fredag 2 augusti 2013

Centerpartiet

Den 20 februari fastställde Centerpartiets partistyrelse valprogrammet för kyrkovalet 2013. Huruvida partistyrelsens ledamöter är medlemmar i Svenska kyrkan, undandrar sig min bedömning - lika mycket som det undandrar sig min bedömning om de söndagligen återfinns i gudstjänsten för att där formas och förnyas.

Centerpartiet står för en öppen folkkyrka: "Den lilla kyrkan på landet (Tegnérladan? DS), katedralen i storstaden (Växjö som storstad - eller Strängnäs eller Härnösand? DS), julotta och körsång, bröllop och glada människor, begravning med högtidlig musik och avsked av någon älskad eller en vanlig söndagsgudstjänst." Här är programmets inledning. Jag har varit präst länge, så länge att jag känner igen hur de sekulariserade tänker och uttrycker sig. Här finns ingen plats för frälsningens mysterier och i hela dokumentet återfinns inte ett ord om Jesus, inte ett enda. En kyrkokristen kan ta fram kritan och dra strecket över bordet och säga: "Ni är av en annan ande än vi." Jag beklagar de kyrkokristna centerpartisterna - men detta som skrivs är inte vad ni kan stå för. Face realities.

Vad tror centerpartiet? "Centerpartiet tror på varje människas förmåga att skapa och ta ansvar för sig själv och för andra." Detta är allt vad som står om tro. Men hav tröst, det finns många "ska".
"Svenska kyrkans gudstjänster ska beröra, ge fördjupning och livsmod samt präglas av delaktighet, gemenskap och glädje." Ska? Hur då? Vilka resurser har jag? Och det gäller alla andra "ska" också. Snacka går ju - men var finns resurserna och vad har centerpartiets egna gjort i Svenska kyrkan för att se till att vi har goda ekumeniska kontakter, t ex med Mekane Yesus-kyrkan eller Ryska ortodoxa kyrkan - eller Rom för den delen?

Så fort det går att göra något är dock ordet "ska" ersatt av ett "bör". Kyrkorna "bör" bevaras så långt det är möjligt. Läs meningen en gång till. Dom är inte centerpartister inte för inte. Doktor Hedlund kunde inte uttryckt sig mer oprecist - och precist fast orden egentligen ingenting betyder. Eller "en öppen folkkyrka bör sträva efter att kyrkorna (kyrkorummen, alltså DS) hålls öppna så mycket som möjligt." Hur mycket är det?

Finns det inga "måsten"? "Lugn, bara lugn", skrek Muminpappan upphetsat. "Kyrkan måste med skärpa bekämpa främlingsfientliga, odemokratiska krafter och tendenser. Genom egen verksamhet kan Svenska kyrkan vara en kraft för ökad integration, förståelse och tolerans." Men vad håller vi oss med riksdag, regering och myndigheter till? Kan inte Svenska kyrkan ta hand om rubbet?

Att Svenska kyrkans präster "ska" ha fortsatt vigselrätt och att alla par som önskar ska kunna gifta sig kyrkligt är en centerhållning, förstås. Arbetsmiljö är viktig: "Genom systematiskt arbete ska bl.a. frågor omkring mobbning, sexuella trakasserier, säkerhet och ensamarbete bearbetas." Till arbetsmiljön hör också att jämställdheten ska utvecklas ytterligare "t.ex. genom fler kvinnliga chefer och fler manliga pedagoger och diakoner". Kan vi inte helt enkel höja ropet: "Fler chefer för jämställdhetens skull" - det skulle roa oss komministrar. Sa Jesus någonsin något om just chefer, förresten?

Centerpartiet avslutar med sex punkter om miljömål samt satsning på vindkraft, solenergi och förnyelsebara energikällor. "Detta kan t.ex. ske genom solpaneler på kyrktaken som oftast har långsida mot söder." Detta går centerpartiet till val på!

Centerpartiet säger sig i valprogrammet lyfta fram "värderingaer och idéer för en livskraftig kyrka." Men si, det går jag inte på. Inte en sekund, inte ens en nanosekund. De politiska partierna behövs helt enkelt inte för att styra och ställa i Svenska kyrkan.

9 kommentarer:

 1. "Svenska kyrkans gudstjänster ska beröra, ge fördjupning och livsmod samt präglas av delaktighet, gemenskap och glädje."

  Detta tolkar jag som att centerkvinnorna vill ta över predikoskrivandet också. Hur i all sin dar skulle centern annars kunna gå till val på en sådan sak. Det är ju trots allt prästen som i huvudsak utformar gudstjänsten.

  Men, varför inte. Ge prästen sparken och låt centerpartister (företrädesvis centerkvinnor) stå i predikstolen och läsa upp fint hopsnickrade floskler. Då blir det säkert fullt i kyrkorna...

  Och solceller på kyrktaken. Halleda. Undrar vad riksantikvitarien säger om det.

  Hade det inte varit så tragiskt hade det varit rent komiskt.

  SvaraRadera
 2. Så det blir alltså en livskraftig kyrka då, om man sätter solceller på kyrktaken!! Det visste jag inte, men det vore kanske värt att pröva. Men borde man inte då också sätta en vindsnurra på kyrktornet för att förstärka effekten? Och hur vore det att ställa ut solceller på de lediga platserna ute på kyrkogården också. Ja, man skulle faktiskt kunna göra kyrkan till ett elbolag med goda förtjänster, så goda att man inte längre behöver ta ut någon kyrkoskatt. Och då skulle alla de som gått ur kyrkan för att slippa kyrkoskatten kunna gå med igen och medlemstalet öka betydligt. Det vore väl trevligt!

  "Präst från Skara stift"

  SvaraRadera
 3. Det är skillnad på det av Kristus instiftade apostoliska ämbetet och den av sekulära ideologier uppfunna vigningstjänsten.

  SvaraRadera
 4. Vill c eller annan gruppering få volym i röstandet på den egna gruppen bör man framhäva det som väljarna finner angeläget och inte stötande.

  Stötestenen Jesus Kristus är just stötande. Dålig marknadsföring helt enkelt...

  Tant Svart

  SvaraRadera
 5. Blir det inte så här tokigt till följd av att den pastorala, själavårdande dimensionen av Jesu gärning och person överbetonas medans den kungliga sidan negligeras? Detta öppnar upp för andra, t.ex. centerpartisterna, att försöka kravla sig upp på tronen och ta kommandot över Kyrkan.

  SvaraRadera
 6. Oj, så raljanta tongångar om solceller. För mig, som hela livet levt i högkyrkligheten, har det alltid framstått som självklart att mässans konsekvens är ett starkt samhällsengagemang. Det inkluderar både medmänniskan och skapelsen. Att då se möjligheterna i de sammanhang vi verkar borde vara självklart. Och energifrågan är viktig också för kyrkan. Inte minst eftersom många av våra landsortskyrkor är eluppvärmda. Då är ju södertaket en väg att skapa bättre förutsättningar för att har råd med uppvärmningen. Solenergin kan då täcka åtminstone halva kostnaden.
  Men efter att under ett antal år kämpat mot riksantikvarieämbetet om solceller på Fläckebo kyrka, så vet jag att det är det stora hindret. Församlingen, gudstjänstfirarna och sockenborna vill ha, men inte de som "bestämmer". Men kanske är viljan till att låta mässan få konsekvenser något att ta på allvar och inte raljera över. Problem kan uppstå när ett parti vill lägga beslag på frågan och inte överlåta den till dem som brukar kyrkobyggnaden. /Leif W. Östborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade väl gått an om centerpartiet nöjt sig med att på bästa sätt hjälpa till att styra hur kyrkans energiförbrukning skall lösas, men när de klampar in som elefanter i en glasaffär och domderar hur kyrkans tro skall formuleras och vara, då blir detta till stor skada för kyrkan. Bäst vore om centerpartiet strävade efter att handha sina frågor för samhällets bästa i det forum där de ska vara och inte styra kristna frågor om trons innersida i vår kyrka som de inte tycks begripa.

   "Präst från Skara stift"

   Radera
  2. BRA, Leif W Östborg!

   Tant Svart

   Radera
  3. Ja, det var bra skrivet, Leif Ö! Gärna många fler solceller - vi MÅSTE göra mer för miljön, se boken "100 sätt att rädda världen" - men först och främst en rejäl mässa med ett rejält evangelium!

   Radera