måndag 9 juli 2018

Uppburna nazister

Man noterar att nazisterna i Almedalen uppmärksammas medialt. Kostnaden för att ta sig till Visby, äta och kanske än mer dricka där, hitta någonstans att sova samt därtill ha bokbord och banderoller är nog närmast försumbar sett till den uppmärksaamhet de så kallade nazisterna skaffade sig. Det räcker att lägga ut en del kontroversiella böcker. Och så vandra runt i klump, kanske med marschanträde vänster fot och det är väl det vänstraste man kan tänka sig i sammanhanget.

Att saken rätteligen borde uppfattas handla om fyllskallar på utflykt i kamp om uppmärksamhet alternativt våldsbenägna skinnskallar som på gammalt drängvis vill slåss, kunde kanske dock anföras i sammanhanget? Inte som en förmildrande omständighet men som ett korrektiv.

När det handlar om påhoppen på vår kristne broder Jimmy Durmaz har alltså, informationen sipprar fram, en mycket stor del av kommentarerna mot honom avslöjats komma från automatiserade botar, Nu blir Bloggardag rädd på riktigt. Vem i hela världen kan man lita på? Fabrikation av vem och i vilket syfte? Går tankarna till S:t Petersburg? Riktigt vad som är vad går tydligen inte att veta. Är det i Almedalen som nazisterna verkar vara inte bara nazister utan en väldig politisk kraft?

Ska vil tala om nazister var väl ändå inte Herbert Tingsten fel ute. Hans bok om den nationella diktaturen (1935) kom som Aldusbok 1965 och hette då Nazismens och fascismens idéer. I den markerar han att han 30 år tidigare överbetonat de konservativa politiska dragen i nazismen och inte heller tillräckligt tydligt beskrivit de stora och viktiga skillnaderna mellan de olika fascistiska rörelserna. Det må vara. Grundläggande var Tingstens analys av nazismen i sitt tyska sammanhang och kanske påpekandet att antisemitismen från första början och detaljerat är ett ideologiskt grunddrag för rörelsen. Hänvisningen gäller förstås partiprogrammet 1920, det som sex år senare förklarades "oföränderligt".

Varför nazismen slog igenom diskuterar Tingsten försöksvis. Han ser ett komplext förhållande. (aa s 31-38). Tingsten granskar den nazistiska argumentationen och finner  när det gäller propaganda och kampmedel  "en brist på elementär  hederlighet, som blir moraliskt möjlig vid  stark trosvisshet". (aa s 36)  Detta är en insikt att bevara i trogna hjärtan. Skulle man jämföra NSDAP och NMR så har herr Hitler i vart fall en genomtänkt åskådning.

Var inte SA-folket av ungefär samma skrot och korn som de heilande i Visby? Antagligen, i varje fall tills motsatsen bevisats. Skillnaden var den att mot SA stod sådana kämpar som Ernst Thälmann och Röd Front med kapacitet att slåss på gatorna. Det var då martyrer av Horst Wessels slag skapades och kunde besjungas i den nazistiska rörelsen. Den svenska vänstern har inte mobiliserat på samma sätt, AFA tar inte kampen mot nazisterna på Visbys gator, torg och allmänna inrättningar. Det noteras. Den enda som gjorde något var en alert kvinna som tog tag i en banderoll och tydligen ville hindra att den skulle vecklas ut. Hon slängdes i backen eller ramlade. Vad hade hänt om inget hänt och nazisterna fått veckla ut sin banderoll?

Borde inte deras antisemitiska tankefigur tas på större allvar och de flintskalliga få uttrycka vad de menar? De tänker verkligen att judar styr världen och svenska medier. De levandegör myten. Obehagligt, ja. Men inte omöjligt att demaskera för den som vill anstränga sig. Betyder det att de nazistiska aktivisterna kommer att ändra uppfattning? Kanske inte. Men åhörarna kan förstå.

Här är annars det politiska problemet. Det är alltid förhållanden i samhället som kan bli grogrund för rörelser av detta slag. Det betyder att ansvariga politiker gång på gång måste analysera vad som sägs och inte bara hojta "usch och fy". Läs nazisternas eländeslista och gör något i demokratisk ordning åt eländet. Till eländet hör förstås också den importerade antisemitismen så som den gestaltas till exempel i Malmö. Kippavandringar hjälper föga. Riktigt vad som hjälper där vet ingen.

