måndag 29 april 2013

Vårsprickningens tid


Vi tar påståendena ett efter ett:
* Präster borde ägna all sin tid åt församlingsvård med Jesu tjänare sinne som förebild.

* Dag Sandahl skriver "bitska ironier om sin kyrka i allmänhet och sina kvinnliga kollegor i synnerhet"

* "Du (dvs Dag Sandahl, DS) verkar njuta av varje fel du hittar hos din kyrkas företrädare, tar varje tillfälle som ges till att förlöjliga kyrkan, ungefär som om du verkligen vill att kyrkan går under."

* "Om det är så, vilket kanske inte är så otroligt, ta då konsekvenserna av det och lämna den kyrka du avskyr i stället för att spy galla över dina trossyskon och det andliga hem i vilket du blivit döpt."

När mycket spricker upp, kan man också se mycket. Inte bara Jan Sjöbergs upprördhet.
Jan Sjöberg (född 1948) bloggar (http://jansjoberg.blogspot.se), bor numera som pensionär i San Fransicso men var tidigare stiftsadjunkt i Härnösand (internationella frågor, flykting- och integrationsfrågor). Tänka sig att en som i 10 år varit stiftsadjunkt och ägnat sig åt de stimulerande frågor som inrymmer lästid, sammanträden, skrivbord, konferenser och resor mm, ska plädera för att präster bör ägna all sin tid åt församlingsvård. Gud skapade humorn, också. Liksom förståndet.
Jag förstår ju att pläderingen för att all tid ska ägnas åt församlingsvård, endast gäller de präster som sysslar med olämpligheter. På Rotary, Frimurarlogen och fotboll/ishockey får man gå. Golf får man spela - och den del annat. Får man åka på fem dagars fortbildning? Men olämpligheter som bloggande förhindrar församlingsarbetet en tidig morgon, det är uppenbart. Också en ledig lördags- eller måndagsmorgon, förstås.

Jan Sjöberg ägnar sig åt förnimmelser. Har jag verkligen i synnerhet bedrivit kritik mot kvinnliga kollegor, beror det på att andelen kvinnor i Svenska kyrkan är hög men jag tror att den pigga och käcka, för att inte säga godmodiga, kyrkokritiken i sig är könsneutral på samma sätt som helgon bara är helgon, inte honhelgon eller hanhelgon.

Det bästa med Jan Sjöberg är hans förmåga att rannsaka hjärtan och njurar. Han vet vad som rör sig i en människa, det som annars bara den människans ande vet. Varför gjordes inte denna man till biskop? Det är sålunda inte otroligt att jag verkligen vill att kyrkan ska gå under.

Att Sjöberg kom på det! Jag har försökt dölja att jag ägnat mina prästår till destruktivt undermineringsarbete - men nu kom det alltså fram. Svenska kyrkan är den kyrka jag avskyr, avslöjar Sjöberg. Jag känner förstås igen den avslöjande profetiska kraften och sanningslidelsen i hans analys. Avslöjad får jag tillstå att han har rätt.

Jag har emellertid under alla år försökt lura i folk att Svenska kyrkan är mer än det kyrkosystem som kommer att implodera. Det kanske är bra att denna bluff nu avslöjas. Då vet folk att när kyrkosystemet faller ihop, så är det Svenska kyrkan som faller samman och det går inte att skilja de två åt, lika lite som katolicitet går att skilja från det romerska.

Så vad ska jag göra? Pastor Sjöberg, han med Jesu tjänaresinne som förebild, manar mig att ta konsekvenserna och lämna den kyrka jag avskyr. Tänk att lite bloggande kan utlösa så mycket, men så skriver Sjöberg just om "Dag Sandahls vämjeliga blogg".

Jan Sjöberg medger dock att somligt fattar han inte. Han fattar inte hur någon i höstens kyrkoval kan vilja rösta på Frimodig kyrka. "På den väg de nu för sin kamp, vinner de absolut ingen respekt." Observera att kritiken mot mig nu blir kritik mot ett kollektiv, solche Dingen haben wir früher gesehen. Fast i höstens kyrkoval har väl pastor Sjöberg ingen rösträtt, bosatt i Kalifornien som han är, så just nu har Frimodig kyrka bara förlorat den röst Sjöberg inte har. Det är i praktiken inget tapp alls.

