söndag 29 juli 2018

I de blindas rike

Roligt att få komma också med enögda nyheter. Det är då inte Bloggardags problemformueringsprivilegium som gläder mest utan anskrina från dem som vet sig ha rätt, men inte omdelbart får rätt eftersom någon säger något annat eller bara undrar. De ropar då "högerkristna". Därmed är saken avgjord. Själva tanken att placeringen i det franska parlamentet skulle kunna ha  bäring på teologiska uppfattningar eller på kristen tro och kristet liv, skulle utan eftertanke annars kunna uppfattas som rätt vrickad. Inte här. Det vill säga: inte i det kyrkliga.

Förvirringen mellan vad som är väder och vad som är klimat tycks dock manifest. Vi kan med egna ögon se hur klimatet förändras, heter det. Nå, det är just detta vi inte kan se. Vi kan se att vädret förändras. Bloggardag lutar sig mot prosten Pehr, som kunde undslippa sig kommentaren: "Också med tanke på att det är väder, är detta ovanligt uselt." I vårt omskrutna kunskapssamhälle är det inte så lätt för oss som aldrig fått resa på klimatkonferenser i Paris och annorstädes att orientera oss. Kan man lita på medierna eller är det en dogm som förs vidare till oss, en sådan som om några år kommer att omprövas får då, men först då, vet man hur fel analyserna var år 2018? Är det verkligen  bara några få som blir tveksamma? Då motiverar det än mer tveksamheten, som vi vet som läst Barbara Tuchmann. I varje tid är det någons röst som säger vad sant är medan majoriteten vägrar lyssna. Och ännu har inte någon i en kommentar tipsat om någon lättläst bok som förklarar det där med klimatkatastrofen, noterar Bloggardag. Vad läser ni egentligen? Hur fick ni veta allt ni vet?

Donald Trump är president i världens största demokrati, heter det. Bloggardag har aldrig röstat på honom. Men vad säger han och hans administration i klimatfrågan och vilket sakligt underlag redovisar Vita Huset för det fall att agendan innebär omprövningar av avtalet från Paris? Ingen vill berätta detta för Bloggardag. Ingen publicerar lägesanalyser som gör resonemang och kontroverser begripliga. Man kan tydligen enkelt bestämma sig ändå.

På ett sätt är ämbetsfrågan i Svenska kyrkan förebildlig. Alla vet vad som är rätt, men ingen argumenterar för denna uppfattning, som blivit "självklar". Det är det farligaste som kan hända när en kontrovers endels blir självklar och ifrågasättande bortvalt. Vem lurar vem? Bloggardag har kommit ut som skeptiker och det var nog, handen på hjärtat, rätt länge sedan. Om via det statliga utbildningsväsendet de hyfsat utbildade inte kan ställa kritiska frågor – talar vi då inte om" wasted money" vad utbildningen beträffar? Kanske finns det någon enögd uppfattning som likväl är mer klarsynt när alla andra väljer att blunda?

Bloggardag beslöt sig för att gå till kyrkomötesprotokollet från år 2012. Saken gäller Israel-Palestina-konflikten och Kairos-dokumentet och hur man bestämmer sig utan att ha läst materialet. Daniel Tisell (C) gjorde en handuppräckningsövning. Man kan läsa här, men jag förklarar för att få fram poängerna.
https://www1.svenskakyrkan.se/kyrkomotet/protokoll-med-person--och-sakregister-2012

Nu är det på sidan 139 debatten börjar. Tisell gör sin gallup på sidan 141 och konstaterar att nästan hälften läst. Det blir i ett nytt inlägg av Tisell på sidan 162 i protokollet om dokumentet "som många inte läst". Man kan förmoda att kyrkoherden häpnade lite när han insåg att hans gallup inte fått önskat resultat. Han hade faktiskt trott att ledamöterna läst Kairos-dokumentet.

Dag Sandahl klev frimodigt upp och rättade Tisell, som han fann "räknade som en kyrkoherde". Det betyder att kyrkoherdar alltid ser fler än vad som finns i lokalen och nu såg Tisell nästan 50% där det var 10%. Sandahl kan man läsa på sidorna 145 och 167 i protokollet. Då ser man också att korrekturläsandet av protokoll inte längre håller högsta klass. Till Ashdod och Ashkelon kan man inte stava. Förr i världen fick talarna läsa utskrifter och se till att det blev rätt. Inte längre. Vi från klarhet går till klarhet, den saken är uppenbar i det kyrkliga. Vi sjunger ju så!