Att NMR syftar till etisk rensning av Sverige såg jag med viss häpnad över det spöklika i resonemanget. 2028 ska denna rensning vara fullbordad, menade talespersonen. Vi har sett sådan etnisk rensning i vår egen tid och detta påminns den om som läser boken av Samir Resic, Jugoslaviens undergång.  Historiska Media, Lund 2018. Inbördeskriget i Jugoslavien tedde sig obegripligt för många av oss, men det följer sin egen historiska logik. Man kan anta att Tingsten bedömt att de historiska förutsättningarna för något motsvarande inte föreligger i Sverige. Inte ännu i alla fall.

Sven Lidman återger vad "en djuopt levande och seende tysk andens man" en gång sa honom. Det som andligen sett var det farligaste och förfärligaste med den nuvarande situationen i Tyskland var allt var var "Tendenz, nicht Wahrheit": att allt är avsikt, tendens, agitation, åsiktspropaganda och intet och ingenstädes sökt och fattad sanning för sanningens skull. (Sven Lidman, Var inte förskräckt!, Albert Bonniers Förlag, Stockholm 1948, s 7) I ett sådant klimat trivs nazister.

Det farligaste och förfärligaste är inte fyllskallar eller skinnskallar. Det farligaste är en samtida mentalitet:Tendenz nich Wahrheit.
Now we are talking.


46 kommentarer:

 1. Kan vi det?

  -Vem i hela världen kan vi lita på, frågas i dagens bloggtext.

  -Kan vi lita på BloggarDag?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lita på att Bloggardag gratulerar på högtidsdagen!

   Radera
  2. Grattis på födelsedagen, käre trätobroder!

   Radera
  3. Undertecknad instämmer också i gratulationerna!
   Stig W

   Radera
  4. Grattis Bengan!
   Även om det skiljer 28 år mellan oss, så kan vi tillsammans fabulera på rabulismens balustrader.

   Radera
  5. Guds välsignelse över dagen och framtiden. Tänk dock på att vara mindre mångordig!

   Radera
  6. Jag instämmer i gratulationer till Bengt Olof, men gratulerar också Peter T.

   Kh på landet

   Radera
  7. Vid närmare internetstudier dyker det upp "tilltalsnamn: Olof", så grattis igen då Olle.

   Radera
  8. Får ta en risk. Glömde telefonen hemma. Vill gärna gratulera.

   Kommer arbetsgivaren spåra med sin Sniff min enkla gratulation?

   Viola

   Radera
  9. Tack, mina kritiker!

   Jag tackar förstås varmt för gratulationerna till min ringa persons ojämna födelsedag. De är jag knappast värda men gläder mig förstås.


   Än är världen inte förlorad och det finns hopp om mänskligheten!

   Naturligtvis hoppas jag att ni också en gång kommer att gratulera Svenska kyrkan, som i motsats till mig inte är ringa.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  10. Lugn och fin Viola! Nu när du hyr här i sommar så säger Hildur att hon snodde din tjänstetelefonen. Hon är beredd att ljuga.

   Hildur säger att en gammaldags kristen alltid ställer sig i vägen även om det kostar henne anseende.


   Torsten i Hjulspåret

   Radera
  11. För Svenska kyrkan arbetar många av oss på olika sätt, i kritisk solidaritet i våra olika roller. Vi kan gratulera henne till att ha kritiska vänner (dit jag på sätt och vis också räknar Dig) men måste också beklaga att begreppet "kritisk solidaritet" blev allt mindre använt ju högre upp i hierarkierna de kom som myntat det.

   Kh på landet

   Radera
 2. Att judar är överrepresenterade inom t.ex media-ägande är väl ingenting som vilar på ideologisk grund? - Om så är fallet så får nog bloggägaren förklara den saken på ett pedagogiskt vis.
  Gällande den malmöitiska antisemitismen blir bloggarens resonemang en aning svårt att få grepp om... att en kippavandring inte hjälper är självklart, men att lösningen skulle vara en gåta förefaller löjeväckande. Vem vet, Jimmy Durmaz har kanske svaret i sin egen historia...?

  Beskrivningen av NMR, på klassiskt 40-talist manér, förvånar. Den känns helt enkelt i underkant för att komma från en bildad herre som Bloggardag. - Alldeles oavsett om man sympatiserar med de nationella SOCIALISTERNA eller inte.
  Vad kommer härnäst? Lampskärmar och tvål?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lester

   Vilken är din seriösa lösning till den "importerade antisemitismen"?

