onsdag 14 augusti 2013

Nu blir det svårt

Nu blir det svårt att hålla sig allvarlig. Hur ska det över huvud taget gå att skriva satir i Sverige när tillvaron i sin helhet blivit just satir?

Jag säger bara Peter Persson (S) från Jönköping. Och Aftonbladet, som återger forskningsrönen från USA med rubriken "Troende mindre intelligenta". Man behöver inte vara docent vid ett svenskt universitet för att skrattande notera. Forskarna själva påpekar att de inte beaktat kreativ och emotionell intelligens. De kunde kanske också funderat lite över samhällsfaktorers påverkan. Fast jag har mött obegåvade ateister. Vad säger det? Och om man möter begåvade och analytiskt kapabla kristna, vad säger det?

Men är jag egentligen troende själv? Jag är inte troende i någon mening som innebär att jag inte vill förstå. Jag är inte troende i betydelsen att jag inte vill se. Jag är inte troende på ett så konstigt sätt att jag inte vill veta. Den rebus de första kristna skulle lösa handlade ju om att analysera ett sammanhang - det som hände måste begripas och stämma med förutsägelserna samt få konsekvenser. De analyserade erfarenheterna av Jesus, gick tillbaka till profetior och löften och fattade ett sammanhang. De fattade så pass att universiteten i sinom tid kom till. Tron försöker förstå och just Kyrkan behöver skolor, gymnasier och universitet för att lära, lära ut och lära mer. Här är kunskapsbasen i Västerlandet. Teologi, juridik, medicin med berömda universitet i Paris, Bologna och, Montpellier. Vi är beroende av medeltidens lärda värld.

Peter Persson (S) är riksdagsledamot och ställer en fråga till utbildningsministern. Han vet att berätta att Gud inte finns -och inte heller ett liv efter detta. Vetenskapen har bevisat! Peter Akinder markerar på Östrans ledarsida att det också är en rättighet att inte tro. Sant. Men den politiska klokskapen att demonstrera sin kunskapsnivå som faktiskt är att beteckna som fördom, kan diskuteras. Men kul är det eftersom S ställer upp i kyrkovalet. Så måste också ledningen skynda fram och markera avstånd till Peter Persson och hans fråga. Några troende kamrater har tagit illa vid sig, säger distriktsordföranden. För att de är troende - då är det inte mycket till tro? Troligare för att de är socialdemokrater och tycker själva tilltaget är dumt. Man kunde i alla fall hoppas att de har samma krav på intellektuell redlighet på ateister som de har på sig själva. För det var de kristna som byggde universiteten. Inte ateisterna.

Vi vet i alla fall att S inte är ett politiskt parti som vilar på en kristen bekännelse. Detta parti ställer upp i kyrkovalet. Är Peter Persson fortfarande medlem i Svenska kyrkan och ska rösta partitroget?

10 kommentarer:

 1. Man tar sig för pannan.............

  Men tänk på alla Kristna vetenskapsmän genom tiderna t.ex:

  Isaac Newton, Georg Riemann, Mendeleev, Tsiolkovskii med mera
  och sen i våra dagar: Rev. Dr. John Polkinghorne...

  Johanna Stiernhöök

  SvaraRadera
 2. En partikollega tyckte att Persson inte uttryckt sig bra. Han hade däremot åsikter om hur medlemmarna i SvK skulle rösta även om han inte var medlem själv.
  "Gå och rösta. Det är era skattepengar det handlar om och de förvaltas bäst av socialdemokrater."

  Så för S del verkar det vara makt och pengar som är drivkraften i kyrkovalet. Hur var det nu Jesus uttryckte sig om makthavare och mammon?

  Om nu Jesus Kristus vore en självklarhet för S engagemang i SvK, så vore det en självklarhet att skriva det i valmanifest och på hemsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Skattepengar".
   Jojo! Det är till att vara rejält efter sin tid (eller å banen?)om man är (s)...

   Tant Svart

   Radera
 3. Den undersökning som Aftonbladet presenterade och den socialdemokratiske riksdagsmannen stöder sig på tycks syfta på tro i vid mening dvs. tro i betydelsen antagande och föreställningar. Ateisterna är snabba att haka på och applicera detta på kristen tro. Detta säger mer om vår tids illusioner, som Freud skulle säga, än om att kristen tro inte skulle attrahera intellektuella. Västerlandets kris beror till stor del på att vi har glömt vårt kristna arv.

  SvaraRadera
 4. En i sanning underlig ekvation.

  Peter Persson företräder ett parti som går till val för en kyrka som förutsätter att Gud finns. Men nu finns inte Gud, som är förutsättningen för att kyrkan finns. Om nu Gud inte finns, hur kan man då agera, ödsla tid och gå till val för något som inte finns?
  Ateisten Peter Perssons ekvation förefaller inte särskilt intelligent, men var det inte ateisterna som skulle vara det?

  "Präst från Skara stift"

  SvaraRadera
 5. Just nu läser jag en bok om vishet (Vägar till visdom) av Stefan Einhorn. Som ung vetenskapsman var han ateist ända tills han träffade en israelisk man som fick honom att inse att ateism inte är något vetenskapligt förhållningssätt. Vi kan inte bevisa att Gud finns men vi kan inte heller bevisa att Han inte gör det. (Detta vore något för rigida ”humanister” och Vof-are att tänka på. De inbillar sig att de har ett vetenskapligt synsätt men är så trångsynta så de endast ser sin egen nästipp och knapp det.)

  Å andra sidan har jag aldrig ansett Peter Persson för vis. När han var kommunalråd i Jönköping var han otroligt ful i debatterna och jag hörde från säker källa (som själv är kristen och aktiv sosse) att det var många som knappt vågade sig upp i talarstolen. Härskartekniker och hånfullhet präglade Perssons debattstil. Sossarna i Jönköping var inte ledsna när han for till Stockholm...

  SvaraRadera
 6. Läs gärna Helena Edlunds blogg "Kyrka öppen för alla - utom Kristus?"
  www.helenaedlund.blogspot.se

  Jag i Halland

  SvaraRadera
 7. Tyvärr motsvarar dumuppfattningen ganska väl en rådande majoritetsuppfattning, som inga fskta lär rucka på. Bl a därför föredrar jag att vara anonym. Fördomsfyllda ateistmollusker tar helt enkelt för mycket tid och kraft att hantera.

  Tant Svart

  SvaraRadera
 8. Men nog känner man sig lite dum ibland, kanske ofta.
  Så bra att Jesus har dött för alla oss dumskallar.

  LG

  SvaraRadera
 9. Hmmm - borde man inte som kristen inför detta forskningsresultat instämma i Frälsares jublande utrop: "Jag prisar dej, Fader, för att du dolt detta för de visa och kloka men uppenbarat det för de enfaldiga"?

  SvaraRadera