I sak förhöll det sig på det viset, att Kairos-materialet närmast var oläsligt och bara med ansträngning gick det att få fram studiematerialet. Dag Sandahl berättade om problemen på pedagogiskt vis och var mån om att påpeka att det var Eva Danielsson som hjälpt honom. Men det hjälpte inte i sak. Kyrkomötet framträdde som de ignorantas kongress. Hur kul är det på en skala till 2? Då kan ni förstå hur det är att vara enögd i miljön och än värre för de klarsynta.

Annika Borg har för övrigt i fredags avhandlat Svenska kyrkans hållningar i Israel-Palestina-frågan. Hon skriver Fredagsblogg på Kristen Opinion. På Bloggardag verkar det som om Antje inte är riktigt populär rent kristligt opinionsmässigt. Bloggardag noterar, att Antje utan omsvep anklagas för "hyckleri och cynism". Antje "dribblar med orden" och det hon påstår "är så nära en lögn man kan komma".Nu får Bloggardag det svårt och undrar om inte detta förslag från Anders Nihlgård var vad kyrkomötet år 2012 röstade för? Har protokollet fel?

"Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att fortsätta sina ansträngningar att kräva ett slut på den israeliska ockupationen av Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza och i att rekommendera församlingarna att följa uppmaningarna i Kairos Palestina-dokumentet att avbryta investeringar, införa sanktioner och bojkotta företag och produkter från de israeliska bosättningarna på de ockuperade palestinska områdena, Västbanken och Östra Jerusalem samt i att stödja de krafter i Gaza som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter och kräva att den pågående israeliska blockaden av Gazaremsan hävs."

Naturligtvis är detta beslut en glasklar illustration till hur politiseringen i Svenska kyrkan fungerar. Gruppledaren Bertil Murray, Frimodig kyrka, markerade den saken. 

Vad är det Antje inte förstått eller är det Bloggardag som, som vanligt, ingenting begriper? Vad menar Antje att kyrkomötet 2012 beslöt? Men har verkligen beslut i ett kyrkomöte, där majoriteten av ledamöterna inte läst det dokument vars uppmaningar de för vidare till församlingarna,  legitimitet? Eller är det till sist bara dumt, horribelt dumt?
Kyrkomötet sammanträder i Uppsala.

54 kommentarer:

 1. Det är dum, bara dumt.
  Faktiskt precis lika dumt som det jag ser i ett annat kyrkligt sammanhang nu, där man först tar beslut o sedan gör konsekvensanalys.
  Men det är ju det vanligaste sättet att i kyrkan få igenom sin vilja. (O då hoppas på att tillräckligt få ska reagera, så att man kan ignorera o vid behov köra över.)
  Dumt, bara dumt. (O synnerligen okristet.)
  Eva H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska ledamöterna behöva läsa före beslut? Det är ju ändå partikanslierna på S och C som talar om hur de ska rösta.
   Stig W.

   Radera
  2. Förlåt!
   Tänkte inte på det....
   (OBS! Ironi, är det väl bäst påpeka.)
   Det är ju sorgligt men sant det Stig W skriver.
   Eva H

   Radera
  3. Svky har bytt ut den Helige Ande mot S pch C!

   Antony

   Radera
  4. Där har Antony en poäng! /smun

   Radera
  5. Belägg då era påståenden!

   -Ovanstående kommentarer, särskilt Stig W:s, är praktexempel på förutfattade åsikter om att de politiska partierna styr kyrkan. Därför frågar jag just Stig W om han kan belägga sitt påstående, exempelvis genom vittnesmål, dokumentation eller på annat sätt.

   Om han inte förmår detta, uppmanas han att hädanefter avstå från att sprida slika uppgifter.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  6. En biskop blir vald utan politisk inverkan om politiska partier inte får utse elektorer.
   Har Bengt Olof Dike verkligen koll på hur elektorer utses vid biskopsval?

   Radera
  7. Läs på i KO, Peter T!

