tisdag 10 juli 2018

Fattar ni?

Bloggardag kanske fattar eller inte. Vad är det Migrationsdomstolen i Malmö har gjort när den i en dom underkänner en lag som Sveriges riksdag fatta, en lagt som syftade till att ge de 9000 pojkarna från Afghanistan ännu en chans sedan tre instanser tydligen inte kommit fram till att killarna har asylskäl. Nu kräver Migrationsdomstolen klarlagd identitet. Och det kan ingen av grabbarna åstadkomma.

Första frågan blir förstås om cyniska partier visste detta och spelade stort men falskt? Det vill Bloggardag inte tro, men detta var den välvilligaste förklaring som stod till buds. Och en kristen ska tyda och tolka allt till det bästa, givet att han är lutheran och inte jesuit eller kanske dominikan. Den bistrare förklaringen är förstås att partierna inte förstått vad de gjort och att Migrationsdomstolen i Malmö avslöjat det. Då är det av värde att det är valår. Maktmissbruk kan valmanskåren inte utan att skada sig själv låta fortgå. Så hur är det?

Vilka blir konsekvenserna av denna dom? Domen överklagas till Migrationsöverdomstolen kan man tänka. Men om denan kommer fram till samma slutsats som först Lagrådet och sedan Migrationsdomstolen i Malmö, då ska alltså antalet som ska ut ur landet plussas på med 9000. Hur går det till att tacka nej till dem som kommit hit? Jag menar, rent konkret. Sätts de på färja till Danmark, Tyskland, Finland, Polen, Ryssland, Baltkum sedan de fått lösa biljett? Körs de i bussar nattetid över norska gränsen och dumpas där? Om Anders Ygeman hade rätt när han menade att hälften av dem som kom 2015 skulle avvisas, talar vi om 80 000 människor eller fler. Hur många bussar är det? Eller färjor? Eller flyg? Ska vi satsa på tåg, der Zug war pünktlich?

Delar ni Bloggardags uppgivenhet vid tanken på allt detta? Då kommer de kristliga och säger att vi naturligtvis kan/bör/ska sänka vår standard när främlingen kommit till oss. Vi får inte prata kronor och ören. Vi får inte heller tala om den demografiska omvandlingen eller import av andra system som är konträra till den tidigare svenska modellen, dvs inte folkrörelseuppbyggd demokrati till sist på kristen grund? Vi ska inte heller bry oss om de muslimer som ser de kristna som avfälliga agtt bekämpa. Är det alldeles självklart att det som nu skapas är det vi vill lämna över till barnbarnen? Bloggardag tvekar ett ögonblick.

Varur kommer tveksamheten? Som vanligt ur osäkerhet. Hur är det egentligen? Vad låter svenska medier mig få veta och vad ska jag undanhållas för att inte snedtända? Förekommer det skjutningar i Malmö, Göteborg, Uppsala och förotrter till Stocholm? Är det forna IS-soldater som mördar? Har vuxna ljugit sig in och lurats med åldersuppgifter? Är det egentligen uppseendeväckande få som kommer i arbete 40 timmar i veckan utan lever i bidragsberoende? Om jag inte får veta hur det egentligen förhåller sig, hur ska jag då kunna ta ställning till vad som bör göras?

Kanske är Bloggardag fantasilös, men vore det inte av värde att få siffror och statistik, något handfast att stampa av emot? Jämförelsetal för kostnader för migration utan lösa hugskott om allt vad vi (dvs barnbarnen) kommer att få ut av dessa insatser?

Bloggardag funderar sedan över barmhärtighetens krav. Kunde ett sådant krav vara att använda våldsmakt mot de krigsherrar som föröder sina länder och tvingar folk på flykt? Men vad gäller då för migranter? Borde det också gälla krav på kraftfulla insatser för att skydda de kristna, som förföljs av muslimer – eller ska vi inte tala om 6000 martyrer i Nigeria till exempel? Borde kyrkoledningarna kräva korståg för att skydda de kristna? Idén har prövats tidigare. Var det egentligen något fel på den tanken? Tänk efter en stund innan ni svarar.

