torsdag 8 augusti 2013

Högerkristen

Upptakten är anslående:
"Socialdemokraterna har alltid kämpat för att Svenska kyrkan ska vara en öppen och modern folkkyrka. Och hittills har vi lyckats. Från beslutet om kvinnors rätt att bli präst 1958 - till jublet i kyrkomötet 2009. när vi fick igenom rätten för alla att gifta sig i kyrkan." http://valloftet.se

Historieskrivningen är kanske inte riktigt sann men beskedet att sossarna hittills har lyckats i kampen att Svenska kyrkan ska vara en öppen och modern folkkyrka är hugnesamt. De två exemplen kanske stämmer ner entusiasmen något. Var det verkligen så enkelt att bli öppen och modern? Och vart tog Jesus vägen i sammanhanget - och den Helige Ande? Läsningen fortsätter:

"Men det finns de som försöker vrida klockan tillbaka! Som vill riva upp det historiska beslutet om äktenskap för alla. Som vill ge de kvarvarande kvinnoprästmotståndarna fritt spelrum i Svenska kyrkan. Som vill förbjuda kyrkans anställda ett erbjuda en fristad för flyktingar."

Visste jag inte att det fanns en orm i paradiset trots allt!
Fast det där med klockan är väl dumt? Om det blir vintertid, är det väl inte klandervärt att vrida den tillbaka? Någon gång under senhösten tror jag att också socialdemokraterna vill vrida klockan tillbaka. Det historiska beslutet om äktenskap för alla - ska vi införa polygami? - innebar trots allt att den internationella solidariteten skadades och det borde väl vara ett litet problem för S? Eller är medkristna i Etiopien eller Ryssland ointressanta samtalspartners? Nog vet vi att ärkebiskop Wejryd får lägga tid i Geneve och annorstädes för att försöka hantera en situation som skadat ekumeniken? Fritt spelrum för de kvarvarande kvinnoprästmotståndarna - vad är det? Det går förstås att veta. Det finns texter som beskriver vad detta fria spelrum handlar om. Berätta! Det där med fristad för flyktingar är svårt - för fristad behöver ju de som den av riksdagen beslutade politiken inte vill ta emot. Hur ser S på riksdagsbeslut - som partiet självt fattat?

Det kommer mera:
"Både Sverigedemokrater och den kristna högern mobiliserar sina anhängare. De är redan alltför många. Och blir bara fler. Men, det finns en kraft som de inte har. Som de aldrig kommer att få. Och som kommer att göra all skillnad. GUD!"

Hoppsan. Jag skrev fel. Det ska inte stå GUD. Det ska stå "Du!" Så lätt man skriver fel när man ska få ner politisk retorik på papperet. Och ändå borde jag kunnat skriva alldeles rätt. Jag har ju läst både om dr Goebbels och glatt mig Gunnar Fredrikssons analys av det politiska språket. Å andra sidan har jag predikat i mer än fyra decennier, så skrivfelet kan förklaras, förstås.

Lite dunkelt är talet om högerkristna. Är jag en högerkristen? Hur kan rumsfördelningen i den franska nationalförsamlingen bli ett raster för att förstå teologiska ställningstaganden, förstår ni det? Eller är högerkristen en sådan som hör till moderaterna och sitter i kyrkomötet, kanske om man sträcker sig en kristdemokrat i kyrkomötet? Eller någon från allianspartierna över huvud taget - för alla är väl i någon mening "höger" när en socialdemokrat blickar ut över världen?

När några blir alltför många burkar man tala om utrotning. Är målsättningen på något sätt just att ausrotten eller vernichten? Kan man inte mycket sakligt känna igen den socialdemokratiska retoriken? Och vem vill ha den hållningen i Svenska kyrkan och tro att den är ett utslag av modernitet?

Nu vill socialdemokraterna ha ditt löfte:
"Du, som står upp för alla människors lika rätt och värde - i Svenska kyrkan precis som i resten av samhället. Du, som tar kampen för öppenhet och framtidstro - och mot de krafter som försöker vrida klockan tillbaka. (kom ihåg vintertid, DS) Du, som den 15 september går och röstar i kyrkovalet:" Röstar du och får dina vänner och bekanta att göra detsamma : "Så lovar vi dig en öppen kyrka för alla!"

Men hallå! Var det inte ÖKA som stod för en öppen kyrka för alla? Och det där "för alla" är väl inte för ausrotten-fantasterna riktigt sant? Vill S ha en kyrka med plats för de högerkristna? Bortsett från detta, bortsett från allt: Den som lovar en kyrka öppen för alla - lovar var ordet - har gjort sig till vad man inte får. Herre i sin Herres kyrka. Det blir så när partipolitiken ska in.

Ju fler partipolitiska slagord som hörs, desto orimligare blir det med politiska partier som aktörer i Svenska kyrkan. Och somliga av oss kan dessutom beklaga att detta agerande skadar partiet.