   -Det har Bengt Olof Dike, men Du tycks inte ha det, eftersom Du påstår att partierna utser elektorerna.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  8. KO 8 kap 20 paragrafen säger:
   Elektorer utses av Kyrkofullmäktige.
   Den dag partierna inte är representerade i kyrkofullmäktige kommet Bengt Olof Dikes utsaga om att biskppar utses utan politisk påverkan att vara sann. Men tills dess så är sanningen att elektorer utses av det Kyrkofullmäktige som delvis representeras av förtroendevalda som ställt sig lojala till ett program fastställt av partistyrelsen i ett sekulärt parti.
   "Utan politisk påverkan" är ett starkt påstående som BOD inte har belägg för.

   Radera
  9. Att partierna påverkar var väl uppenbart t ex vid kyrkomötet 2009 (då beslutet om kyrklig vigsel för par av samma kön togs) då centerledaren Maud Olofsson uppenbarade sig och talade till centerns kyrkomötesgrupp.

   Radera
 2. Svar till Dag om vad vi läser: Den här texten av meteorologen Martin Hedberg har rekommenderats av andra i hans yrke de senaste dagarna: https://martinhedberg.se/beror-varmeboljan-pa-klimatforandringarna/

  SvaraRadera
 3. Detta var en bra och läsvärd hänvisning. Tack!

  SvaraRadera
 4. Jag tror forskarmajoriteten har rätt bra på fötterna om klimatförändringarna och att den troligast är ett resultat av människans verk. Mitt problem gäller åtgärderna. Det är som vi bara har kapacitet att hålla en kris i huvudet åt gången. Under 1900-talet har vi sett en ojämförlig minskning av fattigdom, barnadödlighet och armod. En miljard människor har lyfts ur det helvete som heter absolut fattigdom. Se Rosling m.fl. Detta har skett genom globalisering, ökad handel, ökat resande och en fantastiskt tillväxt.

  Lägg detta i ena vågskålen och i den andra miljöpåverkan och klimatförändringar och vi har en klassisk målkonflikt. Om vi slänger grus i tillväxtskapandet riskerar vi att trycka tillbaka miljoner i fattigdom. Någon säger att vi i väst skall dra ner på vår standard. Visst, men det är faktiskt vår konsumtion som utgör motorn för denna miljard som lyfts ur fattigdom. Det är som med det kravmärkta - en medelklasslyx som aldrig skulle kunna föda världens munnar. Vi kan skryta om att vi aldrig flyger eller handlar från Asien, fast vi ser inte helheten.

  Jag tror att svaret på klimatutmaningen måste ligga i vetenskapliga framsteg snarare än att backa tillbaka till svält och armod. Nya drivmedel, lagring av co2 i marken mm. Mänskligheten har löst stora utmaningar förut.

  Jag avskyr att sjunga Harlings psalm om ”jorden som vi fått, men smutsat, skövlat”. Vi skall tacka Gud Fader att vi kan föda så många miljarder, vi skall tacka för fabriker och flygplan, för modernt jordbruk och läkemedel. Mänskligheten har gjort storverk med skapelsen om man räknar både plus och minus.

  /Laikos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåja, inte för att jag känner till Harlings psalm närmare, men nog är det så att hela skapelsen lider av och suckar under människans syndafall?/Paul

   Radera
  2. Dag Hammarskjölbibliotekets dokumentation om klimatfrågan:
   https://research.un.org/en/climate-change/un

   Radera
  3. Mikael: var detta ett svar till mig? Jag inledde med att jag tror att forskarmajoriteten har rätt.

   /Laikos

   Radera
  4. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fem-av-de-varsta-torkorna-de-senaste-100-aren

   Varje århundrade sedan medeltiden har haft torkår/nödår. 1868 dog exempelvis sju % av Finlands befolkning av undernäring och påföljande mottaglighet för sjukdomar. Några sommarmånader helt utan regn och med parkerade högtryck är inga sällsyntheter.

   Trender kan påvisas. Om dessa beror på solaktivitet eller annat, blir svårt att avgöra. Samma människor som dras till fullskaleexperiment i ekonomiskt som migrationspolitiskt avseende tenderar att vilja genomföra fullskaleexperiment också med klimatet. Närmast en mental disposition. Fullskaleexperiment stöds mer av trosmässigt nit än av experimentellt beprövad erfarenhet. Resultatet av experimentlustan kan bli vad som helst, Men Sverige är ju med Lars Åbergs ord just "Landet där vad som helst kan hända."

