tisdag 17 juli 2018

Profeter och profiter

"Andlig klarsyn" handlar det om nästa söndag. Det betyder att församlingen utmanas att se in i verkligheten och inte nöja sig med yta och förställning. Det kan bli liv och rörelse om detta utsägs, givet att s k kyrkopolitiker är på plats. Det profetiska är aldrig populärt eller kanske bättre: mer populärt hos folket än hos eliterna. Ni kanske har läst Apostlagärningarna (Apg kap 8 t ex)?

Bloggardag kanske trots Stefanos öde skulle pröva det profetiska? Han såg nyhetsrapporteringen om att Israel bombat i Gaza, tydligen Hamas bataljonsstab, som placerats i ett bostadsområde. Det som förblev oklart i det längsta var varför Israel bombat, men så flikades uppgiften in att Hamas skickat raketer. Sa de 60 eller var det 200? Men nyheten presenterades för mig på ett sätt som närmast var en obegriplighet, inga komplikationer utan enkel rubrik som stimuli för ett avståndstagande. Ska Bloggardag nöja sig med statstelevisionens tillrättalagda nyhetsförmedling eller är det självklart att internationella medier hela tiden måste konsulteras?

Bloggardag konsulterade Jerusalem Post och upptäckte att det nu varnades för nytt krig och att invånarna i södra Israel tydligen förstår att det är på väg. Hade detta inte varit viktigt att få veta, lika viktigt som att mötet mellan Trump och Putin kan leda till mer krig i regionen eller avvärja det?
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/ANALYSIS-Another-futile-round-562604
Ni behöver inte läsa referensen, Bloggardag ville bara markera att det finns fler analyser och perspektiv.

Ska vi ändå vara på analyshumör så avnjöts en ekosändning. Det var ögonblicksbilder som levererades, den uslaste av radiojournalistik om reportern inte är begåvad nog, och vad mer är, de som skulle rapportera kunde bara rapportera 1. att pressträffen i H-fors inte börjat ännu, 2. att ett antal bilar släpats bort från en campingplats men att den aktuella brandsituationen var obekant (räddningsledningen upptagen, kan man förmoda), 3. från Paris kunde meddelas från en tvärgata att det var mycket folk, som flera hundra meter bort skulle hylla fotbollshjältarna och 4 två damer på ett "åldersdomshem" i Solna (heter det inte "äldreboende"?) tyckte att det kunde vara nog med värme nu. Sedan fick SMHI säga att några stora regnväder inte var att vänta. Bloggardag blev inte ett endaste dugg klokare och med tanke på hur mycket klokskap han saknar, är detta uppseendeväckande. Minsta insats hade gjort skillnad. Dessa insatser gjordes inte. En profet kunde haft synpunkter på den mediala situationen. En profet kunde också tagit till sig Hanna Nordensvans kommentar att polisen i H-fors verkade "obrydd". Äntligen ett nytt ord att införliva. Men profeter är å andra sidan inte obrydda. Poliser är?

Pride är samma sak som tidigare. Nu kommer uppställningarna pö om pö. Inga perspektiv som ger orienteringspunkter. Där skulle Guds profeter få mycket att göra – inte minst med frågan om Svenska kyrkan, som utökar sitt engagemang i Stockholm Pride. Frågan om Stockholm Pride och ekonomin anmäler sig. Svenska kyrkan satsar och det kostar pengar, medlemsavgifter. Det har anställts en projektledare för tredje året i rad och hon är prästkandidat för stiftet. "Om Svenska kyrkan vill vara en öppen kyrka för alla bör vi tydligt markera vårt ställningstagande genom att vara med. Svenska kyrkan står upp för alla oberoende av sexuell läggning. Nu fattar ni!

Kv*nn*pr*stm*tst*nd ska torgföras som en fråga om sexull läggnimg, då går de fria och uppmuntras därtill! Men Bloggardag kan inte förneka sina småländska beroenden. Vem betalar allt detta? Vad kostar det? Vem klarlägger det ekonomiska  projektet med pride här och där? Hur mycket av offentliga medel satsas. Och så därtill den profetiska frågan, den som lägger snittet mellan sanning och lögn: Vad handlar det hela om egentligen? Allas lika värde, allas rätt att få älska /med/ vem de vill, allas rätt till sexuella variationer eller en allmän stolthet över, ja, vad då? Profeter är inte arbetslösa i sammanhanget.

