söndag 25 augusti 2013

C som i Clownpartiet!

Mohedadagarna har bjudit på mycket. Marknad, förstås, Playtones på Borslövsvallen, specialsatsningar på Grytan, utförsäljning av gamla tidningar på biblioteket, brandkårsuppvisning, trängsel på Estvalls, ekumenisk sång vid fontänen och centern med ett litet partytält med lite valmaterial inför 2014 och inför kyrkovalet. Mats Nilsson sågs, i en t-shirt med reklam för folkkyrkan, dela ut valbroschyr. Jag fick en. Centern ser fram mot min röst, hette det. Centerpartiet vill utveckla folkkyrkan. mitt i vår vardag, där vi bor." Vad med söndagen, då? Och vad med folkkyrkan i glesbygd, där boendet till sin numerär är begränsat? "Vi" bor ju någon annanstans! Jag läser: Kyrkan mitt i samhället betyder en modern och rolig kyrka." Skicka in clownerna, Kierkegaard hade fullkomligt slagit av om han läst att Kyrkan ska vara rolig och Jesus själv hade vänt sig i sin grav. En rolig kyrka - Verbi Divini Minister blir Rolighetsminister. Detta går C till val på. Clownpartiet.

Hur vill Clownpartiet ha det? "Gudstjänster, konserter och nya spännande aktiviteter genomförs gärna utanför kyrkorummen." Det var roligt sagt. Det är som i en församling där man på vintern har gudstjänsterna i församlingshemmet och på sommaren friluftsgudstjänster. Varför ska vi då dras med kostnader för kyrkan, kan man undra. Här gives energisparmöjligheter! "Även i sorgen är folkkyrkan med." Varifrån får Clownpartiet allt?

Svenska kyrkan "med sina skyddsnät" ska finnas när kris och katastrof drabbar en människa, en familj eller ett helt samhälle. Men är det inte samhället som ska ha skyddsnäten? Det närmaste nät jag kan tänka mig att Skriften talar om är väl att apostlarna ska kasta ut näten för att fånga människor?

Nu är det strukturreformer på gång, sådana som alla gillar. Det blir superkyrkoherdar av ett slag vi aldrig sett. Det som var församling kallas så, men blir ett slags distrikt inom pastoratet. Kyrkoherdar som varit vana att ta eget ansvar blir komministrar och ansvarslösa, väntar på direktiv från Ledningen. Vad heter det då i broschyren: "Centerpartiet försvarar den lilla församlingen. Där kan alla engagera sig. Där kan demokratin stärkas. Vi vill att Svenska kyrkan ska bilda fler församlingar. Det är bästa vägen att vara folkkyrka i hela landet." Det är fräckt i överkant, tycker jag. Småförsamlingarna har ju avskaffats och många församlingar på landet är så små att det finns för få som kan engagera sig. Där jag är präst fanns tre präster för alls inte länge sedan och fyra församlingar. Det är en präst och en församling nu.

Clownpartiet preciserar vad partiet vill ha i den moderna och roliga kyrkan; 1000 nya "du behövs-jobb". C vill vara med och skapa arbetstillfällen. Vad för slags arbeten och med vilka kvalifikationer? Folk som anställs men inte har en susning om vad firman tillverkar och som t ex ska vara med och driva de 100 nya språkcaféer som ska finnas i våra församlingar. Handlar det om att mötas i cafémiljö för att lära sig Kyrkans språk? Inte riktigt. "Svenska kyrkan ska vara en kraft för ökad integration, förståelse och tolerans." Men är det inte den kraften som kommer ur Ord och sakrament - i Kyrkans rum, i mässan? 100 kyrkor med solceller lyder det precisa kravet och så ska 100 fler familjekörer ge kyrkan liv: "Vi behöver fler glada och roliga gudstjänster - ge plats för både barn och vuxna." Verksamhetskyrkan triumferar - mer av samma. Så trött och missmodig jag blir.

Kyrkovalet är viktigt för Annie Lööf, som hemma i Värnamotrakten haft kyrkan som sin följeslagare "i allt från dop, till scouter, körsång och vigsel". Det enda som saknas är en markering av hur viktig gudstjänsten är. Men scouting - var det inte i Missionskyrkans scoutverksamhet Lööf var med? Varför engagerar sig då inte partiet i Missionskyrkan, för att också göra den till en hållbar och öppen kyrka med solceller på taken och rolighet som Kyrkans bidrag?