   Lars Jensen

   Radera
 5. Man undrar ju om kyrkoötet i höst kommer att besluta om att uppdra till kyrkostyrelsen att uppmana Uppsala domkyrkoförsamling att besluta om stenbordet till minne av reformationen?
  SvK har alltså i kyrkomötet svart på vitt beslutat att stödja BDS, varför ljuger då ÄB om den saken?
  Är så flagranta lögner förenligt med det anseende en präst (eller biskop) bör ha? Eller hade hon bara otur när hon skulle komma ihåg vad som beslutats?
  Är det måhända relevant att kalla lögnare för babblande dvärgar?

  SvaraRadera
 6. Nänä. Hur många svenskar som idag slänger ur sig något nedlåtande om kristen tro har läst materialet, dvs Bibeln?

  LG

  SvaraRadera
 7. Tack, bloggardag. Viktigt att uppmärksamma kyrkomötet 2012 och motionerna om Kairos, där dokumentets kärnuppmaningar bejakades. Viktigt gå till protokollen. Skrev om det här också https://kristenopinion.wordpress.com/2018/06/29/svenska-kyrkans-israelfientlighet-a-never-ending-story/ Bästa hälsningar, Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dr Borg - som hämtad ur en förargelseväckande, skarptandad Strindbergroman. Läsning bara att rekommendera:

   https://kristenopinion.wordpress.com/category/fredagsbloggen/

   PP

   Radera
 8. Är det Svenska Kyrkans uppgift att uttala sig politiskt i Israel-Palestinakonflikten? Verkar ju helkorkat.
  För övrigt kommer Israel aldrig att lämna Jerusalem. Jag tycker att Sverige och Svenska Kyrkan borde erkänna Jerusalem som Israels odelade huvudstad!
  Pelle S.

  SvaraRadera
 9. En intressant länksamling:

  http://www.angelfire.com/ny4/djw/lutherantheology.womenpastors.html

  SvaraRadera
 10. Det finns säkert folk - enstaka - som vill totalbojkotta allt från Israel men som citatet i bloggen visar handlar BDS inte om egentliga Israel utan om de områden som kallas ”ockuperade” eller ”omtvistade”. Annika Borg med flera levererar inte den viktiga distinktionen. Också EU har begränsningar mot bosättningarna eftersom internationella regelverk kräver att varor därifrån skall urspungsmarkeras rätt. De bestämmelserna trotsas av Israel. Kaiorosdokumentet manar till efterföljd av denna och andra folkrättsliga klausuler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stig

   Du kör fortfarande med dina brasklappar. BDS har som mål att Israel ska raderas, inget annat vad de än lyckas med att slå dunster i ögonen på somliga.
   A propos "viktig distinktion". Du skrev en gång att du gillade den söta röda paprikan men hellre avstod från att köpa den om du inte var säker på dess ursprung. Sicket hyckleri.
   Ulrika

   Radera
 11. BDS är en förkortning för Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner. Målsättningen är att Israel ska upphöra enligt Omar Barghouti.
  Svenska Kyrkan, med sex miljoner medlemmar, vill bara tillämpa BDS på Västbanken och i Östra Jerusalem. Detta beslut är inte förankrat bland medlemmarna. Det är heller inte förankrat i Kyrkostyrelsen.

  Det är inte bara ledningen för Svenska Kyrkan som agerar mot Israels regering. Även Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen med hjälp av deras NGO, Diakonia, (drygt 90% av verksamheten finansieras av skattebetalarna) agerar kraftfullt mot Israel. Diakonias policyrådgivare har verkat framgångsrikt mot företaget SodaStream som har haft en fabrik på Västbanken. För två år sedan flyttade de fabriken till södra Israel. Cirka femhundra palestinier på Västbanken förlorade därmed jobbet men Diakonia (Equmeniakyrkan och Svenska Alliansmissionen) vann en delseger i kampen mot Israels regering.
  Jack London

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.timesofisrael.com/victory-for-bds-as-sodastreams-last-palestinian-workers-lose-their-jobs/

   Radera
 12. Så svårt att förstå varför alla bryr sig så otroligt mycket om Israel i denna tid. Vi kan knappt hålla ihop vårt eget land, ännu mindre vår kyrka. Varför då detta intresse och blodsspillan över Israel och Palestina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att konflikten i svenskt narrativ är världshistoriens största och grymmaste. Det största hotet mot världsfreden. Nazi-judar mot snälla, gulliiga och fredliga palestinier. Om bara Israel och judarna försvinner, blir allt bra igen. Det vet väl varje barn som marinerats i Värdegrunden?

   https://nwt.se/asikter/debatt/2017/01/17/valjer-fortryck-istallet-for

   /Ryszard

   Radera
 13. Lite klassiskt judehat kliar så gött! Dessutom ger sådant numera åter godhetspoäng och stärker det egna varumärket. Kyrkan är mest en spegel av världen och sin tid. Antje är rätt kvinna för aktivisterna i Kyrkans Hus!