Om någon - trots Jan Sjöbergs avslöjande - tror att det är skillnad mellan det anfrätta kyrkosystem, som saknar överlevnadsmöjligheter, och Kyrkan som består (och som dödsrikets portar inte ska bli övermäktiga) och tror att Kyrkan fortfarande finns i Svenska kyrkan, kan förstås en person med denna insikt göra ett för att göra skillnad: Rösta på det verkliga alternativet i kyrkovalet.

Vad ska man annars göra?
Gå på Jan Sjöbergs maning att lämna "den kyrka du avskyr". Så löd pastorns klara ord. Vi ser detta som ett utslag av att hävda en öppen folkkyrka.

När mycket spricker upp, kan man se mycket.




19 kommentarer:

 1. Om Jan Sjöberg bor i San Fransisco och bor där för gott, har han inte då själv lämnat Svenska Kyrkan? Varför skall han uppmana andra att göra likadant? Vi flyr inte när vargen kommer. Vi är inte bara lejda herdar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thomas Anderssons kommentar ger mig osökt anledning att debattera debatt-teknik.
   Och även om Jan och jag haft en del dispyter på sistone blogg- och mailvägen, så måste jag här ta min gamle vän i försvar.

   Thomas Andersson skriver att "om" Sjöberg bor i San Francsisco och "om" han bor där för gott, "har han inte då..."

   Men vänta nu! Vem har sagt att Jan Sjöberg bor där "för gott"?? Själv är han pensionär och hans hustru jobbar i svenska kyrkan. Det KAN innebära att dom flyttar tillbaka när hon går i pension/hennes förordnande går ut. Vem vet?

   Det Anderssonska sättet att argumentera mot det som följer efter ett "om" är en ytterst olycklig debatteknik som jag tyvärr tror är ägnad att onödigtvis höja debattemperaturen lika mycket som ett ibland "grovt språk".


   Radera
  2. Jag kritiserar inte Jan Sjöberg därför att han bor i San Fransisco och därmed utanför den territoriella Svenska nationalkyrkan. Han är säkert engagerad i Skut och internationellt arbete. Usa tycks vara lockande för många just nu. Kritiken gäller hans uppmaning till kritiker av det nuvarande systemet att lämna Svenska Kyrkan. Har dessa kritiker fel borde man kunna visa på detta istället för att försöka driva ut dem på osakliga grunder. Inte skall vi likna Diotrefes (3Joh 9)som föraktade och förtalade de kristna missionärerna och drev ut dem från församlingen. Om svenska kyrkan skall överleva får vi inte försöka ta på oss uppgiften att rensa. Då försvinner också vetet.
   Kanske har det redan gjort det om vi tänker på oblaterna?

   Radera
  3. Glädjande att se att Torbjörn Lindahl ger samvetet ett ansikte och tar Sjöberg i försvar där han inte skall kritiseras! det tyder på insikt som nog borde kunna ge bloggaren en tanke, att blogga om. /Magnus Olsson

   Radera
 2. Håhåjaja! Denne Jan Sjöberg, som jag för övrigt aldrig tidigare hört talas om, behöver uppenbarligen lugna ner sig (det behöver för övrigt också jag efter att ha läst citaten från hans bloggg!).
  Mycket smutskastning präster emellan har jag sett, men detta tar priset. Det är ju inga små och milda anklagelser han strör omkring sig. Och full koll tycker han sig uppenbarligen ha, ända borta i "over there".
  Det bär mig emot men honom måste jag granska närmare!

  Jag i Halland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hav lugn! Kallar man sig " jag i Halland"
   Är man inte igenkänd utanför den här bloggen heller. / Magnus Olsson

   Radera
 3. Vad är det som skall diskuteras!? Bilden Dag Sandahl eller Dag Sandahl själv? Det senare finner jag omöjligt, det förra tål att funderas över. Kritisera DS för språkbruk och debattllust och analys, visst! Men fantisera om motiv, nej det går inte. Däremot är det väl ofrånkomligt att en del kommentatorer här drar åt sådant som när bonden smällde av hagel mot bisvärmen och skrek " alltid träffar man nån jävel". Det är nu någon bör få för sig att jag inte tycker om bin. Kyrklig debatt i sin prydno. / Magnus Olsson

  SvaraRadera
 4. Inför valet är det väl lämpligt att visa vad Frimodig Kyrka står. Tänker på den biskop i Göteborgs stift som enligt vad som sägs kunde överväga att lämna det där med prästvigdakvinnor som präster i Svenska Kyrkan , under förutsättning att SvK(Kyrkomötet) inte gick vidare med
  - ja? det som senare följde ända upp i Biskopsnivån.