16 kommentarer:

 1. Chesterton skrev att det enda rätta att göra med en klocka som går fel, är att vrida den rätt.

  Gå ni ock gör (s)ammalunda... :-)

  Folkkyrkans problem är att den saknar folk o vägrar vara Kyrka.

  SvaraRadera
 2. Oj, oj, det vitglödgade hatet mot bibeltroende kristna som pyr fram ur sossarnas text är verkligen frapperande. Har programmet kommit till under en hatorgie mellan Peter Weiderud och Helle Klein en sen kväll på Söders höjder, månne?

  SvaraRadera
 3. Öppen för alla? S vill ha homosexuella, som 'gifter sig', men inte 'kvinnoprästmotståndare'. Vi vill ha plats för 'kvinnoprästmotståndare', men inte för homosexuella som 'gifter sig' (i övrigt är de välkomna).

  Varför skulle S-kyrkan vara mer öppen? Och kan en kyrka verkligen vara helt öppen? Någonstans går väl en linje mellan bekännelse och förnekelse (hur man nu än definierar sakerna)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill 'ni' även ha plats för kvinnliga präster? undrar jag /Ulrika

   Radera
  2. Jag erkänner att det är slarvigt att skriva 'kvinnoprästmotståndare' – jag avser kristna som efter bästa förstånd och samvete är övertygade om att Jesus inte avsåg att kvinnor skall vara präster i hans kyrka (eller åtminstone allvarligt ifrågasätter det).

   Radera
  3. Får jag komma med ett förslag till förtydligande:
   Frimodig Kyrka har kvinnliga präster på valbar plats på sina valsedlar.
   Missionsprovinsen har mig veterligt inga kvinliga präster som offficianter i gudstjänsterna.

   Frimodig Kyrka har mig veterligt huvudpunkt att Jesus och Guds ord skall vara mer normerande för SvK och dess gudstjänster än någonting annat. Man har med denna programpunkt lyckats samla individer med olika ämbetssyn.

   Radera
 4. Från luftiga luftslott till de vanliga kvava gaskamrarna. Verkligheten tränger på.

  Men om gaskamrar vill vi inte höra. Då det begav sig ville tyskarna inte höra. Man ville bara i all oskuld ha en lösning på judeproblemet. Det vill vi nog fortfarande lite till mans. Både israeliska, svenska, kyrkliga, ideologiska och andra orosstiftande och lömska judar? Känner vi inte ett litet obehag inför själva begreppet 'jude'? Liksom inför 'kvinnoprästmotståndare', 'dörrstängare' och 'motståndare mot allas lika värde'?`Undrars om socialdemokratin undersöker möjligheten av införskaffande av Cyklon B? Eller tror man optimistiskt att upplysning och omvändelse är möjlig och tillräcklig??

  Under alla omständigheter stängs snart på Norra Öland genom pensionering kyrkporten för ännu en av de misshagliga och orosstiftande. Man får önska socialdemokratin all lycka i uppspårande och eliminering av övriga fiender till ljus, upplysning, medmänsklighet och sanning!

  Tant Svart

  SvaraRadera
 5. För inte länge sedan välsignade den ryske patriarken Rysslands strategiska missilstyrkor. Han förärade dem den heliga Barbaras beskydd, Barbara skyddar speciellt artillerister och de som arbetar med sprängämnen. Så nu skyddar Barbara alla som vårdar och sköter om 200-tons raketen ss-18 satan, med upp till tio kärnladdningar per missil. Varför är det i ekumenikens intresse, så viktigt att inte stöta sig med fd cigarettimportören ROC och patriark Kirill?

  Och Etiopien. 2008 gick kyrkoledare, bland dem ledare för Etiopiens katolska, ortodoxa och protestantiska kyrkor ut med ett krav om att homosexualitet skulle förbjudas i konstitutionen, landets grundlag. Det räcker inte med att homosexuella handlingar redan är belagda med fängelsestraff i strafflagen. Vet någon om Mekane Yesus kyrkan var med på det kravet? /Olof Olsson

  SvaraRadera
 6. Jag vill kyrkan väl, alltså röstar jag på Frimodig den 15:e. S hatpropaganda står mig upp i halsen, och jag är så less på alla rövslickande medlöpare inom kyrkan också som offrar sin själ bara de får stå långt fram o vara pk in absurdum. //f.d. kandidat

  SvaraRadera
 7. S är en lika stor tillgång för väckelsen i Sverige och befrielsen av Svenska kyrkan som en gång egyptens härskare var när "Gud förhärdade Farao" innan exodus. När S blandar sig i kyrkans inre angelägenheter radikaliseras de kristna och blir just de sk "fundamentalister" S förfasar sig över. De blir "sekterister" eftersom S själva utesluter dem som vill ta sin tro på allvar och inte kan ställa upp på partiets kyrkopolitik. Därmed förhindras alla S-väljare som är evangelisk-lutherska kristna från att engagera sig i samhället för S också, vilket annars kunde vara ett naturligt utflöde av deras kristna tro. Det skapas en onaturlig skiljelinje mellan tro och samhällsengagemang (jfr Omar Mustafa) Dessutom får de svenskkyrkliga kristna svart på vitt se nackdelen av att (inkompetenta) politiker styr allt. Summa summarum tillverkar S-politiken högerkristna "fundamentalister" på löpande band. Ju längre S fortsätter att förnedra Svenska kyrkan, desto större och radikalare väckelse, och när väckelsen väl kommer kan S glömma regeringsmakten en gång för alla - då är förtroendet för länge sedan förbrukat. (Säger jag som varit aktiv S-medlem i 5 år men numera tillhör Frimodig kyrka). Liksom Farao miste allt kommer S till slut att mista allt.