  Skallagrim

  SvaraRadera
 14. Apropå detta med ockupation,

  I normala fall brukar man inte tala om att ett land angripet av flertal länder och med en numerär överlägsen det egna landet och sedan det egna landet mer eller mindre mirakulöst besegrar denna koalition och besätter land som den anfallande parten då förlorat tala om ockupation.

  Det begreppet brukar man använda om en anfallande part som besätter och angriper ett annat land. Tyvärr gäller inte normal terminologi i antisemitismens värld-förlåt antisionismen.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH, miltära landvinningar i krig kallas ockupation tills dennna ersätts av annektering (Golanhöjderna - ensidigt utan fredsfördrag med Syrien) eller ändrade nationsgränser genom fredsfördrag (Egypten - Israel 1979).
   I fredsfördraget med Jordanien avstod jordanierna territoriella anspråk till förmån för PLO.
   Så länge det inte teckas ett fredsfördrag med palestinoerna eller att Israel annekterar Västbanken (med helt annan demografi än Israel), så är det korrekt att tala om ockupation.

   Radera
  2. En komplikation blir, att Egypten och Jordanien hade ockuperat Gaza respektive Västbanken i 1948 års krig, och alltså folkrättsligt inte förfogade över territorierna vid fredsslutet 1979. De var alltså snarast herrelösa efter det brittiska mandatets tillbakadragande 1948. Judar kastades ut ur de arabiskkontrollerade områdena, liksom från hela den muslimska världen, med Jemen och Turkiet som undantag. Deras egendom konfiskerades. Judiska kult- och gravplatser förstördes. Idag härstammar drygt 60 procent av de israeliska judarna från judar fördrivna från muslimska länder. /smun

   Radera
 15. "införa sanktioner och bojkotta företag och produkter från de israeliska bosättningarna på de ockuperade palestinska områdena, "

  Sånt här är inte bra. Jag förstår helt enkelt inte varför de "hemska" israelerna måste straffas även när de gör något gott,t ex odlar frukt eller producerar andra viktiga saker.

  Det där med Antje sedan. Hon är ju en ärkebiskop men det verkar som om hon håller på att göras till en pisskopp fritt fram för alla att använda.

  En anonym en


  SvaraRadera
 16. En anonym en

  Antje ÄB. Mja hon är vald till detta av politruker inte av politruker och hon agerar inte som ÄB utan politrukisk lakej.

  Välbetald sådan för all del men i övrigt fri från allt vad apologi heter.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Demagogiskt trams, HH!

   -Så läser vi detta igen, igen och igen: att till och med ärkebiskopen är vald av politruker!

   Saknar Du elementär kunskap om Svenska kyrkans KO och reglerna för val i den, HH, eller varför ägnar Du Dig åt att sprida slikt?

   Bättre vore om Du äntligen redovisar Din källa till påståendet, att jag "nogsamt" undviker gudstjänstbesök.

   Styrk nu vänligen vad Du anklagar mig för!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 17. Kyrkan skall stå för demokratin, fri- och öppenheten!

  -Det är ett sedan länge känt faktum, att Svenska kyrkans ledning är på villovägar i Mellanösternfrågan. Annika Borgs kritik är naturligtvis befogad. Kyrkan skall alltid ta ställning för, och stå på¨, demokratins och frihetens sida, när det handlar om politiska och samhälleliga ställningstaganden.

  Det är upp till de borgerliga företrädarna i KS att långt mer än hittills följa ledningens agerande och slå fast den självklara principen om att Svenska kyrkan aldrig får gå diktaturens eller våldsverkarnas vägar.
  Därmed är också sagt att den ensidiga kritiken mot Israel är grotesk.