Är kravet på standardsänkning det enda kristliga svar vi kan ge i dagsläget? Eller skulle det kristna svaret vara att sätta en annan standard på vad rättfärdighet gäller?

Ska nu Bloggardags frågor delas in i en vänster-höger-skala? Eller är det en ny typ av frågor som ställs och som tarvar svar efter förnuftiga resonemang? Man kan fundera.

Bloggardag funderar på att sätta sig och läsa om Karlsson på Taket. Det var en rund liten man i sina bästa år som inkarnerade själva hänsynslösheten. Vad kunde han lära oss nu?

30 kommentarer:

 1. https://www.breitbart.com/london/2018/07/07/bishop-europe-migrant-crisis-orchestrated-international-powers/

  SvaraRadera
 2. Bloggardag ställer de frågor som många av ofta går och funderar på inte minst nu när det är valår.. Jag får en känsla av att loppet redan är kört. Det mångkulturella samhället är här för att stanna. Det går inte att ändra på. Beslutadesav riksdagen redan 1975. Stora folkvandringar är ju inget nytt i historien, men vi har hittills varit förskonade från dem. Så vad göra, det fegaste och enklaste: låta kommande generationer lösa problemen!
  Pelle.S

  SvaraRadera
 3. Ingen fattar eftersom ingen läser bloggen.

  Höganäscarlsson med C

  SvaraRadera
 4. Visby domprost är ett föredöme för oss alla, skriver ledarskribenten i dagens Aftonbladet. Blir någon förvånad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/bK21PB/visby-domprost-ar-ett-foredome

   De rättsinniga håller ihop!

   PP

   Radera
  2. Vad bra! Då är det fritt fram för oss som vill slippa höra gapiga vänsternissar. Eller?

   Det är en märklig tid när de som påstår sig värna demokratin visar sig vara de största anti-demokrater och de som påstår sig vara toleranta är väldigt intoleranta.

   Radera
  3. Att tappa omdömet och huvudet och ringa i kyrkklockorna av ren reflex är föredömligt? Aftonbladets artikel är deprimerande av alla tänkbara skäl.

   Rasister och kyrkohatare får vatten på sin kvarn.

   Den omdömeslösa domprosten får uppmuntran.

   Aftonbladet, Sveriges största tidning, visar att de inte fattar någonting.

   Under tiden gnuggar nazisterna händerna.

   Fy fan.

   Radera
  4. Det mest fascinerande är väl att människan anser att Dumprosten stått upp mot rasism och antidemokrati. Vare sig det ena eller det andra fanns ju i Gürs tal. Försöket att tysta honom, däremot ...

   den Lea

   Radera
 5. Att söka avvisa de 9.000 hade inte sett bra ut inför valet.

  Att kapacitet för avvisning saknas, hade gynnat "de bruna krafterna".

  Att de iransk-afghanska barnen hade satt sig till hårdfört motvärn, hade gynnat "de bruna krafterna".

  Att empatifyllda, svenska kvinnor gråtande hade konfronterats med polisiära insatser, hade gynnat "de bruna krafterna".

  Avvisningar av dem som lyckas ta sig hit kommer aldrig att ske, om inte den avvisade frivilligt går med på att åka "hem". Demokratier klarar mycket begränsade mått av våld. De nordvästeuropeiska välfärdssystemen attraherar migranter. Mycket få, något hundratal per år, söker asyl i lågbetalande Portugal eller Litauen. När Tyskland transfererade några tusen flyktingar till Litauen, var de flesta tillbaka i Tyskland inom en vecka. Fördelning inom Europa kommer inte att fungera utan stängda gränser. Att dela fattigdom lockar inte dagens flyktingvågor. Hundratals miljoner flyktingar/migranter kommer under detta sekel till Europa. Det är de högbetalande välfärdsstaterna som lockar mest. Sverige kommer fortsatt att vara toppdestination. Ett Stockholm måste byggas vart åttonde eller tionde år, med sjukhus, vårdcentraler, skolor, förskolor, polisstationer och socialkontor. Det blir bingo i BNP-tillväxt. Per capita blir det jumbo. Det är som ett företag som gör ständiga aktieemissioner och späder ut aktiestocken, aktierna blir allt mindre värda. Att flytta till Norge och få del i den Norska oljefonden bör vara en god investering. Men per capita blir andelen mindre värd, ju fler som delar.