   Radera
  2. Anonym.
   Din fråga kommer att kvarstå obesvarad.
   Det är minerad mark och minsta verbala snedsteg leder till åtal. - I vissa fall oberoende av andemeningen i det som sagts eller skrivits.
   Tyvärr.

   Einar Åberg kunde nog inte ens drömma om att hans utspel i framtiden skulle komma att hjälpa systemet att tysta opposition så effektivt...

   Radera
  3. Nazister beskrivna på 40-talet? I Sverige? I Tyskland? Måste med nödvändighet ett par fyllskallar som klär sig likadant, använder symboler och försöker få till en ideologisk grund leda till nationalsocialism oavsett historisk kontext eller gör dessa NMR-are ideologisk tjänst i annat intresse? Nog finns det frågor att ställa.

   Radera
  4. BloggarDag.
   "40-talist" är en person som är född på 40-talet.
   Nog finns det frågor att ställa, jag ställde minst en till dig - ska vi kanske börja med den?

   Radera
  5. Jag ser ett olösligt problem med den importerade nazismen.

   Radera
  6. BloggarDag.
   Den ursprungliga frågan gällde ju huruvida fakta gällande media-ägande kan klassas som en ideologisk ståndpunkt?

   Radera
  7. "ett olösligt problem med den importerade nazismen".

   Den kulturella aspekten av migrationen har knappast börjat tas på allvar. Detta kommer att kosta! SD föreslår nu ROT-avdrag på larminstallation. Allt måste låsas och larmas. Alltid måste man vara försiktig och förtänksam. En återgång till Fattigsverige, där den som kunde stal från den rike, som måste skydda sig. Länge institutionaliserade det statsbärande partiet detta stjälande, nu konfiskatoriskt via skattsedeln. Det går inte längre. Alltför många har tagit steget in bland "de rika". De tidigare förmånstagarna för transferering blir pissed off över att en ny miljongrupp, snart två, skall ha transfereringspengarna från "de rika". De går till SD. Migrationen fortsätter. Talet om "europeisk miniminivå" är bogus.

   https://detgodasamhallet.com/2018/07/09/blaskrabbor/

   Jag förmodar att AfS kommer in i Riksdagen -22.

   /Chlodvig

   Radera
  8. Jag uppfattar inte saken så att ägande alltid styr ideologi. Det gjorde inte Lenin heller. Än mindre tänker jag som nazisterna om en judisk världskonspiration.

   Radera
  9. BloggarDag.
   Du skriver:
   "De [nazister?] tänker verkligen att judar styr världen och svenska medier."
   Du får det att låta som att deras uppfattning gällande ägandeförhållandet i t.ex svenska mediabolag är förknippat med deras ideologiska övertygelse.
   Det är detta som blir lite märkligt och det var den här saken som tarvade en förklaring eftersom judars överrepresentation inom den branschen är faktisk.

   Radera
  10. På andra sidan Almedalen. De senare två tredjedelarna behandlar antisemitismen:

   https://www.youtube.com/watch?v=lNPwgLrGkjM

   /smun

   Radera
 3. EXTRA! EXTRA!

  I dag den 9 juli fyller vår ärade trätobroder i Mörrum Bengt Olof Dike 78 år! Denna blogg skulle i sanning vara något helt annat utan honom!

  Ropen skalla! Dike åt alla!
  /John

  SvaraRadera
 4. Dike för biskop!

  SvaraRadera
 5. DIKE, DIKE, DIKE,
  ingen är Din like!
  Alltid RUM Du kräver överallt.
  Du är bloggens salt!

  Poeten

  SvaraRadera
 6. I anslutning till "Tendenz und Wahrheit",

  Med risk att missförstås och häcklas. Nazism kräver en grogrund- ett reellt missnöje , dvs inte bara allmänt gnäll för att frodas. Där gäller då som DS är inne på att det hjälper inte mycket att säga fy och bu till de som kanaliserar det "verkliga" missnöjet.

  Nazisternas framgångar baserades på helt reella missförhållanden som regeringen av olika anledningar inte kunde / ville(?) göra något åt.

  Låt inte detta ske igen!

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Röstetalen för partier som själv kallade sig nationalsocialistiska i senaste valet var så liten att tillståndet i landet får bedömas vara gott.
   Om man nu kan isolera en enskild värdemätare.

   Radera
 7. Bloggardag: "Nu blir Bloggardag rädd på riktigt. Vem i hela världen kan man lita på?"

