torsdag 25 april 2013

Men vad nu?

Biskopen av Härnösand, dr Tuulikki Koivunen Bylynd skriver på sin av Svenska kyrkan approberade blogg om Niklas Orenii söndagsartikel i DN. Hon tycks vara emot hans upplägg, det känns inte igen av henne eller hennes kontraktsprostar. Hon tar dock inte upp att ledamoten av Svenska kyrkans läronämnd, professorn Eva Hamberg framför tvivelsmål om fortsatt medlemskap i Svenska kyrkan. Problemet för biskopen är den Stockholmscentrering DN-artikel andas.

Nu var Niklas Orrenius visserligen både i Lund och på Öland, men detta sernare besök i Sveriges sydligaste glesbygd faller platt - för det var fel.

Jag kursiverar citatet från biskopens apporoberade blogg:
"Därutöver har man lyckats släpa fram den kända Ölandsprästen/kyrkopolitiken (sic! DS) som har finnar i rumpan och som inte ens har sin egen nomineringsgrupp bakom sina åsikter. Han får som vanligt, bre ut sig och spy sin galla över kyrkan, som försörjt honom och hans familjer över fyrtio år."

Nu skulle vi kunna ta upp ett par av påståendena innan vi kommer till själva kvintessensen. Som det där att jag "som vanligt" (typisk grälreplik). får spy galla över kyrkan - men jag tog faktkiskt fram artikeln och kan inte upptäcka någon gallspya över Svenska kyrkan. Kan ni? Att "man lyckats släpa fram" mig är väl inte heller riktigt korrekt. Niklas med fotografen Anders kom åkande en alldeles vanlig onsdag i det alldeles vanliga församlings"arbetet". Jag satte citationstecken, som ni ser. Svernska kyrkan har ju försörjt mig och familjerna, vilket indikerar att jag inte fått lön för utfört arbete. Det verkar som om biskopen i Härnösand, dr Tuulikki Koivunen Bylund är arg på mig.

Upllysningsvis står jag, nyvald ordförande för Frimodig kyrka i Växjö stift, som kandidat till stiftsfullmäktige och kyrkomöte.

Den till synes arga biskopen är dock "stolt över att få vare ledare i en kyrka där man har rymd och utrymme att diskutera allt" - men inte vad jag har att andraga, alltså?

Biskopar brukar klaga över tonen på bloggarna - och se här! Man kan bara hoppas att Niklas Orrenius int3e får tag på vad biskopen skriver för då får hon nog se på f*n.
Det kan väl inte om  biskopens blogg hävdas vad som gäller om Bloggardag, att en glad kyrkopolitiskt polemik i sak framförs i käck och munter ton?
Och Niklas Orrenius anklagades för att framställa en konflikt i Svenka kyrkan som inte finns. Jojo!

Vad gör jag nu då? Jag får väl fråga Ansvarsnämnden  för biskopar om det som styr på person i biskopens blogg. Om biskopen hävdat att jag t ex cykelsemestrat på Gotland, hade den uppgiften varit felaktig. Nu får väl Ansvarsnämnden reda ut ett och annat. Om Biskopsmötet ska ta upp frågan om näthat vet jag inte, det skulle kunna bli alltför vidunderligt när det nu är som det är.

Till
Ansvarsnämnden för biskopar

Biskopen, doktor Tuulikki Koivunen Bylund  påstår i sin blogg "Stockholmscentreringen är det verkliga problemet" (24 april 2013) att jag Dag Sandahl, komminister i Nordölands församling,  har finnar i rumpan.

De logiska möjligheterna till förståelse av detta uttalande blir i vart fall fyra:

Detta som biskopen påstår är

1. inte sant, vilket jag själv hävdar.

2. är sant.
Biskopen vet att det är sant och att jag alltså här och nu far med osanning.
Då måste hon ha utsatt mig för en granskning som skulle kunna uppfattas vara av sexuell natur och gör någon slags "mönstring" av min kropp när jag inte varit medveten om detta.
Jag kan ha glömt låsa ytterdörren till prästgården och biskopen har då smugit sig in och när jag sovit under mitt täcke granskat förekomsten av acne i det hon kallar "rumpan".
Motsvarande kan hon eller någon av hennes medarbetare (någon av de åtta kontraktsprostarna?) möjligtvis ha utfört under ett kyrkomöte, men jag tror att hotelldörren inte kan lämnas olåst så hur det hela gått till, blir svårbegripligt.
Har biskopen skaffat sig en nyckel till mitt hotellrum?
Är inte i så fall ett par olika brottsrekvisit uppfyllda?

3. kunde kanske vara sant.
Biskopen har en dröm att få se hur det är i min rumpa.
Jag som rätt späd läste den då aktuella boken om sexuella minoriteter inser att allt i den branschen är möjligt. Men i så fall torgför biskopen en sin egen fabrikation och släpar ut mig och mina "private parts" på den av Svenska kyrkan approberade bloggen på ett sätt som jag i vart fall inte behöver uppskatta. Ska man uppskatta sådant?

4. är osant - men på ett annat sätt.
Biskopen, med rötter i Finland, menar med "finnar" ett folkslag och inte acne vulgaris.  Hon utmålar mig som homosexuell, vilket jag inte är.
Logiken har vi dock sett.
Den som tror att äktenskapet är Guds ordning för en man och en kvinna är därmed klassad som homofob. Homofoben är egentligen själv homosexuell - vilket skulle bevisas.
Vet man hur denna politiska/kyrkopolitiska logik fungerar, kan tolkningen av vad biskopen menar ligga nära till hands. Hon beskriver mig i så fall lögnaktigt som något jag inte är.

För att sammanfatta fallet är det
antingen så att biskop Tuulikki Koivunen Bylund genom att rakt av ljuga om finnar i min rumpa (oavsett vilka finnar som avses) och genom sin lögn kring detta ämne, skadar det anseende en biskop bör ha som biskop

eller så har biskop Tuulikki Koivunen Bylund framfört uppgifter om tillståndet i min rumpa som hon utan mitt samtycke, olovligt och sannolikt olagligt skaffat sig och har då genom denna brottsliga verksamhet skadat det anseende en biskop bör ha som biskop.

Skulle det förhålla sig så att biskop Tuulikki Koivunen Bylund presenterar de fantasier om min rumpa som sysselsätter henne, kanske detta tillstånd ska uppfattas inte skada det anseende en biskop bör ha som biskop - men det får väl Ansvarsnämnden överväga. Problemet är kanske närmast att biskopen torgför sina fantasier?

Högby prästgård den 25 april 2013

Dag Sandahl

22 kommentarer:

 1. De allra flesta skulle för länge sedan ha backat. Gått mittåt. Yttrat något försonligt och otydligt instämmande och därigenom stoppat ett nog så allvarligt sandlådebråk.
  Så icke Dag Sandahl och Helena Edlund och andra dristiga.
  Problemet är knappast att bråktendenserna är större än på annat håll i kyrkan. Den som sticker upp och upplevs utmana de etablerade maktstrukturerna åker på proppen oavsett inom vilken sektor man verkar.

  Som alltid är det tacksamt att i tryggt lä kunna iaktta vad som händer i verkligheten därute på det stormiga havet. Motsättningar blir tydliga, vägval upplysta, karaktärer och motiv avslöjade.

  Tack Dag!

  Kanske gör pr Hamberg rätt om hon och övriga troende går ur SvK?
  De döda kan ju då i lugn och ro begrava sina döda någon generation till??

  Tant Svart

  SvaraRadera
 2. Bylund tycks vara avundsjuk. Hon får inte tillräcklig medial uppmärksamhet. Sekulär media bryr sig inte längre i att kvinnor tagit sig in i biskopsämbetet. De bryr sig inte överhuvud taget i biskopsämbetet. De bryr sig lika lite som fundamentalistiska islamister som inte drar sig för att kidnappa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant kommentar du lägger med tanken om kvinnor och en process. Detta påstående om kvinnor och att de tagit sig in i, enligt dig, indikerar någon slags intrång? Är det rätt uppfattat eller missförstår jag dig? Frågar av nyfikenhet på hur du resonerar eller tänker när du skriver detta. Kan du utveckla det och förklara hur du menar? / Magnus Olsson

   Radera
  2. Ämbetet är inte enbart grundat på mänskliga rättigheter och det skapelsegivna och det kan inte utformas godtyckligt enbart efter våra behov.

   Radera
  3. Du valde alltså att inte svara på frågan. Emedan jag inte ägnar mig åt fantasi så gör jag ingen tolkning av uteblivet svar. / Magnus Olsson

   Radera
 3. Tack Dag för denna bloggpost, jag vrider mig fortfarande av skratt och kann knappt skriva!!! :-)
  Men så fasnar skrattet i halsen, den humorisktiska tonen kan inte dölja att Sv kyrkan har problem, eller rättare sagt, Sv kyrkan har problem med sina val av biskopar!

  /Per-Eric Simma, Sävast

  SvaraRadera
 4. "stolt över att få vare ledare i en kyrka där man har rymd och utrymme att diskutera allt"

  Ha ha ha! Vilken kyrka lever hon i? Utrymme att diskutera allt? I en kyrka där taket nuddar vid golvet. Jojo.

  En mig närstående präst funderade härom dagen över om det kanske är så att Gud har lämnat Svenska kyrkan. Det kanske verkligen är dags att "starta eget".

  SvaraRadera
 5. Haha, underbart. Dag och Helanas bloggar ger mig hopp om framtiden för kyrkan och planeten.

  SvaraRadera
 6. Ja tänk,

  Att en biskopinna kan ha såna fantasier som Bylundskan o sedan sprida uppgifter om en annan prästs finniga rumpa(även om det inte finns finnar på dennes rumpa) - Ja nu har SveK fullkomligt spårat ur.