Det riktigt intressanta frågan är förstås hur Svenska kyrkan blev en aktör i sammanhanget. Kan någon förklara för Bloggardag? Är det de sista resterna av normsändande som utnyttjas för normbrytande? Bloggardag anar inte bara avslöjande reportage som skulle rycka hyendet av lasten utan också en läsvärd doktorsavhandling. Tro inte att bögar bara är offer, de kan vara smarta också. Och då är de kristliga fullständigt hjälplösa på grund av kulturellt betingad empati (läs "missionsförbundsfromhet"). Denna typ av fromhet kan alltså, som Moltmann påpekat, inte stå emot.

Profeterna skulle kanske gjort det. Och ställt frågan om profiten. Det är inte gratis att vara stolt i Stockholm och inte Euro-stolt i Göteborg heller. Hur mycket är Svenska kyrkans insatser värda i pengar och arbetstid? Lokaler kanske? Och vilka bestlöt att Svenska kyrkan skulle vara stolt aktör? Profeter vill veta.

Skulle profeter säga att det är avslöjande att Svenska kyrkan ska spännas för vagnen och just detta visar hur sjuk hela saken är? Bloggardag vet inte. Det var ont om syner och profeter sommaren år 2018.

Ska saken aktualiseras i Göteryds, Pjätteryds och Hallaryds kristna församlingar på söndag? Finns det andra församlingar än kristna, undrades. Ja, folkförsamlingar, rådsförsamlingar, sovjetförsamlingar och judiska församlingar till exempel. Var detta obekant är Bloggardag glad över att profetiskt kunna lägga snittet också här.

80 kommentarer:

 1. O vad jag önskar att de som försmäktar genuin kristendom bland kommentatorerna hade fått uppleva den missionsförbundarfromhet som kom till uttryck under Hönökonferensen förra veckan.
  Proppfulla tältmöten två gånger per kväll, horder av lovsjungande ungdomar och en stark profetisk röst i Magnus Malms bibelstudier.
  En kväll gick kollekten till pastorsutbildning i Syrien och en mycket stor summa pengar samlades in.
  Ett ändamål som nog inte ens finns på kartan hos handläggarna inom Svenska kyrkans Internationella arbete eller ACTS?

  Equmeniakyrkans bidrag till Pride finns inte på riksnivå. Möjligen finns lokala initiativ.

  Men finns det inte mycket flum inom den kyrkan också, liksom i SvK?
  Jo, men inte alls på samma genominstitutionaliserade sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt ! Om ens hälften av den bibeltydligheten och Jesuscentreringen fanns i Sv.Kyrkan skulle vi haft en helt annan kyrka !

   Radera
  2. Peter och Lasse: Jag tvivlar inte på er ärlighet när ni beskriver era erfarenheter och jag utesluter inte heller att jag skulle skriva något liknande om jag hade yttrat mig om just de aspekter av Equmeniakyrkan som ni lyfter fram.

   Samtidigt skulle jag ändå vilja säga att det ligger ganska mycket i Dags formuleringar. Personligen uppfattar jag Equmeniakyrkan som väldigt mycket en illustration av det som SvK hade varit om SvK hade blivit helt fri från staten, tappat ytterligare medlemmar och gjort sig fri i från de politiska partierna direkta inflytande. Om man ska kombinera en gnutta optimism med en stor portion realism, kan man alltså säga att när SvK har funnit en "hållbar" profil, kanske om 20-30 år, kommer den att se ut som dagens Equmeniakyrka. Exempelvis såväl text som musik i den nya kyrkohandboken visar tydliga drag av rörelse i denna riktning.

   I likhet med bloggaren har jag svårt att se detta som ett tilltalande framtidsscenario. Att lekfolket aktiveras i högre grad, att namnet Jesus nämns oftare, att mer tid läggs på bibelstudier, att frågan om homosexuell samlevnad kan diskuteras utan att den liberala sidan redan på förväg är en utnämnd segrare och så vidare är förstås positiva fenomen i sig. Men om allt detta inte samtidigt genomförs i en uttalad vilja att gestalta den tvåtusenåriga Kyrkans troserfarenhet och stämma de troende individerna till efterföljelse i enlighet med denna uppstår en skenhelighet som i stort sett alla utomstående ganska enkelt lägger märke till och därför finns det strikt taget inte någon anledning att ha med sådana samfund att göra om man bara gör en ärlig teologisk analys (därmed inte sagt att det finns andra former av skenhelighet i de kyrkotraditioner som i sina yttre ordningar är mer allmänkyrkliga).

