lördag 19 oktober 2013

Make my Day. Really!

Det blev - och blir? - lustigt. Seglorianerna, de som får framgångar i allt; val av ärkebiskop och möjlighet att kommentera detta val och plats på forskarskola är det senast redovisade, läser Bloggardag och diskuterar på Facebook.

Helena Myrstener är först ut. Hon länkar till Bloggardag och skriver: "Vill egentligen inte ge honom någon uppmärksamhet, men detta är riktigt, riktigt illa." Den kritiske konsumenten av sociala medier kanske funderar på exakt vad som är illa, men det är mer oklart.
Peter Englund har fattat: "Viktigt att många får reda på vad denne man skriver på sin blogg!"
Kent Wisti skriver på en gemensam anmälan om det kommer någon, meddelar han medan Helena Myrstener undrar "nån slags reaktion till biskopen i Växjö stift?" Någon timme senare har hon dock tänkt ett varv vidare: "Frågan är hur mycket uppmärksamhet han ska tilldelas, ingen idé att debattera med honom, bättre då att anmäla."
Jag tror man ska bevara Myrsteners tanke om anmälan som bättre än debatt i sitt hjärta. Hon är präst i Svenska kyrkan.

Mattias Ekenberg undrar: "Vem är detta stolpskott" - och syftar för klarhets vinnande inte på Myrstener.
Segloras Arne Carlsson ger besked: "En förvirrad gammal man som det är bäst att lämna i fred därute på det småländska allvaret." Någon gång ska man inte under kategorin "förvirrad gammal man" men detta var första gången och kanske förvirrad mer i den betydelse begreppet används på en betydligt yngre man, nämligen aposteln Paulus. Apg 26:24 Fast ska jag kallas förvirrad av en man som antingen inte rätt kan placera alvaret, nämligen på Öland eller har fått för sig att smålänningar på något sätt skulle vara allvarliga?

Mattias Irving drar ut i bloggdiskussionen: "Sandahl har en maktposition, och den ska granskas. Han har vant sig vid att kunna säga vad som helst. Men detta är bara förvirrat och i mitt tycke bara ett kvitto på en större kris i konservativ kristendom, där han ändå är något av ett affischnamn."
När det där om "förvirrat" återkommer kanske det finns anledning att likväl försöka räta ut frågetecknen kring ärkebiskopsvalet? För det finns väl något skäl till att jag ska stämplas som förvirrad, ett skäl som motiverar att man inte tar ett varv till med frågorna? Kan vi inte börja med de enkla påståendena, som satts ifråga, t ex det där att Antje Jackelén uppgett att hon från Tübingen kom till Uppsala för att läsa teologi. Där träffade hon Heinz. Men han läste inte teologi där - och kanske inte Antje heller?
Men vi ska inte fråga för då säger Peter Englund till: "Han fortsätter ösa ut galla över ärkebiskopsvalet, obehagligt!"

Debatten fortsatte ett par vändor till på fejjan men i flyttbestyren har jag inte riktigt hunnit med. Så länge har jag varit med att jag känner igen de totalitäras sätt att tänka. Gehäuse-Menschen tänker just så här. Och de vandrar i flock. Somliga blir rädda för dem. Inte jag. Inte Clintan. Make my Day. Really! Och så kan ni andra roas av hur snällismens företrädare så lätt tappar polityren - och inte ens upptäcker att de tappat den. Nästa gång ni läser Dagens Seglora så vet ni vad som gäller - och att Arne Carlsson, som kallar mig "förvirrad gammal man" inte vet var alvaret ligger och inte kan stava rätt. För begreppet "därute på det småländska allvaret" kan inte uppfattas annorlunda än 1. som ett missförstånd och 2. som uttryck för den mälardalscentralism där andra är "därute". Och den mentaliteten präglar, som ni ser, Dagens Seglora, som är med i centrum av det som händer till skillnad från oss andra, maktposition eller ej.

12 kommentarer:

  1. Ja, nu är läget katastrofalt för Svenska kyrkan. Nu har man fått en förvirrad gammal man som ålderspresident i det nyvalda kyrkomötet. Kommer han att klara av att öppna det? Hur skall det gå för Svenska kyrkan? (Fast de som makten haver har väl alltid ansett sådana demokratiska organ vara mest till besvär.)

