, en lekmannaskola. Det sabbade kritiker genom sin envetna skrämseltaktik. Jag ska försöka ta fram vad avvecklingen kostade oss. Då kommer ni att förfäras. Men det är inte det enda exemplet. Den teologisk huvudriktningen föröder Svenska kyrkan.

Jag säger ett: "Fader, förlåt dem, ty de veta icke vad de göra."
Det säger jag, eftersom jag själv är ett verkshelgon och därtill, märk därtill, tf kyrkoherde.
Har det hörts några protester på Facebook över detta förhållande?
Visst. Riddar Roland hade synpunkter.
Jag inte bara har fel. Jag är fel.
Ska jag behöva ha det så eller finns det någon kristen motorcykelklubb som ställer upp?

Morgonens stora nyhet för den som läser Värnamo Nyheter i papper handlar om Håkan Sunnliden. Han slutar.
Det här får man närläsa på Håkans blogg, inser jag.


32 kommentarer:

 1. Med en fot i privat näringsliv och en i det offentliga kan jag notera följande skillnader.

  Den statliga myndighet jag som konsult tillbringar mesta delen av min arbetstid på kan ha konferenser. Organisationen är spridd över landet och det finns ett stort värde att alla inom ett projekt eller en avdelning träffas öga mot öga ibland. Dessa konferenser sker i så fall inom landet. Eventuell alkohol till middagarna får deltagarna betala själva. Detta framstår som helt rimligt i en skattefinansierad verksamhet. Varje spenderade krona hade kunnat komma de fattiga till del istället och allt över det nödvändiga måste noga övervägas. I medlemsfinansierade organisationer som kyrkan bör man tänka likadant.

  På det lilla konsultbolaget jag är anställd på ingår alkohol om vi har något evenemang. Ibland har vi konferenser utomlands. Men detta är pengar som ägarna tycker kan spenderas istället för att plocka ut som vinst. Det är deras rätt att ta det beslutet. Min uppfattning är dock att dylikt inte är särskilt vanligt ens i det privata längre. Ägarna vill hellre ha vinsten. De anställda hellre lönepåslag.

  Det jag läser om Svenska Kyrkan nu förvånar och förskräcker. Jesus har sannerligen lämnat organisationen. Jag förundras över att bloggaren inte ser det.

  SvaraRadera
 2. Nejnejnej! Det är inte en frikyrklig hycklarkultur vi ser. Det är en äkta svenskkyrklig hycklarkultur. Det är ju inte på minsta vis hyckleri att ta avstånd från alkohol - till och med i nattvardsvinet - och i konsekvens därmed rata alkoholhaltiga drycker också på resor i mer alkoholglada länder (men för all del gärna dricka lättöl och lättvin och lättmjö...). En nykterhetsman som bälgar starköl utomlands är en hycklare - en svenskkyrklig som gör detsamma är det inte, såvida han inte plötsligt vid hemkomsten LÅTSAS ha en frikyrklig alkoholmoral och pudlar för att alla på utlandsresan inte haft det.

  Ja, det är en svenskkyrklig och möjligtvis journalistisk hycklarkultur vi ser - där man gladeligen dricker öl och vin till maten men låtsas som om man egentligen vore en samling helnykterister eller t.o.m. absolutister. Det är faktiskt, så nykterist jag är, skada att inte kyrkoherdar och biskopar kan stå upp för den personal som tar ett glas öl eller vin till maten. Det är nästan så man saknar gamle Anton Niklas Sundberg ("nej, min själ, jag skåpsuper inte!").

