fredag 5 april 2013

Det jag nu skriver skulle Helle aldrig tillåta att jag skrev

I går kväll läste jag Helena Edlunds blogg #50, Öppet brev till Helle Klein. Den tog mig.

Helena skriver om hur det är att vara utsatt för en lögnkampanj. Själv kom jag att tänka på den klassiska - och användbara - repliken: "Med kvinnliga präster kommer ett mjukare drag in i själavården." Helle bär syn för sägen.

Helena hade, förstod jag, vänt sig till biskopen Jackelén som inte kunde eller ville svara på frågan vad som krävs för att Dagens Seglora ska sluta kampanja mot henne. Vad ska vi ha biskopar till om de inte kan freda sin präster? Kräklan är en knölpåk för att försvara och det verktyg biskopar gärna stoltserar med men sällan tycks använda.

Antje Jackelén kunde annars använt den mot Kleins höga beskyddare och bidragsgivare - biskopen och domprosten i Stockholm, t ex. Hon kunde också anmält Klein till Stockholms domkapitel och hävdat att personvendettan mot Helena Edlund, präst i hennes stift, består av "ett uns av verklighet, kompletterat med lögner och speglat i det oförsonliga hatets spegel" och att den sortens vendetta är oförenlig med avgivna prästlöften.. Men biskopen i Lund kan inte eller vill inte ens ge ett svar på Helena Edlunds fråga. Det är riktigt illavarslande.

Socialdemokraterna borde ha allvarliga problem med Helle Kleins hållning. Jag "tillåts" alltså av Frimodig kyrka skriva här och där. Men vad är det Helle som chefredaktör på Aftonbladet INTE tillåtit? Vilken presspolitik vill svensk socialdemokrati stå för - den tillrättalagda eller den där åsikter bryts? Och vilka journalister ska vi hållas med - sådana som tillåter oss att skriva eller som inte tillåter somliga av oss att göra det, när det vi skriver inte passar dem? Vem vill leva i ett land där Helle Klein bestämmer vad som tillåts och vem vill vara socialdemokrat ihop med en totalitär? Stefan Löfven kan tala om den goda familjen och just så ska Kyrkan, Guds familj, vara. Men då finns det väl en frihet att tala? Eller?

Frimodig kyrka har debattutrymme. När en nomineringsgrupp inte har det, är det kört. Dert var ju detta som var problemet med POSK:s Gleichschaltung. Det var ur gemensamma samtal i stiftsgruppen som idén om motionen Stasi och stiftet växte fram - liksom den stora programmotionen, och stiftsfullmäktige/stiftsstyrelse tyckte att det var idéer man kunde göra något av. Svenska kyrkan är beroende av att det finns ett gott samtalsklimat så att människor inte tröttnar, tystnar, lägger av.

Helle Klein och Mttias Irving hojtar, men diskuterar inte i sak. De skriker slagord, men det går inte att få fram en uppsättning argument. Kanske Dispatch International är rasistisk - fast redaktören förnekar det. Då kan det väl vara enkelt att ta fram några tydliga exempel på det. Att Dispatch är islamkritisk vet vi. Det är uppenbart publikationens syfte. Men ska man inte i en demokrati ta upp samhällskritik främst för att vi inte ska få en politisk undervegetation? Vilken nytta i samhället gör bortstämplingen? Alls ingen. Å andra sidan - med en given agenda MÅSTE man overkligen hålla sig med rasister och extremister för att bekräfta den egna agendan och självbilden. Då har man hamnat bortom det intellektuella samtalet. Om nu Klein och Irving någonsin befunnit sig i det.

Om Helle Klein är något annat än en åsikts- och pratmaskin, vore jag tacksam att få upplysning om det. Och jag skulle gärna vilja få veta vad svensk arbetarrörelse ser för fördel med åsikts- och pratmaskiner.

Vad som annars sker i det som synes ske är uppenbart: Frimdog kyrka uppfattas vara ett hot. Det är bra. Hotet består i att Frimodig kyrka är det verkliga alternativet i kyrkovalet. Det var det Dagens Seglora också kom att poängtera.

