lördag 14 juli 2018

Kristna värden

Sveriges Kristna Råd kanske har någon kommentar till att nu två migrationsdomstolar (Malmö och Stockholm) underkänt lagstiftningen för de 9000 afghanerna och inte dömer efter den. SKR prisade, som vi minns, denna lag så vad säger man nu? Svaret är att det ännu inte fanns någon kommentar. Däremot rapporterades från KEK:s möte i Novi Sad och kontentan var att vi ska stå upp för kristna värden.

Bloggardag tror att skivor ska skäras tunt. Är det sålunda skillnad när det talas om "evangeliet" och när det talas om "kristna värden". Stalltips: antagligen. Kristna värden kan vara lite vad som helst – kristna värden styrs av kontexten och blir ibland det fosterländska med korset tecknat på fanan och i andra tider den internationella solidariteten. Evangeliet är mer obändigt radikalt än så. Det ställer oss i en mening utanför tiden men därmed mitt i den och mitt i tidens frågor med utmaning att då och där lyssna efter evighetens svar, sub specie aeternitatis. Det är en hållning bortom det enkla och det visar sig i att den kyrkliga gemenskapen fungerar som samtals- och ifrågasättargemenskap.

Ifrågasättandet ter sig alltmer viktigt. Vad är det som någon journalist beslutat att jag ska få någon liten kännedom om och hur ska detta jag ska få någon kännedom om vinklas, så att det jag ska få någon kännedom om stimulerar mig på rätt sätt och får mig att tänka och handla rätt? Bloggardag vill slå ett slag för misstänksamhetens hermeneutik.

Bloggardag såg bilder på en uppställning med NMR i Visby. Det fanns ett uppbåd av fler på det man kunde förstå var "den andra sidan". En kvinna gick fram med en prideflagga, som hon stack under näsan på en NMR-are. Polisen motade bort henne. En annan NMR-are tog hennes flagga. Vad var det vi såg? Vem provocerade vem? Demonstrationsfriheten gäller också NMR. Men nu ska det petas i lagen så att vi kan införa organisationsförbud av tysk modell. Det var detta som på sin tid gav oss Berufsverbot, riktat mot till exempel kommunistiska brevbärare. Är det ett kristet värde att i vår tid inte stå upp för sådana fri- och rättigheter som ger antidemokratiska krafter möjlighet att föra fram sina antidemokratiska budskap i demokratisk ordning?

Alternativhållningen – evangeliets? – kanske kunde vara att hela tiden både ta debatten och föra en sådan politik som inte ger nationalsocialismen någon bas och några utvecklingsmöjligheter. Om det vi nu ser ens är nationalsocialism och inte bara huliganism med pretentioner. När en NMR-are talade för etnisk rensning, tydligen fullbordad 2028, och någon just studerat den sortens rensning i Sanimir Resics bok Jugoslaviens undergång tycktes idén rätt befängd. Kan Bloggardag vara ensam om att tänka så? Är vi inte en absolut folkmajoritet som alls inte vill se NMR-arnas etniska rensning och att de därför aldrig kommer att kunna genomföra den?

Är inte NMR-arna skrämmande? Bloggardag vet inte. De kanske ska uppfattas vara mer löjligt pretentiösa och hanteras med ett gott stycke munterhet mer än med den upphetsning som bekräftar deras världsbild? Bloggardag litar dock inte på att de med "kristna värden" kan hantera detta.

Det kom ett budskap från Lutherska världsförbundet om vikten att stå högerpopulismen emot. Det verkar på Bloggardag lite desperat och alls inte analyserande och inbjudande till samtal vad som än sägs. Bloggardag litar inte på LVF-arna och misstror deras budskap. Vem riktar sig deras budskap till och vilka riktar det sig mot och vilket är budbärarnas mandat? Är det maningen att vi ska ställa upp och slåss mot halmgubbar i Ludvika och på några andra ställen? Vad vill Antje ha sagt till oss? Och ska detta predikas på söndagarna för den häpna allmogen?

Bloggardag lägger en hänvisning till det tvåsidiga budskapet från LVF för han vill att adressen ska stå i texten men Bloggardag kanske lär sig att länka en dag när han inte är riktigt så konsternerad som nu.
https://www.lutheranworld.org/sites/default/files/2018/documents/message_to_the_member_churches_on_being_churches_of_hope_-_council_en.pdf

 Dystrare personer än Bloggardag skulle kunna komma att dra slutsatsen att vi ser ett utomordentligt exempel på politisering av dåligt märke i de kyrkliga sammanhangen, dvs som ett uttryck för den politiskt opålitliga medelklassens fruktan och traktan. Ser vi också hur kyrkosystemets företrädare inte litar på folket utan tänker att de kristliga med olika budskap bär världen? Det tror inte Bloggardag. Det där bärandet handlar om helt andra insatser. Fromma!