  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 18. En liten fråga - även om det inte handlar om blogginlägget eller dess huvudärende:
  Hur ser stimmet ar reaktioner på framtiden? Skall Israel annektera Västbanken eller inte? Skall i så fall de som bor där bli fullvärdiga medborgare eller inte?
  Bara skälla FN, EU, Kyrkornas Världsråd och många andra inklusive regionens kristna för Israelhat och antisemitism är inte konstruktiva bidrag för folkrätten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristna araber i Israel var 1948 knappt 30.000. Är idag drygt 150.000. Israel är det enda landet i MÖ, där kristna ökar i antal och åtnjuter trygghet och full religionsfrihet. Så inbjuds idag unga, kristna araber till mönstring till IDF för att försvara sitt land. Snart hälften av de kristna ungdomarna gör också sin värnplikt. I islam har man ingen framtid.

   Beträffande framtiden, är tvåstatslösningen troligen död. Bäst är om Egypten och Jordanien tar över efter nödvändiga gränsjusteringar, som bl a medför att inte så få muslimska områden i Galiléen försvinner från Israel, vilket lär leda till protester från de överförda. Den främsta fredsfaktorn är ett uppgivande av ärvd flyktingstatus och hävdad återvändarrätt. UNRWA måste läggas ned. För att jämföra med det samtida Europa, hade med samma utveckling ca 120 - 140 miljoner statslösa tyskar påhejade av världssamfundet idag försörjts med FN-medel f a hålla tanken på återvändande till sitt fäderneärvda Boden levande. Dessutom med ambitionen att kasta ut polacker, tjecker, ryssar, m fl. Jämförelsen haltar dock. I de tidigare tyska områdena har det knappast aldrig funnits några polacker, ryssar och tjecker.

   https://www.timesofisrael.com/a-self-declared-leftist-wages-war-on-the-palestinian-right-of-return/

   / smun

   Radera
  2. Personligen anser jag att det finns två alternativ, fred eller annektering.
   Då fredsviljan verkar saknas, så återstår annektering.
   Jag anser att Israel borde annektera Västbanken och ge alla dess invånare medborgarskap.
   Gaza borde erkännas som en egen statsbildning som i praktiken förklarat krig med Israel. Där ser jag inte att Israel kan agera så mycket annorlunda än idag. Möjligen kan de tvinga NGO:er att vistas en vecka i Sderot.

   Radera
  3. "Möjligen kan de tvinga NGO:er att vistas en vecka i Sderot."

   Peter T är en glädjespridare på bloggen! :-)

   Lars Jensen

   Radera
  4. https://www.youtube.com/watch?v=kGv9mym3Sqk

   Radera
  5. Apropå den märkliga uppräkningen av palestinska flyktingar och dessas "right of return":

   http://www.israelhayom.com/2018/07/30/us-mulls-another-drastic-cut-to-palestinian-aid-agencys-budget/

   Troligen måste Israel annektera Västbanken för att undvika ännu en korrupt, sönderfallande entitet i sin omedelbara närhet. Och då satsa massivt på skolor och infrastruktur. Västbanken kan man troligen integrera. Kunde Tyskland klara DDR-arvet, kan den väloljade israeliska ekonomin klara Västbanken. Den nya nationalstatslagen kan sägas vara en förberedelse. Staten skall i fortsättningen vara judisk, men med minoritetsrättigheter.

   /Ryszard

   Radera
 19. Stig Strömbergsson,

  annektera västbanken? De skänkte bort den mot fred , en blomstrande remsa med miljarder dollar investerade. Ur deras synpunkt blev de bedragna och har all moralisk rätt att återta området.

  Tror också att de flesta där bosatta utom politrukdelen trots lite ordsvall skulle välkomna detta. Skulle innebära arbetsro och hyfsade levnadsvillkor som nu föröds av "ledargarnityret" som enbart tycks förstå att berika sig själva.

  Hur mycket tålamod med t ex skåningarna skulle du ha om de dagligen överföll ett antal smålänningar och satte eld på dina åkrar somt planlöst sköt hundratals raketer över småland? Skulle du ursäkta det med att skåne ansåg sig annekterat av SVerige? Betänk att räknat per kapita så mottar varje palestinier bara från väst i bidrag mycket mer än vi ger våra socialfall och genomsnittspensionären. Utöver detta erhåller de stora summor från de andra arabstaterna. Allt pengar som till största delen går till deras politruker m tunnelbygganden, understöd av terrorister och inköp av raketer och andra vapen. Raketer som går blint och lika gärna träffar deras arabiska "vänner" i Israel. Dvs sådana bosatta i Israel med fulla medborgerliga rättigheter och för all del- vet att utnyttja dem.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag syftade inte på Gaza utan på Västbanken. Tror man måste hålla isär de sakerna till stor del.

