söndag 28 april 2013

Ordet är "tillåts"

Används ordet "tillåts" när någon skriver och innebördeen är att detta inte borde ha tillåtits, måste man fundera. Och är det en journalist behöver man ta fram de gamla tryckfrihetsdebatterna för på samma sätt som sekularisering kan börja i Kyrkan, kan censuren börja på tidningsredaktionerna. H.K. Rönnblom tog debatten på 1940-talet men det är så länge sedan, att det är glömt. Förlåtet blev det nog aldrig.

Jag läser den twittrande journalisten Karlsson. "Med ett kärleksbudskap i centrum borde främlingsfientliga homofoba kvinnoprästmotståndare inte tillåtas härja fritt i Svenskakyrkans namn" Frågan ställdes om ett förtydligande eftersom konsekvensen skulle bli at5t folk exkluderades på grund av åsikt. Journalisten Karlsson visste besked: "Exempelvis Sandahl som nämns i texten, men har egen erfarenhet av andra också." Journalisten Karlsson är dock godhjärtad: "Självklart behöver personerna hjälp att inse att alla är lika värda etc. De borde dock inte få tala i #Svenskakyrkans namn."

Släpp loss journalisten Karlsson och vi får en uppsättning begränsade fri- och rättigheter. Men jag har fått för mig att vi i den svenska journalistkåren ser en skillnad mellan de äldre journalisterna, de som utbildades på 1960-70-talen och visste vad man då behövde stå upp för - och emot. Det är när man kommer ner på journalisten Karlssons detaljnivå och kan följa hennes tankevärld, som man förstår. Och i största allmänhet kan man förstå vart etikettkletandet leder. Vem ska hjälpa mig att förstå alla människors lika värde, menar Karlsson?

Nu ska jag snart tala i Svenska kyrkans namn. Förlåta synder, förkunna evangelium, be för lokalsamhället och de som far illa och konsekrera. Det mesta av detta jag gör är på många sätt inte mitt utan Guds. Gud give att predikan med den äventyrliga överskriften Älska och gör vad du vill blir efter Guds Ord. I dag ska församlingen förmanas till trogen förbön. Polisen har tagit in en ölänning som misstänks för mordet. Den misstänkte måste vi be för - och familjen - och offren med anhöriga.

I går var polisen här lite brådstörtat för att i det nya läget med en misstänkt från lokalsamhället, möta folk. Det var Lasse från Kalmar (gudstjänstfirare i Heliga Korset) och vår egen polischef Thomas, som parkerat polisens husbil vid Löttorpshallen. Barnbarnen var med för att köpa lördagsgodis så när jag bytte några ord med Lasse och Thomas provsatt de polisens husbil.

Sigrid, 4 år, ville se tjuvarna, meddelade hon. "Men vi har inga tjuvar här", sa poliserna - "om inte i kylskåpet, kanske", sa Lasse. Det är lite befriande när en del av livets allvar går de små förbi. Tids nog kommer det.

Barnbarnen har annars lekt gömme i den stora prästgården samt två gånger tittat på filmen Kirikou, en afrikansk folksaga om ondska och godhet. Filmen, som jag en gång gett dem, hade kommit bort i dvd-lådan men hittats i veckan och medförts. Den kan rekommenderas. Nu krävde de att få se Nakna Pistolen 33 1/3 också. Barnen skrattade olämpligt. Jag tänkte ett ögonblick att bilderna av mig kanske inte stämmer. De fick äta sig mätta på tacos, kroppkakor, oxfilé, jordgubbar, chips och kolsyrade drycker till detta. Samt lördagsgodis, alltså.

Jag tycker att deras moder/min dotter är påtagligt snål med lördagsgodis för jag frågade hur mycket de brukade få. De fick lite mer här. Och så inser jag att föga av det barnen fick att äta skulle godkännas av det klimatfolk som häckar i Kyrkans Hus.
På Kristen Opinion läser jag Johanna Andersson. Hon är knivskarp och använder det knivskarpa för att snitta upp sammanhanget. Ska hon verkligen tillåtas det? Fast när det kommer till frågan om klimatkompensation är jag lugn. Svenska kyrkan äger så mycket skog att vi klimatkompenserar många gånger om genom vårt blotta skogsinnehav. Det känns väl skönt?