  Vad vi delar ut i Sverige, är andelar i den nettobetalande medelklassens skattekraft. Endast en tredjedel av de svenskfödda "går med vinst" fiskalt sett i ett livsperspektiv. Det är alltså denna tredjedel som måste betala. Risken är, att allt fler av de högproduktiva lämnar. Tino Sanandaji uppmanade igår alla som kan, att lämna Sverige. Han har också i samband med Hermanssonringningen uppmanat alla att lämna Svenska Kyrkan. De nyanlända kommer med få undantag att bli nettoförluster för samhället. De första att betala priset för migrationen blir pensionärerna. För infödda svenskar blir däremot arbetsmarknaden lysande. Poliser, socialarbetare, migrationstjänstemän, lärare, byggnadsarbetare, samhällsplanerare och sjukvårdspersonal får bråda dagar och kommer att vara bristvara - till allt lägre löner, eftersom betalningsförmåga kommer att saknas. Fallande kronkurs kommer att gröpa ur löner och pensioner, tills det inte längre lönar sig att fly/migrera . Långt innan dess har ett samhälle av brasiliansk eller amerikansk typ vuxit fram. /smun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om en lågavlönad arbetar hela livet, går denne med "förlust" för skattekollektivet. Troligen gäller detta även många högutbildade som kulturvetare och lärare. Det betyder, att även om integrationen lyckas, kommer ändå i stället migrationen att sänka ekonomin. Inga pensionsräddare i sikte. I stället pensionssänken. Varje årskull delar på sin andel av pensionskapitalet (En mycket invecklad beräkning f ö). Än värre är de kulturella effekterna av det multikulturella samhället i form av minskad tillit och solidaritet. Till slut är man i ett multikulturellt samhälle bara beredd att betala för gemensam säkerhet. Polis, rättsväsen, fängelser, bevakning och militär. Resten må var och en lösa efter egen förmåga och idé. Kanske var detta rentav avsikten med Moderaternas öppna gränser och öppna hjärtan?

   Swedish Fish

   Radera
  2. Det kan tyckas vara ett något märkligt resonemang att fly migrationens utmaningar genom att själv migrera och därmed bidra till migrationsutmaningen i nästa land.
   Det blir en väldigt stor sten i glashuset med ett sådant agerande.

   Radera
  3. Nåja. Den svenska migrationen går i första hand till Nordamerika och Australien, men även till mindre skattetyngda delar av Europa. Även Israel är en migrationsdestination med låga skatter och expansiv ekonomi, men mest en trygg plats för pressade svenska judar. Dessutom är det ganska få som har reell möjlighet att emigrera. Det som frågas på de flesta håll är det klassiska:

   -Är du lönsam och har ett fläckfritt belastningsregister, lille vän?

   Så frågar vi inte i Sverige. Det strider mot vår Värdegrund.

   Lars Jensen

   Radera
 6. Vad vi ser är ett bäddande för tillämpning av 'chockdoktrin'. Denna innebär att högerregeringar utnyttjar alla former av kriser – exempelvis lågkonjunkturer men även icke-ekonomiska sådana – som en ursäkt för att framför allt skära ner på välfärden. Dessa åtgärder marknadsförs som nödvändiga och tillfälliga, men självklart kommer välfärden aldrig tillbaka även efter att chocken är över. Konkursmässiga kommuner - något som följer i migrationens spår - blir en perfekt ”chock” som ger en ursäkt att skära ner på välfärden i kommunerna i en aldrig tidigare skådad skala! Kommunerna står för försörjningsstöd, bostadstillägg och lagstadgad plikt att ordna bostäder åt behövande kommuninvånare.

  Detta är också en av de huvudsakliga anledningarna till varför högern stöder massinvandringen: Den ökade belastningen på välfärdsstaten och arbetsmarknaden är en perfekt ursäkt för att skära ner på välfärden till vanliga svenskar samt underminera fackföreningarna genom införande av ”enkla jobb” som inte omfattas av kollektivavtalen. Precis vad högern velat göra hela tiden med andra ord!