  Ändå är det i många personalfest- och resesammanhang rimligt och riktigt att folk står för starkare drycker än lättöl själva - vin och sprit har ju en tendens att bli lika dyra som själva maten eftersom de inte precis brukar konsumeras i lika små kvantiteter som nattvardsvinet. Och både med tanke på kyrkoavgiftsbetalande pensionärer som på reskamrater som tar vatten till kan principen om egenbetald alkoholförtäring vara ganska rimlig (och förhoppningsvis begränsande, ifall man får lust att beställa in ouzo o s v, jag gillar anissmaken och har inte alltid varit så nykter men i a f). Alla har ju inte samma förmåga som de gammalkyrkliga att avstå från det andra glaset för att reta djävulen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man på hemmaplan klubbar igenom alkoholfritt nattvardsvin och sen far iväg med det "folkvalda" sittfläskgänget till Hottahejti och rumlar om - då är det hyckleri.
   Stort jantehyckleri. /John

   Radera
  2. Jag tror ändå att det mera handlar om okunnighet. Att klubba igenom alkoholfritt nattvardsvin säger en hel del om kunskapsnivån.

   Radera
 3. Men vad kunde man gjort med pengarna istället för resor för att skriva församlingsinstruktion?
  Hur mycket kostar det att få Youngsters till orten över en helg så att de kan berätta för traktens barn om Jesus till musik?
  Frikyrkobarnevangelisten Perla Bjurenstedt är ett annat budgetalternativ till musikalisk barnevangelisation?

  Hur skulle dessa pengar kunna användas för att berätta om Jesus, den uppstånde?
  Det är det ingen som pratar om, till synes inte heller bloggaren.

  SvaraRadera
 4. Alphadeltagaren2 juni 2016 kl. 08:43

  Nu ligger Håkan Sunnlidens sorti uppe på VN:s hemsida. Det finns även ett klipp med biskopen som varit i Värnamo. Han förkunnar att Yoga inte är farligt. En talande kontrast. Lite längre ner finns ett scoop om Voxtorps pastorats brutala personalresekostnader. Skandalen vill dock inte infinna sig. Så värst svåra på spriten verkar de inte vara där i den församlingen.


  SvaraRadera
 5. Intressant inlägg. Invändningarna och frågorna det skapar radar upp sig.

  Jesu vin, det alkoholfria, är problemfritt. Det är det vin som beskrivs i t.ex. Ordspråksboken 23:29-35 som är det problematiska; det visste man då den skrevs och det vet man nu, men somliga tycks ännu sväva i okunskap.

  Hur är det, Dag, tror du verkligen att Jesus på något vis skulle ha velat förknippas med ett av de absolut största samhälleliga problemen genom historien, det som vållat mer olycka, misär och död än någon annan drog? Tror du att det vin som fördöms i Ordspråksboken är samma vin som Jesus drack och som dessutom symboliserar hans blod?

  Att starta en fond för alkoholdrycksinköp för kristna är det tossigaste jag har läst på sistone, och då är jag ändå van att konfronteras med tossigheter från homoaktivister och andra.

  SvaraRadera
 6. Jag blir gärna frihets-full.Låt mig ta ETT exempel. Helgeands under Fedriks tid. Stort knyte. Härliga pajer. Inte minst mina piroger.
  God mat i gott sällskap leder till härliga påsknattssamtal.Så blir det när minst två samlas i hans namn. Och så kunde den som ville välja mellan rött och vitt (det kunde Vi också den gången Antje var nybliven biskop och bjöd till).
  Svenskkyrkfolk:ät och drick gott. Res och förkovra er.Är det inte härligt med den frihet under ansvar där vi tillåter oss att också slösa med Guds håvor? !
  Ulf H Berggren-gourmet och gormand. ..

  SvaraRadera
 7. "Det finns ingen yrkeskår som i tjänsten har supit så förbannat som journalistkåren."

  Men så har de heller i regel inte så många hjärnceller kvar. De klarar ju alls inte av sitt uppdrag att hålla folk informerade om vad som händer i samhället och världen. De har t.ex. låtit den största bluffen i USA:s politiska historia, Barack Obama, väljas och sitta i Vita huset i över sju år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med värens primärvalscirkus på den republikanska sidan är en presidentkandidatur i USA snarare omvänt korrelerat mot journalisternas favoriseringar.
   Säga vad man vill om Donald Trump, men han har fler hjärnceller än sin genomsnittsväljare.