8 kommentarer:

 1. Varför inte uppmärksamma att det är 1700 år sedan kristendomen blev tillåten i det romerska riket. Ständigt pågår kampen. Draken rasar mot "kvinnans andra barn", de som håller Guds bud och Jesu Kristi vittnesbörd. Drakens onda andedräkt kan ibland kännas hos de som inte vill tillåta kristen tro, de som företräder me katholou (Apg 4:18).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte att förglömma andedräkten från kristna drakar, de finns också. Luktar lite som olagade tänder. /Magnus Olsson

   Radera
 2. Den främmande är skrämmande.

  Har man aldrig sett en jude eller för den delen tysk, är man rädd. Talande är, att i muslimska länder drygt 95% av befolkningen är bärare av fördomar mot judar. På Västbanken däremot, ligger motsvarande siffra på 45%. Där vet man lite mer och är alltså mindre skräckslagen och fientlig mot "den andre".

  Religion skrämmer dem som menar sig vara utan dylik belastning. Särskilt religion tagen på allvar. Alldeles särskilt kristendom, tycks det. Häxbränningar, inkvisition, krig och kvinnoförtryck och allmän fanatism är vad stora delar av den svenska allmänheten rent automatiskt förknippar med religion, kristendom, kyrka och präster.
  Och så kommer en Dag Sandahl och ger ondskan ett ansikte! Att han inte skäms!

  Att han vågar, skulle nog många tillägga.

  Vi är tillbaka i en situation som var normal under de första kristna århundradena och sedan i den del av kristenheten som hamnat under islam: En statsmakt som är i varierande grad fientlig. Hån, diskriminering och misstänkliggörande från den ickekristna folkmajoriteten (om inte majoritet, så åtminstone de på "rätt" sida) och de tongivande i samhället. Varierande rättslöshet och oprovocerade angrepp "för det namnets skull".
  Dag Sandahl får trösta sig med, att det inte är värre att vara kristen kändis och präst i Högby än att vara det i Pakistan eller Syrien...
  Symboler för det främmande och skadliga måste upplysas, omvändas, tystas eller vid behov utrotas.
  Kan man från de rättrognas sida TILLÅTA att "ondskans" symboler syns, hörs eller ens finns??

  Nog är det härligt, när man med Hegel får se världsanden till häst i en svensknormativ Karlssonjournalist!

  Tant Svart

  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om en människa får frågan "kan du namnge en ond människa" och då ger ett annat svar än sitt eget namn, så är svaret lögn. /Magnus Olsson

   Radera
  2. I romarriket betraktades de kristna som ateister, eftersom de inte vördade de gamla gudarna och inte offrade till (den gudomlige) kejsaren. Det är på motsvarande sätt nu, när kristna inte oreserverat accepterar tidens tolkning av vad som anses vara mänskliga rättigheter, t.ex. homosexuellas rätt till 'äktenskap'.

   Radera
 3. Härligt att DS inte är snål utan att barnen får lite mer i prästgården. Detsamma gäller väl oss som läser DS blogg vi får massa godis. Frågan är om tandborstningen är lika gedigen. Det är naturligtvis inte DS ansvar utan läsarnas. För godisgivaren har väl inget ansvar? Nu är jag inte mycket för knivskarpa analyser men så har jag ju dåliga tänder också och kan inte äta sådana där karameller som knackar till i tänderna för då ryker en lagning till och det är så dyrt att gå till tandläkaren. /magnus Olsson

  SvaraRadera
 4. Hm..

  "Tillåtas härja fritt i kyrkans namn". Vad innebär det? Vem-vilka skall avgöra vem som i så fall får göra det? Vem-vilka tillsätter en kommission för dem som skall avgöra vilka dessa vem-vilka som får avgöra vad som dessa vem-vilka är som får härja fritt i kyrkans namn?
  Ja, det var ingen lätt ekvation att få gå ihop. Den där journalist-Karlsson tycks tala i nattmössan, slänga ur sig fraser och råd som är de mest omöjliga att förstå. Undrar om han förstår dem själv? Om han nu verkligen är journalist, så borde han gå en kompletteringskurs hos Göran Skytte. Undrar vad denne skulle säga om Karlssons förslag. Det är i alla fall skönt att få härja fritt på den här bloggen, även om man får en anmälan på sig ibland.

  "Präst från Skara stift"

  SvaraRadera
 5. I brist på Kristen tro så åker "vägröjaren" till USA för att vädra gomspalten med "klimat-tro" för "amerikadumbommarna". Vägröjaren tro sig skaffa fler troende men det blir bara soppa o pannkaka av det hela. Sicken ledare vi har för "äb" - His conscience tortures him, now he wants to prove something...

  Nina Svensson

  SvaraRadera