  Det står så här vackert i Bibeln:


  Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand. - Jes 41:10

  och

  Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet. - Joh 14:27

  Hoppas dessa Bibelord var till hjälp.

  /En anonym en

  SvaraRadera
 8. Bloggardag: "Borde inte deras antisemitiska tankefigur tas på större allvar och de flintskalliga få uttrycka vad de menar?"

  Risken är då att folk uppfattar det som att man rumsrenar nazismen genom att ge nazisterna utrymme i debatten. Det är väldigt få som kan analysera sådana här saker helt kallt och sakligt. Tänk bara på den den där faktagranskningen av användningen av Zyklon B. Det finns de som tycker att det var fel att granska. Jag tycket att allt ska få granskas även allt sådant som på något sätt har med judar att göra. Varför skulle judar särbehandlas? Varför skulle någon grupp särbehandlas?
  Om t ex någon historienörd eller kemist är speciellt intresserad av Zyklon B så låt hen hålla på och undersöka, kräv bara att hen håller sig till sanning och fakta. Den som har rena mjöl i sin påse behöver inte frukta några granskningar.

  /En anonym en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har också grunden för det demokratiska statsskicket eliminerats om folket ska idiotstämplas.

   Radera
  2. Demokrati uppskattas allt mindre bland yngre ... /smun

   Radera
  3. Unga människor är inget att rätta sig efter! I bästa fall blir de klokare när de övergått från kart till frukt.

   Radera
  4. Många unga ser den liberala parlamentariska demokratin för vad den är - ett skådespel - medan deras föräldrar inte ser detta pga att dom är en del av ensemblen.

   Radera
  5. Alldeles riktigt, Mikael. Allra mest fånigt blir det när vuxet (?) folk yrar om att man måste lyssna på de unga för "det är ju de som ska ta över". Visst, det är de som ska ta över men först när de vägletts av äldre och blivit tillräckligt mogna. Annars kan vi lika gärna låta tvååringar bestämma.

   Radera
  6. Yeah right. Föregående generation, baby boomers, har åsamkat västvärlden oåterkalleliga sår. De (ni?) ärvde överlag i västvärlden: intakta samhällsinstitutioner (polis, skola, sjukvård, kyrka), låg brottslighet, hög social tillit, goda möjligheter att få jobb, möjligheter för nästan alla att äga sitt boende vid 30-35 års ålder, försumbart antal skilsmässor, och så vidare. Troligen har ingen generation i världen haft bättre förutsättningar.

   En generation senare, hur är läget nu? Det leder oss till frågan: vem i helvete i en ung generation är så dum att man vill "vägledas av äldre?". De som är "äldre" idag är de som själva gav fingret till sina äldre, det är ju hela poängen med er generationsdefinierande händelse, 1968. De som är "äldre" idag har ordnat fram så att Svenskar är etnisk minoritet i sitt eget land om 2-3 decennier. Tack! De har ordnat fram "låga trösklar", i.e. totalt kvaddad kyrka. Tack! Vid 30 års ålder idag är du färdigpluggad och har ett par-tre års yrkeserfarenhet. Tre år senare kanske du har en insats (15%) till en etta eller modest tvåa, och då kommer du vara skuldsatt tillbaka till stenåldern. Tack! Vi rankar #4 i världen på våldtäktsanmälan-per-capita. Tack! Vi har heretiker (i skolboksmening) som biskopar. Tack! Våra institutioner är på sina håll nära kollaps, vilket gör att efterfrågan på privat sjukvård, privat säkerhet, vapenlicenser och kampsportträning ökat med 400% på några år, parallellt med att t.ex. polisers uppsägningstakt ökat lika mycket. Tack! Även Bo Brander säger att hans generation, boomers, troligen gjort det sämsta jobbet någonsin.
   Face it. Det bästa man kan göra som ung idag är att inte lyssna till den äldre generationen (som den framträder som helhet, med dess kollektiva egenskaper och tendenser. Självklart finns det guldkorn, undantag). Snarare ligger sanningen närmare om man gör precis tvärtom. Bojkotta deras media, bojkotta deras samlingar (Almedalen, bokmässan), bojkotta deras ideologi, deras materialism, deras osedliga etik, bojkotta allt.

   Lyckligtvis visar det sig i studier av t.ex. "generation Z" (födda 95-2010) att de är den mest konservativa generationen sedan "the greatest generation" (boomers föräldrar, de som kämpade WWII). Restriktiva i allting med uttalad målsättning till familjeliv och villa. Självklart lyssnar de inte på boomers.
   Det kommer ta minst en generation eller två att ens återhämta sig. Tyvärr klamrar sig boomers fast vid all makt de kan hitta (trots att, när de var unga, de var de första att gå i kulturrevolutionära tåg där de krävde makt, just till de unga).

