Jag praktiserar snällismen söndagsvis och de som läst BloggarDag vet varför. Det är inte så enkelt att hitta ämnen där det går att vara pigg, käck och munter och snäll samtidigt. Men det kom en redovisning om vad ledamöterna tyckte om kyrkomötet, lokaler, mat mm. Frågan om diskriminering kom också upp. Det kan jag nog aktualisera under praktiserande av söndgssnällism.
"Har du känt dig illa behandlad på kyrkomötet enligt någon av diskrimineringsgrunderna?" frågades.
Så här blev resultatet.
Kön - 97.3% nej
Könsöverskridande identitet eller uttryck - 98.4% nej
Etnisk tillhörighet - 98.9% nej
Funktionshinder - 96.8% nej
Sexuell läggning - 98.4% nej
Ålder - 93.7% nej
Att det inte blir 100% kan bero på att några svarat "vet inte" för det är bara tre kategorier som får ja-svar: kön, funktionshinder (1.6% vardera) och så ålder (2.6%). Totalt svarade 189 personer.
Man kan förstås fundera på varför kön blivit en så viktig diskrimineringskomponent men inte klass. Men i stort får det väl sägas att Kyrkomötet inte beter sig särskilt lumpet i just dessa avseenden.
Håll i er nu för det ställs en fråga till.
"Känner du till någon annan som har blivit illa behandlad på kyrkomötet enligt någon av diskrimineringsgrunderna?"
Rimligtvis borde väl svaret vara likadant när de 188 som svarar ger sin mening till känna. Men här sjunker siffrorna.
Kön - 88.8% nej
Könsöverskridande identitet eller uttryck - 91% nej
Etnisk tillhörighet - 92% nej
Funktionshinder - 91.5% nej
Sexuell läggning - 90.4% nej
Ålder - 89.4% nej
Vilken är den mest framträdande skillnaden? Svarsalternativet "vet ej" ligger på nivåerna 7.5-9%. Det måste bli så här för nu gestaltar sig en snällism - bortom den synbara verkligheten.
Vi vet att andra måste ha det svårt, det är principen, men det går inte att se i kyrkomötet och då bör svaret vara "vet inte" - för det finns nog fast det inte syns, detta missförhållande. Det drabbar inte mig själv, men det måste helt enkelt drabba de utsatta. Allt detta är logiskt. Och det är logiken som blir tragiken.
Vad bör göras?
En uppgörelse med stabila fördomar behövs. Man kan läsa på. Det går att fatta vilka kritiska frågor som måste ställas.
Det går att låta bli också.
I en stad sägs konfirmandfrekvensen vara 15%. Om den situationen kan man tala och tala långsiktigt. Man kan också låta bli. Kortsiktigt först och därmed självfallet inte långsiktigt för i det långsiktiga har kyrkoseden fallit samman. Det är sådana perspektiv som avvisas - för det får inte hända och därför kan det inte hända. Det är just därför det kommer att hända. Den som vill bevara sitt liv kommer att mista det.
Nu består kyrkomötet av 251 ledamöter. Några var frånvarande, men ett 60-tal kanske är så diskriminerade att de inte ens orkar svara? Så kunde man tänka om det inte varit "vet inte"-kategorin som förskjutit bilden. Nu är den rimliga förklaringen till bortfallet att ett 60-tal ledamöter inte gittat svara på enkäten.
Märker ni att denna text håller på att glida ut ur söndagskonceptets programmatiska snällhet?
Bäst att sluta genom att vända perspektivet framåt för i morgon är det Gin&Tonic Monday. Jag vill mana till viss återhållsamhet. Från England inhämtade jag beskedet att dagen får firas från midnatt till midnatt. Jag kanske inte startar förrän kl 10. Eller 15? Och så gäller för en kristen måttligheten, men det behöver jag väl inte särskilt skriva ut här? Denna måttlighet gäller också för Fettisdagen. Nio middagar på tisdag - men inte fler!
Frågan om man känner till någon annan som blivit illa behandlad kan rimligtvis bara besvaras med ja eller nej. Annars säger man ju ”jag vet inte om jag känner till att…”. Det blir ju hur dumt som helst.
SvaraRaderaVad gäller gin o tonic vill jag mana till försiktighet. Förra året fick jag präktigt ont i huvudet. Och nu tänker folk förstås ha ha ha, det är väl inte så konstigt men då kan jag upplysa om att det var tonicen som gav huvudvärken, inte ginet. Samma mängd gin utan tonic = ingen huvudvärk. Samma mängd tonic utan gin = huvudvärk. Kinin är inte att leka med.
På varje fråga i en enkät finns det någon procent som svarar: Vet inte. Även på frågor som: Hur gammal är du?
RaderaElisabeth
RaderaDet finns endast ett ärligt svar
på denna fråga.
