fredag 5 april 2013

Bloggkommentarer

Jag gillar bloggkommentarer - särskilt när de ägnar sig åt den intellektuella verksamheten att försöka förstå. Men också de andra är av intresse. Vi får möta stämningar vi annars aldrig fått möta. Får vi aldrig göra det, vet vi inte vad vi ska förhålla sig till.

Helle Klein och hennes stamfränder  har förpestat samhällsklimatet, skrivs i en bloggkommentar. Detta är en replik från tyskt 20-tal och framöver. Ska den modereras bort? Nej, den ska stå och jag ska tydligt deklarera att Helles stamfränder också är mina stamfränder, kata pneuma. Antisemitismen är en omöjlig hållning för en kristen. Och Helle och jag är som Guds barn och syskon förenade i ett enda dop. Detta är ett faktum som skulle göra Dagens Segloras illvillighet omöjlig. I en familj håller man samman och hanterar sakliga oenigheter sakligt.

Kravet på politisk korrekthet ska analyseras mer djupsinnigt än med en antisemitisk glosa. Har verkligen Jesus förpestat samhällsklimatet? Knappast. Däremot ger han oss uppgiften att vara salt och ljus och att bära vittne om Sanningen. Det betyder ansvaret att komplicera och i vårt samhäller antagligen uppgiften att noga granska slagord och ytlighet.

Det finns uppenbara skillnader mellan Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka . På en grafisk bild i Kyrkans Tidnings kyrkovalsbilaga skulle partierna lägga in sig och svara på fem frågor. Frimodig kyrka är den grupp som tydligast avviker från Sverigedemokraterna, fyra av fem svar. Frimodig kyrka har lagt sig närmast Jesus. Partier måste finnas ibland oss för att sanningen ska bli uppenbar, tycks det.

Till frågan om det verkliga alternativet i kyrkovalet och de alternativa alternativen ska jag be att få återkomma. Men här som alltid gäller friheten: "Rösta du på ditt sätt, så röstar jag på rätt sätt."

14 kommentarer:

 1. Framför ett tack till DS för klargörande ord om Sanna kristnas relation till Guds utvalda folk och avståndstagandet till den lagda kommentaren. Tack! Vad gäller rösträtten tackar jag för respekten för samvetet, den punkt där Sanna kristna alltid gör halt i sin kritik av andra och betänker noga vad som sägs och inte sägs. Om något ord i detta kan missförstås ber jag självklart om ursäkt på förhand. Vad gäller ordet, det lilla " rätt"
  Blir jag glad, för det ger minnen från hemmavid. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 2. Kan någon berätta för mig varför allt detta krut spills på något så perifert som "Seglora smedja".
  Och Helle Klein!
  Det borde väl finnas angelägnare saker att diskutera på denna intressanta och ibland närmast profetiska blogg.
  Bloggaren har blivit putt på SS,och det är ju synd, men som sagt: SS är väl när allt kommer omkring en fis i rymden?

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pastorsredaktrisen Helle har ett magnifikt inflytande. Kanske skulle man kunna säga, att hon är våra dagars Bo Giertz. Detta säger mer om vår förnedrade Svenska Kyrka än om Helle Klein.

   Tant Svart

   Radera
  2. Inomkyrkligt sett är SS nog inte en fis i rymden. I den sekulariserade världen är det förvisso så men inom Svenska kyrkan har SS ännu makt att förstöra.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först trodde jag att JE var ett troll. Så var det alltså tyvärr inte.
   Khazarteorin var på sina håll populär men hyllas numera endast bland Palestinakramare. Endast ledarskiktet, d v s en minoritet av khazarerna var judar. Nyare DNA-analyser visar att judar över världen är nära släkt. Förbudet mot giftermål med gojim har alltså i allmänhet följts.
   Tyvärr kommer vi i det skyddande kölvattnet av muslimsk invandring att få se allt fler små judehatare sticka fram sina äktsvenska, skära gristrynen i det offentliga. Blir de tillräckligt många, blir de farliga. En tröst är, att sådana kronjuveler inte lär komma ifråga för framtida nobelpris. Våra judiska vänner har däremot tilldelats en dryg tredjedel av alla pris hittills. Tendensen ser dessutom ut att vara stigande. Den statistiska signifikansen är alltså överväldigande.
   Judehat som den hopplöst underlägsnes sätt att revanschera sig??

