fredag 27 juli 2012

Ölandsbladet har inte fattat ännu

I går väntade jag mig att Ölandsbladet skulle läst brandchefens mejl och sett att det i måndags var alldeles för många i Högby kyrka. Lil Lindfors sjöng och biljetter såldes av ett produktionsbolag. 315:- styck och 400 förköpssålda biljetter betyder att Högby kyrka inte får ta in fler. Det visste bolaget som hyrt kyrkan. Likväl fortsatte man sälja ett hundratal biljetter. Uppskattningsvis var det 550 personer i kyrkan, upplyser anmälaren brandchefen. Några fick stå under föreställningen. Lösa stolar sattes i gångarna - också vid mot nödutgångarna. Nu har jag frågat runt för att få veta vad som egentligen hände - för själv befann jag mig i sydligare nejder å den lediga måndagen.

När det vid kyrkdörren såldes extra biljetter betydde det att de som köpt i förväg inte hade några platser - för de kom 15 minuter före föreställningen. Vaktmästaren blev utskälld. Han hade föga med saken att göra. De två kyrkvärdar vi tillhandahåller för att bemanna eller bekvinna sidodörrarna (nödutgångar) var inte heller där för annat än just se till att dörrarna kunde öppnas. De kunde knappast ge sig till att köra ut dem som köpt biljetter av produktionsbolagets man en stund tidigare. Vaktmästaren såg sig ingen annan råd än att ta fram extrastolar. I situationen var detta det möjliga beslutet - särskilt som brandrisken är måttlig. Ingen kyrka har mig veterligt brunnit när det varit folk i den och då räknar jag medeltid och framåt. Kyrkor brinner vid andra tillfällen.

Nu uppstår väl den situationen att det är KYRKAN som hålls ansvarig för vad produktionsbolaget hittat på. Denna arma kyrka, som hyr ut kyrkorum med vaktmästare och två vakter till dörrarna (som är där gratis) liksom vårt nya fina piano för 4000:- Det är antagligen vad produktionsbolaget betalar för en enda annons i Ölandsbladet. Och bolaget omsatte denna afton ungefär 315x500, vilket blir dryga 150 000:- Ska brandchefen kräva in vite - av Kyrkan? Det skulle närmast bli en komisk följd av kyrkorådsbeslutet att säga ja till produktionsbolaget, som missbrukar ett förtroende.

Att min vaktmästare blir utskälld av uppretade turister och sommarölänningar accepterar jag dock inte. Frågan är väl om det inte ska vara slut med uthyrningar av kyrkorum. Produktionsbolagen får leta andra lokaler med komplikationen att på norra Öland finns de inte. Fortsättning lär följa och antagligen skriver någon sommarölänniung arg insändare om hur illa organiserat det var i Högby kyrka. Skiten får vi alltid, det kan man lugnt lita på.

Själv var jag i måndags å sydligare nejder, som sagt, på de platser där jag varit krigsplacerad. Spionen Stig Bergling utlämnade oss. Faktiskt fick jag ny krigsplaceringsorder med mycket hemliga beteckningar och veckan senare kom en tavelförsäljare. Jag öppnade inte dörren själv - men jag vet inte att det vare sig förr eller senare kom någon tavelförsäljare. Bara då, när jag hade krigsplaceringsorder för ett av försvarets nyckelförband. Hemligt namn hade jag också. Det är nästan så att jag skulle vilja fråga Kristdemokraterna vad det hela kan ha handlat om? Är Stig Berling också kristdemokrat, månne? Tavelförsäljaren?

Dett sista dystra mest för att pigga upp mig vid tanken på hur det i Högby i måndags kväll. Inte juste i vart fall.

5 kommentarer:

  1. Kyrkorådet kan gott ha det. Dessvärre blir det inte kyrkorådet som får ta smällen. Den drabbar Svenska kyrkan i stort.

    Men - det är som jag alltid har sagt. Kyrkorummet är till för gudstjänst och ska inte användas till spektakel. Vad var det nu Jesus gjorde med månglarna i templet? Just det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra Elisabeth!

      Det är precis min inställning också. Kyrkorummen profaniseras alltmer. Människor som lockas dit är oftast helt kyrkovana och beter sig som om kyrkorummet vore vilken nöjeslokal som helst; applåder och stampning i golvet. Om det åtminstone vore musik med andligt innehåll, men det är det numera sällan heller. Det går an det mesta i den genren.
      Men det är ju bra för statistiken förstås, och statistik är viktigt för kyrkan, viktigare än vad kyrkorummet är helgat till att vara. Jesus körde ut månglarna i templet, men det gör nog inte de politiska kyrkoråden. De gnuggar händerna i förtjusning över den ökade statistiken.

      "Präst från Skara stift"

      Radera
  2. Men självklart innehåller väl hyreskontraktet en klausul för att reglera ansvaret för lagöverträdelser och viten? Allt annat vore ju totalt amatörmässigt!

    SvaraRadera
  3. Jesu agerande i templet är inte tillämpbart på kyrkobyggnader vilka utgör en fortsättning på den gudstjändtform som överlevde templets förstöring inom judendomen och som de första kristna deltog i innan brytningen med judendomen vad gäller gudstjänst, nämligen synagogsjudendomen. Synagogan användes till betydligt mer än gudstjänst. Först senare skedde en slags sakral rumstanke. Därför är problemet, precis som Dag anger dels praktiskt dels attitydmässigt. Teologiskt i relation till rummet är det ej. Det är inget tempel. /Magnus Olsson

    SvaraRadera
  4. Nja, ett kristet tempel är också en bit tempel eftersom kyrka också är templlagens fullbordan -inte upphävande! Svenska kyrkans teoretiska hantering och det symbolspråk och funktion som en kyrka faktiska har,de krockar med varandra, vilket förstås beror på tokradikalismen under reformationen. fm

    SvaraRadera