Nästa Långfredag ska väl C nödga oss att sjunga den nya, fina psalmen om korsfästelsen. "Always look on the bright side of life". Det blir roligt, roligare än Ädla kors till exempel. Och roligt ska det vara i den moderna folkkyrkan!

Hur kan folk rösta på rena idiotierna?

10 kommentarer:

 1. Oefterrättslighetssystemets företrädare strävar efter att clowna till Svenska Kyrkan så att hon blir oförmögen att varna för farorna. Svenska Kyrkan är redan allvarligt skadad av skymningslandets ideologier och behöver läkedom så att hon kan bli rustad till sina egentliga uppgifter. Att Kyrka skulle vara mer circa eller circus än kyriakos kan bara komma från den sekulärliberala protestantismen.

  SvaraRadera
 2. Roligheter kan man ägna sig åt när grunden är lagd, dvs. när Kristus står i centrum och alla blivit kristna. Den som blir kristen kommer dock att upptäcka att det som man som icke-kristen tyckte var roligt inte roar alls. Glädjen finner man inte där utan i tron.

  SvaraRadera
 3. Jesus är väl inte i graven!?

  SvaraRadera
 4. Nu tror vi väl inte precis, att Jesus vänder sig i sin grav? Små språklig olyckor händer så lätt.

  Tant Svart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på hur det är med ubikviteten. Skulle ju även kunna vara i graven och vända sig där, men som levande förstås.

   Radera
 5. Det är väl bra att Centerpartiet inte gillar polygami ("so far" som Åke Bonnier uttryckte det på Svenska kyrkans (!) polyseminarium(!) på Pride för några år sedan). Men det är verkligen sjukt att Centerpartiet är med och bestämmer om t.ex. huruvida Svenska kyrkan ska välsigna polyrelationer eller inte. Svenska kyrkans affärer ska väl Centerpartiet sk-ta i? (När Centerpartiet faktiskt sk-ter i om Pride och Rfsl bejakar dylika relationer eller inte).

  Ja, varför engagerar sej Centerpartiet inte även i Missionskyrkan - eller Equmeniakyrkan som det nu ska heta. "Fler Centerpartister till församlingsstyrelsen!" Eller "Fler Centerpartister till kyrkokonferensen!" Jag tror faktiskt att den som yttrade sej så på frikyrkliga församlingsmöten skulle få rättvisemärkt kaffesump tömd över skallen.

  "Jesus själv hade vänt sig i sin grav" - nu tror jag visst att Dag Sandahl själv försöker bidra till roligheterna...

  SvaraRadera
 6. Klart att Centern i den vitrappade församlingskyrkan vill ha det lite mysigt och gott. Alla är delaktiga och den som har folkdräkt tar på den till midsommar. Alla ler och man känner kaffedoften i vapenhuset.

  Skulle Jesus ha lämnat graven i Centerns kyrka skulle det nog ha blivit mer uppståndelse än man klarat av.

  SvaraRadera
 7. Nu finns det helt säkert Centerpartister som både deltar i gudstjänster och har en personlig tro, men man kan inte komma ifrån att ideologi också påverkar praktik.
  För att vara ett parti som ställer upp i kyrkovalet är centern tillsammans med flera andra partier otroligt nog märkligt okunniga om vad kristen tro handlar om.
  Istället för att lyssna till vad Kyrkans Herre säger och menar (Jesus alltså) så väljer man att göra trons följder (olika goda verksamheter)till kyrkans huvudsak. Och det VET vi vad det leder till.
  Kyrie eleison!

  SvaraRadera
 8. Gamla Bettan i Åtvid30 augusti 2013 kl. 17:11

  Jägarns vilken bra analys! Den ska jag dela med mig av. Kan du inte skriva om socialdemokraternas kyrkovalsfilm, snälla. Jag fick eksem och andningssvårigheter när jag såg den. Även om jag delar åsikterna de vill stå för blir det så pinsamt när detta lyfts fram som det viktigaste i kyrkovalet. Må Gud bevara kyrkan från sådana vid makten.

  SvaraRadera
 9. Men den som läser Dags blogg får ett gott skratt. Att det sedan kan bli lite halsbrytande ibland blir bara en krydda... Tänk om folkkyrkan toge vara på det...

  SvaraRadera