  /John Gustavsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förre M-ledaren Bo Lundgren:

   https://www.youtube.com/watch?v=CmPEIPyoz48

   Radera
 7. John Gustavsson,

  Ditt resonemang passar bättre in på framförallt kommunister och socialister. De vet att dess grogrund är misär och löfte att komma ur denna genom att stjäla, nationalisera och förfölja de rika oavsett varför och hur de blivit rika. Tror du mig inte så se på de länder som infört statskommunism.

  //HH

  SvaraRadera
 8. Även ledarskribenten Christian Dahlgren skriver om detta idag (i Östgöta Correspondenten), och skriver bl a:


  "Migrationsdomstolen menar att det dessutom är oklart hur en vandelsprövning ska kunna gå till. En vandelsprövning innebär att myndigheter bland annat kontrollerar om personen utgör ett säkerhetshot eller har begått brott, genom exempelvis slagning i belastningsregistret. Det kan, av lätt förståeliga skäl bli svårt om man inte vet vem personen är."
  ("Underkänd migrationspolitik" ÖC 10 juli 2018)

  SvaraRadera
 9. Bloggardag: "...krav på kraftfulla insatser för att skydda de kristna, som förföljs av muslimer.."

  Bibeln presenterar ett krav på sådan insats.

  "Men jag säger: Älska era fiender! Be för dem som förföljer er!

  Eller tänker Bloggardag att det där inte kan tas bokstavligen eller på allvar eller att det ändå inte ger någon konkret effekt? Vad säger Bibeln?

  Jak 5:16
  "Erkänn era fel för varandra och be för varandra, så att ni kan bli botade. En rättfärdig mans uppriktiga bön har stor kraft och ger verkligen resultat."

  Jag vet att Bloggardag är präst och kan säkert Bibeln mer eller mindre utantill. Men ibland när jag läser Bloggardag så får jag känslan att liksom däcket inte riktigt möter asfalt hos Bloggardag. Att Bloggardag står handfallen och förvirrad inför den visdomsskatt som ändå finns inom Bibelns pärmar (säger jag som för det mesta läser en helt annan bok) och att han inte vet om/hur/när/var den stora kunskapen tillämplig.

  /En anonym en

  SvaraRadera
 10. Bloggardag: "Vad låter svenska medier mig få veta och vad ska jag undanhållas för att inte snedtända?"

  Vi tar Syrien-situationen. Svenska medier har säkert låtit Bloggardag "veta" att Syriens president Bashar al-Assad är en blodtörstig diktator och att han mördar sitt eget lands medborgare för att de vill ha demokrati. Därför är det krig där och därför flyr folk. Ungefär så har det låtit eller hur?

  Det som svenska medier inte brukar värst djupare analysera är stormakternas geostrategiska och ekonomiska planer och ambitioner gällande Syrien. Kriget där handlar bl a om
  en viss gaspipeline skulle eller inte skulle dras från Persiska viken genom Syrien till den europeiska marknaden.
  Ryssland smällde 71 000 bomber och USA 12 192 bomber i Syrien år 2016. Och det finns ytterligare länder inblandade i detta "inbördeskrig".
  Bombkälla:
  https://www.siper.ch/frieden/infografiken/

  Vem ska man lyssna på? Jag tror att brorsonen till den mördare president J F Kennedy, Robert Kennedy Jr, förstår åtminstone någonting om amerikansk utrikespolitik.

  Läs här:

  https://www.politico.com/magazine/story/2016/02/rfk-jr-why-arabs-dont-trust-america-213601

  /En anonym en

  SvaraRadera
 11. Siffror och statistik - tack hr bloggare!

  Ett par dagar efter min kritik mot att missionsprovinsen inte lämnar ut sina medlemssiffror, efterlyser bloggaren siffror och statistik i en annan fråga.

  Bra, så skall det vara! Papperen på bordet! Siffrorna i klar redovisning! Fakta för alla!

  Bloggarens krav är naturligtvis riktigt. Missionsprovinsens vägran obegriplig - eller begriplig sett ur provinsens synvinkel.