    SvaraRadera
  2. Zu dem Sachen selbst om vi skall tala husserlianska, men det är ju inte seglorianernas signum. Man kan ana att det på samma sätt som Wittgenstein finns en textproduktion under ytan. Vi har från "Vida Hon famlar..." och framåt bara sett toppen på isberget. Den som håller fast vid apostolisk tro är beredd att bli kallad både det ena och det andra. Ännu har vi inte hört från seglorianerna att apostolisk tro jämställs med avskrap, men när vi inte är beredda att låta oss luras av deras trix blir de sura och då räcker inte argumenten till och då börjar man stämpla precis som Å Bonnier som dammade av Ströms gamla "trospolisstämpel". Igår besökte jag Nils Frykmans gamla missionshus norr om Sunne och då hörde jag sången som bokstavligen och inte bara metaforiskt förkunnar: Min framtids Dag är ljus och lång. Som värmlänning jag är förstod jag ögonblickligen: Inför Gud är vi alla smålänningar. Fader Dag fortsätt med grex docendus non sequendus. Det håller inte minst seglorianerna vid liv. Vad skulle de annars göra om inte försöka upprätthålla den gamla iden om klasskampstänkandet. Men vi fortsätter att kämpa Trons goda kamp.

    SvaraRadera
  3. Man kan åse alvaret och inse allvaret.
    Välkommen i kretsen av oss gamla förvirrade män! .
    Och inse att det är ett kul skede i livet.


    LG

    SvaraRadera
  4. Ja, nog vet vi vad som gäller när vi läser DS (alltså, Dagens Seglora, förstås). Som kristen känns det nästan pinsamt att ta del av detta nedlåtande förakt, så lång från det som Jesu ord förmedlar.
    Tycker nog att det är DS som borde granskas, genom den maktposition man skaffat sig inom SvK, och i svenska sekulära medier. Man förundras också över hur man lyckas få ihop så många skribenter som alla rör sig i samma lilla kub. Påminner lite om situationen i stater som Nordkorea. Där förutsägbarhet är ett måste.
    Så, Dag - kör på. /Staffan W

    SvaraRadera
  5. Helena Myrstener är helt enkelt född tjugo år för sent. Hon hade passat utmärkt bland sjuttiotalets lundensiska rödvinsvänster. Kanske med lite linssoppa mellan Côtes du Rhônes-varven. Nu får Svenska Kyrkan bli hennes forum, när ingen i övrigt längre intresserar sig för vänsterism. Ett tecken så gott som något på kyrkans marginalisering. Både Helena och Svenska Kyrkan är att beklaga.

    Kent Wisti har något mer mellan sina öron. Den snällism, goda vilja och förmåga att inte bara säga, utan också i hjärtat tro på det i tiden rätta, gör att jag tveklöst råder pastor Wisti att bli politiker. Han kommer att bli framgångsrik!

    Mattias Ekenberg framstår mest som oinitierad. Mattias Irving vet nog mera vad han talar om. Det blir intressant att följa hans kommande utveckling.

    Förvirrade gamla pensionärer som chefredaktören Arne Carlsson är det bäst att i all barmhärtighet låta vara, utan alltför mycket uppmärksamhet. Det blir mest pinsamt att påpeka deras fadäser.

    Och den evige Gossen Ruda, d v s D S, kan ju - förgäves synes det -tillhållas att inte vare sig sticka ut elller upp eller peta i getingbon.

    Det sätter fart på Gehäusefolket, se!


    Tant Svart

    SvaraRadera
  6. Lena Andersson skriver mycket träffande om dunbolsterteologer i DN.
    http://www.dn.se/ledare/kolumner/med-gud-in-i-tankelattjan/

    SvaraRadera
  7. Kul läsning!
    "Förvirrad gammal man", tar priset.

    SvaraRadera
  8. Jag rekommenderar dagens DN Lena Anderssons analys om situationen i Svenska Kyrkan.
    Skall det vara en troende ateist som gör den bästa analysen ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, uppenbarligen. Stenarna skola tala.

      Radera
  9. "Bara en feg kyrka väjer för debatten". 7 maj 2013 i Dagens Seglora. Skrivet av Helena Myrstener. Sic! / LM

    SvaraRadera
  10. PS: http://dagensseglora.se/2013/05/07/en-modig-kyrka-vagar-vara-osams-ibland/ DS

    SvaraRadera