   Tant Svart

   Radera
  2. Nu är det ju istället så att Svenska kyrkan och Helle Klein i allmänhet favoriserar islam. Därför faller din judefientliga agenda gentemot dem. Och - som Dag mycket riktigt skriver så kan en kristen omöjligen vara antisemit.

   Radera
  3. Svensk media är inte styrd av en judisk konspiration, det bevisas väl enklast genom den palestinavänliga hållning som är utbredd bland journalister. Nej, finns det en agenda så är det 68-vänsterns, och visst, Helle kan mycket väl sägas vara en gren av DEN idéhistoriska stammen.

   Vad beträffar dagens judars genetik så är den oväsentlig för deras släktskap med Abraham. Judarna, inklusive proselyter, (konvertiter som inte är födda av en judisk mor) är alla barn till Abraham eftersom de inlemmats i det folk som har Abraham till fader. På samma sätt har vi genom dopet blivit Abrahams barn, eftersom den kristna kyrkan har inympats som en vildolivgren på det äkta olivträdet, som är Guds utvalda folk. Visst kan man säga att det judiska folket därigenom har visst inflytande i oss - vi är ju beroende av stammen för att få näring. Judinnan Marias son Jesus är vår frälsare och tron på honom vägen till salighet. Visst kan man tycka att det är orättvist av Gud att bara utvälja ett folk och först senare välsigna alla andra genom det, men det är nu något att gå tillrätta med Gud för om man törs ifrågasätta hans vishet, istället för att svartsjukt agera som Josefs bröder mot den utvalde.

   Precis som den inympade grenen inte har samma genuppsättning men får näring från samma rötter, så är det med Abrahams barn idag, både judar och kristna - genetiken är oväsentlig, det viktiga är varifrån näringen kommer! Detta gäller även kommentaren ovan: Varifrån får den sin näring är den viktiga frågan? Man bör akta sig från att dricka ur gölar som visat sig vara giftiga!

   Radera
  4. De skära gristrynena


   som "Tant Svart" tar upp i sin kommentar är redan en verklighet i Malmö. Där har sedan en lång tid nu muslimska förföljelser skett gentemot judarna. Det är en stor skam att detta får förekomma utan alltför stora åtgärder för att komma tillrätta med problemet. Hit kommer dessa muslimer under förevändning att de är förföljda i sina hemländer och så lönar de denna gästfrihet här genom att ge sig på judarna. Här skulle hårdare tag tas gentemot dessa marodörer. Skicka genast tillbaka dem till sina hemländer och låt dem känna på vad förföljelse är och låt dem inte längre själva utöva den här i vårt land.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
 4. När hat och rädsla får styra hamnar vi till slut i den situation som exemplifieras av den nordkoreanska retoriken. I kyrkogemenskapen hotas vi av de krafter som vill kallna kärleken. Det får aldrig bli politik och juridik som fäller avgörandet. Det är förbehållet den sakramentala nåden. I Adam är vi alla ett som syndare i Kristus är vi alla ett som förlåtna syndare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs Orwells bok om grisarna, de som är lika men somliga är mer lika! Vem är grisigast? /Magnus Olsson

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag berör din din avslutande fråga, att synen på kön i Svenska kyrkan har förändrats 1920-2010, i min magisteruppsats, som finns här: http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:610443

   Radera
 6. Tack för en bra bloggpost, Dag. Jag tror att vi måste vara (över-)tydliga i dagsläget. Ibland får vi t.o.m. stå på Helle Kleins sida - och hoppas att hon i något läge faktiskt kan tänkas återgälda vänligheten.

  SvaraRadera