fredag 12 april 2013

I allt det trista

I allt det trista måste vi slå vakt om glädjen. Fast regnet var efterlängtat, för regnet knäcker den sista fula snön så på ett mentalt plan kan jag just nu gilla det regn jag snart ska ut i. Hur det blir konkret, vet jag. Mental regnträning har alltså inletts.

För att hålla tristessen på avstånd, håller man sig med vänner. Torbjörn Lindahl bor i Luleå men kan avnjutas på blogg. Just nu lever han upp för han ska börja köra motorcykel. Alltså skrattade jag när jag insåg att han enligt SMHI ska få rejält med snö. Torbjörn driver mycket bestämt att FRIMODIG KYRKA (-S LEDAMÖTER) HAR ROLIGAST. Vi talar nu om ren empiri. Torbjörn har också i ett blogginlägg gått igenom den där processen med att ändra sig. Han beskriver sitt liv i ett nötskal. Sanslöst roligt. Kan bli en klassiker.
Nu tänker jag inte vara serviceinriktad och ge er en länk. Ni får leta upp hans bloogg själva.

Svenska Dagbladet har presterat en omgörning. Det är det vi andra gör när man flyttar soffan och hänger tavlor annorlunda. För oss brukar det ta några dagar att bestämma om det nya var bättre. Journalister gör om tidningen och dagen efter den upphaussade premiären redovisas reaktioner - bara positiva. Helle Klein har twittrat och hennes tvitter återges: "Det känns riktigt bra med en morgontidning som inte faller sönder i tusen delar." Det var ett så fint citat att det återges med bild på Helle Klein. Hon presenteras som "journalist, debattör och präst." Om några veckor kommer ingen att prata om Svenskans nya design - för också den gamla presneterades ju stort som ny en gång. Precis som Östran och Barometern. Journalister är ett lustigt släkte. Men i all omgörning - har journalistiken de senaste 30 åren blivit bättre?  Det var inte surt eftertänkt utan bara ett uttryck för den kristna hållningen att glädja sig med dem som gläder sig. Tänk vad en omgörning kan bli till en glädjekälla.

11 kommentarer:

 1. Gör TORBJÖRN en tjänst och länka. Ju fler inlänkar, desto högre rankas hans blogg. Man kan alltså säga att ju fler som länkar till bloggardag, desto färre kommer till smedjans hemsida.

  SvaraRadera
 2. Man kan få sparken från Örebro Kuriren också
  Leif

  SvaraRadera
 3. Njöt också av att Helle Klein uttalade sig tydligt, så att jag inte behövde tänka själv. Men förstår henne gör jag inte. Om min morgontidning "sönderfaller" i tre delar så är det i vår familj bara av godo. Och det måste även för andra vara ett mindre problem än att dagens kyrka sönderfaller i tusen bitar.
  Journalister och teologer - hur står det till med er egentligen nuförtiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörde en gång i en predikan att om man klippte ut allt som de liberala teologerna inte tror på ur bibeln så skulle den inte längre hålla ihop som en bok ens. Apropå sönderfall, kyrkans och tidningens...

   Radera
  2. Därför har kyrkan kopierat över texter och lagt dem i serier i evangeliboken för att hålla dem samman och ange vilka texter det predikas över. Enkelt uttryckt den kompletta psalmboken är kyrkans viktigaste bok. Där finns också psalmer och böner och guldgruvan Dr Luthers lilla katekes. Kyrkoåretär inte så dumt heller. / Magnus Olsson

   Radera
 4. I allt detta trista torde det inte vara svårt att räkna ut att SS (seglora smedja) och DS (dagens seglora) fungerar som Brunnes bulvaner. Vi glömmer inte att Brunne var delaktig i den ofruktbara jakten på biskop Bertil. Påve Fransiskus menar också att ideologin bakom homoäktenskap är ett arbete av lögnens fader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant analys! Mycket intressant. Läste att nån saknade Grundtvig i den kyrkliga debatten och jämförde med läget i Danmark. Av barmhärtighet skall jag inte nämna hur danskt erotiskt liv ser ut, det kan choka dem som med den terminologi DS brukat som fromma nått, så jag nöjer mig med att säga att Sverige haft många Grundtvig men inte lyssnat på dem. I Sverige håller man på KANT med det vackra förnamnet. Ärkebiskop Lindblom hade varit överförtjust över att denna metod slagit igenom på alla fronter. Förmodligen är det bara resterna av den västsvenska gammalkyrkligheten som håller den stången. / Magnus Olsson

   Radera
  2. Nej, några Grundtvig har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas i Sverige. Han är förvisso unik!!

   Radera
  3. Anonymt struntprat. Kan ta två och avstå nämna deras namn men citera dem 1 "
   Kris leder till Kristus". 2 "bygg innifrån!". Som du ser driver jag nu inte person utan ide. / Magnus Olsson

   Radera
 5. http://torbjornlindahl.blogg.se/

  SvaraRadera