19 kommentarer:

 1. Angående Helle Klein och Seglora Smedjas mecenater i Stockholms stift (biskopen Brunne (S) m.fl.) så ställde bloggaren Carolina Johansson en fråga till stiftet om varför kollekt tas upp till en rörelse inom SvK som "demoniserar alla som kommer med kritik eller frågor och lumpar ihop dem under epitet som ”högerextrem”eller ”konservativt kristen” istället för att bemöta kritiken."

  Hör och häpna så svarade biskopen bloggaren och förklarade att kollekten till Seglora Smedja syftar till att "bredda den verksamhet som vi tycker är viktig i Stockholms stift."

  Där fick vi besked! Lögner, trakasserier och förtal är tydligen frukter som Domkapitlet anser bör uppmuntras inom stiftet. Bisarrt är bara förnamnet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan dessvärre bara betyda att Brunne har samma uppfattning som Klein och Irving.

   Radera
 2. Intressant! Om jag förstår bloggen rätt och det säger jag inte att jag gör eftersom jag är en enfaldig präst, så finns det två allternativ, grovt räknat? Dels socialdemokraterna, dels Frimodig kyrka? Är det rätt uppfattat? Dessa två allternativ står i såfall som vad som bjuds den enskilde att välja mellan? På den yttre strukturella sociologiska nivån, rent konkret uttryckt i att ta en valsedel, lägga den i kuvär och avge sin röst, så är alternativen givna och om jag fattar bloggen rätt är det mellan dessa allternativ egentligen inga andra allternativ emedan de andra alternativen i praktiken hör samman med de två andra? Är det korrekt uppfattat? Menar: en tydlighet tydliggörs och ett val skall göras. Om jag uppfattar det rätt är det här valet sker? Nåväl jag kan ju missförstå saken men nu undrar jag utifrån den förståelse jag gör av bloggen, vad är de som inte ser saken så? Väljer medvetet att skriva " de" emedan jag inte vill skriva just " vi" och påstå mig uttala mig för flera, och inte " jag" emedan jag inte avser yttra mig om mitt val. Det senare kan säkert ges etiketten feg eller falsk, det kan jag leva med. Om det finns ett val, om det skall göras, kan " man" välja att inte välja? Har " man" då likväl valt? Eller har " man" valt att bli tystad, eller göra sig tyst? Eller sammanfaller det? Tacksam för antingen svar eller inget svar, det senare är också ett svar. Frågan ställs inte till någon, utan till den som har ett svar att ge, litet eller stort, mjukt eller hårt, varmt eller kallt, läsligt eller tyst. Om mina ord uppfattas som felaktiga tolkningar, illvillig sådan, etiskt klandervärd, pladdrande nonsens, fjantigt inlägg, oförskämt yttrande, eller vad som helst som kan tolkas som dåligt ber jag på förhand om ursäkt, för min oförmåga att formulera mig men också för att jag yttrade mig. Förlåt! / Magnus Olsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Underhållande i alla fall! :-D Varför kör du inte en egen blogg?

   Radera
  2. Varsogod! Nej jag har ingen tillåtelse av Jesus till det, därför kör jag ingen egen blogg. Att det sedan ger mig, om än vackrare formulerat, andra vitsord här ibland, stör mig inte alls, en kristen människa skall göra sitt yttersta för att inte söka bekräftelse och istället vara slav under Kristus. /Magnus Olsson

   Radera
 3. Seglora smedja är ett skräckexempel på den så kallade ad hominem argumentationen. I brist på sakargument har denna avart funnits så länge i svek att man inte längre bryr sig. Vad skall biskopinnorna göra åt detta? Med den har man försökt göra sig av med de förhatliga kvinnoprästmotståndarna. Av rädsla för politisk inkorrekthet angrips nu alla misstänkta personer som inte passar in i det ideologiska mönstret (monstret).