   Radera
  3. För min del vill jag mest av allt ha en riktig nattvard. Var får jag det?

   den Lea

   Radera
  4. Taipel, jämför gärna de nyss antagna kyrkohandböckerna i respektive kyrka. Equmeniakyrkan har en stor bredd från tidebönsvurmare till pridefantaster. Att få fira gudstjänst tillsammans med andra som också älskar Jesus och bill lära känna honom bättre, är en glädje.
   Om man inte hittar något sådant inom SvK i närheten kan man gott och väl leta i andra kyrkor.
   Nästa vecka är det Oaskonferens och även där får man lovsjunga Jesus tillsammans med likasinnade. Det är lika härligt det.
   Men man måste fortfarande ha en dräglig församlingstillvaro.

   Radera
  5. För Leas nattvardsnivå räcker nog en billig halvflaska och en fralla mer än väl.

   Raaap

   Radera
  6. Alphadeltagaren17 juli 2018 kl. 19:08

   Anonym 17:44
   Fy vad lågt. Du fattar inte att detta på riktigt är ett problem och en sorg för vissa av oss.

   Radera
  7. Ja, Alphadeltagaren, signaturen Raaps kommentar ligger långt under bottennivå. Visst brukar Bloggardag publicera mycket skräp eftersom det, onekligen, är informationsbärande men jag undrar om inte detta har gått dithän att bloggen håller på att bli förstörd. De läsvärda kommentarer som finns håller på att drunkna i smörjan. Det är inte roligt att behöva scrolla sig förbi 75 % av kommentarerna för att hitta de läsvärda.

   Radera
  8. Den Lea kanske vill hitta en församling där deltagarna garanterat får vetehaltigt bröd och alkoholhaltigt vin?
   Allt officierat av en manlig präst vigd i apostolisk succession?

   Numera är det bara att säga Good Luck, eller vända blickarna österut.

   Radera
  9. Att någon av oss kommentatorer ska behöva råka ut för en sådan motreplik som sign Raaap bidrog med kl 1744 är en kränkning av inte bara sign Lea och den smärta hon delar med sig av. Vi är inte så få som antingen redan delar hennes problem och lidande eller befarar att det blir också vår egen smärta vid nästa lokala prästskifte. Om vi då även på denna blogg ska möta hån och spe om vi delar vår vånda- ja, då är det så klart inte hit vi mera söker oss. Antingen måste en sanering till eller så är det nog dags för en del av oss att lämna skutan - med sorg! Jag vet redan idag personer som har slutat att läsa kommentarer just av de skäl som Elisabeth anger.
   Tack, Alphadeltagaren och Elisabeth, för att ni reagerade så snabbt!
   Och, jo, det finns fler obehagliga kommentarer idag också - men sign Raaap kl 1744 leder klart ligan genom att med bloggarens tillstånd spotta på det vi håller heligt.

   Jag i Halland

   Radera
  10. Är det inte så att Equmeniakyrkan bidrar till Stockholm Pride med summa summarum 10 000 kr? Samt kanske pastor Elisabeth R:s arbete under sagda festival? (Källa: Sändaren). Det är l bra att de kristliga inte vill hota och hata bögar och flator. Men måste de promota könsneutrala äktenskap och könsbegrepp (läs: Wejryds barnafödande män) för det? F.ö. måste vi återerövra regnbågen (Livets ord och t o m Oasrörelsen verkar ha givit upp, nu är det bara Rfsl och Ekho som viftar med regnbågar). Kan inte ALLA församlingar köpa in regnbågsmattor från Horred, ungefär som hunden i Elddonet kritade kors på ALLA dörrar?

   Radera
  11. Fortfarande är ordet "informationsbärande". Så här tänker någon när en seriös fråga ställs om eukaristien. Än fler tänker så när det handlar om ämbetet. Det är väl lika bra att vi får se det. Sedan kan vi fundera över bevekelsegrunderna för den här sortens kommentarer. Somliga är alltså bättre kristna än vi andra och somliga hör till de okristliga. Ibland kan de uppenbart göra gemensam sak med varandra. Lika bra att inse.