   Radera
 20. BOD,

  om någon demagogiskt tramsar så är det du. Vad gäller ÄB(?) Antje har jag flera ggr påtalat hur valet av henne gick till och varför-visat hur det handlade om ren politik. Vad gäller dina kyrkobesök så är du och dina skriverier den huvudsakliga källan- vilket du -om du inte är fullkomligt imbecill vet.

  Paul gav dig en vink därom men han är sannerligen inte den enda.

  Sluta nu för Guds skull att agera politruk och försök se SVeK´s reella problem och inse det horribla i tanken på att ateister / agnostiker skall styra en kyrka som påstår sig vara kristen.

  Skilsmässan från staten var nödvändig-blev det redan iom att staten förklarade sig sekulär och som lök på laxen flertal gånger satte in som "högsta formella minister" för SVeK uttalade ateister och sedan inte nöjde sig med ens det utan placerade i KM ateister, uttalade sådana och dessutom okunniga.

  Att sedan ni politruker utnyttjade skilsmässan till att utöka er makt istället för att som förhoppningen var låta kristna komma till tals och styra , välja apologeter till biskopar ,kyrkoherdar osv är helt ert ansvar. Ni agerade dödgrävare om än några av er möjligen som andra politruker på er ålders höst kan beklaga er och hävda- det var inte så vi menade...

  Ja, det må så vara, ni agerade bra som dödgrävare och kan nu bara invänta resultatet. Hur många tror du själv av de döpta kommer att stanna kvar i SVeK och betala era arvoden när de blir gamla nog att se vad SVeK sysslar med och vad det kostar?
  Hur många av de nu konfirmerade när de börjar tjäna pengar?
  Lita inte för mycket på pensionärerna- de går kanske inte ur- de kvarstår nog tills de går hädan men vilka efterträder dem?

  Alla kan ju inte hoppas få anställning inom SVeK eller som politruk lyfta arvoden och med sina befängda ,oftast rent skadliga förslag ytterligare såga av den gren de sitter på.

  Visst SVeK kan ännu säkert en eller två generationer till leva på eget kapital och försörja ett antal politruker och prelater som predikar för tomma kyrkor eller inte alls. Dvs om de tillåts förskingra och det gör de ju redan nu med alla KM som enbart kostar pengar och i slutänden ökar föraktet för en "kyrka" som kallar sig kristen och apostolisk men enbart är politrukisk med MTD-religion som snuttefilt.

  En "kyrka(?)" som förföljer sina rättrogna präster och negligerar sitt kyrkfolk och som skrivet / konstaterat som hellre nöter byxbaken i diverse arvodesbelagda möten än bevistar en gudstjänst.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ny tramsproduktion HH men uteblivet svar på frågan!

   Nu har Du publicerat Dig med en ny skopa trams om "politruker" och deras påstådda styre av kyrkan.

   Men Du "glömde" redovisa varifrån Du fått uppgiften, att jag "nogsamt" undviker delta i gudstjänsterna.
   Dags nu, HH, att klämma fram källan till Din anklagelse att jag aldrig går i kyrkan.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
 21. Peter T,

  Jag talade inte om juridiska spetsfundigheter utan vanlig enkel terminologi. OM t ex Norge angriper Sverige- bara exempel och vi då slår tillbaka och erövrar t ex området runt Oslofjorden ser jag det inte som ockupation , framförallt inte om det var / är området varifrån de angripit /angriper Sverige.Efter ett sedan eventuellt fredsavtal kan man tala om ockupation eller annektering knappast under krig där den angripne "råkar" vara den lyckosamme.

  (med din tolkning och terminologi, ockuperade Tyskland polen? Annekterades det kanske och var hamnade då Sovjet och senare de allierade i denna röra där i princip Polen flyttades väster?)