   Om demokratifrågan. Vart har "demokratin" satt oss? Demokrati ger ~4% till Frimodig kyrka i kyrkovalet, och att ~var tredje myndig person i landet är sosse. Elisabeth, ska jag vägledas av detta? Vart finns mognaden menar du? Har du en jävla aning om vilken anomali Svenskar á 60-75 år är, som de framträder i grupp, jämfört med resten av världen? Det är generationen som satte sina egna föräldrar att dö på hem, med tillgång till dusch en gång i veckan och som tydligen nu ska utfodras med robotar, där man fläckvis inte ens har råd med sylt till pannkakorna, för att man ska finansiera massa boomer-marxistiska skitprojekt. Observera vad som händer nu när boomers själva ska gå i pension, det kommer strax bli annat ljud i skällan.
   Vi har kört det här boomer-racet nu i ett halvt århundrade, blir ni aldrig nöjda? De som ser vartåt det barkar är de unga, följaktligen är de först på att vara öppna för något annat. Hälften av dem kör auktoritär vänster, andra hälften auktoritär höger. Hur det än blir, vill ingen ha boomer-visdom.

   Radera
  7. Applåder till Anonym!
   Huvudet på spiken i en klockren analys.
   Tack.

   Radera
  8. Anonym 21;29 låter historierevisionismen härja fritt.
   Vid vilken tidpunkt i Sveriges historia fanns "möjligheter för nästan alla att äga sitt boende vid 30 - 35 år ålder"?
   Om dessa påstådda boomer ska var 40-talister så fanns det en anledning att man beslutade om miljonprogrammet med en miljom nya bostäder under tio år 1964-1974. Dessa var dock i princip alla hyresrätter.
   Kanhända är det sjuttiotalets absurda ränteavdrag och inflationstakt som åsyftas med "möjligheter för nästan alla att äga sin bostad"?
   Det rådde då negativa reallöner under drygt tio års tid innan inflationstakten bröts i mitten av 1990-talet.
   De senaste tio åren har medfört reallöneökningar och en mycket mer positiv utveckling av BNP än på 1970-talet.
   Visst var det enklare att få jobb under 1950-talet, men då var bostadsbristen värre än idag.
   Så vilken tidsepok är det Anonym 21:29 syftar på?

   Radera
  9. Intressant drapa. Kan säga att det ligger rätt mycket i beskrivningen, även om jag inte tycker den är hela sanningen. Och är tveksam till konservatisn i generatin Z
   Canutus Hahn
   (Från skiftet boomers/ gen X)

   Radera
 9. Lester Bore

  Endast en fråga. Denna överrepresentation inom medievärlden gäller den generellt eller är bara ett svenskt fenomen?

  Jag vet alltså inte-har inte forskat i detta menar bara att är det ett "lokalt" svenskt fenomen är det väl lika gärna en tillfällighet att just familjen Bonniers blivit så stora.

  Andra, framförallt vänstertidningar har ju trots medlemsstöd, statssubventioner och annat inte klarat av det rent praktiska utan givit upp.

  Är det ett globalt fenomen får man kanske fundera vidare och se om det har en historisk bakgrund t ex det faktum att det för inte så längesedan var mängder med yrken som var förbjudna för juden.

  //HH

  SvaraRadera
  Svar
  1. HH.
   Jag avstår från att svara men information kring detta finns tillgänglig, bl.a på internet.

   Radera
 10. Anonym 21:29

  I mycket kan jag hålla med Dig så 70-plusare jag själv är.
  Vi lever i landet "lagom" (enligt många); stoltserar över detta enkla ord lagom som i många språk inte har sin motsvarighet men vi är nog snarast ett land som aldrig förstått att agera i enlighet med lagom utan alltid gått till överdrift åt ena eller andra hållet.

  Man kan ta ett så enkelt exempel som skolan. När jag var ung sökte man sig till läroverket om man dels hade betyg tillräckligt och föräldrar beredda att stå för kostnaderna-huvudsakligen då läroböcker och skrivmaterial.