   Radera
  12. Peter T,
   Ja, exakt det skulle jag vilja ha. Och jo, jag inser att det nog är rätt kört. Men är det egentligen nattvard annars?

   I övrigt,
   Ser jag personligen inget problem med att även lågbudgethjärnor som Raaap, får bräka ur sig sitt patetiska nonsens.
   Är jag inte desto mindre tacksam för reaktionerna från er andra.
   Tycks det mig att vem Raaap än är, verkar hen störa sig inte så lite på mig, eftersom hen så underkänner min 'nattvardsnivå'.
   Är det solklart att Raaap är alltför korkad för att förstå vad hen håller på med.

   den Lea

   Radera
  13. Akta er för splittringen! Anfall inte Bloggardag för att han släpper fram sådana kommentarer. Ni måste bereda er. Låt inte er attackeras så enkelt.

   Håll fast vid det Sanna!

   Vi ses på Golanhöjderna


   Sniff

   Radera
  14. Alphadeltagaren18 juli 2018 kl. 15:01

   Jag trodde ordet Raaap beskrev en aktivitet, inte att det var en signatur.

   Radera
  15. Även om Raaap fått med både alkoholhaltigt vin och vete, så vete sjutton om den Lea är så östkyrklig att det syrade brödet en frukostfralla består av är till belåtenhet? Om så vore är nog den ortodoxa kyrkofamilhen nog snart en individ rikare.
   Storleken på kärlet varur man häller upp vin i kalken torde sakna betydelse helt.
   Liturgin som omgärdar den evkaristiska måltiden har dock avsevärd betydelse, något som Raaap verkar okunnig om.

   Radera
  16. Mycket förmätet av Lea att fråga efter var hon kan få en "riktig nattvard". Hur kan man fråga så? Bestämmer man själv över sådant? Vad gör den oriktig? Kort svar: är Lea lutheran är hennes egen tro avgörande. För en katolik är nattvarden alltid riktig. Förstår Lea detta? Och ni som tar henne i försvar?

   Raaap

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Klokt skrivet om ekonomin - nu!

  Dagens bloggläsning är glädjande, då textförfattaren värnar kyrkans ekonomi. Precis som alla folkkyrkoanhängarna alltid har gjort. I likhet med bloggaren tycker jag inte att Svenska kyrkan skall engagera sig i Pridefestivalen, om vilken vi snart får läsa spaltkilometer i kvällstidningarna: på nöjessidorna, på kultursidorna, på de allmänna sidorna. År efter år likadant, samma stora bevakning med uppgifter om att en halv miljon människor betittar festivaltåget, dvs att närmare tre fjärdedelar av Stockholms stads befolkning finns på några få gator.

  Fakta, siffror, allt är plötsligt oväsentligt; här skall Pride blåsas upp som gällde inte samma lagar, samma rättigheter alla våra medborgare! Parollerna i festivalen slår alltså in öppna dörrar. Kan inte någon slå fast denna sanning innan festivalen tar sin början? Men Svenska kyrkan bör noga studera RFSL:s program och vilka paroller som finns i tält och utställningsstånd bakom kulisserna. Ställer kyrkan upp på allt detta?

  Andlig klarsyn är viktig. Demokratisk klarsyn också, liksom kyrklig klarsyn.
  Men det är förstås inte särskilt klarsynt att nämna helt andra församlingar än tre småländska kyrkoförsamlingar, exempelvis sovjetförsamlingar.
  Saken gällde ju om det finns ANDRA KRISTNA församlingar än Göteryds, Pjätteryds och Hallaryds församlingar.
  Och svaret är JAKANDE med VERSALER! Mörrum-Elleholms, Moheda och ett ytterligare fyrsiffrigt antal församlingar, alla tillhörande vår älskade demokratiska folkkyrka.
  Detta konstaterandet uttrycker andlig, kyrklig och demokratisk klarsyn!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Demokratisk klarsyn", det kanske det nya temay blir på söndagen om kansliet får KMs uppdrag att varsamt revidera evangelieboken?

   Radera
  2. Den älskade demokratiska folkkyrkan - vari ligger det älskvärda: ”demokrati”, ”folk”, ”kyrka”?
   Läskigt nära svenskt kristen. an

   Radera
  3. BOD begriper inte att hedonismen och sodomin är normerande i Svky, till en sådan grad att självaste Elagabalus hade känt sig hemma i det postkristna samfundet!