Etnisk-nationell populism – är det detta som migrationsdomstolarna ägnar sig åt? Kan inte Antje ge oss besked? Ska SKR lämna oss villrådiga? Vilken vägledning får vi i dessa frågor av aposteln, Rm 12:2? Inte vet Bloggardag. Det låter fint men är inte denna typ av biblicism rätt oanvändbar rent praktiskt? Den skapar fler frågor än den ger svar. Så var finns de öppna fora där samtal om dessa frågor kan föras? Är vi dömda till att få förstuckna budskap i nyhetsförmedling och propåer från det ekumeniska, men i alla viktiga frågor egentligen lämnas villrådiga?

Hur tänker Antje och de resande delegationerna att vi ska göra rent konkret i församlingarna när det handlar om migrationsfrågor och frågorna om grundläggande fri- och rättigheter. Är det ett kristet värde att de ska begränsas? Varför det? På vilket sätt? Och vad gäller då för t ex kv*nn*pr*stm*tst*nd*rn*? Ska de förbjudas att organisera sig med argumentet att de är emot alla människors lika värde?

Kloka människor varsnar faror, tror Bloggardag. Förliten eder icke på furstar. Ps 146:2. Men den hållningen kanske egentligen bara uttrycker populism? Så är det populistiska jurister i Lagrådet och migrationsdomstolarna? Förvirringen är vår arvedel.
32 kommentarer:

 1. Gäller det också vänsterextremismen och våldet därifrån?

  -Jag undrar om LVF också tänker gå ut med en uppmaning att stå vänstervåldet och -extremismen emot?

  Eller har vi "glömt" allt det våld, som genom åren har utövats från det hållet? Nazisternas våld i Almedalen och tidigare är avskyvärt, men vänsterextremisternas dito är mycket mer omfattande i tid och antal attacker räknade. Se toppmötet i Göteborg, våldsattacken mot en kvinnlig åklagares bostad, notera SÄPO-dokumentationen.

  Bloggaren är förstås underkunnig om - apropå anställningar i Svenska kyrkan - den utrikeschef som fanns där för ett antal år sedan och som sedan hamnade i just LFV på en central post. Därtill var han - eller hade varit - ordförande för dåvarande Broderskapsrörelsen i Sverige och hade en gång stått på en kommunistisk vallista i Västmanland.

  Drev han någon gång frågan om att kyrkan måste se upp för vänsterextremisterna och vänstervåldet?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren14 juli 2018 kl. 11:04

   Håller med Dike. Det här är inget annat än dubbla måttstockar.

   Radera
  2. Herr enögde högerpolitruken och fascistdiktatur-kramaren Dike bevisar här sin rätta hemvist!
   /John

   Radera
  3. BOD.
   Vad menar Dike konkret med "Nazisternas våld i Almedalen..."?

   Radera
  4. Lägg genast av med det, John!

   -Du skall lägga av med beskyllningen att jag är en diktaturkramare! Det får någon gång vara måtta på Dina tillmälen, anklagelser och otidigheter!

   BENGT OLOF DIKE

   Radera
  5. Moderaternas förslag är väl att förbjuda våldsbejakande extremism, oavsett vilket håll den kommer från, vilket är en betydligt bättre idé. Att förbjuda 'rasism' är livsfarligt, med tanker på hur utvidgat det begreppet har blivit.

   http://www.gp.se/ledare/teodorescu-farlig-intolerans-fr%C3%A5n-de-toleranta-1.7157233

   den Lea

   Radera
  6. Alphadeltagaren14 juli 2018 kl. 16:40

   Exakt, Lea.

   Radera
 2. Undertecknad blir misstänksam, när det talas om kristna värden. De kan ju som bloggaren skriver, växla med situationen.
  Vad är kristna värden utan Kristus? Fanns väl för några år sedan en rörelse i USA som ville införa något sådant.
  Stig W

  SvaraRadera
 3. NMR är emot Pride. Det framställs därför av media (på bilder och i TV) som om Pride med regnbågsflaggorna står för det goda och NMR för det onda.