  Detta oavsett om Norge förklarar/ förklarat sig besegrat . Palestinierna hade sin chans- de fick Gaza till sorg och grämelse för många Israeler som investerat och byggt upp med sina besparingar detta. De fick detta mot löfte om fred . Ett löfte de bara gjort narr av.

  Skall man sedan tala om blockad så är det sannerligen en hårfin definition ty vilka har försörjt dem med mat, mediciner, el och vatten-allt sådant de redan hade när Israel överlämnade Gaza men som de enbart raserat?
  Blir en palestinier sjuk och behöver läkarvård är det till Israel han vänder sig och får denna.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan knappast kallas för juridiska spetsfundigheter att kalla saker vid dess rätta namn.
   En spade bör man kalla spade.

   Är Svenska Kyrkan ockuperad eller annekterad av staten?

   Radera
  2. Egypten har under senare år hållit Gaza helt tillstängt med undantag för begränsad passage i tre veckor under Ramadan i år, då Israel minskade leveranserna till Gaza i samband med attackerna mot säkerhetsstängslet. Att Egypten har motsvarande stängsel mot Gaza och förstör smuggel- och attacktunnlar på motsvarande sätt som Israel, passerar obemärkt i Sverige. Samarbetet mellan Hamas och IS i terroraktioner riktade mot Egypten har inte behagat regeringen Mursi. Egyptens agerande är obekant i det judefixerade Sverige.

   Uppgivandet av Gaza var knappast ädelmodigt av Israel. På så sätt blev man av med drygt 1,8 miljoner araber, nästan alla muslimer och sympatiserande med Muslimska Brödraskapet. På samma sätt vill man på något sätt bli av med de arabiska områdena på Västbanken och helst också i södra Galiléen. Antingen genom tvåstatslösning eller, vilket allt fler förespråkar, genom att överlämna kontrollen till Jordanien och Egypten. Allt färre israeler tror på en tvåstatslösning. En palestinsk statsbildning skulle bli en korrupt "failed state" likt dagens Gaza. Sverige har redan erkänt denna icke genomförda statsbildning utan demokrati, suveränitet, erkända gränser eller kontroll över sitt territorium. Så har också som erkänsla vår utrikesminister mottagit Al Qudz-orden, en utmärkelse för stridande medlemmar i Fatah.

   Varken Jordanien eller Egypten har intresse av att ta över. Jordaniens befolkning består redan till 80 % av palestinier, och den hashemitiska monarkin vilar på den beduinska minoriteten och Israels goda vilja. Egypten behöver inte fler anhängare av Brödraskapet. /smun

   Radera
 22. Peter T,
  jag har redan kommenterat men vill nu förtydliga.

  Du frågar -är Svek ockuperad eller annekterad? I min värld kan endast en fiende ockupera alternativt annektera. Israel var ingen fiende, de angreps och "palestinierna" flydde -inte från israelerna utan på uppmaning av övriga arabstater.

  Vad sedan gällde marken rent juridiskt så var varenda kvadratmeter till överpris redan köpt av judarna. Vad Israel gjorde frånsett det "triviala" att försvara sig mot en numerärt överlägsen angripare var att mot löfte om fred skänka bort vad de redan ägde och dessutom investerat miljarder dollar i.

  Var i allt detta ligger ockupation? Är inte västbanken ännu palestinskt trots fortsatt krig. Golanhöjderna `Var ligger freden?

  //HH

  SvaraRadera
 23. Ja du BOD-återigen har jag svarat och av dig fått tillbaka "Godnatt yxskaft"

  Alltså-

  Svara på

  1, hur många av de nu döpta kommer att betala era arvoden?
  2 de ännu konfirmerade?
  3, tucker du att en kyrka skall styras av en sekulär stat? Du lär vara esan´m i att tycka det men vi går vidare)
  4, Tycker du att densamme stat skall påtvinga SVeK ateister som KM-medlemmar?
  5, Tycker du att dagens MTD religion passar en kyrka(?) som kallar sig apostolisk?
  6, Skall densamme kyrka förfölja och underminera grunden för alla präster som verkligen tror vad SVeK påstår sig tro.
  7 När var du senast i en kyrka utan att efterföljas med kyrkkaffe och arvodesutbetalning?

  Glöm inte att detta är inte bara frågor jag ställer utan de frågor du har att besvara inför den Gud, Kristus vars lära du påstår dig arbeta för!

  //HH

  SvaraRadera