   Antony

   Radera
  4. https://samtiden.nu/2018/07/vulgarfeminism-och-grova-konsord-i-svenska-kyrkans-namn/

   Radera
  5. BOD
   Kristna församlingar kan man kalla dem för att de är/varit utsatta för kristen påverkan.

   Att vara personligt kristen är en annan sak. I Johannesevangemiets kap. 1, vers tolv läser vi: Men åt alla dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn
   Det är att leva i sitt dop. I det som Gud har gj0rt för oss genom Jesus Kristus.
   Stig W

   Radera
  6. Anonym an. och Stig W,

   -Till den förstnämnde: Det älskade ligger däri, att Svenska kyrkan både är demokratisk, samlar hela folket (rikstäckande)och är den stabila andliga tryggheten överallt i landet.

   Till Stig W: Jag vill bara enkelt påvisa att bloggaren som "kristna församlingar" kan nämna alla de andra församlingarna i Svenska kyrkan också. Det var allt.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  7. Kan inte kastraten Antony för en gångs skull tänka sig att helt enkelt hålla käften?

   Abbe Disza

   Radera
  8. Anthony har jag ett gott öga till.

   Mor i Saxnäs

   Radera
  9. "Den stabila andliga tryggheten", kan den tänkas ligga i att man läser Herrens bön (får den heta då i nya handboken)?
   För den bönen läses nämligen i varje gudstjänst i många andra kyrkor också.
   Vari ligger den andliga tryggheten som är unik för SvK?

   Eller är uttrycket helt enkelt önsketänkande eller rent snömos?

   Radera
  10. Abbe Disza är nog en pseudonym för Ding-Dong Hermansson?!

   Antony

   Radera
 3. Det nu efter före bästa datum upphottade mello:t var den stora kassakon, Pride nr 2?
  Samtidigt som Reinfeldt säkrade en ny underklass fick lobbyn fritt spelrum med löften om bröllop till Midsommar.
  Nu är den leken över. Ryssarnas perspektiv tog hem spelet.
  Var det britternas/anglikanernas 3e världen nej som markerade?
  Vem har något moraliskt ansvar fortsättningsvis? Alla. an

  SvaraRadera
 4. Pröva det profetiska! Det är skitbra.
  Varför inte börja med nikolaiterna!
  Tänkt stort. Tänk fritt! Tänk igen, och igen.

  Vart leder trådarna?


  Mor i Saxnäs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till Golanhöjderna!

   Sniff

   Radera
 5. "Svenska kyrkan står upp för alla oavsett sexuell läggning".
  Jo, det är väl självklart.
  Men det innebär knappast art man står upp för allas rätt till sexuellt umgände efter eget tycke.
  Tidelag ska ju nu förbjudas i svensk lag. Barnäktenskap är förbjudet, liksom pedofili, bigami och sexuella relationer inom nära blodsband.
  Polyamorisi är väl en sexuell läggning som SvK inte önska ska bli laglig, eller har jag missförstått någon.
  Att stå upp för individer med en sexuell läggning, t.ex. pedofili, innebär ju inte automatisk att man önsla att dylika sexuella handlingar ska avkriminaliseras. Inte vill väl SvK att det australiska syskonpar som fick fängelsestraff för sin sexuella relation ska få idka könsumgänge med varandra lagligt?
  Vilken är SvKs gränsdragning mellan lämpligt och olämpligt gällande könsumgänge mellan samtyckande individer?
  SvK ordnar knappast swingerspartyn på stiftsnivå. Så mycket "gå före" våga man sig ännu inte på.
  Här behöver SvK sätta ner foten utan att referera till världsliga definitioner som svensk lag eller sjukdomsdefinitioner, vare sig före eller efter 1970-talet. Bibliska och kyrkohistoriska referensen torde kunna räcka en lång väg i gränsdragning mellan lämpligt och olämpligt.
  Vad tycker för övrigt SvK om sex före äktenskapet, det kanske mest frekventa traditionellt okristna könsumgängesformen i landet?

  SvaraRadera
 6. Utmärkt att man numera KAN konsultera utländska medier. Inte bara Israel håller sig med engelskspråkiga medier med gratis access via nätet. Jpost och Israel Hayom främst. För den som gillar det filologiska finliret, är de hebreiska editionerna bra träning. Världen öppnar sig för den som fått nog av den svenska modellen. Tyskspråkiga medier är inte sällan överlägsna det mesta och oftast gratis, åtminstone i en något förkortad nätedition. Franskspråkiga ofta bakom betalvägg, men analysen går på djupet.