  Men NMR är också antisemiter och hatar judar. Detta är helt ologiskt då vi inte har haft någon massinvandring av judar precis. Judarna är en mycket liten skötsam minoritet i vårt land. Numera är de hotade både av NMR och av invandrande islamister. Denna antisemitism och hyllandet av Hitler innebär att NMR står för det onda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 10:23.
   Du bjuder onekligen på en insiktsfull och gedigen analys av vad NMR anser vara problematiskt gällande judiskt inflytande...
   Har du någonsin tagit del av förstahandsinformation från NMR? Är du ens intresserad av att förstå vad NMR anser vara västvärldens problem?

   Radera
 4. Kristna värden låter otäckt likt "kristen bortom gud".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alphadeltagaren14 juli 2018 kl. 11:03

   Så är det. "Jag är kristen på MITT sätt" hörde jag en kyrkoanställd säga. I benämningen "det där med Gud lämnar jag därhän, men vi gör nytta i samhället och det gillar jag".

   Inte undra på att de inte begriper ett längtande hjärta eller vad vi distanserade menar.

   Radera
  2. Någon sade att begreppet "värdegrund" (alltså som substantiv) uppfanns för att bevara på kristen tradition grundade värden utan att behöva kännas vid ursprunget. Det hela verkar rimligt, men när värdegrunder rapas upp brukar det som presenteras inte så mycket vara en stadig grund att bygga på utan snarare fungera som ett adjektiv.

   Radera
  3. Man undrar ju om de anställda i SvK som vill lägga gud därhän och ändå göra nutta för samhället, kan hitta stöd för en sådan hållning i kyrkoordningen?
   Borde inte alla anställda och förtroendevalda avkrävas någon trohet mot kyrkoordningen vid anställnimg eller tillsättning?

   Radera
  4. Ännu hellre trohet mot bekännelsen...

   Radera
  5. Alphadeltagaren14 juli 2018 kl. 22:45

   Peter T
   Man kan tycka det. Men jag tror inte att någon bryr sig längre. Jag vet en annan anställd som inte är döpt och inte tänker låta sig döpas heller, eftersom vederbörande inte är troende.

   Radera
  6. Alphadeltagaren14 juli 2018 kl. 23:20

   Anonym 21:58
   Det vore ju det allra bästa, men det har jag gett upp.

   Radera
  7. Alphadeltagaren, kyrkan kan väl mycket väl ha anställda som är odöpta eller icke-troende. Det kan - eller snarare bör - vara ett krav för tjänstgöring i gudstjänst eller utbildning. Präster, diakoner, musiker och pedagoger hör till de kategorierna.

   Radera
 5. Anders Lundberg14 juli 2018 kl. 10:53

  Tidningarna, och även Bloggardag, säger svepande och slarvigt att migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm har underkänt lagen. "Ännu en domstol vägrar tillämpa lagen." Men domstolen i detta fall är inte myndigheten som helhet utan just den uppsättning av specifika domare som i det aktuella målet dömer. Jag vågar gissa att andra uppsättningar av domstolen, dvs andra domare på de aktuella migrationsdomstolarna, dömt på annat sätt.

  Med det inte sagt något om att ge människor, som man inte säkert vet vilka de är, asyl på grund av studier.

  SvaraRadera
 6. "Är inte NMR-arna skrämmande? Bloggardag vet inte."

  Nej, Bloggardag vet inte. Bloggardag ser inget. Bloggardag hör inget. Bloggardag säger inget.

  Den mångårigt statsarvoderade slashasen och medelklasshycklaren Sandahl tycker det är bäst så.

  /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, med en gedigen närstridsutbildning och utbildningen praktiserad i s k skarpa lägen behöver man inte bli skrämd av särskilt mycket. Allra minst av pretentiös löjlighet. Statsarvoderad har Bloggardag sällan varit om inte just det militära systemet ska förstås därmed. Men då ska väl inte en tapper man kallas slashas? Allra minst om man för exercis på kaserngård belönats med extra ledighet.

   Radera
  2. Och vad har Sandahls malajsprätt-utbildning med detta att göra? Gör han sig medvetet mer korkad än nödvändigt? /John

   Radera
  3. Det tarvades väl en personligt hållen förklaring varför rädslan inte blir första reaktion när en NMR-are syns i rutan.

   Radera
  4. Språk och tillmälen som de John kommer med tycker jag inte ska godkännas på denna blogg. Oavsett varifrån de kommer och mot vem de riktar sig.

   LG

   Radera
 7. Knasa till hela Europa. Kristna värden my ass...
  Väntar idogt på att kulturrevolutionens grånade hjässor lägger av. Här är kristna värden:
  1. Tillbe Gud.
  2. Älska sin hustru.
  3. Skydda sitt fosterland.