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hr Dike menar då att _alla_ siffror och _all_ statistik _alltid_ är viktig?

   Vad jag förstått har inte Missionsprovinsen vägrat något. De har inte den eftersökta siffran och heller inget intresse för att söka utforska den. Samt ingen som helst skyldighet att redovisa den för hr Dikes nyfikna näsa.

   den Lea

   Radera
  2. Hur många potatisar har Hr Dike skalat i sin dag? Hur många sekunder har du levat idag kl 13.23.43? Papperen på bordet! Sitt inte och hemlighåll dina siffror!

   PGGF

   Radera
 12. BOD,

  Är du helt enkelt så dum eller är det bara politrukiska tricks för att likt en annan flitig skribent försöka plocka billiga poäng.

  DS efterfrågar siffror som berör alla medborgares vardag och därmed hur vi skalll ställa oss till dem i öppna val.

  Mpr siffror berör ingen utanför. Kostar skattebetalarna inte ett öre.

  //HH

  SvaraRadera
 13. Här är fötterna ömma!

  -Vilket ynkligt försvar av missionsprovinsens hemlighållande av medlemssiffrorna, några röster på bloggen levererar!

  Skriver de månne mot bättre vetande?

  Lea tar priset, när hon på fullt allvar påstår, att provinsen inte har tillgång till siffran.
  Jaså, finns det inget register över medlemmarna då?

  Och signaturens PGGF kommentar är inte långt efter i jämförelsen med en av vårt lands mest konsumerade rotfrukt.

  Här hjälper, förstår jag ännu mer nu, inte fakta och hänvisningar till alla annan befintlig statistik.
  Bloggaren efterlyste ju helt korrekt siffror och statistik, ett faktaunderlag, men sådant passar inte vissa av mina kritiker, som på alla sätt och vis försöker argumentera för att fakta skall sopas under mattan.

  För varje gång de tar till orda i frågan, blir det värre.
  När går tåget från Stockholm till Nässjö-Alvesta?
  -Vet inte. Inget klockslag med dess siffror har nämnts.
  -I stället denna text:
  "Siffror oviktiga - Du får själv ta reda på när tåget går!

  Ridå! Bakom ridån mörker. Faktamörker!

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
 14. "Lea tar priset, när hon på fullt allvar påstår, att provinsen inte har tillgång till siffran.
  Jaså, finns det inget register över medlemmarna då?"

  Nej, faktiskt inte. Det är tyvärr det du vägrar förstå.

  Inte heller förstår du skillnaden mellan när siffror behövs och när de inte gör det. Tyvärr tror jag att HH har rätt i sina funderingar om varför du är så intresserad av Mpr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BOD: Sluta tjata nu. Missionsprovinsen har 15 medlemmar.

   Radera
  2. Överdriv nu inte!
   Vi vet alla att Göran och Elisabeth är de enda medlemmarna.
   Så BOD kan med fördel fixa en väsentlig ökning av medlemstalet genom att gå med. Kom igen BOD!

   Radera
 15. Har Elisabeth inte läst provinsordningen?

  Som kommentar till Ditt påstående ovan hänvisar jag till missionsprovinsens egen s k provinsordning, 4:e kapitlet, där det bland annat står att varje församling skall föra medlemsregister.

  Följer månne inte församlingarna sin egen "grundlag"?

  Nu väntar jag med spänning på Elisabeths nya inlägg i medlemsfrågan.

  I hennes förberedelse för detta, lämnar jag gärna ett tips för vägledning om det antal, som jag flera gånger efterlyst: summera antalet gudstjänstbesökare i provinsens församlingar en söndag, och bilden klarnar tydligt. I Svenska kyrkan förs sådan statistik varje söndag.

  Kan jag förvänta mig att exempelvis Elisabeth, som är en klok kvinna när det kommer till såväl den juridiska som förnuftiga kritan, lägger fram ett sådant förslag i denna kyrkliga familj?

  BENGT OLOF DIKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bengt Olof,
   om du läser ordentligt ser du att det står medlemsförteckning OCH/ELLER kommunionlängd. Det är inte samma sak. Man kan delta i kommunionen utan att vara medlem i en Mpr-församling.