Det är ja.
Karl-Alfred
.
Gin& Tonic är varken piggt, käckt eller muntert.
SvaraRaderaBeskt, medicinsmakande och alkoholstarkt är mer passande begrepp.
Men om jag fortsätter i samma stuk blir väl nästa enkätfråga om man diskriminerats för sina akoholvanor?
Känner jag någon som i frykyrkan diskriminerats p.g.a. av barndom allena?
För att svara på den frågan behöver jag inte titta djupt i glaset, det räcker att snegla på spegeln.
Religiös övertygelse saknas. Det brukar vara med i dylika enkäter.
SvaraRaderaOch se där hade väl siffrorna för diskriminering rasat i höjden?
RaderaAMDG
Intressant siffra du nämner Dag om att konfirmationsfrekvensen i en specifik stad ligger på 15% av befolkningen. Det är något drygt hälften av riksgenomsnittet för 2014 (29.1%). Jag tycker ändå det är en rätt hög siffra om man jämför med hur litet engagemanget är bland befolkningen för sv"k". Man måste dock väga in den avgjort vanligaste anledningen till konfirmation: det väntande presentbordet. Begreppet "konfirmation" är som bekant ytterst urvattnat numera eftersom det inte längre handlar om att konfirmera sitt dop (vilket i sig till nästan 100% av föräldrarna betraktas som en namngivningsceremoni). "Konfirmandundervisningen" fokuseras i stället på att bli en bra människa, se möjligheter och begränsningar och att hitta en plats i samhället. För ett halvår sen pratade jag med en före detta konfirmand från Sofia församling i Stockholm som berättade att han tillsammans med 6 andra i gruppen hade hoppat av "undervisningen" därför att den inte gav dem något. "Prästen" kunde inte ge några som helst vettiga svar på deras frågor om den kristna tron, hen "tog aldrig ställning" utan bara "slingrade sig". Den avhoppade konfirmanden såg ingen som helst anledning att i timmar lyssna på en "präst" som uppenbarligen inte trodde på något själv, svar på samhällsfrågor kunde man ju få på annat håll. Sammantaget är det både tragiskt och komiskt att se hur sv"k", likt en hydra, krampaktigt håller fast vid sina ceremonier, allt mer av den själv tömda på innehåll. Dop = namngivning, konfirmation = "tro på vad du vill eller tro inte alls", vigsel = "prata så lite om Gud som möjligt", förkunnelse = "hitta dig själv", begravning = "säg nåt vackert om den avlidne". Allt för att hjälpligt hålla det viktigaste av allt, besöksstatistiken över vattenytan. /John.
SvaraRaderaHydra: "grotesk varelse med minst åtta huvuden varav det mellersta sades vara odödligt. Dess andedräkt var förgiftad och spred död runt omkring sig." (Wikipedia)
Det är klart att vi skall vara snälla. Alla dagar om året.
SvaraRaderaSe bara så fint det är att vara snäll:
http://svenskakyrkanmalmo.se/drottningen-uppmarksammade-flyktingarbetet-i-svenska-kyrkan-malmo/
P
Drottningen, inte statschefen-konungen. låter sin nådes sol lysa över superherden Ekhem.
RaderaGott så! Men betyder det att från högsta håll bekräftas att "kristendom" mest är en angelägenhet för kärringar?
Kan man misstänka att den mera kärvt "manliga" islam får högre prio?
AMDG
"Rimligtvis borde väl svaret vara likadant när de 188 som svarar ger sin mening till känna. Men här sjunker siffrorna."
SvaraRaderaNej, det borde inte vara samma siffror alla. Om person A diskrimineras och person B känner till det så är det 1 person som diskrimineras men 2 som känner till det.
PGGF
Funderar på vad differensen mellan skattningen om egen och andras diskriminering står för. Är,det,inte fromt att man är mera orolig för andras utsatthet och risk attt bli sårad än sin egen? Diakonalt till och med? Bortsett från bortfallet 189/ 251 = 62/251som inte orkade känna efter om man var diskrimineradE eller ej. Bias? Prästänka
SvaraRaderaElisabeth,
SvaraRadera-Att analysera effekten hos Dig av Gin&Tonic-intag och torgföra densamma tillhör kanske inte de viktigaste frågorna att debattera på en kyrklig blogg. Effekten är ju högst personlig och berör således bara en enda person.
BENGT OLOF DIKE
"Effekten är ju högst personlig och berör således bara en enda person."
SvaraRaderaVerkligen? Vet Dike varför Danmark inte har mera oljefält i Nordsjön , men Norge så mycket mera? fm
Anonym,
SvaraRadera-Kan man göra Gin?tonic av olja? Det visste jag inte.
BENGT OLOF DIKE