  SvaraRadera
 5. Om Jesu förlåtelse även gäller rövare(han på korset), mördare (Mose) & äktenskapsbrytare (David), gäller den då inte även för Sverigedemokrater, Heteronormativa och kvinnoprästmotståndare?

  Jesu ord är dock hårt mot de med andligt ansvar (Matt 23:13 & Matt 25:45-46), som inte förkunnar Guds ord med tanke på månniskors eviga väl; "Ve dem"!

  Vi som läser denna blogg regelbundet ser f.Dags önskan att alla präster i SvK skulle predika i linje med bekännelseskrifterna.
  Men när inte ens flertalet biskopskandidater (senast i Skara & Växjö) har läst dessa skrifter så är det väl inte konstigt att en bloggare anser sig nödgad att uppmana till förkunnelse i enlighet med bekännelsen och prästlöftena?

  Kan inte någon skriva en motion till kyrkomötet om att prästerna skall slippa behöva hålla sig till några gamla bekännelseskrifter, så den här farsen kan få ett hejdundrande slut?

  SvaraRadera
 6. Om en präst i Svenska kyrkan uppmanar någon medlem att gå ur den borde det bli ett tillsynsärende för domkapitlet.

  SvaraRadera
 7. Det vore bäst om Sjöberg höll tratten stängd - Åtminstone då fick inte världen veta hur lite fanns mellan öronen...

  Britta von Löwenklau

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var väl ett onödigt personligt påhopp. Argumentera gärna mot det som folk skriver, men ta inte sikte på person. Det är ju denna typ av beteende som Dag här på sin blogg oupphörligt försökt bekämpa.

   Radera
  2. Så styr vi på person igen, magplask! / Magnus Olsson

   Radera
 8. Om en boxare får ta emot så mycket stryk och inte minst så många slag under bältet som vår gemensamme vän Bloggaren - och ändå står upp med ett glatt leende så tyder det på att han backas upp av en sjutusan till SEKOND i ringhörnan.

  LG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åja, så hederligt boxas då bloggaren inte. De metoder som kritiseras används stundom såväl av bloggaren som kommentatorer. Blott falska lojalitetsband genomskådar det inte. Det är pinsamt. Jag har sagt det förr och säger det igen: jag väntar på ursäkten för förlöjligandet jag bjöds när jag kritiserade i sak och anonym mobbning godkändes i kölvattnet på det i komentatorsfältet. Så DS har allt något att levs upp till. / Magnus Olsson med almenackan.

   Radera
 9. An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

  Stefan K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Axel Oxenstiernas ord om liten vishet i en värld präglad av stortro tål att mediteras över. Jesper Svedberg biskopen i Skara har en del att säga om det som borde nå också de frommas kretsar. / Magnus Olsson

   Radera
 10. För min del
  kommer jag att tänka på den där gamla historien om den kringvandrande judiske rabbin. Han som använde opassande ord i opassande sammanhang och inte var rädd att ses i opassande sällskap med skatteindrivare, prostituerade och de som fällde opassande kommentarer.

  Det slutade illa, för innegänget kring översteprästerna bestämde sig att söka rädda templet. De var nämligen övertygade, att rabbin var i färd med att bryta ned det. Deras kloka tanke var att samarbeta med den romerska ockupationsmakten i varje tänkbart läge och rabbins radikalism ansågs hota slantarnas lugna och lukrativa rullande. Och så fick rabbin en upprorsmakares välförtjänta slut.
  Någon ur det makthavande gänget lyckades rädda sig och sina intjänade talenter i tid till Rom, där han blev historieskrivare.

  Men av templet lämnades trots rabbins oskadliggörande inte sten på sten.

  Och om svenskt inne-(överste-)prästerskap må man väl numera kunna säga som Jan Myrdal:

  "Guds kärlek, men först min lön".


  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte Kajafas ord! / Magnus Olsson

   Radera