  /Ryszard

  SvaraRadera
 7. Det var 200 raketer som Hamas skickat mot Israel.

  Den svenska nyhetsrapportering om Trump är alltid negativ. (Man skulle ju annars kunna tycka att om det 99 gånger rapporteras negativt om honom så skulle det åtminstone en gång kunna sägas något positivt. Men det förekommer inte). Eftersom rapporteringen om Trump alltid är negativ, och inte kunde vara annat än negativ från mötet Trump-Putin, så vet man inte vad man ska tro...fanns det verkliga skäl denna gång till att den var så negativ? Men förvirrad blir man. Carl Bildt intervjuades t ex i Aktuellt igår och sa att Trump och Putin inte sagt ett ord om Syrien när de möttes. I en artikel i Daily Mail stod det däremot att just Syrien hade de diskuterat mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att lyssna till Carl Bildt från de laddade trakter där första världskriget startades är mindre lämpligt. Som att be en kroat kommentera ett tillsynes vänskapligt möte mellan USA och Serbien.an

   Radera
  2. Det kanske helt enkelt inte finns något positivt att säga om Trump? Hans tweets finns ju och får väl betraktas som direkt ur hästens mun. De talar för sig själv, skulle jag väl säga.

   den Lea

   Radera
  3. Lea

   Det finns en hel del positivt att säga om Trump. Men den som bara söker efter fel hittar inget annat:-)
   EL

   Radera
  4. Man behöver nu inte precis SÖKA efter fel hos Trump. Men berätta - vad finns det för 'en hel del' positivt att säga om Trump? Jag är idel öra - eller öga får det kanske bli när man läser text.

   den Lea

   Radera
  5. Carl Bildt, var det han som anklagade Ryssland för de ubåtskränkningar som senare visade sig vara minkar?
   Eller var det anklagelser om att ryssarna skickat attacktränade minkar mot svenska ubåtsbojar?

   Trump har delat USA på ett sätt som inte upplevts sedan inbördeskriget. Somliga kanske tycker att det är bra, men kom då ihåg att det kamske är som han säger; "fine people on both sides."?

   Radera
  6. Trump har väl en del rätt. Han vill att USA ska ha kontroll på sin invandring, det bör väl alla länder ha. Han vill att USA ska sluta vara någon slags världspolis och garantera andra rika länders säkerhet. Det låter väl ganska rimligt. Ska t.ex Tyskland verkligen behöva ha 50.000 fast stationerade amerikanska soldater (eller vad de nu har) för att försvara sitt eget land, de är ju ändå en av världens största ekonomier med 80 milj. inv. Likadant med Korea, Japan osv.

   Han vill helt enkelt att USA ska bli mer som ett "vanligt" land och sköta sina egna angelägenheter och affärer. Detta borde väl t.o.m den svenska vänstern kunna uppskatta, de klagar ju ofta på USA:s inblandning kors och tvärs.

   Radera
  7. Anonym 07.30,
   Jag har varken bu eller bä att säga om det. Men skulle fortfarande vilja veta vad som är direkt positivt.

   den Lea

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 8. Bengt Olof! Självklart är det så att demokratisk klarsyn ger Stockholmarna rätt att få något för sin kyrkoavgift. Uppenbart är det Pride dom väljer, att man väljer något annat i Mörrum, ok låt dom få det.

  Men vad ska jag göra tillhörande "dvärgminoriteten" för att slippa det Pride och annat demokratiskt beslutat elände - om jag ska vara kvar i SvK.
  Astrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid,

   -Du skall förstås hålla Dig borta från festivalen och gärna protestera hos Svenska kyrkan.
   Ibland är det dock så att man som medlem i en organisation inte gillar allt, som dess ledning beslutar om.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  2. Wow! Hr Dike godkänner att man ogillar något ledningen (den fina, demokratiskt valda, yada, yada ...) har beslutat om. Har detta någonsin hänt tidigare?!?

   den Lea

   Radera
  3. Svaret är snarast: "skudda stoftet av sina fötter" eller "move in the opposit spirit", Kyrkan har gjort sitt vägval, och det förhåller jag mig till. Mitt ansvar är inte till organisationen utan till Herren.