  Det ansågs förskräckligt att inte alla föräldrar ansåg sig ha råd med detta. Väl det kunde enklast och utan att utpeka någon ordnats så att läroböckerna och skrivmaterialen vore gratis för alla. En då billig reform men icke -alla skulle ta motsvarande studenten och realen vare sig de ville eller hade förutsättningar därtill.

  Alltså byggde man en ny skola med resultat att utbildningen chanserade för alla och många nu efter ett antal år i skolan lämnar som praktiska analfabeter.

  Detta bara som ett exempel. Många fler kan lämnas på problemet att agera enligt det storvulna "lagom".

  //HH

  SvaraRadera
 11. Svensk docialdemokrati är en syntes av fascism/nazism och kommunism, sa någon. SD försöker plocka upp manteln men antagligen är själva idén passé. Idag styr nya internationella konglomerat.
  Ryssarnas anklagelser att det var amerikanska pengar som understödde ukrainska nazister tvingar till annan eftertanke. Utan finansiärer klarar sig ingen rörelse av lite större snitt.
  ”Nazister” och invandrarrubrikerna skapar oro. Vilka vinner inte på det?
  Klarsynt eftertanke är bästa motmedlet. an

  SvaraRadera
 12. Anonym 21:29 har tänkvärda synpunkter! Till frågan om judar är överepresenterade inom vissa områden som har med kultur, vetenskap och i förlängningen ägande att göra, så måste den givetvis besvaras med ett ja. Ja, så är det, men bakom det ligger inte någon infernaliskt konspiration utan bara det faktum att kultur har konsekvenser. Bildning och begåvning flyter gärna ovanpå i de flesta sammanhang. Sträng arbetsmoral och värdesättning av utbildning ger resultat. Det kunde jag se när det gällde den asiatiska minoriteten på den högstadieskola där jag var skolpräst i ett av de mest "utsatta" områdena i Malmö. Den judiska minoriteten tillhörde givetvis de skötsamma eleverna, men de blev raskt färre för att försvinna helt. För dem fanns inte längre utrymme på skolan. Men en annan grupp var minst lika skötsam och höll sig kvar på banan längre därför att de var fler och bättre organiserade. Kineserna höll samman i rasthall som i skolsalar. De skötte sitt skolarbete! Jag fick lära känna dem, därför att de släppte in mig som en av de sina. När jag besökte en skolsal var det dessa ungdomars direkta önskemål att jag skulle ta plats i deras del av skolsalen :-) Inget problem där. Som grupp är dessa asiater säkert överrepresenterade när det gäller ägande av företag liksom de med säkerhet är underrepresenterade när det kommer till våldsbrottslighet. Ja, kultur har konsekvenser. Till de som häckade i rasthallen och skolkade från skolsalen hörde främst två grupper, de från Mellersta Östern och Afrika med muslimsk bakgrund och ungdomar från Latinamerika. När man under generationer fostrar sina ungdomar att värdesätta hårt arbete, ansvarstagande, utbildning och inte minst bildning får det konsekvenser. Antalet judiska nobelpristagare visar den saken tydligt. Jag menar att kulturaspekten måste vägas in i varje samtal om migrationen. Att inte göra det är totalt verklighetsfrämmande och lika ansvarslöst. Vi har en självklar skyldighet att se till detta lands bästa och samma rätt som varje annat folk till kulturell identitet och överlevnad. Inte mer, men inte heller mindre. Du ska älska din nästa som dig själv, ja, men inte mer än så. Vi är inte skyldiga att begå kulturellt självmord för att hjälpa världen. Vi har för att tala med Jesus ingen skyldighet att brödet från barnen för att ge åt hundarna. Så vill jag tillägga att bara en kultur och polis i förfall kan låta busar av NMR:s slag få ta sig det utrymme de fick i Almedalen. Man kan också med bloggaren fråga sig om det kan ligga någon dold agenda bakom den flatheten?
  Så vill jag bjuda på en liten judisk godbit som visar hur man kan hålla den fräcka dumheten kort. Googla på Mordechai Kedar och Al-Jazerra. Professor Kedar som är flytande på arabiska ger sheikhen skäppan full på tal om Israel, Jerusalem och Palestina. Mycket sevärt!
  Jörgen U B

  SvaraRadera
 13. Jörgen U B

  Tackar för de utmärkta kommentarerna!!
  Hörde M. Kedar när han besökte ett universitet i Michigan. Nu till Google:-)
  Ulrika

  SvaraRadera
 14. Mycket tänkvärt skrivet av Helena Edlund:

  helenaedlund.se/nar-vargen-kom/

  SvaraRadera