   Radera
  2. Vem har talat om journalisternas favoriseringar?

   Många sätter sitt hopp till Donald Trump. Jag befarar att han är kontrollerad opposition trots allt. Han ges rikligt utrymme i dyngskallemedia; det ges aldrig systemfarliga personer.

   Radera
  3. Magnus Johansson: Det är ju skönt att vi kan enas om att Bernie Sanders inte är systemfarlig.
   Vilket givetvis Obama inte heller varit.

   Radera
  4. Varför tror du att vi kan enas om det?

   The long-legged mack daddy (Obama) utsågs till "tronarvinge" för länge sedan som den förste "svarte presidenten" trots att han är mulatt och mera lik sin vita mor och morfar än sin far. Att han aldrig varit valbar som president brydde man sig inte så mycket om; man visste hur trög men ändå lättlurad den amerikanska valboskapen är, och de så kallade journalisterna spelade givetvis med. I valet som kommer har väl de som sköter röstningsdatorerna planerat att Hilary Clinton ska bli den första kvinnliga presidenten, men det skulle ju bryta det jämna mönster man velat hålla med 8 år repubmokrat följt av 8 år demolikan.

   Radera
 8. Vet du Dag, jag håller med! Nåja, till viss del. Men jag anser att även anställda i kyrkan ska kunna få festa till det ibland, att de inte bara behöver dricka ljummen lättöl och inte heller gå klädda i askgrå säck. Lite fest någon gång ibland behövs inte minst för att orka med vardagen.

  Men:et kommer här: Det var det där med dubbla måttstockarna igen. S-B Fast är oskyldig, vet du att berätta. Hur du nu kan veta det. Men ÄB däremot, HON hade däremot FIFFLAT till sig priset i Almedalen! Du föll i djup beundran över bloggaren som hade avslöjat detta skandalösa faktum! Jättebra gjort med hans grävande journalistik!

  Sen har vi Eva Brunnes festmiddag i Stadhuset. Det var väl inte bara Gylllene salen som var problemet för dig där? Var det inte usch och fy över allt inkl mat och dryck? Eller minns jag jättefel?

  SvaraRadera
 9. Vilka skall förlåtas - de som orsakade skandalen eller de som avslöjade den? Ansgarsliden alltså?

  Frågan ställs, då bloggarens text är en smujlta tvetydig.
  Men jag är glad över att han skall försöka få fram kostnadsbilden för Ansgarsliden.

  BENGT OLOF DIKE

  PS Kursgården var från början obehövlig med tan ke på att det finns ett antal folkhögskolor, kursgårdar och andra lokaler runt om i landet.DS

  Ännu ett PS: Är DS tf kyrkoherde? När blev han det - och var? Jag är idel öra och läsare. DS

  SvaraRadera
 10. Märkligt hur lätt broder Dag och andra verkar ta på de senaste uppgifterna om den ekonomiska vandeln på sina håll inom sv"k". I stället för att raljera borde man inse att bland "medlemmarna" (mecenaterna) tas detta som ännu en anledning till att lämna skutan. En hel del dödkött försvinner förvisso men det gör ju även deras lucidorer. Ett bittert faktum som borde intressera de stinna tjockbukade som i stället tar lättsinnet med en klackspark. "Det går så länge som det går" är en allmänt borgerlig inställning hos figurer som vant sig vid att fritt kunna rumla om med andras medel. Här väger buken tyngre än Samvetet.
  "Vem biter den hand som göder en?" som flickan sa... /John

  SvaraRadera
 11. Din hetsiga attack på pietister och hycklare är lätt att förstå, men Du måste väl lyfta fram traditionen från äldsta tid att utöva måttfullhet. Liksom att vara medveten om att vi har rötägg i det kyrkliga systemet, inte sällan karriärister, som det gäller att hålla undan från. Tittade in på AB idag.

