I Löttorpshallen för att köpa glass till jordgubbarna. Vid kassan ett vänligt ögonkast från kassörskan som just stängt för sin lunchrast och en nick - jag får komma igenom och på väg dit ser jag DN:s förstasida, där den spionutpekade prästen erkänner och ångrar sig. Nu minns väl alla att denna bloggsida var tidigt ute med beskeden? Och den prost på västkusten som menade att Radler var väl utbildad spion får vatten på kvarnen - för så beskrivs han i DN av experten Helmut Müller Enbergs. Återstår för Svenska kyrkan att kartlägga vilken information som betraktades som viktig för DDR. Där kan vi lära oss en del.
Vad gäller nu? Inte att kyrkoherden varit Stasi-medarbetare utan att han på sistone kategoriskt förnekat uppgifterna. Men ska han klandras för att han gjort det han tränats att göra - förneka varje samröre? Motsvarar detta inte ungefär det vi andra skolats att göra för det fall vi skulle blivit tillfångatagna av fienden? Nå, Luleå domkapitel har en del att jobba med.
Nu sitter Aleksander Radler på uppdrag för kristdemokraterna - i kommunpolitiken men också i kyrkomötet. Kristdemokraterna är något så underligt som ett parti men i kyrkomötet ett icke-parti, som dock ogenerat samarbetar med alliansen, i vilken partiet ingår politiskt. Partisekreteraren var i den kyrkliga gruppen - icke-partiet! - för att lägga upp icke-partiets valrörelse. I denna värld av skiftande identiteter kände sig Stasi-medarbetaren hemma och det kan man ju förstå. Kanske är det ändå tid att fundera över kristdemokraterna som kan stoltsera med en spion i sina led? Tänka sig att just det partiet skulle vara tillhåll för en DDR-spion. Hur känns det att vara det parti som spionen valde? Vilket svar som än ges, kan det bara bli intressant.
Ljugandet och blånekandet inför TV-kameran med darr på stämman. Det vänliga intresset för allt som gällde östkontakter för länge sedan. Odlandet av nyttiga idioter som jag. Det hänsynslösa och egocentrerade samlandet av forskningslitteratur utan att sköta återlämning och tidsgränser. Det lätt irriterande inträngandet i personliga sfärer.
SvaraRaderaVad kan inte en sådan man ljuga om? Vad hade han inte kunnat uträtta för sina uppdragsgivare som svensk ärkebiskop under en ockupation av Warschawapaktstrupper!?
Per S
Hur kan det komma sig att den störste Stasi-spionen som avslöjats hittills i Sverige är en aktad kyrkoherde i Sv Kyrkan? Och ingen obetydlig Stasi-spion heller - absoluta toppklassen.
SvaraRaderaHur många liknande fall kommer att uppenbaras i framtiden? Om kyrkan kan, vill eller förmår göra rent i sina svarta skrymseln.
Viktigt för en spion är att får vara med men inte synas. Samma som gäller för kristdemokraterna idag.
Kyrkoherde som skvallrar om tre biskopar till DDR ! Elitklass spion? Och vad behövde DDR dessa kunskaper för?
SvaraRaderaGullberg gjorde reklam för andliga spioner " för att på avstånd begrunda vårt faktiska läge i nuet..." Ha kyrkoherden missuppfattat uppdraget?
Realsocialismen visste att ge kristendomen sitt rätta värde som en dödligt farlig konkurrent. Kanske bättre än dagens likgiltiga liberalism?
RaderaEn spion kan vara duktig teolog, sa Bill.
SvaraRaderaEn teolog kan vara duktig spion, sa Bull.
Sig förbarme! sa jag.....
Sverige, myndigheter och andra organ, har säkert varit väl förberett för en ockupation. Idag har, liksom prällen, en del gått i pension, men många sitter säkert kvar på viktiga positioner. Är de månne till salu för extraknäck åt högstbjudande? Eller har de sadlat om till lobbyister för klimatmaffian?
SvaraRaderaJag kunde behöva lite hjälp, men hårt arbete är väl inte å tänka på...
Inte Kristdemokraterna utan krisdemokraterna.
SvaraRaderaThomas A
Att han varit engagerad i Stasi (vilket många av oss har haft befogade misstankar om ganska länge) beror naturligtvis på att det tycktes ge personliga fördelar. I syndens värld formar vi människor våra liv på det sättet. Att han, så länge det gick, förnekade detta, upprör mig inte särskilt, det hör till bilden.
SvaraRaderaMina funderingar handlar om hur många i dagens etablissemang, politiskt och kyrkligt, är det mot sin djupare övertygelse, bara därför att det ger personliga fördelar.
Jag menar att professorn, kyrkoherden och der Spitzler Aleksander Radler drevs främst av utmaningen. Att visa att detta var möjligt att gå i land med. De dubbla lojaliteterna gav spänning liknande den en skicklig pokerspelare känner. Det kyrklig spelet var rimligen inget hyckleri, utan just ett skickligt iscensatt (och i hans fall ytterst välavlönat) scenario, liksom tidigare det akademiska. Bluffen är nu synad. Spelet oåterkalleligen förlorat. Gud förbarme sig över den avslöjade och hans offer!
RaderaPer S
Under mina studieår i Lund var han varmt välkommen på Laurentiistiftelsen och celebrerade där. Vill minnas att det var han som eleverade kalken och knäböjde samtidigt, snygg prestation! Kanske också illustrativ för en tendens att buga, bocka, knäfalla och vörda en bröbit och skvätt vin men samtidigt inte intaga samma hållning mot dem Gud skapat till sin avbild, en farlig men inte helt ovanlig hållning, kanske lätt blir så när inkarnationen låses in i thomistiska system och det var väl Thomas kodnamnet var? / Magnus Olsson
SvaraRadera"En brödbit och en skvätt vin"?
RaderaDet var väl en blöt proteinklump som skrev det?
fm
Nå, vad hade hänt om Radler velat engagera sej i Frimodig kyrka? Hade de då ännu obekräftade "befogade misstankarna" räckt för att vägra honom en (framskjuten) plats på valsedlarna, Dag och Göran?
SvaraRaderaTveksamt om "kr." kan lastas för att Radler visat sej vara spion. Han kan ju ha valt ".kr" just för att ".kr" är så förtroendeingivande och av kyrkfolket uppskattat? (Större skam att misstro sina vänner än att bedras av dem, heter det ju f.ö.). Däremot instämmer jag helt i Dags kritik av idén - som även FP och många andra tillämpat/tillämpar - att göra en "avknoppning" från det politiska partiet som aldrig någonsin lär bli kvitt kopplingen till partiet/staten och betraktas som en helt opolitisk nomineringsgrupp.
Caesars hustru får inte ens misstänkas. Enda raka uppmaningen till .kr och FISK inför kyrkovalet 2013 är: Lägg av! Lägg ner! (Posk, ÖKA och Frimodig kyrka är fullt tillräckliga för att täcka in den teologiska bredden i dagens Svenska kyrka).
Nu vill vi veta mer om vad som skett, både i kyrkan, men också på regeringsnivå.
SvaraRadera