lördag 7 juli 2018

Extra Innan matchen, innan mötet Extra

När alla sitter och laddar upp inför matchen, dr F med jordgubbar, som han gett 50:- litern för, återvänder vi som matchladdning till Visby. Där händer uppseendeväckande ting. Inte detta att domprosten kallas "dumprosten" i Svenska dagbladet. Inte detta att domprosten skyndsamt retirerat från sitt ringande. Inte detta att han blivit anmälda till Visby domkapitel. Inte detta att saken tas upp i höst men väl det juridiska dilemma som Thomas Petersson ställt till med.
Domkapitlets preses har för Kyrkans Tidning kommenterat själva händelsen och sagt vad han tycker: "Jag tycker också det var överilat." Just detta ska han inte ha några synpunkter på i dagsläget. Saken ska prövas i domkapitlet och en kommentar av detta slag gör att han rimligtvis inte kan döma i ärendet.
http://www.kyrkanstidning.se/nyhet/domprosten-i-visby-anmald-till-domkapitlet

Ska det då sägas att Petersson är ny som preses i ett domkapitel. Nej, det är han visserligen. Men han har varit domkapitelsledamot länge. Och den anmälde Hermansson är vice och kan inte avgöra sitt eget fall. "Now the shit really hits the fan", som S:t Thomas av Aquino säger någonstans i sin Summa. Blir lösningen att överlämna frågan till ett annat domkapitel eller riskera kritik av Överklagandenämnden. Peterssons tanka att "vi" får pröva anmälan och ta ställning till vad som hänt är för Peterssons del inte möjlig längre. Han har redan utfärdat sin dom. Om detta kan jurister skriva tydligare och längre eller mer obegripligt och mycket längre.

Nu har Bloggardag tjänstvilligt påpekat problemet och pekat på en möjlig lösning. När det handlar om Hermansson tycks problemen städse ställa upp sig på rad.


12 kommentarer:

 1. Inkompetensen och bristen på omdöme bland högdjuren i Svenska kyrkan är häpnadsväckande. Men Petersson kanske jävar ut sig med flit, för att slippa stöta sig med sin domprost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu dömer Du igen, Elisabeth!

   -Du fastslår en häpnadsväckande inkompetens och omdömeslöshet kollektivt i hela Svenska kyrkans ledning. Tillika gör du ett fullständigt obekräftat antagande om en biskop.

   Jag är förvånad, bästa Elisabeth, över detta "domslut" från Dig, just Dig. Är Visbybiskopen "inkompetent"? Teologiskt eller i vad, liksom alla andra i kyrkoledningen ("högdjuren") tydligen också är det.

   På vilken saklig grund skriver Du ut en sådan dom?

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. Visby-biskopen skrev under sin tid som domprost i Wexiö i 'Trovärdigt' att Prideparadernas budskap var detsamma som kyrkans. Vad en sådan utsaga än tyder på så inte är det kompetens.

   den Lea

   Radera
 2. Hermansson är som Emil i Lönneberga: allt blir fel även när han menar väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hermansson har nu velat så väl så länge att han inte längre är ett lämpligt biskopsämne ens för de havliga.

   Radera
  2. Trams! Emil täljde trägubbar och band inte halmgubbar. Emil satt i boa och inte fjäska han för Kommandoran. Lämna Emil i fred.

   Pia Desideria, Ön

   Radera
 3. Hermansson menar knappast väl. Lika lite som under hans förföljelse av Sofia Lilly Jönsson. Man kan undra om han inte är kvinnojournalistmotståndare.

  Canutus Hahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. "kv*nn*j**rn*l*stm*tst*nd*r*"!

   Radera
 4. Det är visserligen snällt av BloggarDag att erbjuda en lösning som gör att biskopen slipper ta ställning till detta domkapitelärende - och eventuellt vore det bäst för såväl alla inblandade som för Svenska kyrkan om man nappar på förslaget - men han har nog inte rätt i sak. Det domkapitlet ska pröva är om Hermansson ska näpsas eller inte, och det kan biskopen inte rimligen anses ha tagit ställning till genom att instämma i Hermanssons egna ord om ”överilat”.

  SvaraRadera
 5. Den kappvändande MTD-ritualisten är ännu ett bevis på hur det intellektuella och moraliska moraset accelererar i det postkristna samfundet!

  Antony

  SvaraRadera
 6. Bilden av Kyrkan som något förgånget förblir. Alltid någon eller några generationer efter. För länge sedan sedan var det de rikas och högergubbarnas kyrka. Nu är det batikhäxornas och muslimkramarkärringarnas kyrka. Arma Kyrka! Alltid i otakt med tiden. Kanske bättre att vara tidlös och klassisk? Men går det med dagens ofta arbetsovilliga proggpräster?

  Skallagrim

  SvaraRadera
 7. https://twitter.com/lindbergpolemik/status/1015636107000733696?s=19

  Jase SvK! /smun

  SvaraRadera