  SvaraRadera
 12. Bakväg
  I en samfällighet där jag tjänade, togs beslutet, att de årliga personalträffarna tillsammans med personalutskottet skulle vara alkoholfria.

  Man man hittade en bakväg genom att bjuda på praliner som var fyllda med arrak. Och dessa kunde man inmundiga ganska många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaa! Härligt med humor i allt eländet! Tack Stig!
   Väl medveten om att det inte hör hit vill jag ändå i sammanhanget passa på att rekommendera den goda arrakspunschen "Facile" som serverats som avec på Nobelbanketten de senaste åren. Underbart god. /John

   Radera
 13. Nya uppgifter om parasitfasoner i London-skut:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22927578.ab
  /John

  SvaraRadera
 14. Korrelationister, metaforiker och bdelygmatiker bryr sig inte om Jesu ord. För dem gäller det att vara så lik omgivningen som möjligt, man säger sig vara relevant. Detta infekterar kyrkogemenskapen. Vi behöver mer än någonsin ta till oss Jesu ord: ouch outos de estai en hymin. Så är det inte bland er (Mt 20:26). Vi måste släppa mamon för att enbart tjäna Herren Jesus.

  SvaraRadera
 15. Nu blåser det värre än nånsin i torntopparna! Skut och andra har fått byxorna nerdragna med ränta. Och det är ingen vacker syn vi ser. Hos en myndighet eller ett företag hade det jobbats hårt nu. Men hos sv"k" är det tyst som i graven.
  Varför tiger mitrorna? Var är de nu med allt sitt fagra tal om värdegrunder, etik och moral? Har svadan tagit slut? Har det blivit torrt i munnen? /John

  SvaraRadera
 16. Ni kan få ett ekumeniskt exempel också.
  Inför en s k kippavandring gick jag till Gudstjänst i Malmö Synagoga. Efteråt var det fest för en medarbetare som avtackades. Nykomlingen påtrugades inte bara god mat utan också dryckjom.Det blev en kippavandring på pickalurven. Så går det när man säger adonaj och amen. ..
  Ulf H Berggren-en som ser nyktert på tillvaron. ..

  SvaraRadera
 17. Magnus Johansson,

  -Men de klarade av att blotta flera skandaler i Svenska kyrkan, alltifrån Ansgarsliden till alla resor för hundratusentals kronor.

  Tror du att avslöjarna drack starka drycker under grävandet?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt Olof: "Tror du att avslöjarna drack starka drycker under grävandet?"

   Nej, men skadeverkningarna av alkohol är ofta bestående.

   Sedan är ett avslöjande av korruption inom Svenska kyrkan politiskt korrekt; det är inte ett avslöjande om korruption på högre nivå.

   Radera
 18. BOD,

  Det är du som talar om skandal i samband med Ansgarsliden men Du har inte sagt vad i skandalen bestod.

  Själv är jag inte beredd att köpa begreppet skandal bara för att en kombination av politruk och journalist påstår detta.

  Det räcker inte att hävda att något är dyrt för att hävda att det är skandal. En Kristi Kyrka har inte ambitionen att tjäna pengar utan att göra gott med pengarna.

  Det kan ifrågasättas om hela politrukstyret är något gott och om det tillför en Kristi Kyrka något.

  Helt klart är det ett kostsamt kalas som handlar om många miljoner varje år till ingen nytta , ja än värre -stor skada för enKristi Kyrka.

  //HH

  SvaraRadera
 19. Om jag minns rätt predikade den gamle hedersmannen Nils Glimelius på en prästvigning i Lunds domkyrka. Det som då var aktuellt var skogsdöden. I en kort utvikning konstateras torrt; "Det är i kyrkan som i skogen. Det är topparna och de utskjutande grenarna som dör först."
  Minns jag rätt ?
  undrar en Björn i Kyrkan

  SvaraRadera
 20. Hur många utlandsresor gör en biskop per år?
  Hur många middagar är de bjudna på, där det serveras öl eller vin?
  Hur många middagar bjuder de på, där det serveras öl eller vin?
  Hur många gratisluncher äter de varje år?
  Hur många gratisluncher bjuder de på?
  Hur många hotelldygn har en biskop varje år?
  Även biskopars resor, representation och hotell betalas väl av kyrkoavgiften?