   Radera
  4. Lea,

   -Det händer dagligen men accepteras av mig, eftersom jag inte är fundamentalist.

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Verkligen, hr Dike? Inte på den här bloggen i alla fall. Här brukar varje kritik av kyrkans ledning resultera i långa utgjutelser från din sida om hur hemskt det är att kyrkans ledning bara får kritik och hur vi istället borde sjunga dess lov i alla tonarter.

   den Lea

   Radera
  6. Inte ens kyrkodemokratifundamentalist?

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 9. Kan någon på allvar tala om för mig hur man kan vara stolt över att ha en viss sexuell läggning? Vilken det än vara må.Det lär finnas en tjogtal.

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den aggressivt heterofila är den mest suspekta.

   Abbe Disza

   Radera
  2. Endast tjugotalet kan svaren ge.
   I vår grupp är alla jungfruliga. Vi transformeras vid midnatt.

   5 fåvitska

   Radera
  3. Abbe Disza är med stor säkerhet Ding-Dong Hermansson, eller möjligen Jonas Gardell?!

   Antony

   Radera
 10. Bloggardag: "Ska Bloggardag nöja sig med statstelevisionens tillrättalagda nyhetsförmedling eller är det självklart att internationella medier hela tiden måste konsulteras?"

  Bloggardag får naturligtvis själv välja vilka medier han konsumerar. Internationella medier är ofta minst lika tillrättalagda som svenska medier. Bäst är att kolla vad internationella experter skriver och säger, inte bara vad journalister och politiker skriver och säger. Politikerna har åsikter och journalisterna sedan bara rapporterar och diskuterar dessa åsikter medan viktigare saker kanske pågår i bakgrunden utan de kommer fram. Experterna har SAKKUNSKAPER. En intressant expert är historikern Daniele Ganser från Schweiz vars föredrag man kan se på youtube.
  En annan intressant person, när vi nu diskuterar medier, är är Udo Ulfkotte, visserligen journalist och numera död, men lyssna vad han har att säga om just medier. En klipp på 13 minuter:

  https://www.youtube.com/watch?v=MAufGfCQXKw

  /En anonym en


  SvaraRadera
 11. Förre smyghomofoben och rektalverbalisten herr Dike outar sig idag fullständigt med sin jättegubb-vomering à propos det för Mörrums horisont totalt harmlösa Pride. Inspirerad därtill av förgrämde och sommardäste sur-jante-protestanten tillika storhycklarhomofoben herr Sandahl.

  Som påpekades nyligen äro de tu numera helt beroende av varandra. Herr Sandahl för att få så många åtråvärda klickar som möjligt till sin blogg, herr Dike för att det numera helt enkelt inte finns något annat forum villigt att publicera honom.

  Den långa och hittills fruktlösa ömsesidiga aunanien ser därmed ut att ha övergått i en mer lovande fas. Till dagens stimulantia noteras att herr Sandahl ondgör sig över att svenska "kyrkan" avsatt medel till en Pride-projektledare, något som herr småpåven i Mörrum inte direkt motsäger.

  Jag tycker detta är jättebra! Det vill säga att pengarna rullar! Ju mer som plottras bort desto snabbare blir framryckningen mot den folkkyrkliga ättestupan!

  Många bärsor små blir en stor berså!

  Vi har underbara dagar framför oss!
  /John

  SvaraRadera
 12. Profet - Profit.
  Titeln till dagens Blogg förpliktar. Ett val. Kyrkan har uppenbart valt profit och i demokratisk godtrogenhet fört och följer fortsatt den linjen.

  Profeten klagar inte bara över fel i det förgångna, utan leder församlingen till omvändelse och en ny inriktning, given av Herren.

  Vem söker i dag profetians gåva, eller är ivrig att söka den? Om nu kyrkan har nedvärderat Andens gåvor, är det inte dags att aktivt söka den
  vägen? Profiten blir kanske inte så stor - men det kostar kanske mer än det smakar.

  SvaraRadera
 13. Aha! Kvinnoprästmotståndare går inte igång på kvinnor utan på män. Åtminstone i sakramentsförvaltning.

  Ett problem blir oöverstigligt. Skall strategin lyckas, måste allmänheten och i synnerhet media övertygas om att offerkoftan sitter där den skall och att den sexuella preferensen är äkta. Det blir svårt, men uppslaget bör prövas, Någon som erbjuder sig?