  De har misslyckats med samtliga på det mest flagranta sättet någonsin i världshistorien. Antje, SKR, LVF och allihopa har inget att vinna på vad de håller på med. De har redan credd från den lilla del av vår demografi som samtidigt a) bär tygkassar, b) är kristna och c) fortfarande prioriterar signalpolitik över ordning år 2018. De finns inget mer att hämta där, om någon nu skulle vilja hämta något där (utöver deras bristande intellekt, kan nämnas att de inte förökar sig nämnvärt och sålunda inte är en del av framtiden). Där har du ett underlag för högst 10% av befolkningen. Att de ska sälja ut hela klabbet för dem är löjligt, och att det gör det under hashtaggen "öppen kyrka" eller "öppet samtal" och "inklusivitet" är förstås precis vad man kan förvänta sig. Marketers säger samma sak; hittar du en svag punkt i ditt stall, marknadsför den som din styrka. Sålunda säger McDonalds och OKQ8 numera "kom och prova vårat finkaffe!". "Inklusivitet" och "öppen kyrka" är att förstås på exakt samma sätt.

  Vad de inte ser är att för varje år som de blockar varje annat perspektiv så växer det bara under ytan. Har de inhämtat sentimenten från någon endaste själ under 25 år som inte är en KyrkansUnga-påläggskalv eller SSU-et-kyrkorådsbroiler? De förstår inte att de skapar ett auktoritärt, reaktionärt "monster" (från deras perspektiv sett) som för varje år som går växer exponentiellt. Jag börjar undra om det vi ser inte är Guds vilja. De förstår inte att de gör precis allting för att optimera en utveckling där Sverige om 10-20 år kommer att få Ungern och Polen att verka chilla. Samma dynamik som gjorde SD till 28% är i spel här, och de har fortfarande inte fattat! De kommer fortsätta på inkört spår tills SD har 35% och de egna, liberala leden, endast är fyllt av pensionerade tanter och en handfull broilers. Då har de absolut inget att sätta emot den våg som de har skapat. Det hade varit bättre (för dem) att pysa på ventilen. För tio år sen. SvK gör samma misstag, as we speak. Ju längre de håller locket på, desto mera total kommer återkomsten bli.

  Lägg ner dravlet om "kristna värden", eller inse åtminstone att det finns andra perspektiv än miljöpartiets. När Aquino, exempelvis, får frågan om vad han gör av versen "se till änkan, invandraren och den faderlöse" säger han att han kan medge att invandraren skall betraktas som en del av samhällskroppen först i tredje generationen, då de haft en chans att bli con-naturella (mednaturliga) med samhällets gemensamma goda. Hade han så mycket viftat som ett finger idag så hade han närmast fängslats. Detsamma gäller Augustinus, Martin Luther, Chrysostomos, med flera. Vilken sida står ni på?

  Att tolka allting i etiken till imperativet av nedmontering av varje grundläggande samhällsinstutition och kalla det för kristna värden är demoniskt. Låt ingen ta miste, alla kommer att ställas till svars för sina gärningar och underlåtelser.

  För egen del börjar jag ana att "kristen etik", som den prånglas ut på bokmässan och Wistis Twitter, gör avsevärt mycket mer skada än nytta. Jag är också öppen för att om det fortsätter i den här takten, så ligger till och med NMR snart närmare kyrkans fäder vad beträffar synen på samtida politiska frågor om säkerhet, immigration och ansvar. Om jag får välja någon att hålla i handen kan jag ett tag, i okunskap, laborera med ÄB eller kyrkomötet. Men nu har vi data på vad de vill och gör och åstadkommer. Med facit i hand, vem är så dum att han eller hon inte istället bestämmer sig för att hålla hand med någon av kyrkans fäder, om så bara den allra minsta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kristna värden" är för oprecist för att fylla någon vidare funktion - men hur omsätter vi Jeremia? Här ställs frågor inte för att de är miljöpartipolitisktkorrekta eller sossifierade utan pga profetiskt tilltal: http://www.dagen.se/debatt/peter-halldorf-svenska-migrationsdebatten-narmar-sig-avgrunden-1.1172007

   Radera
  2. Jag har all respekt för Peter Halldorf. Med det sagt, profeternas budskap är att ge till personer (särskilt gudomliga personer) vad som tillhör dem. Jag är inte på något sätt principiellt emot invandring eller så, tvärtom tycker jag att man ska dra det lass som man kan. Vad man "kan" bestäms av rättfärdighetens plikt, att ge till alla vad som tillhör dem.

   Frågan för oss är: uppfyller vi rättfärdigheten i förhållande till våra medborgare? Min uppfattning: nej. Enligt polisens egna uppgifter så lägger man ner 12 våldtäktsanmälningar per dag på grund av brist på resurser. Det finns, som ni alla vet alltför väl, fler exempel.

   Så länge vi har problem att upprätthålla grundläggande ordning och välfärd har jag otroligt svårt att förstå varför man ska åta sig fler välfärdsprojekt. Vill man vara som mest profetisk, varför inte ställa kritiska frågor om hur det kommer sig att hela mellanöstern är så destabiliserat att det pockar flyktingar á ~80-100m personer? Det är, tror jag, vad Israel bedömer att deras säkerhet (och visionen om ett stor-Israel) kostar, med USA och alliansen som proxy. Men det är klart, det är mindre creddiga frågeställningar än att vara välgörenhetsguru.

   Vidare, det är lätt att som jag gör, dundra på om att man ska ta det lugnt med invandringen utan att lyssna på andra perspektiv. Frågan visar sig vara svårare än så, medges. Jag löper risk att kvantifiera så hårt att människor inte möts som ändamål i-sig-själva utan som politiska data, vilket ju är främmande för en kristen. Men det är precis lika lätt att köra på andra linjen, "änkan, invandraren, den faderlöse", utan att ha svar när det visar sig vara svårare än så. Vilket det ju är - 75% av gängmedlemmar är icke-etniska Svenskar, därutöver var de redan 2005 överrepresenterade i sexuella våldsbrott 6:1 (jämfört med etniska Svenskar, kolla SCB2005 för hela studien). Ca 95% av alla domar ifråga om överfallsvåldtäkter de senaste åren har varit icke-etniska Svenskar. Och så vidare, och så vidare. Igen - inte så creddiga frågeställningar, men om vi nu verkligen ska tala "profetiska tilltal", låt oss då göra det. Vad har Halldorf att säga om det här "profetiska tilltalets" biverkningar? Han sitter som uppburen teolog och pratar om att vara profetisk. Svenska tjejer uppmärks med boskapsband "tafsa inte!" på festivaler, för att de inte får vara ifred.

   Jeremia frågar: "blir man en kung av cederträ?". Rimligen inte, kungar utmärks mera av att ta hand om sina länder. Man kan likaså fråga: "blir man en profet av att citera bibeln?". Rimligen inte, profeter värnar om sitt folks etiska och andliga resning. Det är uppgiften. Med alla poänger som Halldorf vissterligen har, verkar hela ansatsen befinna sig på en problematiseringsnivå anno 2011. Moving on.

   Radera
  3. Och alla etniska svenskar då, som super skallen av sig så här i semestertider, slår frun, frun super också och de försummade barnen får lida av det som soc kallar ”omsorgssvikt”. Det begås otaliga brott av vanliga, vita svenskar vars släkt bott här sen Adam var länsman.
   Folk lever som svin. Det är slagsmål och misshandel och....våldtäkter även i dessa led.

   Radera
  4. Givetvis lever människor inte som dom ska, inte heller du eller jag. Därför har vi avlösningen. Hoppas du får en skön mässa idag ;)

   Samtidigt är vår uppgift att förvalta vårt pund och använda vad Gud har gett oss för att göra tillvaron i en fallen värld mindre odräglig än vad den hade varit annars.

   För alla som fortfarande inte är rödpillrade på immigrationsfrågan, kolla in den här videon. Den enkla slutsatsen man kommer till är att immigration inte är ett rimligt sätt att lösa problemet med flyktingströmmar på:

   https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

   Radera
 8. Jag frågar mig hur det kan komma sig att de kyrkoanställda kristna nästan alltid befinner sig på fel, d v s "rätt" sida. På moraliserandets, det politiska hycklandets, judefientlighetens, muslimkramandets, miljöalarmismens, genusgalenskapens och den uppvisade godhetens sida.

  Aha! Naturligtvis vill man framstå som trovärdig, relevant, engagerad och rättrådig. Vara del av den härskande klassen och få del av dess skydd och förmåner. (Egen-)Intresset ljuger aldrig, sa Marx.

  PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Kasta skit på allt som finns, håll den egna klicken om ryggen. Det enda de inte dekonstruerar är sin egen makt.
   Det mest patetiska är att de endast har makt därför att de sitter på stolar som byggdes upp av personer som hade en motsatt världsbild än de själva.

   Radera
  2. En hostile takeover har skett av Svenska Kyrkan. Frågan blir om denna inte i slutänden har tillkommit för att garantera kyrkans nedläggning. /smun

   Radera