  SvaraRadera
 21. BOD,

  Du brukar ju ha svårt med innantilläsning , svårt med att förstå vad en frågeställare vill ha svar på men låt mig få göra ett försök att förtydliga.

  Journalister lever på skandaler -verkliga såväl som konstruerade helt enkelt därför att de säljer bättre. Antar du inte seriöst förnekar detta?

  Nåväl, upptäckandet av skandaler brukar sedan i sin tur ge upphov till drev med obotlig skada för de som drabbas av dessa. Därför om inte förr borde det vara ett minimikrav att man har torrt på fötterna och t ex inte med automatik betraktar eventuellt dåliga affärer misslyckanden som skandaler ty då urvattnar man hela begreppet "skandal".Enig?

  Ansgarsliden som jag bett dig exemplifiera med att tala om vari skandalen låg t ex. Vari låg skandalen? Att det blev dyrt? Att den beslutades om på ett icke demokratiskt sätt? Att den gynnade något du ogillade?

  Nåväl, låt mig då först säga att något är dyrt eller blir dyrt är inte skäl nog för att kunna tala om skandal-vore det så enkelt så skulle vi i mina trakter sannerligen kunna tala om skandal genom att bara räkna kostnader. Vi skulle också i det profana på riksplanet kunna tala om skandal enbart genom att räkna kostnader.

  Så är det dock inte. I mina trakter har vi haft många skandaler inom det profana -inom just politiken med mutor, med stölder och "förmåner" som politiker och tjänstemån tillåtit sig.

  Rent kostnadsmässigt har dock den biten varit det lilla jämfört med de beslut och dåliga affärer som dessa oftast inkompetenta politiker och tjänstemän med tvivelaktig känsla för meum och teum genomfört.

  MAO att enbart sikta in sig på kostnaderna och gradera skandal efter kostnad ger just inget . SVeK´s många nöjesresor med medlemmarnas pengar är sannerligen något att kritisera men i kronor och ören handlar det om småsummor och som sagt- du själv verkar inte speciellt indignerad över "nöjesresorna" utan tycks mest se det som skandal att du inte fick vara med på en sådan?

  Tycker man sedan att ådagalagd inkompetens är skandal så visa det och tala inte slentrianmässigt om skandal "bara" för att det handlar om pengarullning. Pengarulllning kan vara indikation på en skandal i blomning liksom inkompetens men behöver inte vara det.

  Personligen tycker jag att SVeK´s deltagande i prideparader är exempel på skandaler liksom hbtq-certierade kyrkor och liknande

  Andra skandaler -enligt mig då-är SVeK´ myckna utköp av rättrogna präster och deras sätt att på politiska meriter / preferenser välja och utse biskopar / kyrkoherdar.

  Skandal enligt mig är också sättet som delegater till KM utses t ex och ditt sätt att förneka det politiska inflytandet över läran.

  Din vägran att se vad som händer inom SVeK och hur Kristus förnedras inom kyrkans väggar.

  //HH


  SvaraRadera
 22. HH,

  -Jag upprepar igen vad jag skrivit tidigare: att det är journalister som avslöjar de stora skandalerna. Skulle de inte ha gjort detta, kanske?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 23. BOD,

  ..och Du som journalist(?) kan alltså inte svara på i vad skandalen bestod av. Det kan väl inte vara det enkla att du som politruk inte fick följa med på resan till Israel?

  Alltså, försök igen och redogör för vad med Ansgarsliden som var så skandalöst.

  //HH

  SvaraRadera