   Vidare finns inget som helst krav inom Mpr att summera antalet gudstjänstbesökare. Om det ens görs är det enbart för att den enskilda församlingen vill ha lite koll; inte för något annat.

   Att SvK räknar och registrerar beror på att den är en del av staten och behöver göra det för ekonomins skull.

   Radera
  2. Christer, präst13 juli 2018 kl. 00:21

   Jag undrar om allt tjafset här om Missionsprovinsen inte möjligen bottnar i hur man definierar en "medlem"...? I Sv Ky är den ”medlem” som betalar sin medlemsavgift, och är därför som en siffra i statistiken intressant för den fortsatta sk verksamheten. I Missionsprovinsen är den personen att betrakta som "medlem" som deltager i någon av Mpr:s gudstjänster/högmässor regelbundet, och för att admitteras till nattvardsbordet för sig själv kan svara ja på några frågor om sin kristna tro. Dessa frågor står i min församling sist i agendan under rubriken: "Nattvardsbordet är öppet för var och en som är döpt och tror och bekänner:" (och så kommer några punkter uppräknade till självprövning).

   Denna/Denne "medlem" i Mpr avkrävs ingen fastställd medlemsavgift. I stället tas kollekt upp 3 söndagar av 4 till "Verksamheten här", alltså bl a till stearinljus, prästernas reseersättning då de ofta kört långväga, nattvardsvin, hyra etc. Det mesta ligger dock på sk frivillig basis, med städdagar, gräsklippning, tvätt osv. Kollekterna är ofta rikliga. Den 4:e söndagen är kollektändamålet Mpr på riksnivå, således Missionsbiskopens ersättning, kansliets drivande vad gäller hemsida, utskick, kontakter med andra länder mm, för att se till att allting fungerar praktiskt. Det uppmanas också till förböner och till t ex gåvor till vår egen prästutbildning, som ligger på akademisk nivå.

   Att vara "medlem" i Mpr innebär alltså inte att man behöver vara knuten till en viss församling/koinonia, utan Mpr-folket är tämligen mobila och kan ibland åka många mil för att vara med på en högmässa på annat håll, arrangerad av ELM-BV med en präst från Mpr, Lutherstiftelsen med samma förutsättningar, ja flera olika värdar kan stå för allt runtomkring, och en präst från Mpr håller i gudstjänsten. Det finns också privatpersoner som upplåter sina hem för gudstjänster när Mpr t ex nekas ha en gudstjänst/högmässa i en kyrka inom Sv Ky, trots att Mpr är beredda att betala hyra, har flera deltagare som är medlemmar i Sv Ky, har med kvalificerad egen musiker och ingen gudstjänst firas i den kyrkan den dagen eller månaden.

   Således blir frågan om antalet "medlemmar", hur många gånger den än ställs, ur Mpr synvinkel omöjlig att besvara, om vi inte en viss söndag på alla ställen skulle be kyrkfolket stå i givakt för inräkning, för att tillfredsställa BOD. Och även då skulle det ju bli fel, då mycket sker under veckorna med läger, bibelstudier, församlingsmöten mm. Och några kan ju ha av sjukdom giltigt förfall.

   Missionsprovinsen får inga bidrag per "medlem", inga bidrag alls, - bedriver huvuddelen av all verksamhet på frivillig basis, och stör ingen. Vi vill bara ha mötesplatser för de som vill att vara med om att Guds Ord rent och klart fortfarande kan förkunnas och sakramenten förvaltas efter Kristi instiftelse, under någon av biskoparnas tillsyn. - Varför är detta så stötande och störande för Bengt Olof Dike att detta ämne ska nagelfaras oftast helt opåkallat oaktat Bloggarens ämnesval? Svara på det! Vad vill Du BOD med Ditt intresse för Missionsprovinsen egentligen…?

   /Är det något jag framställt fel eller otydligt är +Göran, +Roland, +Lars eller någon annan av våra biskopars rättelser väl mottagna och önskvärda, så vi slipper att harva denna fråga mera här, utan kan koncentrera oss på en diskussion som handlar om annat än BOD...!/

   Radera