  SvaraRadera
 8. Sen kan man påminna om Dags ord; den öppnaste Kyrkan är ruinen.

  Profetiskt!

  SvaraRadera
 9. Tack Anders Gunnarsson för ditt välkomna Chesterton-citat. Det ger precis rätt perspektiv på det närmast tvångsmässiga rabblandet om att vrida klockan tillbaka. Den sista raden i din kommentar är dessutom en god sammanfattning av vårt läge. Som det nu blivit sedan den inomkyrkliga oppositionen genom en lång rad av reträtter närmast placerat sig själv utanför kartan. Visst, det har hela tiden funnits goda skäl för de föreslagna eftergifterna/kompromisserna, men man vinner inget krig enbart genom reträtter, särskilt inte när motståndaren inte har för avsikt att honorera ingångna avtal annat än för stunden.

  Rent löjeväckande är också talet om en öppen kyrka för alla med rätt uppfattning och därmed mena att man på något avgörande sätt skiljer sig från den intolerans man förfasar sig över.

  Den politiska höger-vänsterskalan är vad den är och ett mycket trubbigt instrument när man vill beskriva den inomkyrkliga geografin, men så mycket kan väl sägas att vi i rikspolitiken inte längre har något högerparti/konservativt parti. De nya moderaterna är i allt väsentligt ett vänsterliberalt parti. Det tomrum som på det sättet skapats utnyttjar SD utan att vara ett egentligt högerparti. I mycket är man ett svenskt, sekulärt, mittenparti med en invandringskritisk agenda. SD:s sekulära och religionskritiska hållning är mycket tydlig. På den punkten drabbar kritiken inte bara islamister utan även traditionellt troende, konservativa, kristna. Trots allt oväsen från S:s sida borde det vara tydligt för många att HBT rörelsen har mer att hämta hos SD än ett opportunistiskt S som samarbetar med islamister och därmed ofrånkomligen talar med kluven tunga i HBT -frågor.

  Att sedan bunta samman kristen höger, traditionellt troende kristna, inkl. den ryska ortodoxa kyrkan, FK?, med kärnvapenbestyckad krigshets och hat mot homosexuella kan säkert vara användbart i kyrkovalspropagandan, men är en mycket torftig verklighetsbeskrivning.

  För min del är jag helt skamlöst en traditionellt troende, socialkonservativ kristen, som inser att jag på vissa punkter har mer gemensamt med fromma muslimer och för den delen patriarken Kirill (och rabbi Ovadja Josef) än med sekulära vänsterliberaler vare sig de kommer i S eller M förpackning. Kristen höger, alltså!

  Målet för vår tids kristna falang kan inget mindre vara än ett Sverige och Europa som på nytt fått kontakt med sina kristna rötter och därmed också framtidshopp, självrespekt och en vilja att kämpa för att bli kvar på kartan som en kristen civilisation. Det är vår tids korståg som inte riktar sig mot islam, utan den dekadenta vänsterliberalism som förgiftar inte bara kyrka utan även samhälle och folk. Den ideologin är av helvetet och för till helvetet.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jörgen. Amen, i Barbaras namn. Kirill är en miraklernas man. Kan få en 200 000-kronors Breguet att förunderligt försvinna från handleden. Vem skulle inte imponeras? /Olof Olsson

   Radera
 10. Den som lever i små ekonomiska omständigheter kan lätt förstå frestelsen att någon gång i livet få pryda handleden med "en 200000-kronors Breguet" eller få susa omkring på vägarna i en Jaguar eller varför inte på en HD. Det är mycket mänskligt som all svaghet, men ändå något att med Guds kraft stå emot. En personligt enkel livsstil är klädsam för såväl präster som biskopar och patriarker. Absolut! Dock är svaghet på den personliga fåfängans område en mindre sak än att rubb och stubb sälja ut kristen tro och tradition som kristenheten har känt den de senaste två tusen åren.

  SvaraRadera
 11. Jag är kanske korkad, men så är jag bara komminister på den uppländska landsbygden. Men hur kan något vara Öppet men ändå så nedrigt exkluderande? Samma gamla liberalfascism (på dåligt sätt): alla är välkomna om de är lika liberala som vi. Nej, jag "känner" mig inte alls inkluderad i den kletiga öppenheten. Allra värst är nog ändå den förment mysiga ytan.

  SvaraRadera