  C L-x

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där förstod jag inte. Kan C L-x förklara sig närmare?

   den Lea

   Radera
  2. KP-motståndet omdefinierat till sexuell läggning och därmed omhuldat av vårt samhälle.

   C L-x

   Radera
  3. Aha. Tyvärr tror jag inte det fungerar.

   den Lea

   Radera
 14. Vad är populism? Vad är inte populism?

  Se vidare på https://educaremm.wordpress.com/

  JB

  SvaraRadera
 15. De vanliga syndarna är så blåögt dumma. De ser inte vad vi grova syndare fått se. Om de bara kunde tänka utanför sina små syndaboxar.

  Patricia på söndagar

  SvaraRadera
 16. Noterat med viss förvåning att INGEN verkar intresserad av frågan om att fortfarande vara medlem i SvK och samtligt undanhålla den kyrkoavgift man inte vill betala (t ex till stift eller riks). Det är tydligen en fråga som inte ska diskuteras! Ex för dagen är vem som finansieras SvK:s stora utlägg för medverkan i pridefestivalen med alla sina bisarra inslag. Nog skulle riksdelen (eller stiftddelen om deg är den som gäller i sammanhanget) kunna vägras betala? Men från verkar gömd i en garderob någonstans. Att BOD inte vill engagera sig i frågan är självklart, men Bloggardag eller någon annan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren18 juli 2018 kl. 09:29

   Hur gör andra samfund?
   Det retar mig att ointresserade ungar kan åka på huligankonfirmandläger utan att någon av föräldrarna ens är medlemmar. Men jag måste vara med och betala för hela kitet ett helt liv för att någon ens ska begrava mig.

   Sedan måste man ju få rätt att välja den församling där man får sin andliga näring. Inte påtvingas någon genom sitt postnummer.

   Radera
  2. Alpha, i Stockholms Katolska stift betalar vi 1% i medlemsavgift och kollekten går till församlingen utom under fastan då den går till Caritas och på Livets Söndag till Livets Fond (som verkar för att ge de ofödda barnen en skyddsstatus, dvs något som Svkys postkristna hedonistiska nomenklatura är emot).

   Jag garanterar att inga pengar går till Pride-sodomi eller till huliganläger!

   Antony

   Radera
  3. I de flesta andra samfund väljer man att skänka sina pengar till den församling där man firar gudstjänst. Så även i EFS om jag fattat rätt.

   De insamlade medlen används även för att delvis bekosta konfirmander som inte annars syns i gudstjänsten. Dock kanske innehållets djup i konfirmandarbete skiljer sig från plats till plats.

   Begravd blir man oavsett av medlemskap i SvK. Dock kan man inte ha synpunkter på innehållet i begravningsliturgin på samma sätt som icke-medlem.
   Då ska man dock betänka att begravningsritualet är till flr de efterlevande, inte för den begravde.

   Radera
  4. Tar för er info, Antony och Peter. Era samfund verkar klara sig utan politiker och mastodontpersonalstaber. Lite avis blir man.

   Vad gäller begravning ... Mina efterlevande bryr sig inte. Det är jag som önskar komma rätt inför Gud och inte vill slarva med grejerna.

   Radera
  5. Tja PT, underskatta inte själamässor!

   Antony

   Radera
  6. Alphadeltagaren, man får det rätt ställt med Gud under sin levnad.
   Inte efteråt.
   Du får givetvis fråga Gud om vilken kyrka han vill ha dig aktiv i.
   Själv så har Gud sänt mig till en samfundsfri församling som är lite av en syntes mellan EFS/Equmeniakyrkan/EFK. Men det är en församling där jag tillåts vara aktiv på ett helt annat sätt än som var möjligt under min tid i SvK.

   Radera
  7. PT är nöjd med en kongregationalistisk protestantism i avsaknad av apostoliska succession och sakrament.
   Nåväl, möjligen kan man dö sali i en illusion, men om du Alpha vill tillhöra den enda Sanna Katolska och Apostoliska Kyrkan, så vet du var den finns och att du alltid är välkommen till full gemenskap med Petra Stol!

   Antony

   Radera
 17. Peter T: Ritualet är till för de efterlevande, just så. Därför suckar jag alltid tungt när någon snusförnuftigt säger "jag vill ha mina blommor mens jag lever!". Men jag säger inte "de är inte till dig, idiot, utan för de efterlevande".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera