onsdag 7 augusti 2013

Slottsinvigning i morgon

 På norra Öland råder en spänd förväntan inte bara bland sommarölänningar och turister utan också bland de bofasta. Landshövdingen kommer från Kalmar för att inviga det berömda luftslottet. I Östran svarade han alldeles korrekt att han inte vet hur det ser ut. Han har inte varit på plats ännu. I morgon vet han. Men han påpekade att han är mån om att slotten ska fördelas över länet.

Luftslottet, ett initiativ av kyrkorådet och uppbackat av sponsorer, är vackert beläget söder om Högby kyrka. Det är lätt att hitta dit, en vacker sten med guldtext leder besökaren rätt. Problemet i morgon kan vara trängseln om nämligen Christers ungdjur ansluter sig och vill mingla med besökarna.

Kl 12 är invigningen med promenad från kyrkans parkeringsplats. Stämningen kommer att vara förväntansfull. Detta är världshistoriskt. Aldrig någonsin har Konungens befallningshavande någonstans invigt ett luftslott.

På stenen framför slottet står inskriptionen:
Här står det berömda luftslottet
- med tinnar och torn -
på norra Öland.
Kan du se det?
Det synliga är förgängligt
men det osynliga är evigt.

Biskopen kunde inte komma men har skickat hälsningar och välsignar på avstånd.
Själv har jag pedagogiskt förklarat att slottsprojektet ska ses som ett kunskapsteoretiskt stimulanspaket.

Är man på Öland - eller i närheten av ön - i morgon, kan man bara inte missa invigningen. Vi minglar och åter chips, som Löttorpshallen sponsrar. Vad som gömmer sig i isen i skottkärran får bara den veta som kommer.

Vad luftslottet kostat är svårt att i dagsläget ha en exakt siffra på - men sponsorer har trätt till och en betydande sponsor har valt att vara anonym. Underhållskostnaden för luftslottet är påfallande modest och miljömässigt är luftslottet i allt en byggnadsteknisk framgång. Miljöpåverkan skulle, sa vi, vara minimal. Och det är den.

Måste jag påpeka att församlingen inte bara har ett luftslott utan också en stenkyrka? Det är i stenkyrkan det osynliga blir synligt. Vi kallar detta sakramentalt.

6 kommentarer:

 1. Det hela värdigt en lundensare och i själva Uardaakademins anda.

  BRAVO!

  Tant Svart

  SvaraRadera
 2. <3

  Lycka till!

  Elisabet

  SvaraRadera
 3. Luftslottet tycks likna det "Myggmuseum" som finns i norrbottens län (i Gällivare kommun, tror jag). Det får du ta dig tid att besöka nästa sommar när du är pensionär och har mer tid.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt! Precis, som Tant Svart säger, i Uardaakademiens anda. Det påminner om statyn Intighet i Lund. Den gillar jag skarpt!

  Ser att det dykt upp en namne till mig här; visserligen med annan stavning men sådant är ju lätt att missa. Det kan bli spännande...

  SvaraRadera
 5. Kanske det på sikt kan konkurrera med Borgholms slottsruin som Ölands främsta "sevärdhet". Helt världsunikt som det ju måste vara. Kan ju byggas ut. Möjligheterna är ju obegränsade. Varför inte komplettera med ett korthus?
  Genialt!

  LG

  SvaraRadera