  SvaraRadera
 4. Efter 28 som s-medlem och efter att ha arbetat i en då socialdemokratisk styrd kommun kan jag lugnt vittna om att Helle Klein visst inte är a-typisk.
  Att lägga munkavle på folk och att få folk att ställa in sig i ledet utan möjlighet att stå för personliga åsikter är ett klart DDR-stuk som tyvärr finns uttalat i det partiet. Så skyll inte på Helle Klein, hon är bara ett barn i rörelsen! (Och jag har valt ett annat borgerligt alternativ till parti, ett där folk får välja själva.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 28 år och socialdemokratiskt styrd (ibland är man för snabb)

   Radera
 5. En organisation som med brist på inflytande svarar: med makt. /Ca.

  SvaraRadera
 6. En organisation som med brist på reellt inflytande svarar med man fortfarande tror sig ha:
  Makt.
  En intressant parallell är de religiösa makthavarna runt Jesus när han var på väg mot Jerusalem.

  Du död, var är din seger?
  Du död, var är din död?
  Men bortom det som ser ut som död:
  Gud vare tack som ger oss segern genom Jesus Kristus.

  Glad Post-Påsk, Ca.

  SvaraRadera
 7. Läs gärna den här krönikan av Marcus Birro. Mycket tänkvärd just i det här sammanhanget.

  http://www.expressen.se/kronikorer/marcus-birro/birro-jag-onskar-jag-kunde-saga-till-dem/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket läsvärd...Om alla vågade leva så...

   Radera
 8. Det finns inget som Svk kan göra åt udda utspel i media eller för den delen att präster driver egna tidningar. Det skulle nämligen inskränka yttrande- och pressfriheten. JK har sagt nej till den typen av ingripanden i bl.a. Advokatväsendet och tidigare i Svk. Den praxisen har inte förändrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men man kan låta bli att göda dom. Om dom nu menar att dom har något att säga får dom väl göra som vi andra skriva på egna gratisbloggar. Det är otillständigt av ett stift att ge pengar till människor som hetsar mot kollegor.Kanske något för Biskoparnas ansvarsnämnd att ta upp./Sven-Åke Nilsson

   Radera
  2. Det är naturligtvis helt sant att man inte måate ge dom pengar. Men Helena Edlund med flera vill att någon griper in och täpper till truten på folk. Den som ska göra det är JK och ingen annan.

   Radera
  3. Mja, Anonym, Helena Edlund har väl inte begärt att någon trut ska täppas till utan att Seglora ska sluta ljuga, vilket är något helt annat.

   Dessutom anser jag nog att hennes biskop borde kunna ta ett snack med Brunne.

   Radera
 9. Kritiken i det här fallet handlar väl inte så mycket om vad den mycket udda personen Helle Klein har för sig. Det kan tom vara i viss månroande att bevittna hur Seglora Smedja gång på gång visar sin frustration, ilska över att vi är många som tycker de är mest infantila i sin egenförträfflighet.

  Kritiken handlar här om att vi väl inte rimligtvis skall med kollektpengar stödja rena hat- och hetskampanjer! Jag skänker då hellre mina pengar till lodisen på gatan än ger dem till sådant infantilt och elakt dravel. Då blir åtminstone en person glad för en stund - vem kan glädjas åt Segloras dravel annat än möjligens sådana som Lenin så träffande beskrev som- ursäkta ordvalet-"nyttiga idioter".

  SvaraRadera
 10. Tack! Kleins lilla vänsterextremistiska gäng borde sparkas ut ur Vår Kyrka. Jag har börjat läsa Dagens Seglora varje dag, kan inte låta bli. Mina känslor pendlar mellan vanmakt och (nästan) hat. Varför kunde inte Klein nöja sig med Aftonbladet? Varför måste hon infiltrera kyrkan? Jag har alltid röstat Fp, men nu blir det Sd av två orsaker. 1) Deras tydliga försvar för kristen etik 2) ärekränkningarna från Dagens Seglora.

  SvaraRadera
 11. Det tar inte mer än fem minuter att hitta öppet rasistiska texter på Dispatch International (idag 21 april finns texten "Dödande som evolutionär anpassning" på hemsidan). Att publicera sig där är i bästa fall djupt omdömeslöst. Dag Sandahl, varför vill du hedra en sådan hatisk tidskrift med din medverkan?

  SvaraRadera