  Nina Svensson

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bylundskan", detta skrivs om en av Sveriges biskopar! Ja, det hade varit illa även om andra kvinnor, men detta är höjden av vulgaritet. Och signaturen är en kvinnas namn!!!
   Ser du inte, Dag Sandahl, vad du lockar fram? Det är så mobben kommer igång! Du vet inte vilka människor du sätter fart på! Det kan vara att du själv är distanserad och har humor, men jag lovar dig att alla här inte är av den kalibern! Se upp!
   Men du kan ju vara lugn, för din biskop har ju inte sin företrädares tåga, om jag har uppfattat honom rätt!

   Radera
  2. Nya tant lila,

   Ni fruktar mobben? När SveK begår självmord??? Å ena sidan kan jag sitta lugnt med popcorn i ena handen och aprikosnektar i andra handen och skratta åt farsen som utspelar sig under direktion från Kyrkans Hus, å andra sidan gråta att det finns så många som blir ledd i fördarvet, som inte har tillgång till en riktig själavårdande/själasörjande präst. Nä, det blir ingen drev - Alldeles för många "mesiga tramsbyxor i Svedala" som någon på denna blogg skrev för ett tag sedan.

   Nina Svensson

   Radera
 7. Ha! kul är du. Undrar om Tulikkii har samma humor!med finnar vet man aldrig.

  SvaraRadera
 8. Någon kommentarer vrider sig av skratt, andra gillar denna debatt av andra skäl.

  Jag förvånas över att ämnet - eventuella mindre röda utväxter på en prästs mera intima del - möts av sådana hyllningar. Meningsutbyte på hög intellektuell nivå?

  Undrande och förvånad kyrkotillhörig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åja, dra inte alla över en kamm och sortera inte alla utifrån den indelningen. Det finns allt några som inte hör till varken det ena eller det andra. Än har inte alla pietister dukat under när de fina dukar på bordet. Vi sitter där och ser vad lakejerna bär fram åt både herrar och damer, förundrade med en stor kristen tacksamhet för varje smula som faller ned åt oss. / Magnus Olsson

   Radera
  2. Ja du, undrande och förvånade kyrkotillhörige, det är ju verkligen förfärligt att man kan se det komiska i allt eländet inom SveK. Eller? (Annars finns det förstås betydligt mera att undra och förvånas över inom kyrkan.)

   Själv är jag varken undrande eller förvånad utan bara sorgsen över tillståndet i SveK. Då piggar Dags essäer upp.

   Icke undrande, icke förvånad men (ännu) kyrkotillhörig.

   Radera
  3. "Försörjd", "familjer"(slag under bältet!), "spy sin galla", "bre ut sig", "släpa fram", "finnar i rumpan" och många andra små pejorativa och elaka perspektivmarkörer bara i ETT litet citat. Tänk vad hennes högvördighet biskop Tuulikki kan! Biskopsämbetets anseende höjs till nya, hittills oanade höjder!

   Måste man bli sådan bara för att man är i par med den alltid lika vänliga, snabbtungade och menlösa Anna-Karin?

   Se det var väl en snäll kommentar?

   Tant Svart

   Radera
 9. Tack, Dag att Du anmäler detta. Jag trodde att till minimikraven för en biskop, förutom att hålla sig till läran och att inte bete sig kärlekslöst,var att visa rimligt omdöme. Här finns brister på två av dessa tre punkter och den kring den tredje finns frågetecken. Det kanske finns en lång och viktig tradition kring vissa formuleringar som gör det problematiskt att inte använda dem och därmed riskera att hamna i villolära. Tack, Dag för att Du anmäler detta!

  SvaraRadera
 10. Hjälp! Skrattar så tårarna rinner...
  Du gör det bra f. Dag, ge på dem bara!! Men tyvärr så visar detta egentligen på problemet som finns i SveK, att det så "höga taket" egentligen är så lågt att man får huka sig...
  Mvh fältpastorn

  SvaraRadera
 11. Ärkebiskopen är inte så dåligt heller i DN.
  Han menar att om man inte som kyrka engagerar sig politiskt så "Då kanske det handlar mera om ”hamnar jag i himlen?”"

  Det kanske där de stora skillnaden mellan vissa av oss och ärkebiskopen. Vi anser att "om jag hamnar i himlen?" är en bra mycket viktigare fråga för SvK än politiska uttalanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nog kan Svenska kyrkans primas med all rätt ifrågasättas.

   BF

   Radera
 12. Niklas Orrenius har svarat hövligt och vänligt på bloggen. Påpekar en del felaktigheter om sin bostadsort samt att rest en del samt att det inte bara handlar om Stockholm.

  SvaraRadera
 13. Elisabeth ser tydligen med skratt och välbehag på inlägg av det här slaget i en debatt om kyrkliga frågor. Men hon luftar också sorgsenhet över tillståndet i kyrkan - inte över debattnivån. Och tycker Dags långa utläggningar om den kroppsdel som blottas, när byxorna är neddragna samt eventuella röda prickar där, är tilltalande och komisk läsning. De blottar tillståndet hos Svenska kyrkan, skriver hon på fullt allvar.
  Och jag som trodde att det är författaren som blottas . . .

  Undrande och förvånad kyrkotillhörig

  SvaraRadera